Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ....

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Εντοπίστηκε η πρώτη «Μέγα Γη» - Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη «Γη», που έχει εντοπιστεί ποτέ. Ο «Γκοντζίλα των Γαιών», όπως τον αποκάλεσαν, καταγράφηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ και εντοπίστηκε από ομάδα αστρονόμων του Χάρβαρντ, που ανέλυσαν τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέπλερ. Διαβάστε γιατί αυτή η ανακάλυψη ανατρέπει όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες και πως επηρεάζει τις έρευνες για εντοπισμό εξωγήινης μορφή ζωής. ....

Ο πλανήτης Κέπλερ – 10c, που εντάσσεται στην κατηγορία «Μέγα Γη», έχει διάμετρο 29.000 χλμ και εκτιμάται πως η μάζα του είναι 17 φορές μεγαλύτερη από της Γης, η οποία έχει διάμετρο 12.742 χλμ. Είναι ο μεγαλύτερος βραχώδης πλανήτης που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Η ανακάλυψη του Κέπλερ – 10c ανατρέπει την κυρίαρχη αντίληψη για τους μεγάλους πλανήτες. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν πως τόσο μεγάλοι πλανήτες ήταν μόνο οι «γίγαντες αερίων», όπως για παράδειγμα ο Δίας και ο Κρόνος, που έχουν ένα μικρό βραχώδη πυρήνα, σε σχέση με το μέγεθός τους, και περιβάλλονται από ένα πυκνό στρώμα αερίων.
«Πρόκειται για ένα πλανήτη που δεν ταιριάζει με τα μοντέλα σχηματισμού πλανητών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Xavier Dumusque, αστρονόμος από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Smithsonian.


Ο Κέπλερ – 10c είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2011, ωστόσο με τα δεδομένα που είχαν μπορούσαν να εκτιμήσουν μόνο το μέγεθός του και όχι τη σύστασή του. Η σπουδαία ανακάλυψη ανακοινώθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστροφυσικής Εταιρείας στη Βοστόνη.


Ο Dimitar Sasselov, καθηγητής αστρονομίας του Χάρβαρντ και διευθυντής του τμήματος για την προέλευση της ζωής, δήλωσε πως η ανακάλυψη της «Μέγα Γης» αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εξωγήινης μορφής ζωής. «Από όσα γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε πολύ λίγα για την προέλευση της ζωής, εκτιμούμε πως η ζωή προέκυψε λόγω γεωχημικών διεργασιών», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αυτές οι διεργασίες είναι πιθανότερο να συντελεστούν σε έναν βραχώδη πλανήτη.
Επίσης επισήμανε «η ανακάλυψη του Κέπλερ – 10c δείχνει πως οι βραχώδεις πλανήτες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε. Και αν μπορούν να δημιουργηθούν βράχοι, τότε μπορεί να γεννηθεί και ζωή».
Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Κέπλερ – 10c εκτιμάται πως ανέρχεται στους 310 βαθμούς κελσίου, ωστόσο αν έχει ατμόσφαιρα η επιφάνεια του θα μπορούσε να έχει την θερμοκρασία που χρειάζεται για να μπορέσει να φιλοξενήσει ζωή. Η επιστήμονες εκτιμούν πως η μάζα του πλανήτη είναι ικανή για να συγκρατήσει ατμόσφαιρα γύρω του.
Ο Κέπλερ – 10c σχηματίστηκε πριν από περίπου 11 δισεκατομμύρια χρόνια, σε αντίθεση με το δικό μας ηλιακό σύστημα που σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Το ηλιακό σύστημα του Κέπλερ – 10c αποτελείται από έναν ακόμη πλανήτη τον Κέπλερ – 10b, ο οποίος όμως είναι ένας «πύρινος πλανήτης», που χρειάζεται μόλις 10 ώρες για να ολοκληρώσει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του. 
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.