Ταξίδι στο κέντρο της Γης. Μια βόλτα στους μαγευτικούς
Δελφούς, όπου το βουνό και η θάλασσα, ο μύθος και η ιστορία συναντώνται σ' έναν
τόπο που δύσκολα αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη, ιδανικός προορισμός για κάθε
εποχή του χρόνου!...
Εχει μια μυστηριώδη ενέργεια αυτός ο τόπος, που τη νιώθεις σαν ανέβεις στο μαντείο, ανάμεσα στις επιβλητικές Φαιδριάδες Πέτρες και την Κασταλία Πηγή, εκεί όπου πλενόταν η Πυθία αλλά και όσοι ζητούσαν χρησμό
Περπατώντας στα χνάρια της ιστορίας, ψάχνοντας το δικό μου χρησμό, βρέθηκα στο κέντρο του αρχαίου κόσμου, τους Δελφούς. Ενας τόπος στην καρδιά της Ρούμελης με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, καλά κρυμμένος ανάμεσα στην Γκιώνα, τον Παρνασσό, την Οίτη και τα Βαρδούσια, και αντικρίζει τον Κρισσαίο κόλπο. Εκεί όπου συναντήθηκαν οι δύο αετοί που άφησε κατά τη μυθολογία ο Δίας για να σηματοδοτήσουν τον Ομφαλό ή αλλιώς το κέντρο της Γης. Εχοντας ορμητήριο την Ιτέα, μια παραλιακή σύγχρονη πόλη με πολλά «στολίδια» σε ακτίνα περίπου μισής ώρας, όπως το Γαλαξίδι, αλλά και τα ορεινά χωριά του Παρνασσού και η κοσμοπολίτικη Αράχοβα, πήρα το δρόμο για τους Δελφούς. Περίπου ένα τέταρτο με το αυτοκίνητο σε μια ανηφορική διαδρομή, που καθώς στρέφεις το βλέμμα προς τα πίσω αντικρίζεις τον περίφημο ασημοπράσινο ελαιώνα της Αμφισσας να ξεδιπλώνεται ώς τη θάλασσα.
Εχει μια μυστηριώδη ενέργεια αυτός ο τόπος που τη νιώθεις σαν ανέβεις στο μαντείο, ανάμεσα στις επιβλητικές Φαιδριάδες Πέτρες και την Κασταλία Πηγή, εκεί όπου πλενόταν η Πυθία αλλά και όσοι ζητούσαν χρησμό.
Στον αρχαιολογικό χώρο, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο που στην αρχαιότητα φιλοξενούσε τους αγώνες φωνητικής και ενόργανης μουσικής, που διεξάγονταν στο πλαίσιο των Πυθίων και άλλων θρησκευτικών εορτών.
Το μουσείο φιλοξενεί σημαντικά γλυπτά όπως ο Ομφαλός, οι Κούροι του Αργους, η Σφίγγα των Ναξίων και ο Ηνίοχος, που βρέθηκε στο σπίτι μιας γιαγιάς που αρνιόταν κατά τους ντόπιους να εγκαταλείψει το σπίτι της όταν όλοι πια είχαν μετακινηθεί στο σύγχρονο οικισμό των Δελφών.
Εκεί θα βρείτε αρκετά καταλύματα, ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμους κρεατομεζέδες, και καφέ σκαρφαλωμένα στο βράχο που μοιάζει με μπαλκόνι στον Κορινθιακό κόλπο.
Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που φιλοξενεί το θέατρο Φρύνιχος και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Οποια εποχή και αν βρεθείς όμως δεν μπορείς παρά να μαγευτείς από τη θέα του Δελφικού Τοπίου. Βουνό και θάλασσα παντρεύονται υπέροχα σε αυτόν εδώ τον τόπο, που προσφέρεται τόσο για χειμερινές όσο και για ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές αποδράσεις.
Παρασυρμένη από τις μυρωδιές της φύσης, καθώς τριγύρω όλα ήταν ανθισμένα στην πρεμιέρα της άνοιξης, κάπου στα μέσα Μαρτίου, κατηφόρισα με τα πόδια από το μαντείο προς το Χρισσό. Το μονοπάτι αυτό που ξεκινάει από το αρχαίο λιμάνι της Κίρρας, δίπλα στην Ιτέα, και φτάνει ώς τους Δελφούς, το ακολουθούσαν άλλοτε οι προσκυνητές. Σήμερα, με καλή σήμανση, είναι μια μοναδική διαδρομή, σχετικά εύκολη που δεν θα σας πάρει πάνω από μια ώρα, και ας κάνετε στάσεις για να μαζέψετε λουλούδια ή να απαθανατίσετε τη θέα που απλώνεται στα πόδια σας καθώς αφήνετε πίσω σας τους Δελφούς.
Το μέρος είναι ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Πέρα από το αρχαίο μονοπάτι, που διάβηκα με την παρέα του Απόστολου Χατζηδήμου από το Δήμο Δελφών, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από τους Δελφούς προς το Κορύκειον Αντρο διασχίζοντας τον Εθνικό Δρυμό του Παρνασσού ή εκείνο από τους Δελφούς προς το Παρατηρητήριο Κόχραν/Δεσφίνας. Και σαν φτάσετε στη Δεσφίνα μην παραλείψετε να πάρετε τα φημισμένα της παξιμάδια. Οι ντόπιοι τα σερβίρουν με παραδοσιακό τυρί και ντομάτα, αλλά και στην πιο γλυκιά τους εκδοχή, με σπιτικό πετιμέζι.
Μια εναλλακτική ενδιαφέρουσα περιπατητική διαδρομή από την Κίρρα είναι το διεθνές μονοπάτι Ε4 που φτάνει μέσω των Δελφών στην Επτάλοφο (Αγόριανη), και συμπίπτει με το αρχαίο μονοπάτι Κίρρας-Δελφών.
Ακόμα όμως και αν δεν είστε λάτρεις της πεζοπορίας αξίζει μια στάση στην Αγόριανη. Δροσιστείτε στο μικρό καταρράκτη που καταλήγει κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού και δοκιμάστε τοπική φορμαέλα. Το χωριό αυτό βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση διαμονής με αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες για όσους αγαπούν το βουνό, αλλά θέλουν να αποφύγουν την κοσμοσυρροή της Αράχοβας.
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Πολύδροσος, γνωστή και ως Σουβάλα. Οι πηγές του ποταμού Κηφισού στην Αγία Ελεούσα θα προσθέσουν ακόμα μια νότα γαλήνης στην περιήγησή σας στην περιοχή, που αποτελεί άλλωστε τη βόρεια πύλη του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού.
Στη Σουβάλα βρίσκεται επίσης ο σημαντικός βυζαντινός ναός της Παλαιοπαναγιάς χτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού.
Διασχίζοντας μια διαδρομή μικρότερη από μισή ώρα από τους Δελφούς μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη της Αμφισσας, πρωτεύουσας του Δήμου Δελφών. Αξίζει να δείτε το κάστρο της πόλης ή να κάνετε μια βόλτα προς τον παραδοσιακό οικισμό της Χάρμαινας, άλλοτε ακμάζουσα περιοχή βυρσοδεψείων. Τις Απόκριες ξεχωρίζει για την αναβίωση του στοιχειού της Χάρμαινας.
Πολύ κοντά στους Δελφούς όμως βρίσκεται και η Ιτέα. Σύγχρονη πόλη με αρκετά μαγαζιά στον παραλιακό δρόμο, προσφέρεται για βουτιές δροσιάς αν βρεθείτε στην περιοχή καλοκαίρι.
Ο Δήμος Δελφών διαθέτει επίσης υπέροχα αναρριχητικά πεδία όπως το πεδίο «Πόρτες» στον Αγ. Γεώργιο της Αμφισσας που προσφέρουν στους φίλους του αθλήματος όμορφες στιγμές ενώ προσελκύει και αρκετούς λάτρεις του παραπέντε.
Τι θα φάτε
Στην περιοχή αυτή μιας και βρίσκεται στη Ρούμελη κυριαρχεί η κρεοφαγία. Βασιλιάς είναι το κοντοσούβλι αλλά και ποικιλία άλλων κρεατικών, όπως γαρδουμπάκια, σπληνάντερο και αρνί ψητό ή στη σούβλα. Ξεχωριστή τοπική συνταγή, κυρίως πασχαλινή, είναι το ψημάρνι, δηλαδή ψητό αρνί με χόρτα.
Αν κινηθείτε παραθαλάσσια προς Ιτέα ή Γαλαξίδι θα βρείτε φρέσκο ψάρι και οστρακοειδή στις αρκετές ταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα.
Δοκιμάστε φέτα Παρνασσού και μυζήθρα με σαλάτα ή σε κάποια άλλη εκδοχή με το φημισμένο παξιμάδι της Δεσφίνας και φυσικά ελιές Αμφίσσης.
Τι θα αγοράσετε
* Ελιές Αμφίσσης, οι κλασικές μεγάλες στρογγυλές ελιές της περιοχής με τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα στην Ελλάδα.
* Φορμαέλα που φτιάχνεται στην περιοχή. Οι ντόπιοι την προτείνουν σαγανάκι με λεμόνι και συστήνουν να κόβουμε το τυρί από την προηγούμενη μέρα σε ροδέλες για καλύτερο αποτέλεσμα.
* Φέτα Παρνασσού.
* Πάστα ελιάς και γλυκό ελιά.
* Κρασί από τους αμπελώνες του οινοπαραγωγού Αργυρίου που αναβιώνει την τοπική ποικιλία μαύρο Αράχοβας.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.