Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ;

 ΠΟΣΟ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ;
VECTOR Αιολική εσύ μας οδηγείς!

Την Τετάρτη 28 Μαΐου, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών, τα δύο πρώτα θέματα αναφέρονταν στην Vector Αιολική Δεσφίνης ΑΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου...
η πάλαι ποτέ λεγόμενη και φερόμενη σαν «Αναπτυξιακή Δεσφίνας», συμμετείχε στην εν λόγω εταιρεία με 168 μετοχές συνολικής ονομαστικής αξίας 5.040 ευρώ. Η εταιρεία με έδρα τα Βριλήσσια συστάθηκε το 2002 και οι 168 μετοχές ανήκουν πλέον στον δήμο Δελφών, μετά την αποδοχή του προϊόντος εκκαθάρισης αυτής σύμφωνα με την εισήγηση του ορκωτού λογιστή-ελεγκτή κ. Κ. Νικολέτου.
Επειδή στην συνεδρίαση του δημ συμβουλίου (Απρίλιος 2013), εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της «Αναπτυξιακής Δεσφίνας» προσθέτοντας στο γενικό οικονομικό  έλλειμμα του δήμου άλλα 2.000.000 ευρουλάκια, θεωρήσαμε σκόπιμο να ψάξουμε λίγο καλλίτερα τα οικονομικά του δήμου, και ποιος ξέρει; Ίσως τώρα, απομακρυσμένοι από την προεκλογική περίοδο, κάποιοι να μας απαντήσουν για το σωστό ή το λάθος των εκτιμήσεων μας. Κάποιοι άλλοι να μας ενημερώσουν για το έργο και τις επιδόσεις της συσταθείσης το 2002 Vector Δεσφίνης ΑΕ, ή έστω τις αναπτυξιακές συνέργειες στην περιοχή από την δράση της αναπτυξιακής – εκτός φυσικά – από την πραγματική δράση της που δεν είναι άλλη, κατά την ταπεινότητα μας, από την ανάπτυξη χρεών   εις υγείαν των λοιπών πολιτών.
          Το μεγάλο ερώτημα όμως, πίσω από το οποίο στοιχίζονται αναγκαστικά όλα τα άλλα οικονομικά δεδομένα είναι το ύψος του χρέους του δήμου. Αυτό σε συνάρτηση με τα μειωμένα και συνεχώς μειούμενα έσοδα θα δώσουν τον τόνο σε όλες τις μελλοντικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. 
 Οι υπολογισμοί μας το ανεβάζουν σε πάνω από 9  εκατομμύρια ευρώ.
Ποσό τεράστιο για τα δεδομένα των εσόδων, και της οικονομικής κατάστασης.
Πρώτα απ’ όλα σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τη Διαύγεια ο Δήμος Δελφών αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας αφού «αναγκάστηκε» στο πεντάμηνο Δεκέμβριος 2013-Απρίλιος 2014 να ζητήσει και να πάρει  από το ΥΠΕΣ 790.000 € προκαταβολές από την κρατική επιχορήγηση που βέβαια θα στερήσουν από το Δήμο την απαραίτητη ταμειακή ευχέρεια μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον  θα δεσμεύσουν την επόμενη δημοτική αρχή   (1/9/2014 και μετά)
Στα παραπάνω ποσά  ας προσθέσουμε  τουλάχιστον 4.000.000 €  ανείσπρακτα έσοδα που δυναμιτίζουν τη συνέχεια της  λειτουργίας του Δήμου.
Υπολογίζεται επίσης ότι οφείλει προς προμηθευτές και τρίτους από 1/1/2012 μέχρι σήμερα τιμολογημένες και μη υποχρεώσεις πάνω από 1.500.000 €.
Επιπλέον οι εκκαθαρισμένες πλέον δημοτικές επιχειρήσεις  των  Καποδιστριακών δήμων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν φορτώσει το Δήμο Δελφών με χρέη πάνω από 3.500.000,00€ σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και τρίτους καθώς και φόρους και πρόστιμα προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού προέρχεται από την Αναπτυξιακή Δεσφίνας (2.000.000 €) και το μικρότερο (περί τα 1.000.000 €) από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, με πρωταθλητή μάλλον τον καποδιστριακό Δήμο Δελφών.
  Τέλος , οι δανειακές υποχρεώσεις προς το ΤΠΔ και τις ιδιωτικές τράπεζες από τις φαύλες διαχειρίσεις των καποδιστριακών δήμων μέχρι τις 31/12/2010  ξεπερνούν τα 4.000.000,00€. 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;
            Το σίγουρο είναι ότι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα και φόρτωσαν το Δήμο με τα παραπάνω βαρίδια δεν είναι, δεν μπορεί να είναι, αυτοί που θα δώσουν λύσεις προς όφελος των δημοτών.
Και όχι μόνο. Είναι τέτοιο το πλέγμα νόμων, συμφερόντων διοικητικού, πολιτικού και ιδιωτικού μηχανισμού, που μόνο με δραστική παρέμβαση της κοινωνίας με αναζωογόνηση μορφών άμεσου δημοκρατικού ελέγχου και προγραμματισμού μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.
Η αλλαγή δεν είναι μόνο ζήτημα προσώπων. Προπάντων είναι ζήτημα θεσμικών αλλαγών, ώστε  η συμμετοχή των πολιτών και ειδικά αυτών που σήμερα είναι και αισθάνονται αποκλεισμένοι από το σύστημα να μπουν μπροστά.
Ας ελπίσουμε ότι οι πολίτες θα βρουν τον τρόπο ώστε σε κάθε περίπτωση και παρά την θέληση και τους σχεδιασμούς όλων όσων επιδιώκουν «να αλλάξουν όλα αρκεί να μην αλλάξει τίποτα»  να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Χ. Βανδώρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου