Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Το αποτέλεσμα μιας μακράς δημοτικής προσπάθειας

Ενημέρωση για το αποτέλεσμα μιας μακράς δημοτικής προσπάθειας ,
 και μια πρόταση που εκ των πραγμάτων καθίσταται αναγκαία  και επίκαιρη . 

      Έστω και εν μέσω της τραγικής και ζοφερής πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι αλλά και της επίμονης παρατεταμένης “βαρυχειμωνιάς”στα Δημοτικά μας...
πράγματα , συμβαίνει ευτυχώς που και που και κάτι , λχ ένα γεγονός - μια είδηση , που μας επιτρέπει να ξεφορτωθούμε για λίγο τη δυσθυμία , να χαρούμε κάπως, να ελπίσουμε , να ονειρευτούμε ξανά και να κρυφοκοιτάξουμε λιγάκι αισιόδοξα έτσι προς την πιο φωτεινή πλευρά μιας μελλοντικής καλύτερης ίσως και παραγωγικότερης δημοτικής πορείας .               
     Αγαπητοί συμπατριώτες 
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε σήμερα την τελική χθεσινή υπογραφή ενός ακόμη αξιόλογου δημοτικού έργου ( με μια μικρή καθυστέρηση βέβαια ως προς το χρόνο που σας είχαμε προαναγγείλει η αλήθεια είναι , για λόγους  όμως , αιτίες και παραλείψεις που ευτυχώς “ξαναμπαλώθηκαν” επαρκώς   από κάποιους καλούς και πολύτιμους φίλους )  .
Πρόκειται για το υποέργο του Βιολογικού καθαρισμού της Αμφίκλειας , που έρχεται σε συνέχεια και του άλλου υποέργου , του αποχετευτικού δικτύου, του οποίου η έγκριση προηγήθηκε και υπεγράφη στις 13-12-2013 .
Όπως σας λέγαμε και τότε , προ μηνός+  δηλαδή περίπου , μια σχεδόν δεκάχρονη προσπάθεια για την σύγχρονη διαχείριση των αστικών λυμάτων της Αμφίκλειας  μέσω ενός αναβαθμισμένου νέου αποχετευτικού συστήματος και ενός νέας γενιάς Βιολογικού καθαρισμού με τριτοβάθμια επεξεργασία κλπ , ολοκληρώθηκε πλέον χθες με τις σχετικές εγκρίσεις και υπογραφές απ` τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ΠΕΚΑ  για το σύνολο των υπολοίπων έργων που εκκρεμούσαν .
Πρόκειται πράγματι για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και πολύ σημαντικό έργο υποδομών  για την περιοχή μας , συνολικής δαπάνης σχεδόν 8.000.000 ευρώ και το οποίο θα πρέπει να κατασκευαστεί τα επόμενα δυο τρία χρόνια  με γοργούς ευελπιστούμε ρυθμούς .
Όπως ίσως σας είναι γνωστό , το πρώτο υποέργο που αφορά το αποχετευτικό δίκτυο και αποτελεί μέρος του συνολικού έργου , έχει ήδη δημοπρατηθεί και έως τα μέσα Μαρτίου -καλώς εχόντων των πραγμάτων - θα έχουμε θεωρώ και τον ανάδοχό του .
Είναι δυστύχημα βέβαια που χρειάστηκε εντελώς αδικαιολόγητα τόσος πολύς καιρός για να προχωρήσουν επιτέλους αυτά τα έργα., αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ .
Υπ` όψιν πως θα μπορούσε να είχε συντμηθεί ο χρόνος τουλάχιστον κατά ένα έτος για τα έργα αυτά , εάν ως Δήμος είχαμε επαρκείς υπηρεσίες και ικανή Διοίκηση με βούληση βεβαίως και απαραίτητο ενδιαφέρον για την επίσπευσή τους …. κι ας μην θυμώνουν ορισμένοι γιατί οι αλήθειες πρέπει να λέγονται !!  .
Μετά λοιπόν την χθεσινό απογευματινή υπογραφή και του Βιολογικού Αμφίκλειας ,  θα ακολουθήσει εντός ολίγου και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του και ας ελπίζουμε ότι με την αρωγή και την επίβλεψη του τεχνικού συμβούλου που προβλέπεται στη σύμβαση για την γενική παρακολούθηση και πιστοποίηση των εργασιών κατά τις φάσεις κατασκευής του συνολικότερου έργου , θα αποφύγουμε τυχών λάθη , παρατυπίες , αμέλειες , αδράνειες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση των εργασιών , σαν εκείνες για παράδειγμα που κυριολεκτικά ξετίναξαν και εκτροχίασαν , κατασκευαστικά , χρονικά  και οικονομικά -δυστυχώς - το ανάλογο έργο των πρώην Δήμων Ελάτειας και Τιθορέας .
       Που ακόμη και τώρα μετά από τόσα χρόνια ,τελειωμό δεν έχει παίρνοντας και ξαναπαίρνοντας αδικαιολογήτως αλλά και ματαίως διαρκώς παρατάσεις ολοκληρώσεως , παραφουσκώνοντας και το κόστος κατασκευής του. Με την ανοχή βεβαίως , την αδιαφορία ίσως , την ένοχη σιωπή , την αμηχανία και φυσικά την γνωστή φοβία και ανικανότητα της Δημοτικής Διοίκησης και των ανεπαρκών υπηρεσιών  που αδυνατούν να παρακολουθήσουν , να κουμαντάρουν και να ελέγξουν εργολάβους και έργο. Ένα έργο που ο διαχρονικός τρόπος υλοποίησής του και ο εντελώς “ περίεργος” χειρισμός συνολικά των προβλημάτων που αντιμετώπισε κατά την πορεία κατασκευής του , θα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμαπρος αποφυγή και μνημείο ανεύθυνης , αδέσποτης και α-σόβαρης διαχείρισης από όλους τους κατά καιρούς εμπλεκόμενους.
Είναι κρίμα και αποτελεί  μεγίστη  παράληψη , που ο κόσμος της περιοχής λόγω της ανευθυνότητας , της ελλιπούς γνώσης του θέματος και της πασίγνωστης πλέον φοβικότητας της σημερινής Δημοτικής Αρχής , δεν θα μάθει δυστυχώς ποτέ , όσα αξίζει και δικαιούται να ξέρει για την υπόθεση αυτή του Βιολογικού Τιθορέας – Ελάτειας .  Τέλος πάντων όμως ……
      Θέλουμε να πιστεύουμε πως η Δημοτική μας Αρχή μαθαίνοντας σήμερα και αυτά τα ευχάριστα νέα ( κατά σύμπτωση και πάλι από μας ), θα ευαισθητοποιηθεί και θα θελήσει επιτέλους ανθρωπίνως φερόμενη , να ευχαριστήσει δημόσια αλλά και κατ` ιδίαν όλους εκείνους που με προσωπικό κόπο , εφευρετικότητα , επιρροές , καλή διάθεση και φυσικά δυνατότητες λόγω επάρκειας , θέλησης , κατάρτισης και μερικοί δε εξ αυτών και εκ θέσεως ευθύνης βέβαια , συνέβαλαν τα μέγιστα στην νεκρανάσταση και την ολοκλήρωση εν τέλει μιας μισοπεθαμένης ουσιαστικά προ δυομισαετίας υπόθεσης , σαν αυτή του Βιολογικο-αποχετευτικού της Αμφίκλειας .
Παραπέμπουμε λοιπόν προς διευκόλυνσή της στην επιστολή μας που της εστάλη στις 13-12-2013, αλλά και αναρτήθηκε στις 17-12-2013 σε όλα τα γνωστά blogs της περιοχής μας , για να θυμηθούν οι αρμόδιοι  του Δήμου τα ονόματα εκείνων προς τους οποίους  θα πρέπει να απευθύνουν τις ευχαριστίες τους , μιας και μέχρι τώρα  ούτε για …..καλημέρα δεν τους θυμήθηκαν τους ανθρώπους αυτούς  παρά τις επανειλημμένες και επίμονες ( δημόσιες αλλά και κατ`  ιδίαν ) επισημάνσεις μας .
        Κλείνοντας αυτό το σημερινό μας σημείωμα αγαπητοί συμπατριώτες , που είχε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα , θα θέλαμε  ευκαιρίας δοθείσης και μετά από τα όσα “ξεκαρδιστικά” και εξωφρενικά συνέβησαν στο προχθεσινό ΔΣ και που αξίζει νομίζουμε προς τέρψη όλων μας να μας τα αφηγηθεί λεπτομερώς κάποιος εκ των παρευρισκομένων ,   να παρακαλέσουμε  εκείνους τους λίγους συμβούλους που παραμένουν ακόμη ψύχραιμοι και σοβαροί εν μέσω αυτής της σταθερά απερίγραπτης πλέον για Δημοτικό συμβούλιο κατάστασης.  Και κυρίως τις παρατάξεις Γώγου και Καράφλα που στο παρελθόν με πρωτοβουλία του πρώτου και ειλικρινή συναίνεση του δευτέρου , αποφασίστηκε και ορθώς τότε , να γίνονται περιοδικά συνεδριάσεις του ΔΣ και στις έδρες των άλλων δυο Δημοτικών ενοτήτων αλλά δυστυχώς η απόφαση αυτή στη συνέχεια ατόνησε , να επιληφθούν εκ νέου ώστε  να  επανέλθει η πρωτοβουλία εκείνη γιατί είναι απολύτως αναγκαία , χρήσιμη , δίκαιη και θεσμική  ακολουθώντας επιτέλους και εμείς ως Δήμος την παγιωμένη πλέον πρακτική όλων σχεδόν των άλλων Δήμων στην Ελλάδα ως προς αυτό το ζήτημα των αποκεντρωμένων συνεδριάσεων των Δημοτικών  Συμβουλίων .
Και αυτό όχι για κάποιον ύποπτο και πονηρό ίσως λόγο , αλλά επειδή είναι απόλυτη ανάγκη όπως ξαναείπαμε , οι πολίτες κατά το δυνατόν σε ολόκληρο το Δήμο να μπορούν έστω και κατά καιρούς , να “απολαμβάνουν” οπτικά και ακουστικά δια ζώσης τις συνεδριάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου και να κρίνουν οι ίδιοι τις ικανότητες , τις γνώσεις , τις ιδέες , τις αρετές , αλλά και τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες των αιρετών μας .
Γιατί είναι πέραν από βέβαιο , ότι οι  περισσότεροι απ` τους σημερινούς αιρετούς μας βολεύονται μια χαρά με το υπάρχων σύστημα , γιατί κρύβονται εύκολα έτσι , συγκαλύπτοντας κατά το δυνατόν τις τεράστιες ανεπάρκειές τους και “στριμώχνοντας” κυριολεκτικά την απίστευτη ανικανότητά τους  ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους  μόνο της σοφίτας της Κάτω Τιθορέας . Που προφανώς περιορίζει αισθητά κι αποτελεσματικά γι` αυτούς την δημόσια έκθεσή τους ,προσφέροντάς τους σχετική ασφάλεια και προστασία .
Και γιαυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να τους ξεβολέψουμε κύριοι Γώγο και Καράφλα , ώστε να αποκαλυφθεί ενώπιον όσων περισσοτέρων συμπολιτών μας γίνεται , η τραγελαφικότητα της επικρατούσας κατάστασης τόσο ατομικά όσο και συνολικά       ( πλην ελαχίστων εξαιρέσεων βέβαια που τιμούν και αξίζουν την ιδιότητά τους ).
Γιατί και οι εκλογές γάρ εγγύς . Και οι φιλόδοξοι ( και εκ των σημερινών ) όπως ακούμε ετοιμάζονται ….. και οι ‘φελλοί ” πλέον περισσεύουν..… και ο κόσμος  θα πρέπει να τους ακούσει όλους , να τους δει , να τους κρίνει και να τους αξιολογήσει όχι εν κενώ , ή με περιγραφές τρίτων ή και στιγμιαία ίσως .
Αλλά να τους γνωρίσει επαρκώς  την ώρα της συμμετοχής , της άσκησης του θεσμικού τους καθήκοντος , του διαλόγου , της κατάθεσης απόψεων και προτάσεων , της αντιπαράθεσης εντός του θεσμικού οργάνου με αιτία και επιχειρήματα .
Και  δυστυχώς τώρα , αυτή την αυτονόητη μεν για κάποιους πολίτες δυνατότητα , την στερείται παντελώς ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος συνδημοτών μας των άλλων φυσικά Ενοτήτων .
Στερείται αδίκως την ευκαιρία για μια πιο άμεση και σφαιρική αντίληψη επί όσων συμβαίνουν στα δημοτικά μας συμβούλια και που αυθεντικά και κατά τρόπο μοναδικό μπορεί να προσφέρει βεβαίως μόνο μια ζωντανή συνεδρίαση ενώπιόν τους 
Γιαυτό και η πρόταση για περιοδικές αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του ΔΣ στις δημοτικές κοινότητες έστω και τώρα λίγο πριν το τέλος της δημοτικής θητείας , καλύπτοντας επίκαιρες και γενικότερες υπαρκτές ανάγκες , θα πρέπει να επανέλθει και πάλι μαχητικά και με συναίσθηση της υπάρχουσας ανάγκης να ψηφιστεί .
Κι ας πάρει την ευθύνη της απόρριψης μιας τέτοιας πρότασης , όποιος απ` αυτούς βλακωδώς τολμά ή και νομίζει πως αντέχει να δείξει έτσι σ` ολόκληρη τη δημοτική κοινωνία , την αγοραφοβία του, την μυωπική του αντίληψη , την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητά του.
        7-2-2014                                ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου