Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"Μπλόκο" αγροτών και στο κέντρο της Αθήνας

  • Στάση εργασίας στον ΟΓΑ....
  • "Να μείνουμε στα χωριά και στα χωράφια μας", ήταν το μήνυμα που έστειλαν μέσα από τα πανό τους χιλιάδες αγρότες που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, σήμερα, σε μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων. Στο πλευρό τους, αγωνιστικό "παρών" έδωσαν οι σχολικοί φύλακες, οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών και φοιτητές από τη Γεωπονική Σχολή, που τους υποδέχτηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος, φωνάζοντας "Αγροτιά – Εργατιά – Μια φωνή και μια γροθιά". Οι αγρότες απάντησαν με το ίδιο σύνθημα, υψώνοντας γροθιές και χειροκροτώντας.
    Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Βάθης, αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες συνδικαλιστών κι εκπροσώπων των αγροτών. Από διαφορετικές πόλεις, αλλά με ίδια αιτήματα, οι διαδηλωτές φώναξαν όχι μόνο για το επάγγελμά τους, που μαραζώνει και οδηγείται στην εξαφάνιση όπως έλεγαν σε πηγαδάκια, αλλά και για το οριστικό "διαζύγιο" με την περιφέρεια. "Καταργούν τη γενιά μας, καταργούν τους μελλοντικούς αγρότες", ήταν τα λόγια ενός πατέρα τριών παιδιών από την Καρδίτσα, που είδε τις καλλιέργειές του, να τις χτυπά πρώτα η φύση (σκουλήκι) και μετά η κυβέρνηση.
    "Υποτελείς των Βρυξελλών – Φονιάδες αγροτών" - "Αγρότη πολέμα δεν θα σου μείνει στρέμμα" - "Όχι στις κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών, τραπεζικών λογαριασμών", ήταν το τρίπτυχο που ακούσαμε στα συνθήματα τους, που είδαμε στα πλακάτ τους. Είδαμε μπλοκ απ' όλη την Ελλάδα. Αχαΐα, Λάρισα, Καρδίτσα, Χαλκιδική, ήταν μερικές από τις περιοχές που υπέγραφαν τα πανό, ενώ δεν έλειψαν κι οι αγρότες που βρίσκονται κοντά στην Αθήνα, επιμένοντας να ζουν διαφορετικά μακριά από τις τσιμεντουπόλεις, όπως οι αγρότες της Παιανίας.
    Όταν έφτασαν στη Βούλη, οι πρώτοι αγρότες που πάτησαν Σύνταγμα φώναξαν: "Στήσαμε μπλόκα και στο κέντρο". Τα μπλόκα κράτησαν γι' αρκετή ώρα. Οι αγρότες συνέχισαν να φωνάζουν τα συνθήματά τους και στη συνέχεια, αφού δεν βρήκαν άνθρωπο στη Βουλή να δώσουν το ψήφισμα, το οποίο τοιχοκόλλησαν για όταν θα επιστρέψει στα έδρανα η κυβέρνηση, έφυγαν για τα πούλμαν, που είχαν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά στα Προπύλαια.
    Μαζί τους πάντως ήταν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Βαγγέλης Αποστόλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Θανάσης Πετράκος, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου κ.ά. Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού ξανά στα μπλόκα που έχουν στήσει στους περιφερειακούς δρόμους, όπου οι κινητοποιήσεις θα δώσουν τη σκυτάλη στις συνελεύσεις για ν' αποφασιστούν από δω και πέρα οι επόμενες κινήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

    Στο Υπουργείο

    Νωρίτερα, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βάθη, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγω της κινητοποίησης η αστυνομία έχει θέσει σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.
    Στην ομιλία του, από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, ο κ. Βαγγέλης Μπούτας χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου, σημειώνοντας ότι «οι μικρομεσαίοι αγρότες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους». «Ξέρουμε», πρόσθεσε «πως με τα νέα μέτρα και την ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής γης σε λίγα χέρια ενώ για τους μικρομεσαίους επιφυλάσσεται ανεργία». Είπε επίσης πως με το υφιστάμενο καθεστώς είναι βέβαιος ο θάνατος του μικρομεσαίου αγρότη, ανέφερε ότι αύριο τα μπλόκα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί ο πανελλαδικός εορτασμός του Κιλελέρ για τις 9 του Μάρτη.

    «Το σύνθημα "Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ", είναι σύνθημα ζωής», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά κ. Κώστας Τζέλλας, ενώ ο κ. Γιάννης Βάγκος από το Μπλόκο του Κάστρου Βοιωτίας έκανε λόγο για πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση και που «οι αγρότες θα ανατρέψουν».

    Τη συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο εξέφρασαν σε χαιρετισμούς τους εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γάλακτος, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Σωματείου πρώην Εργαζομένων στην Coca Cola Θεσσαλονίκης.

    Κουτσούμπας: "Να σταματήσει η αισχρή φοροληστεία"

    Το "παρών" ση διαδήλωση έδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να αφουγκραστεί τη φωνή των αγροτών και να σταματήσει την "αισχρή φοροληστεία" σε βάρος τους.
  • avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου