Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βαθαίνει ο προβληματισμός για τα οφέλη του Μεταλλείου


Απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία από πολίτες του Δήμου Δελφών κι από τη Δημοτική Παράταξη « Πολίτες στο Προσκήνιο»...
κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και με την οποία ζητούσαν να προσφύγει ο Δήμος ενάντια στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ για τις παραχωρήσεις προς εξορυκτική-μεταλλευτική εκμετάλλευση περιοχών στη Γκιώνα από την εταιρεία S&B.
H  είδηση, βέβαια, που προέκυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης δεν ήταν αυτή, μιας κι αναμενόταν να απορριφθεί εκ  των προτέρων από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη, αλλά η διαπίστωση ότι συν τω χρόνω βαθαίνει κι επεκτείνεται ο σκεπτικισμός κι ο ανάλογος προβληματισμός στους κόλπους και στο υπόστρωμα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τη συνολική ανταποδοτικότητα της μονοπώλησης της οικονομικής δραστηριότητας από το μεταλλείο, τα όριά της κι οι εναλλακτικές πηγές ανάπτυξης κι αναστροφής του εν γένει τέλματος που χαρακτηρίζει την  περιοχή χρόνια τώρα και που συνεχώς διευρύνεται. Πριν από χρόνια ποιός, άλλωστε, θα μπορούσε να φανταστεί μια συζήτηση, και μάλιστα με την ένταση που τη χαρακτήρισε, σε Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία ειδικά πλήθους πολιτών;

Προβληματισμός που έγκειται ενδεικτικά στις θέσεις εργασίας που προσφέρονται από την εταιρεία και που, προϊόντος του χρόνου, βαίνουν διαρκώς μειούμενες κι η συσχέτισή τους με τις θέσεις εκείνες που χάνονται από άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που θυσιάζονται στο βωμό της «μονοκαλλιέργειας» της μεταλλευτικής δραστηριότητας.  Στις ανήκεστες, ενδεχομένως, βλάβες που προξενούνται στο οικοσύστημα της περιοχής και ειδικά σε σχέση με το εύρος των αποκαταστάσεων και τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτές, καθώς και την επόμενη μέρα και το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής από το δραστικό περιορισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας λόγω του πεπερασμένου των κοιτασμάτων στην περιοχή, που μοιραία κάποια στιγμή θα επισυμβεί, καθώς, τέλος, και για τα ανταποδοτικά που παραχωρεί η Εταιρεία τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο ελληνικό Δημόσιο.


Οι παρεμβάσεις των πολιτών

Τις θέσεις των πολιτών που κατέθεσαν την πρόταση που ήρθε προς διαβούλευση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασαν κι ανέπτυξαν οι κ.κ. Βανδώρος, Συνδικαλιστής και μέλος των «Πολιτών στο Προσκήνιο», Κόλλιας, από την Καλοσκοπή και Μπάκας από τα Καστέλλια.

Ο κ. Βανδώρος τόνισε ότι είναι λάθος να θεωρείται πως υπάρχει αντίθεση στην έρευνα κι αξιοποίηση των κοιτασμάτων και της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Πρόκειται, όμως, όπως επεσήμανε, για κοινωνικό ζήτημα κι ως εκ τούτου δεν μπορεί αυθαίρετα η Εταιρεία να αποφασίζει γι αυτό δίχως κανένα έλεγχο. Δε δήλωσε αντίθετος στην έρευνα, αλλά θεώρησε ασύμβατο αυτή να γίνεται από τον ίδιο φορέα που εκμεταλλεύεται τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Επιπλέον, έκανε λόγο για ανάγκη « άλλου τύπου ανάπτυξης», ενώ έκλεισε διατυπώνοντας  την ελπίδα  να μην πει ο Δήμαρχος στον κ. Σανούδο, ως άλλο Βαν Φλιτ «κ. Σανούδο, ιδού το Δημοτικό σας Συμβούλιο»!

Ο κ. Κόλλιας κατηγόρησε από την πλευρά του τον κ. Φουσέκη ότι σε προγενέστερη επί του θέματος συγκέντρωση στη Στρώμη είχε δηλώσει πως η περιοχή είναι μεταλλευτική, ζήτησε τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της S&B  και, παράλληλα, στάθηκε στο θέμα των υδρολογικών μελετών που προβλέπει ο μεταλλευτικός κώδικας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ιδιαίτερα ανεπαρκή ανταπόκριση από την πλευρά της Εταιρείας σε αυτό το ζήτημα. «Η Γκιώνα θα γίνει σουρωτήρι» ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

Ο κ. Μπάκας, τέλος, ως εκπρόσωπος πολιτών από τα Καστέλλια και των υπογραφόντων την Πρόταση παρουσίασε εκτενή εναλλακτική πρόταση ορθολογικής κι ανταποδοτικής κοινωνικά, όπως τόνισε, αξιοποίησης των μεταλλευμάτων, την οποία το Amfissaface  σας παραθέτει (ΕΔΩ) αυτούσια.

Η τοποθέτηση Σανούδου


Την εταιρεία S&B παρέστη κι εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Ιωάννης Σανούδος. Από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η S&B επί 70 χρόνια τηρεί αδιάλειπτα και με ευλάβεια δύο αρχές. Αφ ενός την κοινωνική συναίνεση στις δραστηριότητές της κι αφ ετέρου την κατά γράμμα τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Δεχόμαστε ότι η Κοινωνία έχει τη γνώμη της και μπορεί να παρεμβαίνει» ήταν η αποστροφή του σχετικά. Ταυτόχρονα τόνισε πως η Εταιρεία έχει υποστεί πολλές μελέτες κι ελέγχους, ενώ από το 1979, που άλλαξε ο Νόμος στο θέμα των αποκαταστάσεων αποφάνθηκε πως «η Εταιρεία έχει κάνει θαύματα» κι ότι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο στις αποκαταστάσεις διεθνώς. 
Τέλος, αμφισβήτησε ότι η άποψη των πολιτών που υπέγραψαν την Πρόταση εκφράζουν την όλη κοινωνία της περιοχής, αναφέροντας ότι η «Εταιρεία δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποια πραγματικά είναι η «φωνή» της κοινωνίας».
Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δελφών

Ο κ Φουσέκης θεώρησε ότι η όλη συζήτηση οφείλει να εστιαστεί σε δύο θέματα. 1ο)  Δήλωσε κατηγορηματικά πως συζήτηση μπορεί να γίνει στο θέμα των επιφανειακών εκμεταλλεύσεων. Για την επίδική, όμως, έκταση τόνισε ότι «δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα, μιας και πρόκειται για υπόγειες εκμεταλλεύσεις». Επίσης, κατηγόρησε για αντίφαση τον κ. Βανδώρο αποδίδοντάς του τη θέση ότι δεν μπορεί πραγματικά να είναι υπέρ των εκμεταλλεύσεων όταν αρνείται την έρευνα, αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι είναι εν συνόλω εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας. ( Σημείωση Amfissaface: Ο κ. Βανδώρος είχε δηλώσει, όπως αναφέρεται πιο πριν στο ρεπορτάζ, ότι είναι αντίθετος όχι στην ίδια την έρευνα κοιτασμάτων, αλλά στο να τη διενεργεί η ίδια η S&B).
2)  Αμφισβήτησε, κινούμενος στο ίδιο πνεύμα με τον κ. Σανούδο, ότι όσοι υποστηρίζουν την Πρόταση προσφυγής εκφράζουν την επί του θέματος κυρίαρχη άποψη της τοπικής κοινωνίας. Επειδή, τόνισε, δεν την εκφράζουν, για αυτό διατείνονται δήθεν ότι είναι υπέρ των εκμεταλλεύσεων, αποδίδοντάς τους ευθέως ψηφοθηρικές σκοπιμότητες εν όψει των επικείμενων εκλογών. «Δε θα διολισθήσουμε στην άποψη των δύο άλλων ομιλητών. Την πλειοψηφία την εκφράζουμε εμείς, γιατί έχουμε εκλεγεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Δελφών σε μια,  ομολογουμένως, καινοφανή, όσο πρόδηλα κι άστοχη, επισήμανσή του! 
Αποστροφή που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βανδώρου, που ζήτησε «δημοψήφισμα εδώ και τώρα» σχετικά με το ζήτημα της Πρότασης προσφυγής.
Αναφορικά με τις έρευνες ο κ. Φουσέκης επεσήμανε «δεν υπάρχει εκμετάλλευση δίχως έρευνα», αποφεύγοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί επί του φορέα διενέργειας της έρευνας. «Εννοείται πως αν η S&B ζητήσει επιφανειακή εκμετάλλευση στη Μητρόπολη της Άμφισσας, εμείς θα αντιδράσουμε, αλλά δε θα προτείνω σε καμία περίπτωση προσφυγή εναντίον των εκμεταλλεύσεων  σε Αλεφάντω, Κοκκινάρι». 

Παράταξη Φουσέκη

Στις τοποθετήσεις στις οποίες προέβησαν ορισμένοι εκ των Συμβούλων της Συμπολίτευσης κοινή συνισταμένη ήταν η άσκηση κριτικής προς τους πολίτες που υπέγραψαν την Πρόταση προσφυγής με κυρίαρχο επιχείρημα την προάσπιση και την πολυτιμότητα των θέσεων εργασίας που προσφέρει η εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή, συντασσόμενοι με την τοποθέτηση του κ. Φουσέκη. Εκείνο, ωστόσο, που προκάλεσε τη θυμηδία σχεδόν στο πολυπληθές ακροατήριο, για τα δεδομένα των Δημοτικών Συμβουλίων, ήταν η κίνηση του Προέδρου του Σώματος κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος κοινοποίησε την ομόφωνη απόρριψη της Πρότασης από τους συμπολιτευόμενους Συμβούλους χωρίς τυπικά να ρωτήσει αν υπάρχει κάποιος διαφωνών με τη στάση του Συνδυασμού του κ. Φουσέκη…

Παράταξη Καραχάλιου

Αρκετοί ήταν οι Σύμβουλοι του Συνδυασμού του κ. Καραχάλιου που θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα. Αν και ορισμένοι δεν έχουν πλήρη γνώση των τεχνικών παραμέτρων του ζητήματος, όπως ανέφεραν, στάθηκαν στη διαπίστωση πως παραμένει αδιευκρίνιστο πόσες θέσεις εργασίας «κλείνει» και την παρεπόμενη αναπτυξιακή δυναμική που αποτρέπει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, όταν είναι γνωστός ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων που παρέχει. Συνεπώς, κατά τις τοποθετήσεις τους, το λεπτό αυτό ζήτημα απαιτεί περισσότερη μελέτη κι εμβάθυνση.

Ο κ. Δρακάκης από τη μεριά του δήλωσε απλώς παρών μη θέλοντας να πάρει θέση λόγω της επαγγελματικής σχέσης του με την S&B , όπως δήλωσε.

Λαϊκή Συσπείρωση

Η παράταξη του Κ.Κ.Ε. τάχθηκε, όπως κι η αντίστοιχη του κ. Καραχάλιου, υπέρ της Πρότασης καταθέτοντας, παράλληλα, την πάγια θέση της υπέρ της κοινωνικοποίησης των μεταλλείων.

Η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Όπως αναφέραμε και στο προλογικό κομμάτι του ρεπορτάζ, η Πρόταση απορρίφθηκε, όπως αναμενόταν, από το Δημοτικό Συμβούλιο . Εναντίον της Πρότασης ψήφισε , με τον τρόπο που επισημάναμε, το σύνολο της Παράταξης του Δημάρχου Δελφών κ. Φουσέκη. Υπέρ της Πρότασης τάχθηκε το σύνολο των τριών Παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην του κ. Δρακάκη, που δήλωσε, όπως, προείπαμε παρών.

Εξέλιξη που απεικονίζει πως ο σκεπτικισμός για τη μεταλλευτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην κοινή γνώμη της περιοχής αντανακλάται και στους κόλπους του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Δελφών…
http://amfissaface.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου