Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗ ΓΚΙΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΜΠΑΚΑ


Προς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δελφών

ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗ ΓΚΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 16/1/2013 υπογράφεται απόφαση του Αν Υπουργού ΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρων φόρτωσης – εκφόρτωσης βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 666.801,829 τ.μ. που βρίσκονται στη θέση «ΚΕΦΑΛΗ» στην Ιτέα......

Οι χώροι επέμβασης βρίσκονται εντός της Ζώνης Β προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού τοπίου και βρίσκονται επίσης εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000 και εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για την ορθοπανίδα.
Επίσης τμήματα των χώρων επέμβασης βρίσκονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας για τα οποία ισχύουν οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία διατάξεις.
Στις 10/7/2013 υπογράφεται απόφαση του Αν. Υπ. ΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 689.041 τ.μ. που βρίσκονται στις θέσεις «Λάκκες Λυρίτσας» που διοικητικά υπάγονται στο Δ.Δ. Καλοσκοπής, Καστελλίων και Προσηλίου του δήμου Δελφών.
Αρκετοί χώροι αυτής της εκμετάλλευσης καθώς και τα σύνοδα έργα οδοποιίας βρίσκονται εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) «Όρος Γκιώνα» GR2450002 του ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Επίσης βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (GR 2450007) του ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Όλοι οι χώροι επέμβασης βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.  Οι θέσεις αυτές είχαν αδειοδοτηθεί με την ΚΥΑ 176598/4446/22-12-2003. Εξαιρέθηκαν από την εκμετάλλευση με την 1190/2007 απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ και σταμάτησαν οι εργασίες εξόρυξης με την εντολή να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ. Τώρα αδειοδοτούνται με νέα ΜΠΕ και είμαστε πάλι για το ΣτΕ. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όταν ζητήθηκε η άποψη του το 2010, δεν εξέφρασε απόψεις μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες και σύμφωνα με την παράγ. 98 του άρθρου 2 του Ν.8010/02 η απόφαση προωθήθηκε χωρίς τη γνωμοδότησή του.  
Στις 10/7/2013 υπογράφεται επίσης απόφαση του αν. Υπ. ΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων για:
α)         την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 370.843,50 τμ. και
β)         την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρο συνολικής έκτασης 6.400.962,50 τμ.
Οι χώροι βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δ.Δ. Καλοσκοπής, Καστελλίων και Προσηλίου του Δήμου Δελφών. Η περιοχή της έρευνας είναι στη θέση ΚΡΑΝΙΕΣ-ΚΑΡΑΚΟΦΟΛΙΑ-ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ. Ένα παρθένο πυκνό ελατοδάσος στο οποίο εδώ και δεκαετίες απαγορεύεται ακόμη και η βόσκηση.
Οι χώροι εκμετάλλευσης, οι χώροι έρευνας καθώς και τα σύνοδα έργα οδοποιίας βρίσκονται εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) «Όρος Γκιώνα» (GR 2450002) του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Επίσης το μεγαλύτερο τμήμα τους βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (GR2450007) του ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000. Όλοι οι χώροι επέμβασης βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας με το 252/31-12-2010 έγγραφό του μεταβίβασε τη σύμφωνη γνώμη του.
Στις 30/7/2013 υπογράφεται απόφαση του Υπ. ΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων για:
α)         την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 2.048.931,32 τμ. και
β)         την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 20.266.560,60 τμ.
Οι χώροι υπάγονται διοικητικά στα Δ.Δ. Γραβιάς, Βάργιαννης, Αποστολιάς, Καστελλίων, Οινοχωρίου και Προσηλίου του Δήμου Δελφών. Χώροι της εκμετάλλευσης (ΚΡΑΝΙΕΣ) και του χώρου έρευνας (ΔΙΠΛΟΠΙΤΤΕΣ-ΚΑΛΟΣ-ΧΑΝΙ ΖΑΓΓΑΝΑ) βρίσκονται εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) «Όρος Γκιώνα» (GR 2450002) του ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου NATURA 2000. Άλλα τμήματα του χώρου έρευνας βρίσκονται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) «Όρος Παρνασσός» (GR 2410002) του ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.
Στην περιοχή του έργου έχουν εντοπισθεί θέσεις με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Οι χώροι επέμβασης βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας με το 252/31-12-10 έγγραφο του διαβίβασε τη σύμφωνη γνώμη του.
Με αυτή την απόφαση ο ορεινός χώρος που ανήκει στα διοικητικά όρια των Δ.Δ. Αποστολιά και Καστελλίων παραχωρείται πλέον καθ΄ ολοκληρία στην εκμετάλλευση βωξίτη.
Στις 7/10/2013 υπογράφεται απόφαση του Υπ. ΠΕΚΑ για έγκριση περιβαλλοντικών όρων για :
Α)   την εκμετάλλευση κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 163.254,88 τμ. και
Β)   Την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 21.024.812,50 τμ.
Οι χώροι βρίσκονται στα διοικητικά όρια των Δ.Δ. Προσηλίου, Αγίας Ευθυμίας, Άμφισσας του Δήμου Δελφών και Δ.Δ. Καρούτων του Δ. Λιδωρικίου.
Χώροι εκμετάλλευσης καθώς και χώροι έρευνας και τα σύνοδα έργα οδοποιίας βρίσκονται εντός των ορίων της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) «Όρος Γκιώνα» GR 2450002 του ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000.
Ο χώρος έρευνας «ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ» βρίσκεται εντός των ορίων της Ζώνης ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (GR 2450007) του NATURA 2000.
Τμήμα του χώρου «ΤΑΡΑΣΤΑ-ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ» βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου Δελφών και ευρύτερου Δελφικού τοπίου, εμπίπτει στην περιοχή του NATURA 2000 και γειτνιάζει με τον οικότοπο προτεραιότητας (6230) του παραρτήματος Ι της οδηγίας 92/43.
Οι χώροι επέμβασης βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας, με το 252/31-12-2010 έγγραφό, του διαβίβασε τη σύμφωνη γνώμη του.

Συμπέρασμα: Σε διάστημα πολύ μικρότερο του έτους παραχωρήθηκαν για λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας εμπλουτισμού αποθήκευσης, φόρτωσης 667 στρέμματα για εκμετάλλευση 3.122,07 στρέμματα και 47.692,335 στρέμματα για έρευνα βωξίτη στη Γκιώνα.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο με Νομάρχη το σημερινό Δήμαρχο Δελφών άμεσα ή έμμεσα συμφώνησε σε αυτό.
Την ίδια περίοδο το θέμα της Αλεφάντως επανέρχεται. Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ ότι κακώς ανεκλήθη η απόφαση επέμβασης για την εκμετάλλευσή της.

Οι άδειες δόθηκαν στην «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά». Και έρχονται να προστεθούν στα 9.244.492,80 τμ. που αδειοδοτήθηκαν το 2003 και τα χιλιάδες στρέμματα προηγουμένων ετών.
Την ίδια περίοδο υπογράφονται τουλάχιστον τέσσερεις ακόμα αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για συνολική έκταση 138.418 τμ. που βρίσκονται στις Τοπικές Κοινότητες Δροσοχωρίου, Ελαιώνα και Άμφισσας του Δήμου Δελφών. Οι άδειες αυτές δόθηκαν στην εταιρεία «Δελφοί-Δίστομοο».

Τι σημαίνει άδεια για εκμετάλλευση και έρευνα μεταλλεύματος; Σύμφωνα με το χουντικό Ν. Δ. Αρ. 210/73 περί μεταλλευτικού κώδικα σημαίνει:
Από το άρθρο 30
Το δικαίωμα για μεταλλευτικές έρευνες εκτείνεται τόσο στην επιφάνεια όσο και εις τον υπό την επιφάνεια χώρο.
Από το άρθρο 37
Αυτός στον οποίο χορηγήθηκε η άδεια ή ο διάδοχος αυτού θεωρείται απέναντι σε οποιονδήποτε ακόμη και στον ιδιοκτήτη της επιφάνειας του εδάφους ότι έχει οιονεί την νομή και μπορεί να ασκεί τις περί νομής αγωγές και να επικαλείται όλα τα νόμιμα προστατευτικά μέσα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μεταλλευτικών ερευνών.
Όταν αρχίσει να προχωρά το Κτηματολόγιο αυτά θα φανούν έντονα μπροστά μας.
Από το άρθρο 84
Για μισθώσεις δημοσίων μεταλλείων δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για μίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας.
Από το άρθρο 128
1.    Επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση αστικών ή αγροτικών ακινήτων τα οποία βρίσκονται εντός ή εκτός του χώρου μεταλλείου με σκοπό την εκτέλεση έργων όπως στοές, φρεάτια, ορύγματα, εκσκαφές κλπ. που προορίζονται για την εκμετάλλευση των μεταλλείων γιατί ο σκοπός αυτός θεωρείται δημόσια ωφέλεια.
2.    Είναι επιτρεπτή ακόμη η αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών αν τίθενται σε κίνδυνο τα κτίσματα ή η ζωή ή η υγεία αυτών που κατοικούν εκεί.
Από το άρθρο 142
Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται μεταλλευτικές απαγορεύεται μέσα σε αυτές η ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων εφόσον από αυτές παρακωλύεται ή άσκηση μεταλλείας αλλά και από άσκηση της μεταλλείας παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών. Ακόμη για την άσκηση της μεταλλείας εντός των μεταλλευτικών περιοχών υποχωρούν και λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Δηλαδή κοντολογίς, σύμφωνα με το χουντικό νόμο, όπου ο χώρος χαρακτηρίζεται μεταλλευτική περιοχή: καμία ιδιοκτησία και καμία χρήση δεν είναι ισχυρή και απαγορεύεται κάθε άλλη δραστηριότητα ακόμη και για λόγους δημόσιου συμφέροντος. Απόλυτος άρχων είναι ο έχων την άδεια μεταλλευτικών ερευνών, χωρίς καμιά οικονομική υποχρέωση έναντι του δημοσίου.
Και όταν το Νομαρχιακό Συμβούλιο διατύπωνε σύμφωνη γνώμη άρπαζε τη Γκιώνα, τη γη της Φωκίδας από τους κατοίκους της, και την παρέδιδε στον εκμεταλλευτή, να δημιουργήσει προκλητικά και βάρβαρα μια μη αναστρέψιμη και τρομακτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να καταστρέψει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα για χιλιάδες χρόνια.
Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Με ποια απόφαση, τίνος και βάσει ποιας νομιμότητας και με ποιες προϋποθέσεις παραχωρήθηκε η περιοχή για μεταλλείο-ιδιοκτησία στην οικογένεια Κυριακόπουλου. Υπάρχουν δημόσια έγγραφα; Γνωρίζει κάποιος τις συντεταγμένες που ορίζουν την περιοχή παραχώρησης; Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτής την οποία ο Δήμος πρέπει να αναλάβει.


Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη
Σημαίνει:
Γεωτρήσεις σε κάναβο από 200 x 200μ. έως 30 x 30μ. και σε απροσδιόριστο βάθος, όσο είναι δυνατόν (ακόμα και 300μ.) Αυτό αν πάρουμε υπ΄ όψη μας τη φύση των πετρωμάτων της περιοχής (καρστικά δηλαδή ασβεστόλιθος με διακοπές της συνέχειας) σημαίνει εξαφάνιση του νερού το οποίο θα κατακρημνίζεται και θα χάνεται.
Σημαίνει:
Ότι κάθε άλλη αναπτυξιακή παραγωγική δραστηριότητα απαγορεύεται ή μπαίνει στο στόχαστρο, την αβεβαιότητα, το μαρασμό και τέλος έτσι ή αλλιώς στην εξαφάνιση. Πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να επενδυθεί έστω και ένα ευρώ σε περιοχή όπως περιγράφεται παραπάνω και αυτό το καθεστώς ισχύει από την ώρα της υπογραφής της απόφασης και για δεκάδες χρόνια.
Σημαίνει:
Διάνοιξη πλήθους δρόμων με συνέπεια την καταστροφή του δάσους και την έλλειψη διαδρομής για την πανίδα της περιοχής με αποτέλεσμα την εξαφάνισή της.
Σημαίνει:
Ότι ο χώρος γίνεται απαγορευτικός για κάθε είδους εκδηλώσεις, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, περιπάτου, αναψυχής, πεζοπορίας κλπ.
Σημαίνει:
Ότι ο χώρος, παρασύροντας και τον υπόλοιπο χώρο, όσο τουλάχιστον είναι ορατός ή έχει πρόσβαση από αυτόν, να χάσει ολόκληρο το βασικό και συγκριτικό του πλεονέκτημα που είναι το φυσικό περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων που συνδέονται με μορφές ήπιου τουρισμού (περιπατητικός τουρισμός, αναρριχητικός, ορειβατικός τουρισμός, ποδήλατο βουνού κλπ.)
Σημαίνει:
Απαγόρευση τουριστικών υποδομών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Σημαίνει:
Απαγόρευση εναλλακτικού τουρισμού και απεμπόληση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από την ένταξη της περιοχής στο NATURA 2000 τις ΕΖΔ & ΖΕΠ. Έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι τα χωριά της περιοχής θα αναπτύξουν εναλλακτικό τουρισμό προσφέροντας τη θέα της ξεκοιλιασμένης Γκιώνας το βιασμό της ζωής στις ευαίσθητες περιοχές των οικοσυστημάτων όσο αυτές θα υπάρχουν;
Σημαίνει:
Καταστροφή της βοσκοϊκανότητας της περιοχής, εξαφάνιση της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας κλπ.
Σημαίνει:
Μη αναστρέψιμη καταστροφή του ενεργού περιβάλλοντος του μόνου ικανού να δώσει ζωή και τροφή στον άνθρωπο, τα ζώα, τα φυτά.
Σημαίνει:
Μελλοντική εκμετάλλευση και ολοκληρωτική καταστροφή.
Σημαίνει:
Ότι ούτε το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ο Δήμος δεν εισπράττει δεκάρα τσακιστή από όλη αυτή την παραχώρηση – δωρεά της δημόσιας περιουσίας.
Σημαίνει:
όμως και τεράστια κέρδη για την οικογένεια Κυριακοπούλου τα οποία θα φορολογηθούν στο Λουξεμβούργο.

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΤΟ ΔΗΜΟ, ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.
ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
ΕΩΣ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ.

Σε όλες τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αποτελούν και άδεια επέμβασης, η πλειοψηφία των περιοχών ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Τα Natura 2000 για να χαρακτηρισθούν έτσι τεκμαίρεται ότι στην περιοχή υπάρχει ανάπτυξη ζωής και οικοσυστημάτων τα οποία χρειάζονται προστασία. Αυτά καθορίζονται και από το Νόμο 3937/11: Σκοπός του νόμου είναι η αειφόρος διαχείριση και αποτελεσματική διατήρηση της ποικιλότητας, ως πολύτιμου, αναντικατάστατου και σπουδαίας σημασίας εθνικού κεφαλαίου. Με το άρθρο 8 του νόμου καθορίζονται οι ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) και στην παράγραφο 6 αναφέρεται: Είναι δυνατός ο καθορισμός ειδικότερων όρων και περιορισμών δόμησης χρήσεων γης καθώς και κάθε άλλου ζητήματος που αφορά στην προστασία και οικολογική διαχείριση των ΕΖΔ με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται με πρόταση του ΥΠΕΚΑ και σε εφαρμογή ειδικής έκθεσης.
Με το άρθρο 9 του νόμου καθορίζονται ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000. Στις περιοχές αυτές: Απαγορεύεται η εγκατάσταση ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθώς και εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης. Επιτρέπεται η τοποθέτηση μόνο των πινακίδων που ενημερώνουν τον επισκέπτη για την περιοχή ή προωθούν τις ήπιες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες υπόκεινται σε περιορισμούς. Δάση και δασικές εκτάσεις εντός των περιοχών αυτών μπορούν να διατίθενται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για τη δημιουργία ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία.
Στις ΕΖΔ  και τις ΖΕΠ εκτός οικοτόπων προτεραιότητας και ενδιαιτημάτων των ειδών προτεραιότητας επιτρέπεται κατά περίπτωση η χωροθέτηση έργων και έγκριση σχεδίων των οποίων οι επιπτώσεις έχουν εκτιμηθεί ως πολύ σημαντικές στην αντίστοιχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μόνο εάν στη βάση επαρκούς τεκμηρίωσης, αξιολογηθούν ως επιτακτικού δημοσίου οικονομικού ή κοινωνικού συμφέροντος, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και έχουν προβλεφθεί ικανά για την περίπτωση αντισταθμιστικά μέτρα, ώστε να διασφαλισθεί η συνολική συνοχή του δικτύου προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Μέσα σε δυο μήνες από την έγκριση των έργων και σχεδίων αυτών ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αναμενόμενες επιπτώσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα που ελήφθησαν.
Το ΣτΕ, με την 2213/2006  απόφασή του, έχει αποφανθεί για τα NATURA.
Σύμφωνα με την Εθνική νομολογία, σε περιοχή προστατευόμενη κατά την έννοια του Νόμου 1650/86 δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας και έγκρισης για τη δόμηση και την εκτέλεση έργων ή την άσκηση δραστηριοτήτων που είναι δυνατόν να έχουν ουσιώδη επίδραση στα προς διατήρηση στοιχεία, πριν από  την έκδοση του προεδρικού διατάγματος χαρακτηρισμού της περιοχής προστασίας της φύσης και καθορισμού των όρων προστασίας της, εκτός αν υπάρξει αιτιολογημένη διατύπωση, με βάση τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη ότι δεν συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ή καθορισμού ειδικών όρων προστασίας.

Στο προοίμιο όλων των παραπάνω αποφάσεων της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δεν αναφέρονται τα Π.Δ. που ζητούνται βάσει του Νόμου 3937/11 ούτε πουθενά στις αποφάσεις αναφέρονται η επαρκής τεκμηρίωση και τα αντισταθμιστικά που ζητούνται. Αυτοί που ενέκριναν, χωρίς αυτό να είναι αρκετό, τη Μ.Π.Ε. μπορούν να ενημερώσουν για αυτά; Το συμφέρον του τόπου πάρθηκε υπόψη στην έγκριση των Μ.Π.Ε.; Και πως αυτό αποδεικνύεται; Για το συμφέρον του τόπου ομιλούμε, όχι του Κυριακόπουλου.
Το συμφέρον του εκμεταλλευτή είναι προφανέστατο ότι πάρθηκε υπόψη. Τα συμφέρονται του τόπου και τα συμφέροντα του εκμεταλλευτή όχι απλώς δεν ταυτίζονται αλλά είναι διαμετρικά αντίθετα ακραία ανταγωνιστικά. Οι υπάλληλοι του Κυριακόπουλου πληρώνονται για να του φέρνουν κέρδη και όχι να σκέφτονται τα προβλήματα της Φωκίδας. Αυτή είναι δουλειά άλλων και όταν δεν την κάνουν απατούν τον όρκο τους και είναι υπόλογοι στην κοινωνία και το Νόμο.

Σε όλες τις παραπάνω αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων λαμβάνεται υπόψη και το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Απ. Αρ. 26298/ ΦΕΚ 1469Β/ 9-10-2003) το οποίο αναφέρει σχετικά με το Δήμο Δελφών:
Στο κεφάλαιο ΠΟΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ στη στήλη ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την τοπική ρύπανση, τις δυσκολίες του γεωγραφικού χώρου και την ευαισθησία του περιβάλλοντος χώρου ορεινού και παραλιακού, τη ρύπανση του περιβάλλοντος
Στο κεφάλαιο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στην στήλη ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Την Υψηλή αξία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε μνημεία, τοπία και οικοχώρους και τις νέες τάσεις ποιοτικής στροφής στην αναψυχή, εναλλακτικός οικοτουρισμός και πολιτιστικός τουρισμός και δυνατότητες χρηματοδοτήσεων των επενδύσεων σχετικών με αυτά
Στο κεφάλαιο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και στη στήλη ΑΠΕΙΛΕΣ αναφέρει:
«Υδατικά αποθέματα και καταστροφή τους.
Σπατάλη γεωργικής γης και ρίψη μπαζών.
Σπατάλη γεωργικής γης για άναρχη εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσιμων που μολύνουν περαιτέρω τα εδάφη και απαξιούν την παραγωγή.
Κρίσιμο θέμα αποτελεί το θέμα της εξόρυξης σε σχέση με τη συνετή διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις από τα μεταλλεία, όταν τα ύδατα από τα απόβλητα των εργοστασίων εμπλουτισμού έχουν τελικό αποδέκτη τη θάλασσα.»

Στις προτάσεις διαχείρισης περιοχών NATURA 2000 προτείνει η περιοχή της Γκιώνας έκτασης 214,31 τετραγωνικά χιλιόμετρα, προσοχή: περιοχή NATURA!, να χαρακτηριστεί ειδική περιοχή εξορυκτικής δραστηριότητας όπως και ο Εθνικός Δρυμός Οίτης, Σπήλαιο Ανεμότρυπας (για ικανοποίηση και της S&B και της ΕΛΜΙΝ).
Στο κεφάλαιο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ – ΟΡΕΙΝΟΣ ΧΩΡΟΣ, αναφέρει:
«Ο Ορεινός όγκος που ορίζεται νοητά από τους πόλους Λαμία – Καρπενήσι – Άμφισσα είναι κυρίαρχος χώρος φυσικού αποθέματος διεθνούς ακτινοβολίας και ενδιαφέροντος (πολυάριθμα NATURA) με εξαιρετικά «απείραχτη φύση» και μακριά παράδοση και ιστορία αειφορικής συνύπαρξης ανθρώπου – φύσης. Ο χώρος προτείνεται να αποτελέσει χώρο εναλλακτικής βιώσιμης διαχείρισης σε μακρό επίπεδο (ευρεία ενδοπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία).»
Είναι φανερό ότι στο χώρο αυτό ανήκουν και τα 214 χιλιάδες στρέμματα NATURA της Γκιώνας.
Είναι φανερό ότι ενώ όλα τα επιχειρήματα, όσο και να ήθελαν δεν μπορούσαν να τα κρύψουν, συνηγορούν ότι η ανάπτυξη του τόπου πρέπει να στηριχθεί στην προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Τελικά αποφασίζουν 214 χιλιάδες στρέμματα NATURA της Γκιώνας να χαρακτηρισθούν περιοχή εξορυκτικής δραστηριότητας μέσα από ένα πίνακα που παραπέμπει σε διευκρινήσεις και είναι το μόνο στοιχείο του χωροταξικού πλαισίου το οποίο από τότε εφαρμόζεται. Όλα τα άλλα ήταν περιτυλίγματα και αναλύσεις, τάχα για βιοτεχνικές περιοχές, για τους δρόμους Θερμοπυλών-Αντιρρίου και Λειβαδιά-Άμφισσα, για να καλύψουν το ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου της περιοχής.
Σε αυτή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το 2003 πήραν μέρος και τωρινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος και θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν τη θέση τους τότε και τι εξασφάλισαν έστω για αντάλλαγμα.
Είναι ψέμα ότι καμία πρόταση από τους Δήμους της Φωκίδας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν κατατέθηκε; Όχι να διεκδικηθεί κιόλας!


ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 20011-2014

·         Στο κεφάλαιο: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και την παράγραφο ΟΡΥΧΕΙΑ – ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ (σελ. 38) είναι φανερό πως προσπαθεί να υποβαθμίσει μέχρι να εξαφανίσει τις συνέπειες της εξόρυξης (π.χ. το ξεκοίλιασμα του βουνού χωρίς την τήρηση του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς αποκαταστάσεις κλπ. τη χαρακτηρίζει «εξαφάνιση τμημάτων βλάστησης». Αυτή η βλάστηση σχεδόν πάντα είναι παρθένο ελατοδάσος και την αντικαθιστούν κάπου – κάπου με σπάρτα και ακακίες. Ή το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα βλέπει απόρριψη άχρηστων υλικών σε εξοφλημένα νταμάρια αλλά δεν βλέπει την Κερατοράχη δεκαπέντε χρόνια να είναι η χαβούζα της περιφέρειας χωρίς ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος).
Παρόλα αυτά παραδέχεται ότι η συμβολή της εξορυκτικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία περιορίζεται αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, συμβολή η οποία σταδιακά μειώθηκε. (Λες και ο Κυριακόπουλος θα έσκαβε μόνος του. Κάποιοι πρέπει να λιώσουν στα νταμάρια και τις γαλαρίες, κάποιοι να χάσουν και τη ζωή τους για να του δώσουν κέρδη και περισσότερα κέρδη).
·         Στο κεφάλαιο ΠΙΕΣΕΙΣ – ΡΥΠΑΝΣΗ – ΚΟΡΕΣΜΟΣ (σελ. 46): Εντοπίζει τις βασικότερες πιέσεις προς το φυσικό περιβάλλον του Δήμου Δελφών από την εξορυκτική δραστηριότητα, κυρίως μεταλλευμάτων βωξίτη και διαπιστώνει επιπτώσεις στα αβιοτικά και βιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πιθανολογεί επιπτώσεις στη χλωρίδα της περιοχής αλλά και στον περιορισμό ή την κατάτμηση ενδιαιτημάτων ειδών πανίδας. Εκτιμά την παραγωγή σκόνης και μικροσωματιδίων από τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί η εξόρυξη, η αποθήκευση και ο εμπλουτισμός ειδικά στην Ιτέα και στην ευρύτερη περιοχή η οποία ανήκει στο NATURA 2000. Επίσης σημαντικό ζήτημα εκτιμά ότι αποτελεί η διαχείριση των αδρανών υπολειμμάτων της εξόρυξης, ο όγκος των οποίων είναι σημαντικός. Δεν αναφέρει όμως ότι η διαμόρφωση τους  σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της εταιρείες είναι ανύπαρκτη. Όπως επίσης πουθενά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Δελφών δεν αναφέρει ότι η εξόρυξη καταπίνει στην κυριολεξία, εξαφανίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα.
·         Στο κεφάλαιο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (σελ. 122) το Πρόγραμμα εκτιμά ότι το βασικό πλεονέκτημα του νομού και κατ’ επέκταση του Δήμου Δελφών είναι το φυσικό περιβάλλον, τα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν την ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων που συνδέονται με μορφές ήπιου τουρισμού (περιπατητικός, αναρριχητικός, ορειβατικός τουρισμός, ποδήλατο κλπ.). Η έλλειψη τουριστικών υποδομών και η απουσία αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δεν έχει επιτρέψει την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων.
·         Και καταλήγει το πρόγραμμα με το όραμα της δημοτικής αρχής η οποία το ψήφισε κιόλας (σελ. 378).
Η δημοτική αρχή προσδιορίζει το νέο αναπτυξιακό όραμα ως εξής: «Ανάδειξη του Δήμου Δελφών σε πόλο υποστήριξης του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής με έμφαση στις υπηρεσίες εναλλακτικού τουρισμού.»
Όλα αυτά ως τώρα πετούσαν χάρη στις εξορυκτικές δραστηριότητες. Τώρα όλα αυτά θα απογειωθούν με τις νέες άδειες εξόρυξης και έρευνας κοιτασμάτων που θα φέρουν νέες εξορύξεις. Ο εναλλακτικός τουρισμός στα νταμάρια, να στηθεί απέναντι για να δεχθεί τη χαριστική βολή.

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι όποιος προσπαθεί να δει την ανάπτυξη του τόπου, πολιτικός, τεχνοκράτης, μελετητής κλπ. στέκεται στην αξιοποίηση του περιβάλλοντος του Δήμου σαν πρώτο μοχλό ανάπτυξης. Δεν είναι δηλαδή ο αγώνας για το περιβάλλον ιδιοτροπία κάποιων παράξενων τύπων οι οποίοι δεν έχουν άλλη δουλειά από το να κατηγορούν τους εκμεταλλευτές για βιασμό της φύσης και να θέτουν σε κίνδυνο το μεροκάματο συμπολιτών μας. Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι αγώνας για τη ζωή! Και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους δημότες. Την πείνα αντιμετωπίζει μόνο το ενεργό περιβάλλον, η ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να στηριχθεί στην προστασία, σαν κόρη οφθαλμού, του περιβάλλοντος και την αξιοποίηση αυτού με κάθε δυνατό τρόπο. Και όταν λέμε περιβάλλον εννοούμε τουλάχιστον αυτό που ο Νόμος προσδιορίζει (Ν.1650/86, Άρθρο 2): «περιβάλλον νοείται το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα της ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες».

Αντιγράφω από τα πρακτικά της Συνεδρίασης της 21-2-2004 του Δ.Σ. του τότε Δήμου Γραβιάς, την απάντηση του Δημάρχου τότε Γραβιάς και τώρα Αντιδημάρχου στο αίτημά μου για συζήτηση του Χωροταξικού σε σχέση με το Περιβάλλον: «Περιβάλλον, Χωροταξικό μπορείτε να μου απαντήσετε από αυτά τα δύο θέματα πώς θα επέλθει ανάπτυξη στο Δήμο;»
Αυτές ήταν οι απόψεις που κυριάρχησαν και οδήγησαν ως εδώ. Ελπίζω να είναι παρελθόν, αλλιώς τα ΣΧΟΟΑΠ και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Δήμου ή είναι για πέταμα και τζάμπα πληρώνουμε μελέτες ή, το χειρότερο, είναι το φύλλο συκής για να καλύψει την καταστροφή.


Ο κύριος όγκος των εκμεταλλεύσεων βρίσκονται στη Δ.Ε. Γραβιάς την Τ.Κ. Καστελλίων. Οι απασχολούμενοι στα ορυχεία – λατομεία (14 τον αριθμό) αφορούν το 1,94% του ενεργού πληθυσμού του Δήμου και για την Δ.Ε. Γραβιάς το 1,5%. Όλη δε η οικονομική δραστηριότητα αυτών των επιχειρήσεων είναι το 0,31% της οικονομικής δραστηριότητος του Δήμου.
Στη Δ.Ε. Γραβιάς με έκταση 161,6 km2 το 47% (75,93km²) της συνολικής εκτάσεως καλύπτουν τα δάση το 29,5% (47,72km²) καταλαμβάνουν οι βοσκότοποι το 13% (20,70km²) καταλαμβάνουν οι αροτραίες εκτάσεις. Το 7,9% (12,75km²) καταλαμβάνουν οι άγονες εκτάσεις που περιλαμβάνουν τις παλιές εγκαταλειμμένες αλλά και τις ενεργές περιοχές εξόρυξης.
Τα Καστέλλια δεύτερη σε έκταση Τ.Κ. της Δ.Ε. Γραβιάς με έκταση 31,5 km² (19,5%) στο υπό μελέτη ΣΧΟΟΑΠ δεν αναφέρεται στις Τ.Κ. που έχουν δάση (αν και υπήρχε οργανωμένη υλοτομία) ούτε στις Τ.Κ. που διαθέτουν βοσκοτόπους αν και εξέτρεφε πάνω από 50.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή, ούτε σε αυτές που διαθέτουν αροτραίες εκτάσεις αν και καλλιεργούσε καπνά. Αναφέρεται όμως στις Τοπικές Κοινότητες που διαθέτουν άγονες εκτάσεις. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εξόρυξης στην περιοχή, που κατέστρεψε τα πάντα, τώρα με τις νέες εγκρίσεις άλλων 30.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή των Καστελλίων η καταστροφή θα γίνει ολοσχερής αλλά και όλος ο Δήμος, όλος ο Νομός, θα έχει την ίδια τύχη, αν δεν αντιδράσουμε αμέσως και έντονα, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.
Και ποια είναι τα έργα και οι μελέτες που προβλέπονται για τα Καστέλλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου; Δεν κατάφερα να βρω κάποια.
Και ποια είναι τα έργα και οι μελέτες που προβλέπονται για τα Καστέλλια στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για τη νέα χρονιά; Ούτε εδώ κατάφερα να βρω κάτι.
Είχαν νερό τα Καστέλλια το καλοκαίρι; ΟΧΙ !
Είναι τυχαία άραγε η γενικότερη υποβάθμιση σε περιοχές πλούσιες σε μετάλλευμα; Ποιος θα ενδιαφερόταν για την Αλεφάντω αν είχαν καταφέρει να διαλύσουν το χωριό, πράγμα που επιδιώκουν από χρόνια;
Την ίδια τύχη έχουν και άλλες Τοπικές Κοινότητες στις οποίες ανήκουν οι περιοχές εκμετάλλευσης: Αποστολιάς, Οινοχώρι, Καλοσκοπή κλπ. Σιγά σιγά όλος ο Νομός.


Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές και υποστηρίζεται από όλους ότι η επιβίωση και ανάπτυξη της Φωκίδας και του Δήμου Δελφών πρέπει να στηριχθεί σε όλα όσα ο τόπος διαθέτει. Να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό το πλουτοπαραγωγικό δυναμικό σε όλες τις κατηγορίες χώρου και παραγωγικούς τομείς.
Δηλαδή:
·         Στους ορεινούς όγκους τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν και πιέζονται καταστροφικά από την εκμετάλλευση βωξίτη.
·         Στην παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς και την ανάπτυξη του ελαιώνα που πιέζεται ασφυκτικά από την εκμετάλλευση, αποθήκευση και επεξεργασία βωξίτη. Ας γίνουν κάποτε αξιόπιστες μετρήσεις από πιστοποιημένα εργαστήρια, όπως απαιτούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το Λαρνάκι, για τα σωματίδια που επικάθονται στις ελιές και το έδαφος και βλέπουμε αν πρέπει να κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί.
·         Στους βοσκοτόπους και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, κύρια της ελεύθερης βιολογικής η οποία έχει καταστραφεί από την εξόρυξη.
·         Στη θάλασσα και την αξιοποίηση της ακτογραμμής για χρήση από τους κατοίκους του Δήμου αλλά και τουριστικούς σκοπούς ή και για ιχθυοκαλλιέργεια. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις όταν τα ύδατα από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού πέφτουν στη θάλασσα.
·         Αναβάθμιση του λιμανιού της Ιτέας σε εμπορικό, τουριστικό, κρουαζιέρας και σύνδεσή του με το χώρο των Δελφών, σε αντίθεση με το επιδιωκόμενο λιμάνι φόρτωσης χύδην φορτίου δηλαδή μεταλλεύματος. Και τα δύο μαζί είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν.
·         Με την αξιοποίηση και σε όφελος του Δήμου του μεγάλου πλεονεκτήματος της περιοχής της ύπαρξης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών στο Δήμο μας, που και αυτός πιέζεται όταν καταστρέφεται το Δελφικό τοπίο, όταν του παίρνουν το λιμάνι.
·         Στις άλλες δραστηριότητες και υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν από την ανάπτυξη των παραπάνω δραστηριοτήτων.
·         Στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του τόπου, στην έκταση που του αναλογεί και μπορεί να γίνει συνεργάσιμος με τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου.

Πρέπει να αναδειχθεί σε πρώτο θέμα του Δήμου ότι αυτή τη στιγμή με τον τρόπο που γίνεται η εκμετάλλευση βωξίτη, εξαφανίζει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα, η καταστροφή είναι διαρκής μη αναστρέψιμη και οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα τη μετατροπή της περιοχής σε άγονη έκταση, μη ικανή να θρέψει ούτε κατ΄ ελάχιστο φυτά, ζώα και τον άνθρωπο. Έναν κρανίου τόπο. Και γι΄ αυτό πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα.
Δεν μπορεί μια δραστηριότητα, η οποία απασχολεί λιγότερο από το 2% του ενεργού πληθυσμού του Δήμου, που δίνει το 0,31% της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία όπου περνά δεν αφήνει τίποτα όρθιο, που εξαφανίζει τα νερά, τα δάση, τη ζωή, που δεν είναι αειφόρος, που καταστρέφει για πάντα την παραγωγική βάση, να είναι η κυρίαρχη στον τόπο.
·         Χωρίς ο ιδιώτης εκμεταλλευτής που φορολογείται στο εξωτερικό να πληρώνει ούτε ευρώ για την αξία του μεταλλεύματος στο Ελληνικό δημόσιο, ακόμη και τη στιγμή που η χώρα αναστενάζει.
·         Χωρίς κανένα αντισταθμιστικό όφελος για το Δήμο και τις τοπικές κοινότητες που καταστρέφει, χωρίς έργα ανακούφισης από την καταστροφή.
·         Χωρίς να διαθέτει πάντα την απαραίτητη άδεια επέμβασης, να χρησιμοποιεί πλαστογραφημένα έγγραφα ή ψεύτικα στοιχεία για την έκδοση αδειών.
·         Χωρίς την τήρηση έστω των ελάχιστων περιβαλλοντικών όρων που επιβάλλονται από το νόμο και ορίζονται στην άδεια εξόρυξης. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων θα αυξήσει και τις θέσεις εργασίας. Η μη τήρησή τους αυξάνει τα κέρδη των μετόχων.
·         Χωρίς εγγύηση για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων.
·         Χωρίς την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων για αυτό και τα τόσα θανατηφόρα.
·         Χωρίς τον έλεγχο από Δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την υποχρέωση από το νόμο να πραγματοποιούν αυτούς τους ελέγχους. Σχετική η από 14-4-2014 επιστολή της ανεξάρτητης αρχής ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ προς αυτές τις Υπηρεσίες.
·         Χωρίς να επενδύει ένα ευρώ στην περιοχή.

Δεν μπορεί να γίνεται μια εκμετάλλευση μόνο για το κέρδος του εκμεταλλευτή, τη στιγμή που ο λαός πεινάει, τον μαστίζει η ανεργία και ψάχνει την υφήλιο να βρει κάτι να πιαστεί για ζήσει και να χρησιμοποιεί ο εκμεταλλευτής αυτή την κατάσταση για να εκβιάσει για απολύσεις και φθηνότερα μεροκάματα.

Υπάρχει μια άποψη η οποία υποστηρίζεται από αρκετούς από εσάς ότι τον έλεγχο αυτού και την ευθύνη έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν πρέπει να απασχολούν το Δήμο.
Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ρύπανση υπάρχει, τρομακτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος υπάρχει, οι περιβαλλοντικοί όροι δεν τηρούνται, αποκατάσταση δεν γίνεται, η δημόσια περιουσία εξευτελίζεται.
Ελεγκτικές υπηρεσίες υπάρχουν, ελεγκτές υπάρχουν, μέσα διατίθενται, αλλά θέληση δεν υπάρχει.
Γνωρίζουμε ότι κάθε εταιρεία που «σέβεται» τον εαυτό της, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο εξασφάλισης των συμφερόντων της μέσα στη δημόσια διοίκηση στο κοινωνικό και τοπικό περιβάλλον, το οποίο δίκτυο όμως μπορεί να σαρωθεί. Το κράτος είναι μπάχαλο όταν πρόκειται να δράσει εναντίον των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, γίνεται όμως οργανωμένο, αυταρχικό, αδίστακτο όταν εναντίον των συμφερόντων του λαού. Αυτοί που είναι δικό τους έτσι το θέλουν. Προσωπικά έχω καταθέσει καταγγελία με μηνυτήρια αναφορά με στοιχεία που την συνοδεύουν στον εισαγγελέα και σε ανεξάρτητες αρχές για τη στάση αυτών των υπηρεσιών. Η μία υπηρεσία αποποιείται τις αρμοδιότητές της λες και είναι δικαίωμά της. Για μένα έγκλημα εκ προμελέτης και κατάχρηση εξουσίας. Διαπιστώνει ότι δεν εφαρμόζονται οι κανόνες για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους και επιβάλλει ψευδοπρόστιμο, τρία χρόνια μετά αφού κατατέθηκε η καταγγελία. Η άλλη υπηρεσία χρησιμοποιώντας διάφορα τερτίπια, στηριζόμενη σε αμφιβόλου αξιοπιστίας έγγραφα που ρητά αποκλείουν οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι καθόσον αυτά τα έγγραφα ισχύουν αν δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτούς, επιτρέπει ξεδιάντροπα την ωμή καταπάτηση των περιβαλλοντικών όρων, κάνει επισκέψεις κάθε τρία-τέσσερα χρόνια χωρίς να συντάσσει εκθέσεις αυτοψίας. Για την τήρηση αυτών των όρων υπάρχει αυτή η υπηρεσία. Ο δε πολιτικός της προϊστάμενος τα τελευταία χρόνια είναι συνεργάτης του Κυριακόπουλου.
Η Τρίτη που έπρεπε να επέμβει αμέσως έστω και με πιθανολογούμενη ρύπανση για χρόνια δεν βρίσκει ευκαιρία ελέγχου και κοντά δυο χρόνια μετά την καταγγελία δεν έχει συντάξει έκθεση αυτοψίας. Πλήρης ένοχη αδιαφορία.
Η τέταρτη υπηρεσία δίνει βεβαίωση ότι η εξόρυξη είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και τη στηρίζει ότι απλά είναι εξόρυξη ακόμη και για την Αλεφάντω, λες και γνωμάτευσε αν συμφέρει τον Κυριακόπουλο. Και όχι το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων.
Η Πέμπτη εγκρίνει τις Μ.Π.Ε. που περιέχουν ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, η αυτοψία είναι άγνωστη ενέργεια για αυτούς ή δεν είδαν.
Αυτές είναι οι υπηρεσίες που ο εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίζεται ότι τους κάνουν συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα είναι προκλητικά ορατά.

Στις 5 Ιουλίου 2011 τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για Προγραμματική Σύμβαση Δήμο Δελφών για τη σύνταξη μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών χώρων έκτασης 1.833.503,00τμ. Είναι η πρώτη κληρονομιά που μας αφήνει η εκμετάλλευση από τη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποδεχόμαστε χωρίς τσίπα.
Με τίνος χρήματα δεν μας λένε. Της εταιρείας ποτέ!

Ο περιβαλλοντικός όρος δ1.19 της ΚΥΑ 176598/22-12-03 ορίζει ρητά να αρχίσουν άμεσα ή να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης σε όλες τις εξοφλημένες εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη. Δεν μιλάει για πριν και μετά εκμεταλλεύσεις. Ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν καμιά υποχρέωση αποκατάστασης με δικά τους έξοδα, με χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που όχι μόνο δεν επωφελείται αλλά καταστρέφεται κιόλας, έχουν όμως υποχρέωση να απαιτήσουν για σύντομη αποκατάσταση και τον έλεγχο της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων.

Ο Δήμος, ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δέχεται την καταστροφή όλων των πλουτοπαρα-γωγικών δυνάμεών του, αυτός υποβαθμίζεται στο μέγιστο βαθμό, αυτού οι πολίτες σακατεύονται ή ακόμη και χάνουν τη ζωή τους στα ορυχεία, αυτός που από το νόμο είναι υπεύθυνος για τη δημόσια περιουσία στον τόπο του, όταν αυτός δεν ενδιαφέρεται, ποιος περιμένει να ενδιαφερθεί; Ο Κυριακόπουλος και οι υπάλληλοί του; Αυτοί εκείνο που κάνουν και έχουν τα μέσα και τα χρήματα να το κάνουν, προπαγανδίζουν ότι η παραμικρή μείωση των κερδών τους θα επιφέρει δυστυχία στον τόπο διότι θα κάνουν απολύσεις και λοιπά τέτοια φαιδρά. Εκβιάζουν τον κόσμο για το μεροκάματο του τρόμου. Κι εδώ η απάντηση του Δήμου πρέπει να είναι σαφής και κατηγορηματική.
Χαρακτηριστικό της ξεφτίλας, τα όσα ειπώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο της Δημοτικής ενότητας στη συγκέντρωση της 9-3-2013 στα Καστέλλια «Για τα άλλα χωριά το ταξί να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο πληρώνει η εταιρεία, εσείς αντιδράτε (προφανώς στα σχέδια να καταστρέψει την Αλεφάντω) και για αυτό δεν σας εξυπηρετεί» Δηλαδή κατά την άποψη του Δήμου αν θα πάνε τα παιδιά σχολείο θα εξαρτηθεί από το αν παραδώσουμε το χωριό μας στον Κυριακόπουλο να το βιάσει, να το ξεκοιλιάσει, να το πνίξει για να βγάλει μεγαλύτερο και ακόμη μεγαλύτερο κέρδος.

Ο Δήμος γνωρίζει τις επιπτώσεις από την έγκριση έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη και της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Στις 19 Νοεμβρίου 2012 γνωστοποιείται προσφυγή στο ΣτΕ. του Δήμου Δελφών για την εξόρυξη βωξίτη στη Φωκίδα. Αφορά τις περιοχές Στρώμη, Πανουργιά, Καλοσκοπή και Προσήλιο. Εκμεταλλευτής στην περίπτωση αυτή είναι άλλος και όχι η S&B. Όπως τονίζεται στην προσφυγή, θα έχουμε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ανεπανόρθωτη βλάβη των οικοσυστημάτων της περιοχής, ότι η περιοχή βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, ότι αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος, ότι θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, θα υπάρξει διατάραξη της οικολογικής προστασίας και θα  επέλθει βλάβη στην πανίδα και τη χλωρίδα της επίμαχης περιοχής καθώς και στους υδάτινους πόρους. Σε όλα αυτά συμφωνούμε με την παρατήρηση ότι είναι τα ελάχιστα που θα προκαλέσουν. Το ζήτημα είναι αν προσφύγεις στο ΣτΕ με αυτά τα επιχειρήματα, δίνεις πάσα στην μεταλλευτική εταιρεία να κερδίσει την υπόθεση, ενώ παριστάνεις ότι το πολεμάς και να ισχυροποιήσει τη θέση της. Εάν σκοπός είναι να ρίξουμε μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων, ένα στημένο παιχνίδι, τότε κοροϊδεύουμε τον κόσμο και αυτό πληρώνεται και μάλιστα πολύ βαριά και με διάφορους τρόπους. Δυστυχώς στην ίδια γραμμή κινείται, από ότι έχω διαβάσει και η προσφυγή για τα Κοκκινάρια, μόνο που εδώ χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες στα Ελληνικά δικαστήρια δεν ισχύουν. Ισχύουν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί για να προσαρμοστεί η Ελληνική νομοθεσία στην κοινοτική και οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον 1650/86 έως τον 3937/11 επιτρέπουν ακόμη και στα NATURA τέτοιες δραστηριότητες εξόρυξης με κάποιες διαδικασίες και όρους όπως εν συντομία περιέγραψα νωρίτερα και εκεί πρέπει να στηριχθεί η νομική συνιστώσα της υπεράσπισης του τόπου.
Η κύρια συνιστώσα όμως είναι πολιτική. Είναι συγκεκριμένη στάση και το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις και πράξεις πρέπει να δείξει με ποιον είναι. Με τον τόπο και τους Δημότες του, όπως είναι υποχρεωμένο, ή με τον ληστρικό και καταστροφέα εκμεταλλευτή;

Όλες οι αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απαιτούν την εφαρμογή τους.
Ο Δήμος με τις υπηρεσίες του, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι γνωρίζουν αυτούς τους όρους; Γνωρίζουν για παράδειγμα ποιοι έχουν ορισθεί από την εταιρεία υπεύθυνοι για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, αν έχουν γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες αρχές και αν έχουν γίνει οι επιβαλλόμενες συστάσεις ως προς την προσωπική του ευθύνη.
Γνωρίζουν εάν έχει υποβληθεί το αργότερο ως 16-7-2013 οι μελέτες για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία στο τμήμα της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου, εάν έχει γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και επικαιροποίηση της κατατεθείσης ειδικής μελέτης «Κατασκευή ανισόπεδης διάβασης βαρέων οχημάτων» η οποία να περιλαμβάνει κατασκευή ανισόπεδης διάβασης και κόμβων εισόδου – εξόδου, έργα απορροής όμβριων, βελτίωση του οδοστρώματος, σήμανση, φωτισμό κλπ. Εάν έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το πλυντήριο πλύσης των τροχών των φορτηγών. Γνωρίζουν αν έχει υποβληθεί το αργότερο ως 16-7-2013 η ειδική αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης αισθητικής βελτίωσης των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου στα μέτωπα προς την Ιτέα και τη Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου. Εάν έχουν προβλεφθεί εκτεταμένες φυτεύσεις και διαμόρφωση φραγμάτων και ζωνών πρασίνου και πότε προβλέπεται να βελτιωθούν οι πραγματοποιηθείσες στο παρελθόν αποκαταστάσεις παλαιών χώρων επιφανειακής εξόρυξης.
Εάν γίνεται η παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων του κεφαλαίου δ.1.2. της ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και αν γνωρίζεται το πιστοποιημένο εργαστήριο με το εξειδικευμένο προσωπικό που εκτελεί τις δειγματοληψίες και πραγματοποιεί τις μετρήσεις. Επειδή οι μετρήσεις πρέπει να καταγράφονται ηλεκτρονικά και έντυπα και να είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας, οι υπηρεσίες του Δήμου, η επιτροπή ποιότητας ζωής ήλεγξε αυτές τις μετρήσεις και σε σχέση με τις επιτρεπτές τιμές που για μεν τη θάλασσα αφορούν θερμοκρασία – ΡΗ – Διαλυμένο οξυγόνο – χρωματισμός – αιωρούμενα στερεά – μέταλλα (Pb, Cd, Zn, Cr, Ni, Cu) Υπολειμματικό χλώριο – ολικό άζωτο – κολοβακτηριοειδή κλπ. Μετρήσεις των επιπέδων θορύβου, μετρήσεις συγκέντρωσης σκόνης, μετρήσεις των επιπέδων συγκέντρωσης για CO, NO, NO2, NOY, SO2 και PM10 καθώς και των επιπέδων συγκέντρωσης σε Pb στα αιωρούμενα στερεά σωματίδια.
Εάν υπάρχουν και έχουν υποβληθεί αρμοδίως εκθέσεις στις οποίες να παρουσιάζονται τα στοιχεία ποιότητας του περιβάλλοντος και των εκπομπών και να αναφέρονται τουλάχιστον στην ποιότητα και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του αέρα, των υδρολογικών στοιχείων και του εδάφους.
Με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο πρέπει να γίνονται οι αποκαταστάσεις στα σημεία εξορύξεων και απόθεσης σκύρων, πόσο πυκνά και με τι είδους φυτά πρέπει να γίνονται οι φυτεύσεις. Και ποιο το υπόστρωμα σ’ αυτές.
Εάν στις εκθέσεις υπάρχουν σχέδια και δράσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων και των όμβριων και αν αυτές εφαρμόζονται.
Εάν γνωρίζουν πως διαχειρίζονται σε κάθε περίπτωση τα εξορυκτικά απόβλητα και είναι έτσι όπως προβλέπεται. Εάν έχει καταρτιστεί στην άμεση και ευρύτερη περιοχή των εκμεταλλεύσεων, ένα πρόγραμμα παρακολούθησης τύπων οικότοπων και απειλούμενων και σπάνιων ειδών και των ενδιαιτημάτων τους.(οδηγίες 92/43/ΕΚ και 2009/147/ΕΚ) με σκοπό τον καθορισμό κατάλληλων για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων πρόληψης και λήψη, εφόσον απαιτηθεί διορθωτικών μέτρων.
Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (σχετική ΚΥΑ) η σχετική θεωρηθείσα Μ.Π.Ε., καθώς και το θεωρηθέν ΣΔΑ θα πρέπει σε κάθε έλεγχο να βρίσκονται στο χώρο εξόρυξης και να επιδεικνύονται σε κάθε αρμόδιο. Άρα δεν είναι τόσο δύσκολο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου να κάνει κάποιες επισκέψεις και να διαπιστώσει τι γίνεται. Είναι υποχρέωση σας στο βαθμό που αυτά επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία των δημοτών.


Υπάρχει και άλλη άποψη που εκφράζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι αυτή που θεωρεί τον ορυκτό πλούτο δημόσια λαϊκή περιουσία, στα λόγια βέβαια δεν νομίζω ότι έχει κανείς αντίρρηση σε αυτό, να λέει δηλαδή ότι ο βωξίτης είναι ιδιοκτησία του Κυριακόπουλου (εκτός από τον ίδιο δυστυχώς και το ελληνικό κράτος με τις Υπηρεσίες του και ο Δήμος συμπεριφέρεται σαν να είναι), και όλα τα προβλήματα θα λυθούν όταν ο λαός έρθει στην εξουσία. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι όποιος μιλάει για περιβαλλοντικούς όρους λέει συνειδητά ψέματα, κοροϊδεύει το λαό, πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με την προηγούμενη άποψη.
Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή. Το περιβάλλον άμεσα συνδεδεμένο με την τροφή και υγεία του ανθρώπου, εγώ θα το έβαζα πρώτο θέμα. Σε αυτό μπορεί να μη συμφωνούν όλοι, ο Κυριακόπουλος π.χ. μήπως ζει στη Φωκίδα; Αυτοί όμως που ισχυρίζονται ότι εκφράζουν λαϊκά συμφέροντα γιατί όχι; Γιατί το έχουν στα άγραφα; Έψαξα σε διάφορες κατευθύνσεις να δω πως θα γίνει η εξόρυξη στη λαϊκή εξουσία και με ποιους κανόνες. Ήμουν όμως άτυχος, δεν βρήκα κάτι.
Οι περιβαλλοντικοί όροι είναι κατάκτηση ενός παγκοσμίου λαϊκού κινήματος που αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έβαλε το περιβάλλον πρώτο ζήτημα για την ύπαρξη ζωής πάνω στον πλανήτη. Οι περιβαλλοντικοί όροι δεν ήταν και δεν είναι κατάκτηση του Κυριακόπουλου και του κάθε εκμεταλλευτή της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη του. Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων θα είναι κατάκτηση, και η βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων θα είναι πάλι κατάκτηση του ίδιου κινήματος που παλεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη για αυτό το σκοπό.
Ο περιβαλλοντικός όρος δ.1.9. της ΚΥΑ του 2003 που δίνει άδεια εκμετάλλευσης σε 9.000 στρέμματα στη Φωκίδα είναι: Να αρχίσουν άμεσα ή να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης σε όλες τις εξοφλημένες εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη. Αυτό τον όρο δεν τον πετάμε, τον παλεύουμε, όπως δεν πετάμε κανέναν αρκεί να κάνουμε τον κόπο να τους μάθουμε. 
Το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών όρων καθορίζεται από την ανάπτυξη του κινήματος και όσο περισσότερο ο λαός κάνει κτήμα του την ανάγκη υπεράσπισης του περιβάλλοντος και τις αρχές που τα διέπουν σε αντίθεση με το αδηφάγο κεφάλαιο που προσπαθεί με κάθε μέσον και αξιοποιώντας κάθε σύμμαχο του σε κάθε επίπεδο, να υπερασπίσει τα κέρδη του.
Όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι εργαζόμενοι σε τέτοιες επιχειρήσεις καταστροφικές για το περιβάλλον μη αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας στο νου τους ότι το περιβάλλον το έχουμε δανεισθεί από τους απογόνους μας και πρέπει να το παραδώσουμε όπως το πήραμε από τους πατεράδες μας, ζωντανό και παραγωγικό, πρέπει να πρωτοστατούν στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι είναι κατάκτηση και νόμος του κράτους και να κάνουν προτάσεις και αγώνες για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας τους και της ζωής τους. Σ΄ αυτό πρέπει να έχουν την στήριξη των σωματείων τους, όλων των βαθμίδων και να μην αφήνονται έρμαιοι στους εκβιασμούς του κάθε εκμεταλλευτή. Είναι τραγικό το φαινόμενο στην περιοχή μας οι εκπρόσωποι των σωματείων να δηλώνουν στις ελεγκτικές αρχές για την ασφάλεια και υγεία τους κατά την εργασία ότι όλα είναι καλά και οι ελεγκτικές αρχές να βρίσκουν σωρεία παραβάσεων επικίνδυνων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων. Οι οποίες βέβαια απλώς τα εντοπίζουν και τα παραπέμπουν χωρίς καμία πίεση. Αποτέλεσμα είναι ακόμα και θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».
Πιστεύουν ότι μόλις έρθει η λαϊκή εξουσία, το μετάλλευμα θα πάει πάλι μέσα στη γη, τα νταμάρια θα κλείσουν, τα έλατα θα ξαναφυτρώσουν, τα νερά θα τρέχουν όπως πριν. Τα κέρδη του Κυριακόπουλου θα γυρίσουν από το Λουξεμβούργο;
Η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων δεν λύνει το πρόβλημα, βοηθάει όμως το περιβάλλον, αυξάνει τις θέσεις εργασίας, ωφελεί σχετικά τον τόπο. Τον μόνο που ζημιώνει είναι τον εκμεταλλευτή. Συσπειρώνει τους εργαζόμενους και το λαό, τους δημιουργεί τη συνείδηση ότι με τους αγώνες τους μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα η άποψη ότι δεν γίνεται τίποτα στο παρόν κοινωνικό σύστημα συνοδευόμενη από επαναστατική λογοκοπία δημιουργεί απαισιοδοξία, εγκατάλειψη των αγώνων, αμφιβολίες και υπόνοιες και τελικά οδηγεί στην απραξία και στη δεξιά πολιτική, στο να ψηφίζονται δηλαδή προτάσεις υπέρ των συμφερόντων του εκμεταλλευτή και κατά των συμφερόντων των κατοίκων. Για παράδειγμα, η θέση για το Λαρνάκι και η ψήφος για τις επιφανειακές εξορύξεις. Ποιον εξυπηρετούν;









ΑΙΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γνωρίζουμε από παλαιότερες τοποθετήσεις τις πολιτικοϊδεολογικές σας απόψεις. Απόψεις που συγκλίνουν στο «όλα πωλούνται-όλα αγοράζονται, δίκαιο είναι το κέρδος του εκμεταλλευτή». Δεν μας ενδιαφέρουν αν και τις έχουμε συνδέσει με απόψεις διαφόρων αστέρων της πολιτικής και αυτοδιοικητικής πορείας της χώρας που τελευταία κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία ειδήσεων των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Δεν σας ζητούμε να λύσετε προβλήματα που δεν είναι στην αρμοδιότητά σας. Να αλλάξετε τις σχέσεις παραγωγής που επικρατούν στη χώρα. Να αλλάξετε για παράδειγμα στο Μεταλλευτικό κώδικα ό,τι αφορά στα ανταποδοτικά ή τις άλλες δραστηριότητες. π.χ. Έχετε όμως υποχρέωση, επειδή στο Δήμο υπάρχει μεγάλη ποσότητα μεταλλεύματος, να διεκδικήσετε την αλλαγή του ως προς τα παραπάνω και για χίλια δυο άλλα. Από ποιόν περιμένετε να διεκδικήσει ανταποδοτικά. Δεν σας ζητούμε να αλλάξετε πολιτικοϊδεολογικές απόψεις, τα αιτήματα και οι προτάσεις μας είναι στα πλαίσια της νομιμότητας της Ελληνικής Πολιτείας και των υποχρεώσεων που έχετε απέναντι στους Νόμους, τον Τόπο και τους Κατοίκους, εμείς όμως κρατάμε το δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για καλύτερη ζωή για απαλλαγή από διάφορους εκμεταλλευτές. Να μην εξαρτάται η τροφή, η μόρφωση, η ζωή μας και η προκοπή μας από την ύπαρξη του κάθε εκμεταλλευτή της δημόσιας περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής.


Προτείνουμε και ζητάμε:
·         Να γίνουν συγκεντρώσεις παντού για ενημέρωση των δημοτών και ανάλυση του θέματος. Οι υπηρεσίες του Δήμου να πρωτοστατήσουν σ’ αυτό.
·         Να διεκδικήσει άμεσα ο Δήμος έστω τα ελάχιστα αυτά τέλη που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4042/12 άρθρο 63. Γνωρίζεται πως θα υπολογίζονται αυτά τα τέλη; Πώς θα καταβάλλονται; Ποιες εκμεταλλεύσεις αφορούν κλπ.;
·         Τα έσοδα αυτά ο Δήμος να τα διαθέσει για την παρακολούθηση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της δημιουργίας προτάσεων για ποιο αποδοτικούς στην προστασία του περιβάλλοντος όρους, στη χρηματοδότηση προσπάθειας να αναδειχθεί το πρόβλημα της εξόρυξης σαν κυρίαρχο πρόβλημα του Δήμου και να μπει στη σωστή του διάσταση, συνεργασίας με τις άλλες πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις και όχι αφανισμού τους. Σε έλεγχο των συνθηκών ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων και των περίοικων.
·         Όσον αφορά τις περιοχές NATURA 2000, που είναι όλες οι νέες παραχωρήσεις, να προσφύγουμε στο ΣτΕ διότι δεν έχουν εκδοθεί τα Π.Δ. που προβλέπει ο νόμος 3937/11 ή εν πάση περιπτώσει ό,τι ο νόμος προβλέπει για τα NATURA 2000 τις ΖΕΠ και τις ΕΖΔ και στο τμήμα αναστολών του ΣτΕ για διακοπή κάθε εργασίας επιφανειακής εξόρυξης.
·         Να απαιτήσουμε από το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που τώρα αναθεωρείται να πάψει ο χαρακτηρισμός των 214.000 στρεμμάτων NATURA της Γκιώνας εξορυκτική περιοχή.
·         Να ερευνηθούν, γνωστοποιηθούν και αναπτυχθούν τα πλεονεκτήματα των περιοχών NATURA 2000. Το δίκτυο, εκτός από την προστασία της φύσης, παρέχει πολλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.
·         Να δημιουργηθεί ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ με πρωτοβουλία του Δήμου. Και αφού συνταχθεί και αποφασιστεί η μελέτη διαχείρισης, μετά να γίνουν οι όποιες εργασίες.
·         Να γίνει μελέτη διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής και υδρογεωλογική μελέτη.
·         Να γίνει μελέτη διαχείρισης των οικοτόπων και να ορισθούν οι χρήσεις γης σε ποιους χώρους και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται η εξόρυξη.
·         Να επιβληθεί η αποκατάσταση όλων των χώρων εξόρυξης παλιών και καινούργιων σύμφωνα με το  ΚΜΛΕ και τους περιβαλλοντικούς όρους και να επιδιωχθεί από το Δήμο η είσπραξη προστίμων μη εφαρμογής των όρων σύμφωνα με τον νόμο 1650/86.
·         Να προσβληθούν και να ακυρωθούν όλες οι Μ.Π.Ε. που έχουν στηριχθεί σε ψεύτικα και παραπλανητικά στοιχεία.
Η S&B έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την Αλεφάντω ενώ γνωρίζει ότι η Μ.Π.Ε. έχει στηριχθεί σε τέτοια στοιχεία. Αυτή η ενέργεια να θεωρηθεί αιτία πολέμου και να απαιτηθεί η άμεση απόσυρσή της.
·         Να προσβληθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που δεν αιτιολογείται επαρκώς ότι είναι συμφέρουσες για την Εθνική Οικονομία.
·         Να απαιτηθούν ανταποδοτικά ανάλογα με την αξία του μεταλλεύματος, ικανά να αντιμετωπίσουν την καταστροφή.
·         Να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του τόπου στην έκταση που του αναλογεί και μπορεί να είναι συνεργάσιμη με τις άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου.




Δημήτριος Μπάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου