Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Σε μία δόση τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους και τον φόρο πολυτελείας χιλιάδες υπόχρεοι φορολογούμενοι....

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" όσοι διαθέτουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι την 31-12-2012 πιθανόν σε μία δόση τον φόρο πολυτελείας εκτός και αν ο υπουργός Οικονομικών αποφασίσει διαφορετικά.
Από τη σχετική διάταξη του νόμου δεν προκύπτουν δόσεις για τους υπόχρεους σε φόρο πολυτελείας, ωστόσο, αναφέρεται ότι:
"Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών μπορεί να καθορίζονται τυχόν απαιτούμενες πρόσθετες λεπτομέρειες και θέματα της διαδικασίας εφαρμογής των διατάξεων του φόρου πολυτελούς διαβίωσης".
Τον φόρο πολυτελείας θα πληρώσουν ακόμα και οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που τα πούλησαν εντός του 2013 ή κατέθεσαν στο τέλος του 2012 τις πινακίδες κυκλοφορίας, αφού το μέτρο ισχύει αναδρομικά από τη χρήση του 2012.
Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε πισίνες και αεροσκάφη και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους άνω των 100-130 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ειδικά για το 2013 ο φόρος πολυτελείας θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα (δεν θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων) και από το 2014 θα αποστέλλεται και θα πληρώνεται μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Ειδικότερα, οι κάτοχοι αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού, δεξαμενών κολύμβησης και αεροσκαφών θα πληρώσουν:
* Φόρο στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κυβικά εκατοστά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1929 κ.ε. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σε 440 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ.
* Στις πισίνες - εξωτερικές και εσωτερικές - ο φόρος θα υπολογιστεί με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Δηλαδή για μία εξωτερική πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος θα ανέλθει στα 480 ευρώ.
* Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελείας είχε επιβληθεί το 2011 σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη.

Ο φόρος ίσχυσε μόνο για ένα έτος και επιβλήθηκε με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου