Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Απάντηση στο Νότη Μαριά για τις καταστροφές από το σεισμό στην Αμφίκλεια

Απάντηση των Yπουργών Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τις μεγάλες καταστροφές από το σεισμό στην Αμφίκλεια....
Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 266/22.8.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 14.8.2013 με θέμα τις μεγάλες καταστροφές από το σεισμό στην Αμφίκλεια, οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων απέστειλαν τις κατωτέρω υπ’ αριθ. /Β 2167/12.9.2013 και 167/4.9.2013 απαντήσεις, αντίστοιχα.
Υπουργείο Οικονομικών:
Σε απάντηση της ανωτέρω Αναφοράς, σας γνωρίζουμε ότι έχει ήδη προωθηθεί από το επισπεύδον Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κοινή Υπουργική Απόφαση «Οριοθέτηση περιοχών και πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια από το σεισμό της 7ης Αυγούστου 2013 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Φωκίδας», η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημοσίευσης.
Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Αναφοράς, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κύριο Βουλευτή, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τα εξής:
Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) του Υπουργείου, ως αρμόδια για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια μετά από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και κατολισθήσεις, από την επομένη του σεισμού της 7ης Αυγούστου 2013 έστειλε κλιμάκια μηχανικών στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας και Φωκίδας, για τη διενέργεια αυτοψιών και την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια.
Μετά την ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου, η ΥΑΣ συνέταξε και προώθησε για υπογραφές προς τα συναρμόδια Υπουργεία, Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές και καθορίζονται οι πιστωτικές διευκολύνσεις για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίσματα που επλήγησαν από το σεισμό.
Μετά την έκδοση της ως άνω Κ. ΥΑ, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να τους χορηγηθεί η αναλογούσα Στεγαστική Συνδρομή (Άτοκο Δάνειο και Δωρεάν Κρατική Αρωγή), για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτίσματά τους.
Επιπλέον, συντάσσεται Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στις προθεσμίες και τη διαδικασία χορήγησης της Στεγαστικής Συνδρομής, για την επισκευή ή ανακατασκευή των πληγέντων κτισμάτων.
Για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, των Π.Ε. Φθιώτιδας και Φωκίδας, σε περίπτωση που ζητηθεί, η ΥΑΣ μπορεί να διαθέσει άμεσα τον απαιτούμενο αριθμό λυόμενων οικίσκων για την προσωρινή στέγασή τους.
Επίσης, προωθείται Σχέδιο Κ.Υ.Α. για τη χορήγηση «Επιδότησης Ενοικίου» στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών, που χαρακτηρίστηκαν από τον επανέλεγχο της ΥΑΣ επικίνδυνες για χρήση (κόκκινες), ή προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (κίτρινες).
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι στις περιπτώσεις της διάθεσης λυόμενων οικίσκων και της επιδότησης ενοικίου, το χρονικό διάστημα της προσωρινής στέγασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) χρόνια.


LamiaTimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου