Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου. .....

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Κ. Παπαζάχος: Η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για πολύ καιρό

  Ήρεμος ,σοβαρός και υπεύθυνος ο Κώστας Παπαζάχος , γιός του Βασίλη Παπαζάχου, καθηγητής Πανεπιστημίου, γεωφυσικός και σεισμολόγος ο ίδιος, καλεί ... μέσα απο το  κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 τους πολίτες  της Φθιώτιδας που κυριολεκτικά  χορεύουν στους ρυθμούς του Εγκέλαδου να μην δίνουν σημασία σε όσα ανεύθυνα ακούγονται, ατεκμηρίωτα και κάτω από  ένα  περίεργο  πέπλο  μυστηρίου σκορπώντας απλά  ανησυχία στον κόσμο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΛΑΜΙΑ FM-1, η αλήθεια είναι  πως έχει γίνει  δύσκολη  η ζωή των κατοίκων στις περιοχές που ξέσπασε  τον περασμενο   Αύγουστο η μανία του εγκέλαδου με τον ισχυρό σεισμό  των 5,1 ρίχτερ που κατ΄ άλλους μπορεί να ήταν και  5,6.
Ο πρόεδρος  του Ρεγγινίου   Γιάννης Μπολτέτσος δηλώνει στον FM-1  ότι σπίτια που δεν είχαν το παραμικρό απο τον πρώτο σεισμό τώρα έχουν εμφανείς ρωγμές και ορισμένα  που  είχαν  κριθεί κατοικήσιμα τώρα  χαρακτηρίζονται κόκκινα. Έτσι  30-40  κάτοικοι φιλοξενούνται  σε ξενοδοχεια των Καμένων Βουρλων ,προσφορά των ξενοδόχων της λουτρόπολης.
Η κατασταση γίνεται   δραματική τονίζει ο κ. Μπολτέτσος με αυτά που ακούμε η διαβάζουμε ότι  κάποιοι σεισμολόγοι  γνώριζαν  τον σεισμό και δεν είχαν ειδοποιήσει τις αρχές ή η φημολογία ότι επίκειται   μεγάλος σεισμός που μπορεί να ισοπεδώσει τα πάντα.
Είμαστε απροστάτευτοι  και δεν ξέρουμε ποιον να πιστέψουμε και τι να κάνουμε  τονίζει.
Σε όλα αυτά και τον ορυμαγδό των φημών και δημοσιευμάτων απάντησε σήμερα μέσα από το κεντρικό  δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 ο  γεωφυσικός και σεισμολόγος Κώστας  Παπαζάχος.
Είναι πράγματι  επικίνδυνο  να ισχυρίζονται δυστυχώς οι ίδιοι και οι ίδιοι πάντα και να προκαλούν πανικό στον κόσμο  ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό αλλά ποτέ δεν ενημέρωσαν όπως οφείλουν επιστημονικά και  ηθικά,  τις αρχές λέγοντας απλά ότι ανήρτησαν σε ένα site  αμερικάνικου  πανεπιστημίου  μια μελέτη τους.
Αυτά δεν είναι επιστημονικές θέσεις  αλλά ανεύθυνα και επικίνδυνα.
Δυστυχώς είναι παγία τακτική τους μετα από κάποιο σεισμό να εμφανίζονται ότι τον είχαν προβλέψει  χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία ,αόριστα και γενικόλογα όπως στην  περίπτωση της γαλλικής εφημερίδας LeMonde.
 Ασφαλώς και   θα γίνονται σεισμοί  όταν δε τον… προσδιορίζεις σε  ολόκληρα τα  Βαλκάνια και την Τουρκία είναι βέβαιο ότι  θα πέσεις μέσα  κάποια στιγμή.
Συνιστώ στον κόσμο  τόνισε ο κ. Παπαζάχος να είναι  ψύχραιμος να εμπιστεύεται τους  επιστήμονες που δίνουν  συγκεκριμένα στοιχεία αλλά ας έχουν υπόψη τους ότι  οι σεισμοί  δεν προβλέπονται και μάλιστα με τον τρόπο που ισχυρίζονται ορισμένοι.
Όσον αφόρα την περίπτωση της Αμφίκλειας ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι οι κάτοικοι  ας είναι προετοιμασμένοι   πως η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί  για πολύ καιρό  ,ίσως και για  μήνες ακομη και γιαυτά ας μην βιαστούν να κάνουν επισκευές στα σπίτια τους γιατί  μπορεί μια νεα   ισχυρή μετασεισμική δόνηση των 5 ρίχτερ να δημιουργήσει  πρόσθετα προβλήματα, χαρακτήρισε τέλος σωστή την απόφαση των δημάρχων για  κλείσιμο των σχολειών στους δήμους Αμφίκλειας -Ελάτειας και  Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου.
Ο Κώστας Παπαζάχος γνωρίζει καλά την περιοχή αφού ο μεν πατέρας του ο Βασίλης Παπαζάχος κατάγεται απο την Καρδίτσα η δε μητέρα του  έλκει την καταγωγή της από την Ομβριακή.
Έχει  επισκεφτεί πολλές φορές την Φθιώτιδα έχει μελετήσει , τέτοια  φαινόμενα  με αφορμή και  άλλες σεισμικές εξάρσεις άλλων περιοχών αλλά  και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή του Καλλιδρόμου όπου και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν  εκδηλωθεί  μικρότεροι ή και ίσοι με αυτόν της 7ης Αυγούστου σεισμοί.
lamiafm1.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου