Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

1832: Βγάλανε το Ναύπλιο στο σφυρί!!!

Είναι το ριζικό αυτής της πατρίδας, είναι οι άνθρωποί της, είναι η αντίληψη των κρατούντων; Κυρίως αυτοί πάντα είχαν μια τάση να μη σέβονται την Ιστορία αυτού του τόπου. Ήταν και η ξενοκρατία που ποτέ δεν σταμάτησε να επηρεάζει την πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Δεν ήταν λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε να πουληθούν τα «ασημικά» με διάφορες δικαιολογίες....

Η περίπτωση που παρουσιάζουμε σήμερα είναι βέβαια από τις σπάνιες, αλλά θυμίζει λίγο και τα σημερινά, τη σημερινή αντίληψη που θέλει ό,τι βρεθεί μπροστά στους κρατούντες να ξεπουλιέται… Η δικαιολογία, η ίδια με τη σημερινή, για να πουληθεί δημοσία γη και μάλιστα με διαδικασίες «fast track», τής τότε εποχής φυσικά. Το νεοσύστατο κράτος δεν είχε λεφτά. Δεν είχε λεφτάνα πληρώσει τους υπαλλήλους, δεν είχε λεφτά να πληρώσει τη φρουρά!!!
Ήταν το φθινόπωρο του 1832. Από τις ξένες δυνάμεις είχε ήδη επιλεγεί ο Όθωνας, είχε οριστεί το Συμβούλιο της Αντιβασιλείας, οι πράξεις είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Βαυαρικής Κυβερνήσεως και η νέα κατάσταση αναμενόταν στην Ελλάδα.
Οι οικονομικές συνθήκες στο Ναύπλιο ήταν δραματικές. Οι υπάλληλοι ήταν απλήρωτοι από τον Απρίλιο και δεν υπήρχαν χρήματα για να τροφοδοτηθεί η φρουρά. Κανένα σχέδιο του Καποδίστρια δεν προχωρούσε. Στα σπάργανα αλλά ανίκανο το ελληνικό κράτος να εισπράξει φόρους από τους έχοντες. Τηρουμένων των αναλογιών κάπως όπως και σήμερα, παρ’ ότι έχουν περάσει 180 ολόκληρα χρόνια…
Από τις επαρχίες έφθαναν παράπονα για ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις και κύριος αποδέκτης ήταν ο Γραμματεύς (Υπουργός) Οικονομικών Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Καθημερινά σημειώνονταν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες γης οι οποίοι δεν είχαν αποζημιωθεί για τη γη που είχε απαλλοτριωθεί για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως.
Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, αποφασίστηκε να πωληθεί «το παράλιον της πόλεως Ναυπλίας», δηλαδή της προσωρινής πρωτεύουσας! Δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους.
Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα, η παραλία του Ναυπλίου διαιρέθηκε σε τεμάχια – οκτώ με δέκα πήχεις πλάτος – και όποιος ήθελε να αγοράσει, θα κατέθετε το ένα όγδοο της αξίας εντός 48 ωρών.
Στην ευχέρεια των αγοραστών ήταν στη συνέχεια να διαλέξουν σε ποιον λογαριασμό θα πλήρωναν τα υπόλοιπα, σε βάθος οκταετίας. Είχαν δημιουργηθεί λογαριασμοί για τους μισθούς, την αγορά σιταριού, τις φρουρές, τα δάνεια κ.ά.
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των αγοραστών ήταν να οικοδομήσουν εντός διετίας διώροφες λίθινες οικοδομές, ομοιόμορφες εξωτερικά. Οι ίδιοι αναλάμβαναν να φτιάξουν το τμήμα του μόλου που αντιστοιχούσε στην ιδιοκτησία τους. Τα υλικά για την οικοδόμηση θα τα μετέφεραν «αι εθνικαί άμαξαι» από τις γύρω περιοχές, για να μην ξοδευτούν προφανώς οι αγοραστές…
Αναρωτιέστε αν λύθηκε κανένα πρόβλημα από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν; Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια… Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι βολεύτηκαν με φθηνές αγοραπωλησίες στην παραλία του Ναυπλίου…
Πουλήθηκε και Το τείχος των Αθηνών!!!
Τα πράγματα δεν άλλαξαν και πολύ… όταν έγινε στη νέα πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, την Αθήνα, μία ακόμη πιο εντυπωσιακή πώληση από την πλευρά του νεοσύστατου ελληνικού κράτους!!! Πουλήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης των Αθηνών με συνοπτικές διαδικασίες, και μάλιστα για οικοδομικά υλικά!!!
Πολλοί αναρωτιούνται τι απέγιναν τα τείχη των Αθηνών, τα τμήματα που διασώθηκαν μετά το πέρας της Επανάστασης του 1821, η οποία άφησε πίσω της μόνο ερείπια. Τι ακριβώς έγινε και εξαφανίστηκε στην κυριολεξία ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης της Αθήνας;
Αυτή η καταστροφή συνέβη όταν είχε ήδη έλθει στην Ελλάδα ο βασιλιάς Όθων και η βαυαρική αντιβασιλεία, τους οποίους ήταν σαφές ότι το τελευταίο που απασχολούσε ήταν η διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης. Ήταν τις πρώτες ημέρες της εγκα-τάστασής τους στην πόλη των Αθηνών, η οποία πλέον ονομαζόταν Πρωτεύουσα της Ελλάδος και Καθέδρα του Ελληνικού Βασιλείου.
Τον Δεκέμβριο λοιπόν του 1834 θα δει το φως της δημοσιότητας η διακήρυξη, η οποία εκδόθηκε από τον Γενικό Έφορο του Νομού Αττικής και Βοιωτίας και με την οποία δημοπρατήθηκε «το περί την πόλιν των Αθηνών τείχος»!
Ήταν η εποχή που οι επίσημες αρχές αναζητούσαν στέγη για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους, οι διπλωμάτες, τα μέλη της κυβέρνησης, οι υπάλληλοι, οι επιχειρηματίες και οι έμποροι για να κατοικήσουν και να εργαστούν. Το ζήτημα της στέγης αναδείχθηκε στο πλέον φλέγον θέμα και οι πρώτες ύλες το ακριβότερο αγαθό.
Οι δήθεν «ρεαλιστές» κρατούντες Έλληνες και ξένοι, που δυστυχώς ταλαιπωρούν τη χώρα180 χρόνια τώρα, σκέφτηκαν ότι τα τείχη έπρεπε να πουληθούν. Αποφάσισαν με παντελή έλλειψη σεβασμού στην Ιστορία της πόλης των Αθηνών, όπως ακριβώς και οι παρόμοιοί τους στη μέχρι σήμερα διαδρομή της, να τα γκρεμίσουν και να τα πουλήσουν.
Τα τείχη, όπως ισχυρίστηκαν, εμπόδιζαν την άμεση ανοικοδόμηση της πόλης και τη διάνοιξη των οδών και έτσι η εκποίησή τους έγινε σε τέσσερα τεμάχια, με θαυμαστή για το ελληνικό κράτος ακρίβεια. Οι εργολάβοι αποκτούσαν το σπουδαιότερο οικοδομικό υλικό της εποχής, δηλαδή τις πέτρες και τα μάρμαρα των τειχών, στα οποία συμπεριλαμβανόταν και πλήθος αρχαίων τεμαχίων.
Τα δύο πρώτα τμήματα, τα πιο κεντρικά, έπρεπε να γκρεμιστούν και να έχει καθαριστεί ο τόπος εντός τεσσάρων εβδομάδων και τα υπόλοιπα δύο εντός τριών μηνών. Ο εργολάβος είχε το δικαίωμα «να ανασκάψει και τα θεμέλια» του τείχους που συμπεριλαμβανόταν στο τεμάχιό του. Απλώς έπρεπε στη συνέχεια να καλύψει τους λάκκους…
Πάντως, προφανώς για τα μάτια του κόσμου, στη διακήρυξη υπήρχε όρος που προέβλεπε πως «όσαι αρχαιότητες ευρεθώσι τυχόν εις την ανασκαφήν του τείχους ανήκουν εις το Δημόσιον»!
Αναρωτιέστε αν έχει μείνει τίποτε από τα αρχαία τείχη της πόλης των Αθηνών… Κάτι έχει μείνει… μόνο που αν χρειαστεί να το δείτε… θα το βρείτε στα υπόγεια διαφόρων δημοσίων κτηρίων της Αθήνας αλλά και στα υπόγεια μεγάλων ξενοδοχείων… Να πιστέψουμε ότι όλα αυτά, όπως και διάφορα σήμερα, έγιναν και γίνονται τυχαία;
Οι ιστορίες αυτές προέρχονται από κείμενα του ιστορικού ερευνητή και δημοσιογράφου Λευτέρη Σκιαδά, εκδότη της εφημερίδας «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ», www.mikros-romios.gr, 

1 σχόλιο:

  1. 1843.ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ4 Σεπτεμβρίου 2013 στις 8:35 π.μ.

    1843: Mαθήματα ιστορίας από το 1ο Μνημόνιο της Ελλάδας

    Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να αποπληρώσει στην τραπεζική ελίτ της Ευρώπη χρεολύσια και τόκους δανείων που είχε λάβει τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, πέρα από τους επαχθείς όρους των δανείων αυτών, τα χρήματα δεν είχαν διοχετευθεί ώστε να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης, στο παλάτι και στους Βαυαρούς συμβούλους.

    Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και κάτω από την πίεση των κυρώσεων η κυβέρνηση έλαβε μέτρα λιτότητας την άνοιξη του 1843 τα οποία όμως φάνηκε πως δεν απέδιδαν και ότι δε θα ήταν αρκετά για να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο κεφάλαιο και έτσι τον Ιούνιο του 1843 η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά.

    Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά και αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έπρεπε να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει υπέρ των δανειστών της μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών.

    Προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους αλλά και των ποσών που εισπράττονται.

    Τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου ήταν τα ακόλουθα:

    Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
    Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
    Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
    Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της "δεκάτης", που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
    Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
    Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα
    τα δημόσια έργα.
    Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
    Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί
    υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
    Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
    Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες "εθνικές γαίες"
    με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
    Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.
    Το αποτέλεσμα των εξαιρετικά σκληρών αυτών μέτρων ήταν οι δανειστές να πάρουν, όντως, ένα μέρος των χρημάτων τους αλλά η χώρα να οδηγηθεί σε μία βαθιά και πολυετή ύφεση η οποία οδήγησε στην εξαθλίωση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, θεωρείται από πολλούς ιστορικούς μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή