Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΟΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ

Από νωρίς αρχίζει να γεμίζει το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.
Από Σουβάλα - Λιλαία - Αμφίκλεια - Παλαιοχώρι - Ελάτεια και Λαμία, άγνωστα και γνωστά πρόσωπα καταφθάνουν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μαρρέ.
Ριψοκίνδυνο το στοίχημα του Συλλόγου Γυναικών που διοργάνωσε την εκδήλωση: ...

Θα κατάφερνε να ξαναζωντανέψει σε λίγες μόνο ώρες τον άνθρωπο και την εποχή του;


Βίντεο με τον Γιάννη Μαρρέ στη Σουβάλα - Πολύδροσο

Λίγο μετά τις εννιά τα φώτα σβήνουν, η οθόνη γεμίζει από την αγαπημένη μορφή και η Πρόεδρος του Συλλόγου  κ. Αλέκα Παπαθανασίου - Θάνου κάνει την αρχή:

Αγαπητοί καλεσμένοι μας,
Συμπατριώτες και φίλοι του χωριού μας
Ο σύλλογος γυναικών σας ευχαριστεί για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά του αυτή την ξεχωριστή βραδιά.
  Εμείς οι γυναίκες, θεωρώντας ότι η θέση μας αναβαθμίζεται σε ένα δημοκρατικό και αναβαθμισμένο πολιτιστικά περιβάλλον, αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες
---- για να θυμίσουμε στα παιδιά μας πρότερες συνήθειες  και γεύσεις που ταιριάζουν στον τόπο και στην ψυχή μας,
----για να δείξουμε σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς ότι η αλληλεγγύη είναι το μέτρο της ανθρώπινης φύσης
----για να προβάλουμε στους νεώτερους τις προσωπικότητες εκείνες που έκαναν περήφανο το χωριό μας και συνέβαλαν με το έργο  και τη ζωή τους σε μια αλλαγή της σκέψης και της νοοτροπίας των συγχωριανών μας.
Στον δεύτερο λοιπόν  χρόνο της ύπαρξής μας, αφιερώνουμε  την αποψινή βραδιά στο λογοτέχνη και άνθρωπο, Γιάννη Μαρρέ ή Τσαρούχα (όπως όλοι τον ξέραμε).
Γεννήθηκε «στ` απόσκια του Παρνασσού». Τη νιότη του την παρέδωσε σε σκληρές  «δοκιμασίες» και την πήρε πίσω κουτσουρεμένη  στον αγώνα για επιβίωση και λευτεριά. Στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας, σα γνήσιος δημοκράτης και πατριώτης , εξέτισε «τη θητεία του στη Γυάρο».
 «Με το δάχτυλο στο χάρτη» της φαντασίας του ταξίδευσε σε αλλοτινούς χώρους και χρόνους. Εκρηκτικές οι συναντήσεις του με ήρωες του 21 και ποιητές του προηγούμενου αιώνα.
Έκρινε κ κρινόταν από άξιους λογοτέχνες, αφήνοντας για το τέλος της ζωής του την έκθεση της προσωπικής του ιστορίας στα μάτια των σύγχρονων κ των νεότερων.

Ξεκινάμε λοιπόν την εκδήλωσή μας εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας σε δυο από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της ευρύτερης περιοχής μας, την Κική Νικοπούλου και τον Δημήτρη Φαφούτη που είχαν γνωρίσει και συνδεθεί προσωπικά με το Μαρρέ , οι οποίοι κ συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία αυτής της εκδήλωσης και στον κ. Χρήστο Μουτσιανά που συγκέντρωσε, επέλεξε και παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο, από το έργο και τη ζώή του Γιάννη Μαρρέ, αλλά μέσα από εκεί και την ζωή όλου του χωριού.
Ευχαριστούμε την εκπαιδευτικό κ. Φανή Μίχη που καλύπτει μουσικά την εκδήλωση και την μουσικό Ιουλιέτα Παπαλέξη για την ερμηνεία της.
 
 Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκ μέρους του Ομίλου Φθιωτών  Λογοτεχνών και Συγγραφέων η κ. Ξανθή Κουτσογιάννη, εκ μέρους του Δήμου Δελφών ο Αντιδήμαρχος κ. Ευστάθιος Θάνος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Πατήρ Νικόλαος, Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πολυδρόσου κ. Νικόλαος Μολιώτης. Ακούστηκε επίσης το χαιρετιστήριο μήνυμα που έστειλε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γίωτα Γαζή. 
Ενώ στην οθόνη προβάλλονταν στιγμές από την προσωπική του ζωή σε συνδυασμό με το συγγραφικό του έργο και τη δράση του στις δύσκολες εκείνες εποχές, διέκοπταν την απόλυτη σιγή οι αισθαντικές ερμηνείες αποσπασμάτων και ποιημάτων του από τους ποιητές Κική Νικοπούλου και Δημήτρη Φαφούτη.

Ιδιαίτερη στιγμή υπήρξε η μαρτυρία του συμπατριώτη μας Χαράλαμπου Αμπελουργού, ο οποίος με αυθεντικό τρόπο περιέγραψε σκηνές από τη θητεία τους στη Γυάρο.


Μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στο "σεναριογράφο" Γιάννη Μαρρέ, παρουσιάζοντας σκηνές από ταινίες που είχαν προβληθεί στην ΕΡΤ και αφορούσαν συνήθειες, ανθρώπους και τραγούδια της Σουβάλας του `70. Τα δάκρυα έτρεχαν στα μάτια των περισσοτέρων, ξαναζώντας αγαπημένα πρόσωπα, χαμένα από καιρό

                 Στιγμιότυπα από την εκπομπή της ΕΡΤ το 1989 ΣΤ΄ΑΠΟΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

                                             Τραγούδι της Σουβάλας - Πολυδρόσου Παρνασσού






9 σχόλια:

  1. Πολυ συγκινητικό...Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ. ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ .
    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΙΧ .
    ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΟΜΩΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επρεπε να ακουστουν πανηγυρτζιδικα.εχετε δικιο.ασχολιαστο

      Διαγραφή
  3. Μετά από 13 χρόνια, και χάρη στο Σύλλογο Γυναικών που διοργάνωσε αυτή την όμορφη και ανθρώπινη εκδήλωση οι Σουβαλιώτες τίμησαν τον δικό τους άνθρωπο, τον Αγωνιστή τον Λογοτέχνη και πάνω απ όλα Άνθρωπο Γιάννη Μαρρέ.... Συγχαρητήρια στο Σύλλογο Γυναικών γι αυτή την όμορφη και βαθιά ανθρώπινη εκδήλωση που μας χάρισε.. Όλοι συγκινηθήκαμε, δακρύσαμε, γελάσαμε - γυρίσαμε πίσω σε μια άλλη εποχή - είδαμε δικούς μας ανθρώπους που τώρα είναι στις γειτονιές των αγγέλων - θυμηθήκαμε γεγονότα που είχαμε ξεχάσει- είδαμε τα αγαπημένα μας παπούδια να μας χαμογελούν και να μας χαιρετούν από εκεί που είναι - θυμηθήκαμε τα αγαπημένα παλιά Σουβαλιώτικα τραγούδια ..που συντρόφευαν τους Σουβαλιώτες στη χαρά τους στη λύπη τους στη δουλειά τους... θυμηθήκαμε επαγγέλματα που χάθηκαν, ανθρώπους που άφησαν το αποτύπωμα τους στο χωριό μας .... Μία όμορφη Αυγουστιάτικη γλυκόπικρη εκδήλωση που θα την θυμόμαστε για πολύ καιρό. Οι Σουβαλιώτες απέδειξαν ότι ξέρουν να τιμούν και να εκτιμούν τους ανθρώπους που έχουν προσφορά και αγάπη για τον τόπο τους... Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλες τις γυναίκες που βοήθησαν στο να γίνει αυτή την εκδήλωση.....

    Βαρβάρα Βελέντζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στον νεοσύστατο Σύλλογο Γυναικών και στον Κο Χρήστο Μουτσιανά(διαχειριστή του blog *polydrosoparnassos*) για την άψογη ,απο καθε πλευρά , διοργάνωση της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για τον Γιάννη Μαρρέ.
    Και μια ταπεινή παρατήρηση.
    Την εκδήλωση , στον τόπο που έζησε ο Μαρρές, δεν θα μπορούσαν να την είχαν κάνει άλλοι φορείς(π.χ Δήμος,Κοινότητα,οργανώσεις), ή Σύλλογοι της Πολυδρόσου που λειτουργούν τόσα χρόνια
    Ο Πρόεδρος πάντως του Λαογραφικού Συλλόγου Κος Θανάσης Αδαμάκος,απ ότι πληροφορηθήκαμε,
    βοήθησε προσωπικά και ουσιαστικά για την πραγματοποίηση της εξαιρετικής εκδήλωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΗΤΑΝ ΑΨΟΓΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΜΟΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.
    ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΡΕ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΙ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΕΣ
    .....ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΙΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΩ.
    ...ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΡΡΕ ΒΟΗΘΗΣΑΝ Η ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ?????
    ΑΡΚΕΤΟΙ ΔΕ (ΠΧ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ) ΕΛΑΜΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ!!!! ΓΙΑΤΙ??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!ΣΕ ΟΣΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΡΕ.
    ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΙΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΡΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ.
    ΑΞΙΩΣΗΜΕΙΩΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΔΑΜΑΚΟΥ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΙΩΤΕΣ ΑΣΠΡΟΠΡΟΣΩΠΟΥΣ.
    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΤΣΙΑΝΑ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΟΣΟΙ ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μου η προσφορά του Κου Χρήστου Μουτσιανά(διαχειριστή του blog *polydrosoparnassos*)και η προσωπική προσφορά του προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου κου Αθ.Αδαμάκου ήταν καταλυτική στην πραγμάτωση αυτής της εκδήλωσης..... και μία απάντηση στο Σχόλιο του Γ.Μ σαν συγγενής του Μαρρέ δεν περίμενα καμμία εκδήλωση για να τιμήσω τον Μπάρμπα μου τον οποίο τιμώ και κουβαλώ πάντα στην καρδιά μου καθώς επίσης και την γλυκειά μου θειά Τασσούλα. Οι αρχές, οι αξίες, και η ζωή του Μαρρέ έχουν σημαδέψει βαθύτατα τη ζωή μου..... προσπαθώ να πορεύομαι πάνω σ'αυτές .....και να τις μεταλαμπαδεύσω και στα παιδιά μου .....

    Η ανηψιά του Μαρρέ Βαρβάρα Βελέντζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή