Τα τρία χρόνια που άλλαξαν το «Ελλήνων Πάσχα»
Στα κέντρα αστέγων, στα συσσίτια των δήμων και των Εκκλησιών, στα παγκάκια των πάρκων, στα παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία αυτοκίνητα που έχουν μετατρέψει σε κατάλυμμα.
Εκεί θα γιορτάσουν το Πάσχα χιλιάδες συνανθρώπων μας.
Οι περισσότεροι από αυτούς την περασμένη χρονιά ...γιόρτασαν το Πάσχα στα σπίτια τους, στο τραπέζι τους με τα λιγοστά εδέσματα και με φίλους.
Τα μνημόνια τους άλλαξαν τη ζωή.
Μέσα σε τρία χρόνια η δική τους καθημερινότητα μετατράπηκε σε μια ατέλειωτη Εβδομάδα των Παθών, έναν Γολγοθά χωρίς Ανάσταση.
Στα συσσίτια η Ελλάδα αναστενάζει
Χιλιάδες μερίδες φαγητού διανέμονται καθημερινά στους άπορους συνανθρώπους μας που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν μέρος της λεγόμενης «μεσαίας τάξης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάθε χρόνο η Εκκλησία της Ελλάδος δαπανά
62.114.588,58 ευρώ, για τα συσσίτια που οργανώνονται μέσω της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καί 67 Ἱερῶν Μητροπόλεων, στά πλαίσια τοῦ ἔργου τῆς φιλανθρωπικῆς διακονίας καί δράσης .
Μόνο στην Αθήνα, μέχρι το Πάσχα του 2012 διανέμονταν 6000 μερίδες την ημέρα. Σήμερα ο αριθμός τείνει να διπλασιαστεί φτάνοντας τις 10.000 μερίδες την ημέρα
Εκτός από τη διανομή συσσιτίου, κάθε μήνα διανέμονται 3.000 πακέτα που περιλαμβάνουν φακές, φασόλια, ρεβίθια, ρύζι, μακαρόνια, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, ντοματοχυμός, μέσω των 94 ενοριακών κέντρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ ετησίως διατίθενται 612 τόνοι τροφίμων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Παράλληλα, σε αντίστοιχο πρόγραμμα για τους πολύτεκνους, κάθε μήνα διατίθενται σε 259 οικογένειες, 750 δέματα αγάπης με τρόφιμα, ενώ ετησίως απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος 162 τόνοι τροφίμων.
Την ίδια ώρα ο δήμος Αθηναίων παρέχει καθημερινά περίπου 2.500-3.000 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Το 2010 οι μερίδες αυτές ήταν μόλις 400.
Κατά 85% αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο οι πολίτες που τρέφονται από τα συσσίτια της εκκλησίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ στην ίδια περιοχή παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα ανεργίας, φαινόμενα υποσιτισμού μεταξύ μαθητών και ανασφάλεια στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το σύνολο των ανθρώπων που λάμβαναν μέρος στα συσσίτια της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ήταν 2.445 άνθρωποι, σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 4.178, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 ήταν μόλις 1.387.
Άστεγοι- Μια ολόκληρη πόλη στα πεζοδρόμια
Οι άστεγοι στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχει αλλάξει η ανθρωπομορφία του συνόλου αυτού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αθήνα των 20.000 αστέγων.
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. του δήμου Αθηναίνων διαθέτει τρεις ξενώνες. Ο ένας είναι ιδιόκτητος και δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία ενώ στους άλλους δύο παρέχεται φιλοξενία σε 160 άτομα. Η πληθυσμιακή ομάδα που εξυπηρετείται καλύπτει άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Oι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και ίδιες για όλους.
Οι υπόλοιποι, επισκέπτονται τις ΜΚΟ οι οποίες δεν έχουν δυνατότητα να τους στεγάσουν, παίρνουν κάποια ρούχα και κονσέρβες και αφήνονται στην τύχη τους.
Το δικό τους Πάσχα είναι τόσο διαφορετικό από το δικό μας...
Ντίνα Καραμάνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.