Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η απάντηση σε ερώτηση της Βουλευτού από τον κ. Στουρνάρα για τις αντικειμενικές αξίες στη Δ.Ε. Παρνασσού


Ανοίγει παράθυρο για τη μείωση των τιμών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την μείωση θέτει να ξεπερνούν οι αντικειμενικές τις εμπορικές αξίες.
-Οι οικισμοί Επτάλοφος, Λιλαία, Άνω Πολύδροσο και Πολύδροσο είναι περιοχές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και έντονο ενδιαφέρον για αγορά μόνιμης και εξοχικής κατοικίας, σημειώνεται με νόημα στην απάντηση....

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο μείωσης των Αντικειμενικών Αξιών ακινήτων στη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασπασίας Μανδρέκα.

Στην απάντηση με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΤΥΔ΄1064864 ΕΞ 2013, τονίζεται η δυνατότητα επανεξέτασης και καθορισμού τιμών που ν’ ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, διευκρινίζοντας ότι μπορεί και να υπάρξει μείωση των Αντικειμενικών Αξιών, στην περίπτωση όμως που αυτές ξεπερνούν τις εμπορικές.
Επιπλέον υποστηρίζεται ότι οι τιμές διαμορφώθηκαν εκτός από της εισήγηση της
αρμόδιας επιτροπής και με έρευνα και μελέτη που έγινε στην αγορά των οικοπέδων της περιοχής.
Διευκρινίζεται ότι για τον προσδιορισμό της αξίας ακινήτων εκτός σχεδίου στη
συγκεκριμένη περιοχή, υπολογίζεται χωριστά το αγροτεμάχιο και χωριστά η αξία
των κτισμάτων που περιλαμβάνουν.
Ειδικότερα, στην απάντηση μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:
Η ένταξη στο Σύστημα Αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας
των ακινήτων των 4.489 οικισμών πανελλαδικά από 1-1-2011 με την
αρ.πρωτ.:1175023/3752/00ΤΥ/3752/00ΤΥ/Δ/28-12-2010 ΠΟΛ 1200
(ΦΕΚ: 2038/τΒ΄/29-12-2010) απόφαση του Υπ. Οικονομικών έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των κατά τόπους αρμοδίων επιτροπών του άρθρου 41 του Ν 1249/82. Ειδικότερα και όσον αφορά τις τιμές που καθορίστηκαν για τους οικισμούς που απαρτίζουν τη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού, αυτές στηρίχθηκαν εκτός από την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και σε έρευνα και μελέτη που έγινε στην αγορά των ακινήτων της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε ότι οι οικισμοί Επτάλοφος, Λιλαία, Άνω Πολύδροσο και Πολύδροσο είναι περιοχές που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και έντονο ενδιαφέρον για αγορά μόνιμης και εξοχικής κατοικίας, αφενός διότι διαθέτουν φυσικό κάλλος και αφετέρου λόγω εγγύτητας τους με το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και της ήδη κορεσμένης οικιστικά Αράχωβας.
Αποτέλεσμα των ευνοϊκών συνθηκών ήταν η ύπαρξη σοβαρής οικιστικής ανάπτυξης σε όλους τους παραπάνω οικισμούς με κατοικίες που η τιμή τους σύμφωνα με τα στοιχεία της κτηματαγοράς κυμαίνονταν από 1800 ευρώ/τ.μ. (τα παλαιότερα) μέχρι και 5000 ευρώ/τ.μ. Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι η τιμή των 1500 ευρώ/τ.μ. που καθορίστηκε σαν τιμή ζώνης για τις εντός ορίων οικισμού περιοχές της Δ.Ε. Παρνασσού ήταν σε κάθε περίπτωση χαμηλότερη από τις τιμές της αγοράς.
Όμως για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου ο προσδιορισμός της αξίας τους γίνεται υπολογίζοντας χωριστά την αξία του αγροτεμαχίου (με διαφορετική τιμή από εκείνη που υπολογίζεται η αξία των οικοπέδων στις εντός ορίων οικισμού περιοχές) και χωριστά την αξία των κτισμάτων που υπάρχουν σε αυτά.
Συγκεκριμένα για τα αγροτεμάχια της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού οι τιμές που ισχύουν μέχρι και σήμερα κυμαίνονται από 0,65 έως 7 ευρώ/τ.μ. και αντίστοιχα οι τιμές εκκίνησης για τα κτίσματα των εκτός σχεδίου μονοκατοικιών των πιο πάνω περιοχών από 504 ευρώ/τ.μ. έως 552 ευρώ/τ.μ.
Στα πλαίσια όμως της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών
δίνεται η δυνατότητα για επανεξέταση και καθορισμό τιμών που να
ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά των ακινήτων, πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει και μείωση αυτών, όπου απαιτείται, εφόσον ξεπερνούν τις εμπορικές τιμές.
Όσον αφορά την Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε στις 30/1/2013
με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας με έργο την μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των Αντικειμενικών Αξιών, αυτή ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε το πόρισμά της, στο οποίο προτείνει τη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
με αντικείμενο τη διαμόρφωση νέας διαδικασίας προσδιορισμού των Αντικειμενικών Αξιών των Ακινήτων.
ΠΗΓΗ : Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου