Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥΧΑ


Και μιάς ο λόγος για ρούγες τελευταία, άλλη μια παλιά ρούγα του χωριού μας που τώρα δεν υπάρχει.Το χαρακτηριστικό της ρούγας αυτής είναι...  οι συγχωριανοί μας έφερναν μαζί τους και τα καρεκλάκια τους γιατί μαζεύονταν όπως βλέπετε αρκετοί και δεν είχαν που να καθίσουν. Διακρίνονται από αριστερά:
Αριστείδης Χαλβαντζής, Γιάννης Δεληγιάννης, Επαμεινώντας Μουλαράς, Δημήτρης Μουλαράς, Γιάννης Σκουρογιάνης, Νίκος Τυροβόλης, Θανάσης Λιάμτσας, Γιώργος Αδρύμης (Ζιούβας), Μαρία Λιάμτσα.
Αρχείο Λαογραφικού Συλλόγου.


3 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την όμορφη αυτή φωτογραφία που αναρτήσατε.
    Εμείς που ως παιδιά ζήσαμε δίπλα σε αυτούς τους σεβάσμιους γέροντες και γερόντισες τους θυμόμαστε με αγάπη και θα έλεγα με νοσταλγία.Ήταν συμπυκνωμένη όλη η λαϊκή σοφία σε αυτή τη ρούγα και τρέχαμε να βρούμε καρεκλάκι δίπλα τους για να ακούσουμε τις ιστορίες τους.
    Εν όψει Πάσχα δε, η παρέα αυτή δίπλα στο λάκκο ήταν απόλαυση.Οι παλιοί να '' μαλώνουν τα παιδιά τους'' και οι πιτσιρικάδες να γελάνε με τους ''καυγάδες''. Ο διάλογος :''Θα το κάψεις το αρνί'' , ''βάλε / βγάλε φωτιά '' και η απάντηση ''ωχ ρε πατέρα ,δεν είμαι μικρό παιδί να με διατάζεις ακόμα΄΄ και λοιποί παρόμοιοι ήταν το ''αλατοπίπερο'' της ημέρας.
    Φέτος θα λείψει από το λάκκο της Βρύσης του Τσαρούχα ο γέρο Λιάς Καραθάνος ,ο τελευταίος της παλιάς φρουράς.Θα λείψουν οι συμβουλές του , η θέση του δίπλα στην κουρήτα θα είναι κενή και δε θα ακούσουμε να λέει ''το σκυλοβρέο σ΄ Γεργού'' σκορπώντας το γέλιο σε όλους.Όλοι περιμέναμε τη ευχή του στο τέλος και δεν έφευγε αρνί από το λάκκο εάν δεν έδινε το σύνθημα της αποχώρησης.
    Το πρώτο ποτήρι κρασί στο τραπέζι του λάκκου θα είναι για το συγχώριο του και σίγουρα θα γελάσει με εκείνο το χαρακτηριστικό του γέλιο μέσα από τα παχιά μουστάκια του από εκεί ψηλά που θα μας κοιτάνε όλοι οι απόντες ,σωματικά, αλλά παρόντες ψυχικά δικοί μας .Μαζί με τη Γριά, τον Τσαρούχα και την παρέα της φωτογραφίας.
    Να είναι αναπαυμένοι όλοι εκεί που βρίσκονται.



    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους τους απανταχού Ζβαλιώτες.

    Ανδρέας Γ. Βέλλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντρέα δεν ειναι μόνο το ότι εχεις πένα και ρίχνεις με μαεστρία τις αγνές και απο ψυχής σκέψεις σου στο ηλεκτρονικό χαρτί, αλλα είχες δεν είχες μας κατασυγκίνησες πάλι.
    Χρόνια πολλά και σε σένα οικογενειακώς φίλε αλλά και στούς " καθ άπασαν την επικράτειαν"συμπατριώτες μας.
    Είθε η ανάσταση τού Κυρίου να σημάνει και την ανάσταση του λαού και της χιλιοβασανισμένης και πάντα προδομένης μας πατρίδας.

    *Ενας καλός φίλος*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρχομαι να επανορθώσω μια παράλειψη την οποία έκανα στο χθεσινό μου σχόλιο και οφείλω να συγχαρώ αλλά και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω το Λαογραφικό Σύλλογο για την φωτογραφία της ρούγας.
    Μπράβο στο Λαογραφικό .Ελπίζω ότι δεν θα με παρεξηγήσετε για την ακούσια παράλειψή μου.
    Συνεχίστε το έργο σας.

    Ανδρέας Γ. Βέλλιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή