Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΦΩΚΙΔΑ


 Η S&B και οι υπόλοιποι...Έλληνες!
Παράξενες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους ανθρώπους

Γεγονός είναι ότι η εν θέματι εταιρεία, απασχολεί περί τους 200 εργαζομένους ώς υπαλλήλους της και άλλους 100 έως 130 ως εργολάβους...
στις εγκαταστάσεις της σε ολόκληρο τον Νομό Φωκίδος. Θεωρητικά είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης στον Νομό μετά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βεβαίως για να είναι σωστή η σύγκριση, θά έπρεπε να γνωρίζουμε π.χ., το πόσους απασχολεί ο εργοδότης “Τουρισμός” στην Φωκίδα, το οποίο κανείς δεν μας λέει, παρά μόνον ο ΟΑΕΔ και αυτό μόνον άν του ζητηθεί, να αθροίσει τα δελτία των ανέργων των προερχομένων από τον εργοδότη “Τουρισμό”.
Με αφορμή όμως την πρόσφατη ''χρηματιστηριακή'' ιστορία ανάμεσα στην S&B, την Sibelco και την Rhone Capital, είναι ευκαιρία να διαπιστώσουμε όλοι εδώ στην περιοχή μας, το ποιά ακριβώς είναι η S&B, τί κάνει και με ποιόν ακριβώς τρόπο το κάνει (εξυπακούεται, όχι το τεχνικό και επιστημονικό μέρος των δραστηριοτήτων της).

Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, απο την 1-1-2013, απεσχίσθη ο κλάδος του Βωξίτη απο τις δραστηριότητες της εταιρείας και μετεφέρθη στην Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε., θυγατρική της κατά 100%. Δηλ. το σύνολο των υποχρεώσεων, των απαιτήσεων, των παγίων, των αδειών, του προσωπικού, του ενεργητικού και του παθητικού της μητρικής εταιρείας, για όλη την εν Ελλάδι δραστηριότητά της με αντικείμενο τον βωξίτη, μεταφέρεται ανέξοδα (χωρίς ΦΠΑ κ.λ.π. σύμφωνα με τον Ν. 2166/1993 ΦΕΚ 137/24-8-1993) στην θυγατρική της. Γίνεται και επίκληση του Ν 2190/1920, μιάς και η Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε., είναι ...ανενεργός εδώ και μερικά χρόνια.(''Διακοπτόμενη Δραστηριότητα''). Τούτο επιβεβαιώνεται και από τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς αμφοτέρων των εταιρειών. (www.sandb.gr)
Όμως, τα στοιχεία για την ιδιοκτησία της Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε. αναφέρουν ότι η S&B κατέχει το 36,19% ενώ το υπόλοιπο 63,81% ανήκει στην Γαλλική εταιρεία ARISEIZE SA, η οποία όμως, ώ! του θαύματος, ανήκει στον κο. Οδυσσέα Κυριακόπουλο!
Τούτο θυμίζει σε πλοκή, την πρόσφατη αγορά ενός ορεινού τμήματος γής στην νήσο Μήλο. Εκεί, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της S&B, η εταιρεία ''ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε.'' ιδιοκτήτρια ενός ορεινού τμήματος γής 351 στρεμμάτων, γειτνιάζοντος ακριβώς με τις εξορυκτικές εγκαταστάσεις της S&B στην Μήλο και με την μεσολάβηση της ''ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ ΤΡΙΑ Α.Ε.'', επώλησε την συγκεκριμένη έκταση στην S&B αντί του τιμήματος του 1,4 εκ. Ευρώ. Η λεπτομέρεια είναι ότι ιδιοκτήτης της ''ΟΡΥΜΗΛ Α.Ε.'', ήταν ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Εξυπακούεται ότι και η ''ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΡΑΧΗΛΑΣ ΤΡΙΑ Α.Ε.'', είναι ιδιοκτησία του ιδίου!.. (ενωποιημένοι ισολογισμοί S&B).
Το πλήθος των θυγατρικών εταιρειών της S&B είναι γνωστό και δημοσιευμένο. Και αποκαλύπτει την ευρωστεία και την επιχειρηματική δεινότητα των επικεφαλής της εταιρείας.
Ανάλογος όμως είναι και ο κατάλογος των επιχειρήσεων στις οποίες μετέχει ως φυσικό πρόσωπο πλέον, ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Πρίν όμως αναφερθούμε σε αυτές τις επιχειρήσεις και προκειμένου να καταδείξουμε το επικοινωνιακό επίπεδο του ανδρός, θα απαριθμήσουμε τα ελληνικά μέλη του Bilderberg Clup κατά το 2009, όπως τα δημοσίευσε το forum.prisoplanet.com :

Γεώργιος Αράπογλου Εθνική Τράπεζα
Οδυσσέας Κυριακόπουλος S&B
Δημ. Παπαλεξόπουλος ΤΙΤΑΝ
Ντόρα Μπακογιάννη Υπ. Εξωτερικών
Άννα Διαμαντοπούλου ΠΑΣΟΚ
Γεώρ. Αλογοσκούφης Πρώην Υπουργός
Γεώρ. Δαβίδ Coca Cola
Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες, κατά το έτος 2011, οι κ.κ. Οδ. Κυριακόπουλος, Γ. Βασιλείου (πρώην Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας), Λουκάς Παπαδήμος (τότε, εν αναμονή Πρωθυπουργός της Ελλάδος), Παν. Βουρλούμης (πρώην Διοικητής ΟΤΕ και στέλεχος Alpha Bank) και Αλέξης Παπαχελάς (Δντής της ''Καθημερινής''), ήσαν η ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό τμήμα της περίφημης παγκοσμίου ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ (The Trilateral Commisssion). Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι, εκείνην την εποχή οι 3 επικεφαλής της ΤΡΙΜΕΡΟΥΣ ήσαν οι :
Mario Monti (Ευρώπη), Josesh S. Nye Jr. (USA) και Yotaro Kobayashi (Ειρηνικός-Ασία).



Οι επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται ότι συμμετέχει ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, καταγράφονται αναλυτικά στην www.marketvisual.com και αξίζει να αναφερθούν, καθ'όσον υπάρχει έντονο ελληνικό ...ενδιαφέρον. Ήτοι :

I.Boutaris & Son Holding S.A.
S&B Industrial minerals S.A.
Ariseize S.A.
Delta Holdings S.A. (Συμμετοχών)
Hellenic Exchanges S.A. (Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.)
Motodynamics S.A. (αντιπροσωπεία Yamaha)
Alba
Lavipharm S.A. (Φαρμακευτικά, καλλυντικά)
Vivartia S.A. (ΔΕΛΤΑ, Goodys, everest, flocafe,olympic cetering,Olympus plaza κ.λ.π.)
και βεβαίως ως πρόεδρος και στο Ι.Ο.Β.Ε.

Το με ποιούς συγχνωτίζεται και με ποιούς συναναστρέφεται οικονομικά ο κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, δεν αφορά κανέναν άλλον εκτός απο τον ίδιον και την οικογένειά του. Εμάς μας αφορά και μας ενδιαφέρει μόνον, το κατά πόσον επηρεάζουν την οικονομική και οικονομική ζωή του τόπου μας καθώς και το περιβάλλον μας, οι δραστηριότητες της S&B στην περιοχή μας. Αυτό και μόνον αυτό. Και βεβαίως, η σχετική εικοτολογία περι εξαγορών εταιρειών και μετοχών και επίσης περι μεταφορών εδρών εκτός Ελλάδος, είναι ξένη και παντελώς αδιάφορη για το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της Φωκίδος.
Το ότι ένα άλλο μέλος του Bilderberg clup, ο κος Γεώργιος Δαβίδ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες, μετέφερε την έδρα της εταιρείας του Coca-Cola (3Ε), εκτός Ελλάδος (στρατηγική την οποία ακολούθησε και η ΦΑΓΕ), αυτό δεν συνεπάγεται ότι όλοι οι οικονομικοί παράγοντες-μέλη του συγκεκριμένου Clup, διακατέχονται από τον ίδιο οικονομικό... πατριωτισμό.

Η Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε. λοιπόν, η διάδοχος κατάσταση της S&B στον Νομό μας και μέχρι πρότινος παρακοιμώμενη εταιρεία, κατέθεσε μία Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. αιτούμενη την έγκριση αδείας για εξωρύξεις στις περιοχές “Παλιοβούνα-Έλατος” (27.863.300τ.μ.) και “Αγ. Παντελεήμονα-Βύθισμα Λούτσας”(86.830τ.μ.) του όρους Ελικώνας της Βοιωτίας. Και τούτο μεσούσης της περιόδου διαπραγματεύσεων της S&B με την εταιρεία ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ για την εξαγορά του κλάδου βωξίτη και βεβαίως με δεδομένο την μή ύπαρξη τεχνικού προσωπικού και αντικειμένου εργασιών απο πλευράς της αιτουμένης την άδεια εταιρείας. Για τον λόγο του ότι όμως, ζούμε στην Ελλάδα, την χώρα των θαυμάτων, αυτό δεν άργησε να γίνει και με την από 19-4-2012 απόφαση του Υ.ΠΕ.Κ.Α., ενεκρίθη η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. (diaygeia.gov.gr ΑΔΑ : Β4ΩΜ0-ΕΨΑ) και πλέον η εταιρεία έχει και αντικείμενο και λόγο ύπαρξης στην Βοιωτία (Δίστομο).
Να σημειώσουμε μόνον ότι, όταν υπεγράφη η έγκρισης της Μ.Π.Ε., ήδη είχαν προκηρυχθεί απο τις αρχές Απριλίου οι εκλογές της 6-5-2012 (δηλ.παραμονές εκλογών) και ότι ο εγκρίνων Υπουργός ήταν ο κος Γεώργιος Παπακωνσταντίνου!... Επίσης να σημειώσουμε ότι η εξαδέλφη του εγκρίνοντος Υπουργού (και πρώην Υπουργού Οικονομικών) κα Ελένη Παπακωνσταντίνου (γνωστή από την λίστα Lagarde) είναι ακόμη μέλος του Δ. Σ. της S&B. Και τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η σύζυγος του πρώην Υπουργού Οικονομικών επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή κα Ιλιάνα Παπαθανασίου-Κυριακοπούλου, είναι αδελφή του κου Οδ. Κυριακόπουλου.

Το ερώτημα όμως, το οποίο παρέμενε (και παραμένει;) αναπάντητο, είναι, γιατί αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την “ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” επελέγει η όπως λέγεται, “λογιστική” μεταβίβαση του κλάδου βωξίτη στην Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.ΕΜ.Ε.;
Την κατεύθυνση προς την πιθανολογούμενη απάντηση έδωσε ο σημερινός Υπουργός Ανάπτυξης(!) κος Κωστής Χατζηδάκης με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αποκαταστάσεις ζημιών του περιβάλλοντος απο τις μεταλλευτικές εταιρείες. Οτι δηλ. σε περίπτωση ζημίας του περιβάλλοντος απο την δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιρειών, να έρχεται αρωγός το Κράτος και να επιδοτεί την αποκατάσταση της βλάβης με χρήματα του δημοσίου, απαλλάσοντας τους υπόχρεους από το κόστος. Κατα πώς πληροφορηθήκαμε όμως, απο έγκριτα Μ.Μ.Ε., ο κος Υπουργός, μετά την ακόμα και ενδοκυβερνητική κατακραυγή, ''ανέκρουσε πρύμναν'' και πλέον το ερώτημα παραμένει έστω και τροποποιημένο :

Είναι σε θέση η “Γ.Λ.ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε.” να προβεί στις αποκαταστάσεις περιβάλλοντος τις οποίες παρέλαβε ως υποχρεώσεις με την μεταβίβαση σε αυτήν, όλων των δραστηριοτήτων του βωξίτη;

Εκτός και εάν η στόχευση από την συγκεκριμένη μεταβίβαση αποβλέπει σε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο αντιλαμβανόμεθα εμείς. Θα φανεί όμως συντόμως.

Συμπέρασμα : Όποιος πιστεύει ότι σήμερα στην Ελλάδα..., έ, τότε είναι βλάξ!

Υ.Γ. Όσον αφορά την “αναχρηματοδότηση” της S&B στα ληξιπρόθεσμα δάνειά της το 2012 από τις Ελληνικές Τράπεζες ύψους 110 εκ. ευρώ, γεγονός επιτευχθέν (!) άμα τη αναλήψη των καθηκόντων της νέας Κυβερνήσεως τον Ιούνιο του 2012, καλόν είναι να σημειώσουμε ότι αναλόγου μεταχειρήσεως δεν έτυγχαν άλλες ελληνικές επιχειρήσεις με ανάλογα ή και μικρότερα προβλήματα ρευστότητας. Εξ άλλου ώς γνωστόν, η τότε προσπάθεια από την Ε.Ε. ήταν για να στηριχθεί το καταρέον και πτωχόν ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και όχι οι ελληνικές επιχειρήσεις. Βεβαίως ήταν ταυτόχρονη και η χρηματοδότηση από την πολύ καλή Τράπεζα HSBC προς την S&B με 40 εκ. ευρώ, ενώ προ ολίγου (Σεπτέμβριος 2012) έγινε και η νέα “ένεση” ρευστότητας πρός την εταιρεία από την M&T Bank USA (50εκ.δολ για εξαγορά αμερικανικής εταιρείας και κεφ.κινήσεως) και πλέον η τοπική μας χορηγός, είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο της έστω και με δανεικά από την ίδια και τον ελληνικό λαό.

epikourositeas.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου