Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Καληνύχτα Λαμία, Καληνύχτα Φθιώτιδα...


Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία ιδρύθηκε το 2003. Όλοι γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι Πανεπιστήμιο με μια ή δυο σχολές δεν μπορεί να σταθεί.

Πέρασαν 10 χρόνια σχεδόν και το Πανεπιστήμιο έμεινε έτσι όπως ξεκίνησε. Ένα τμήμα στη Λαμία και ένα στη Λιβαδειά.

Περισσότερο αναλώθηκαν σε ποιανού "οικόπεδο" θα γίνει η περίφημη ....

Πανεπιστημιούπολη και φυσικά δεν ασχολήθηκαν με την ουσία. Την δημιουργία σχολών και την ανάπτυξη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Τώρα που φτάσαμε στο λουκέτο άρχισαν τις κηδείες και τα μνημόσυνα. Φταίνε οι Διοικούσες, οι Υπουργοί, οι Φοιτητές...δηλ. φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς.

Την ίδια ώρα οι "καρπαζιές" για τη Λαμία και τη Φθιώτιδα έρχονται η μία μετά την άλλη.

Χθες οι παράγοντες της Εύβοιας πήγαν στον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για να τον πείσουν να μην φύγει το ΤΕΙ Λογιστικής από τη Χαλκίδα. Ξαφνικά ο Υπουργός ανακάλυψε ακόμη ένα τυπογραφικό λάθος(!) στο σχέδιο "Αθηνά" και τους υποσχέθηκε ότι δεν πρόκειται να φύγει από την Χαλκίδα. Τους αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο.

Τους είπε ότι η Διοίκηση του ΤΕΙ Λαμίας, το οποίο αναβαθμίστηκε σε ΤΕΙ Στερεάς, θα μεταφερθεί εκεί όπου είναι «συγκεντρωμένη η μεγαλύτερη μάζα φοιτητών», φωτογραφίζοντας έτσι την πόλη της Χαλκίδας, στην οποία φοιτούν περίπου 12.000 σπουδαστές.

Στην άλλη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο με Βοιωτούς κυρίως παράγοντες, τον Περιφερειάρχη, αλλά και βουλευτές της Φθιώτιδας για το Πανεπιστήμιο, ο Υπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ωστόσο είπε ότι θα περιμένει την πρότασή τους.

Ο Δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής είπε στον Υπουργό, αλλά το δήλωσε και δημοσίως, ότι <<Αν απομακρυνθεί και το Πανεπιστημιακό τμήμα από τη Λιβαδειά δεν έχω κανένα λόγο να παραμένω στη θέση του δημάρχου», θεωρώντας μονόδρομο την παραίτηση του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων στην προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ευθύνη γιατί δεν είναι δουλειά της να φτιάχνει Τμήματα και Σχολές. << Η μόνη ευθύνη που έχω είναι που δεν πέταξα έξω με τις κλωτσιές την διοικούσα...>>, είπε ο Γιώργος Κοτρωνιάς.

Τα δυο τελευταία χρόνια πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις Υπηρεσιών και ΔΕΚΟ έχουν φύγει από την έδρα της Περιφέρειας Στερεάς τη Λαμία και έχουν πάει Λάρισα ή Πάτρα.

Μαθηματικά λοιπόν οδηγούμαστε σε αποδόμηση και απομόνωση. Και ως πόλη και ως νομός. Στα επόμενα δύο χρόνια θα είμαστε μια επαρχία της Θεσσαλίας, χωρίς Έδρα Περιφέρειας, χωρίς Ανάπτυξη, χωρίς Μέλλον για τα νέα παιδιά που θα ήθελαν να μείνουν και να εργαστούν στον τόπο τους...Η ανεργία στη Στερεά χτύπησε κόκκινο.

Βαλτώσαμε και τώρα βουλιάζουμε. Η μόνη "ανάπτυξη", που έρχεται, είναι αυτή των σταθμών των διοδίων, μετωπικών και πλευρικών.

Υπάρχει ελπίδα γα το Πανεπιστήμιο;

- Υπάρχει γιατί στην Ελλάδα όλα γίνονται. Κατ΄ αρχήν είναι τόσες πολλές οι αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, που μπορεί όλες αυτές οι αλλαγές να μείνουν στα χαρτιά και τελικά το περίφημο σχέδιο "Αθηνά" να μην εφαρμοστεί ποτέ ή να εφαρμοστεί σταδιακά.

- Υπάρχει ελπίδα αν κάποιοι επιτέλους ξυπνήσουν και διεκδικήσουν δυναμικά και με ολοκληρωμένες προτάσεις, τα αυτονόητα.

- Υπάρχει ελπίδα επίσης αν ξυπνήσουμε και στείλουμε σπίτια τους, όλους αυτούς που ψηφίζουμε τόσα χρόνια και δώσουμε την ευκαιρία σε νέους και άφθαρτους ανθρώπους να προσφέρουν στον τόπο τους.

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου