Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ομιλία του Δημάρχου στους Κατοίκους της Αμφίκλειας


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του «Παπακώστειου πολιτιστικού κέντρου» Αμφίκλειας  και περί ώρα 18.30 μμ. , σήμερα την 19.2013  έλαβε  χώρα η  έκτακτη συγκέντρωση των πολιτών της Αμφίκλειας μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Θεοδώρου Ντούρου...
για ενημέρωση εφ΄όλης της  ύλης και κυρίως  για την  καταψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το  έτος 2013 από τους αποσχισθέντες από την πλειοψηφία συμβούλους κ. Βαφιά Γ. , κ. Ντάλλα Γ. και κ. Πλακάκη Γ. μέλη της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας.  Ο π. Δήμαρχος Αμφίκλειας κ. Στρογγυλάκος Ευστάθιος διεύθυνε άριστα στην όλη συζήτηση η οποία διεξήχθη σε ήπιο πολιτισμένο κλίμα χωρίς οξύτητες και αντεγκλήσεις. Παρέστησαν , Πανοσιολογιότατος  Αρχιερατικός Επίτροπος Πατήρ  Διομήδης , ο Πρόεδρος νέων  Αμφίκλειας, ο π. Αντινομάρχης  κ. Κασσιός Νικόλαος, ο π. Δήμαρχος κ. Σκλαβούνος  Λ. ,   ο π. Πρόεδρος το Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σκουρολιάκος Γρ. και μίλησανomilia dimarxoy amfiklia2πολλοί πολίτες, ο κ. Σαλμάς Βασίλειος  καθώς και ο π. Αντινομάρχης κ. Κασσιός Ν.. Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι, κ. Καλλιακούδας Κ. κ. Λουκάς Παλασάντζας, ο κ. Πολύμερος Γ. η π. αντιδήμαρχος κα Έφη Θάνου- Γκενεράλη και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας πλην των ως ανωτέρω αναφερομένων και αποσχισθέντων από την δημοτική ομάδα της Πλειοψηφίας δημοτικών συμβούλων. Ο κ. Δήμαρχος  που χειροκροτήθηκε τόσο κατά την είσοδο του στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου όσο και μετά το πέρας της ομιλίας του, δήλωσε τελειώνοντας την ομιλία του ότι    θα βοηθήσει την  κίνηση πολιτών Αμφίκλειας για τις συνεδριάσεις τους και για ότι άλλο θα χρειασθούν .Η ομιλία του Δημάρχου έχει ως εξής:
Ομιλία Δήμαρχου στο πολιτιστικό κέντρο Αμφίκλειας της 19.2.2013
Αγαπητοί μου συμπολίτες,
Οι πολλές υποχρεώσεις μου και τα προβλήματα του νέου Καλλικρατικού Δήμου –Αμφίκλειας-Ελάτειας δεν μου επέτρεπαν να έχω τακτική επαφή μαζί σας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αγάπη και η εκτίμηση μου σε σας έχουν μειωθεί η εκλείψει. Αναλάβαμε τα καθήκοντά μας , με απόπειρα αυτοκτονίας του ταμία   του πρώην Δήμου Ελάτειας. Μετά δε από έλεγχο που έγινε με ορκωτούς λογιστές ,βρέθηκε  ταμειακό οικονομικό έλλειμμα239.55.,64 σε αυτόν τον πρώην δήμο. Ο ίδιος ταμίας είχε σχέση και με την ΔΕΥΑΕΤ στην οποία επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οφειλές προς τρίτους περίπου 900.000  Ευρώ. Διαλύσαμε αυτήν την Εταιρεία και είναι ακόμη υπό εκκαθάριση. Μετά αυτές τις διαπιστώσεις λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, μετά και την άδικη υποβάθμιση της Αμφίκλειας όσον αφορά την έδρα του Δήμου, ζήτησα από τα αρμόδια Υπουργεία να γίνει  οικονομικός έλεγχος σε όλο τον Δήμο και την ΔΕΥΑΕΤ. Το Αίτημά μου αυτό που είχε εγκρίνει και το Δημοτικό συμβούλιο με σχετική  Απόφασή του , το έστειλα στα αρμόδια Υπουργεία , στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας, τον Εισαγγελέα εφετών Λαμίας, στους ελεγκτές δημόσιας Διοίκησης και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πριν μερικούς Μήνες διορίστηκαν 2-οικονομικοίΕπιθεωρητές για να κάνουν έλεγχο. Μού είπαν προφορικά και εγγράφως ότι για να έρθουν για έλεγχο , θα έπρεπε ο Δήμος μας , να πληρώσει τα έξοδα τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Εγώ τους απάντησα ότι ό Δήμος μας θα πληρώσει όλα τα έξοδά τους για όσους μήνες χρειασθεί , προκειμένου να γίνει εν τω βάθει οικονομικός έλεγχος. Μετά την απάντησή μου αυτή , μου είπαν ότι δεν θα έρθουν στον Δήμο για έλεγχο, αλλά θα έπρεπε οι υπάλληλοι του Δήμου να στέλνουν τα οικονομικά στοιχεία στο γραφείο τους για να τα ελέγξουν. Τους απάντησα αμέσως ότι ο εν τω βάθει οικονομικός έλεγχος δεν γίνεται μέσω ταχυδρομείου και θα έπρεπε να έρθουν  στον Δήμο μας για τον σκοπό αυτό. Αφού πήραν την απάντησή μου αυτή, επέστρεψαν όλον τον Φάκελο πίσω στο Ειρηνοδικείο, με το αιτιολογικό ότι πριν ένα μήνα δημιουργήθηκε νέα υπηρεσία για τέτοιους ελέγχους. Έτσι διερωτάται ο απλός πολίτης, γιατί δυόμιση χρόνια οι υπηρεσίες δεν έκαναν τίποτε; Περίμεναν δυόμιση χρόνια  για να δημιουργηθεί πριν ένα Μήνα νέα Υπηρεσία οικονομικού Ελέγχου με τον κίνδυνο να  παραγραφούν σοβαρά οικονομικά αδικήματα;. γιατί το κράτος εισπράττει τα έσοδά του μόνο από τους νόμιμους πολίτες και αφήνει στο απυρόβλητο τους κλέφτες και τους απατεώνες; Σας ανέφερα όλα αυτά για να τονίσω αφενός μεν το χάος το οικονομικό που κληρονομήσαμε και αφετέρου για να καταλάβετε τις μεγάλες δυσκολίες που είχαμε στην σύνταξη του προϋπολογισμού κάτω από αυτές τις συνθήκες.Παρόλα αυτά όμως ο Δήμος μας σήμερα, συγκαταλέγεται στους 4-5  οικονομικά εύρωστους Δήμους της Ελλάδος.  Έχει οικονομικό πλεόνασμα 3.098.733,81 Ευρώ και τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Βεβαίως τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να διατεθούν χωρίς παραστατικά στοιχεία και πιστοποιήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για κάθε πληρωμή του Δήμου.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  Οι Υπηρεσίες του Δήμου κατανεμήθηκαν ως ακολούθως:  Η  οικονομική Υπηρεσία, την Αμφίκλεια, η τεχνική υπηρεσία στην Ελάτεια και η διοικητική υπηρεσία στην κάτω Τιθορέα.
ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ.
 Α.  Γενικό πολεοδομικό σχέδιο, ΓΠΣ Αμφίκλειας(ΕΣΠΑ), 365.040,63 Ευρώ, δημοπρατήθηκε και πρέπει να γίνει σύμβαση έως 28.6.2013. Χρειάζεται όμως να υπάρχει προϋπολογισμός.
 Β. Δίκτυο  αποχέτευσης ακαθάρτων Αμφίκλειας (ΕΠΕΡΑ),  4.182.000. Αν δεν δημοπρατηθεί τώρα εντός Μηνός αλλάζουν τα πάντα , και θα αρχίσουμε πάλι από την αρχή. Και εδώ χρειάζεται να υπάρχει προϋπολογισμός.
Γ. Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αμφίκλειας(ΕΠΕΡΑ), 3.185.700,00, αναμένεται έγκριση δημοπράτησης, δεν μπορεί να προχωρήσει όμως γιατί δεν υπάρχει προϋπολογισμός.
Δ. Τεχνικός σύμβουλος έργου  Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων κ. ΕΕΛ Αμφίκλειας (ΕΠΕΡΑ),222.656,45 Ευρώ , αναμένεται δημοπράτηση ,δεν μπορεί να προχωρήσει , λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.
Ε. Προμήθεια συστημάτων μεταφόρτωσης απορριμμάτων(ΕΣΠΑ)  633.450 Ευρώ.  Αν και ώριμο το έργο ,δεν μπορεί να δημοπρατηθεί , γιατί δεν έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
Ζ. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ «Λαμψακού» και « Αγιανόρεμα», (ΕΣΠΑ)   503.000 Ευρώ. Δημοπρατείται στις 26.2.2013, δεν μπορεί  όμως να γίνει σύμβαση, γιατί δεν υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός.
Η. Τεχνική βοήθεια Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας(ΕΣΠΑ)  100.000 Ευρώ. Δεν μπορούν όμως να γίνουν πληρωμές γιατί δεν υπάρχει προϋπολογισμός.
Θ. Βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου του  Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Αμφίκλειας, 100.000 Ευρώ. Δημοπρατήθηκε και δεν μπορεί να γίνει σύμβαση γιατί δεν υπάρχει προϋπολογισμός.
Η. Βελτίωση εξοπλισμού και περιβάλλοντος χώρου του ΚΠΕ Αμφίκλειας.(ΥΠΑΑΝ). 250.624,80 Ευρώ. Δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω μη ψήφισης του Προϋπολογισμού.
Από τα ανωτέρω χονδρικά συνάγεται ότι ,είναι διαθέσιμα 9000.000 ευρώ για τον Βιολογικό της Αμφίκλειας,365.000 Ευρώ για το περιβαλλοντικό κέντρο Αμφίκλειας, 600.000 ευρώ για την μεταφόρτωση των σκουπιδιών, και 500.000 Ευρώ για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.
Όπως ίσως γνωρίζετε, όλα τα σκουπίδια του Δήμου μεταφέρονται εκτός Αμφίκλειας ,στην Λαμία , και αν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός,  θα υλοποιηθούν όλα τα ως άνω αναφερόμενα, όσον αφορά τον βιολογικό καθαρισμό της Αμφίκλειας, το ΚΠΕ, την μεταφορά των σκουπιδιών με σύγχρονα μέσα και όχι απορριμματοφόρα στην Λαμία κλπ.
Συνοπτικά: Όπως και προηγουμένως ανέφερα τα υλοποιούμενα φέτος έργα δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, λόγω μη έγκαιρης ψήφισης του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε η Αμφίκλεια να χάσει την μοναδική ευκαιρία ,σε αυτήν την οικονομική κρίση που βρισκόμαστε δηλ. Τι;, να υλοποιήσει τα ως άνω έργα, για τα οποία με πολύ κόπο διασφαλίσαμε την χρηματοδότησή τους. Ακόμη και η καθυστέρηση της υλοποιήσεώς των, είναι επικίνδυνη, αν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες υλοποιήσεως τους ή συμβεί μία ξαφνική πτώχευση της Ελλάδος γιατί θα καταρρεύσουν τα πάντα.
Θ. Φέραμε το νερό του καλαννίτσου στην Αμφίκλεια μέχρι το Γήπεδο  .
IAλλάξαμε το περιφερειακό δίκτυο Ύδρευσης στην Αμφίκλεια, κι έτσι ο κόσμος να πίνει καθαρό νερό και να υπάρχει πίεση του νερού.
Κ. Αγοράσαμε δύο οικόπεδα, ένα του κ.  παλασάντζα  , κοντά στην Λαϊκή αγορά, και ένα του κ. Κολοβάτα στην πλατεία Κουμποριασνών
Λ. Κάναμε καινούργιο δίκτυο Ύδρευσης, καταργώντας το παλαιό ,για την ύδρευση παλαιοχωρίου κα δρυμαίας
Μ. Αγοράσαμε και δύο μεγάλες δεξαμενές για το τρεχούμενο νερό των ξυλικών, απομένει η τοποθέτησή τους και η ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ, το δίκτυο μεταφοράς του υπάρχει.
Ν. Στην Δριμέα φτιάξαμε το δίκτυο ύδρευσης Καμάρι- Δεξαμενή , ρίχνοντας σε αυτή κα το νερό της καταβόθρας, λόγω του γνωστού προβλήματος των νιτρικών.
Ξ. Mετά από αίτημά μας, μας παρεχώρησε η ΕΥΔΑΠ δύο γεωτρήσεις,στα κάτω καλύβια και αυτό τον χρόνο θα γίνει η διασωλήνωση του νερού γιαυτούς που έχουν κτήματα ή κτίρια σε αυτή την περιοχή.
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ  
Α. Ειρηνοδικείο Αμφίκλειας.  Υπήρχαν δύο Ειρηνοδικεία στον Δήμο μας. Της Αμφίκλειας και της Ελάτειας. Στο δημοτικό συμβούλιο πρότεινα να μην καταργηθεί καμία Υπηρεσία. Σε περίπτωση όμως κατάργησης και των δύο ειρηνοδικείων, να μείνει αυτό της Αμφίκλειας. Δυστυχώς όμως η πρότασή μου αυτή δεν ψηφίστηκε ούτε και από τους συμβούλους της Αμφίκλειας που αποσχίστηκαν από την παράταξη της πλειοψηφίας. Ψήφισαν μόνο: να μην καταργηθεί καμία υπηρεσία, αλλά να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο της Αμφίκλειας δεν το ψήφισαν. Όπως εκ των υστέρων διαπιστώνεται καταργήθηκαν και τα δύο, όμως αν υπήρχε θετική απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου, θα μπορούσα να έχω ισχυρότερα όπλα για να πολεμήσω για αυτό το Θέμα.
Β. Εφορία Αμφίκλειας.  Πολύ νωρίς και πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα , με έγγραφά μου αλλά και προσωπική μου παρουσία στους αρμόδιους , προσπάθησα να αποσοβήσω την κατάργηση αυτής . Αυτό όμως ήταν πέρα από τις δυνάμεις μου. Βοήθησαν και άνθρωποι υψηλά ιστάμενοι στα υπουργεία, που κατάγονταν από την Αμφίκλεια αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν και αυτοί να κάνουν τίποτε. Το μόνο που εγώ κατάφερα ήταν να διαθέσω δωρεάν χώρο στο Δημαρχείο της Αμφίκλειας για δύο υπαλλήλους της Εφορίας(ΚΕΦ) για τα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι, και την υπαγωγή μας την εφορία της Λαμίας αντί αυτής της Αταλάντης στην οποία ήθελαν να  στείλουν όλο τον Δήμο δηλ. και την Αμφίκλεια. Έτσι η Ελάτεια και Τιθορέα υπάγονται στην εφορία Αταλάντης ενώ η Αμφίκλεια υπάγεται στην Εφορία Λαμίας.
Γ. ΙΚΑ Αμφίκλειας   Επειδή σε μία εκπομπή ακούστηκε  ότι πιθανόν θα φύγει και το ΙΚΑ από την Αμφίκλεια, ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο τις ενέργειες που μέχρι τώρα έχω κάνει, διάβασα μάλιστα και το έγγραφο που είχα ήδη στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, στο περιεχόμενο του οποίου συμφώνησε και το ΔΣ. Πέραν αυτού αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή δημοτικών συμβούλων , υπό τον Δήμαρχο, για αυτοπρόσωπη παράσταση στους αρμοδίους στην Αθήνα.
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στους ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΕΙΑΣ.
Α. Εκχιονισμός του δρόμου Αμφίκλεια-Χιονοδρομικό Κέντρο
Ο δρόμος Αμφίκλεια-χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ήταν αχαρακτήριστος, δηλ. δεν ήταν ούτε δημοτικός ούτε δασικός ούτε αγροτικός ούτε επαρχιακός, με αποτέλεσμα να μην  έχει νόμιμα το δικαίωμα το Δήμος να τον ξεχιονίζει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στον Καλλικράτη κάθε δαπάνη πρέπει να είναι επιλέξιμη , να αιτιολογείται και να αναρτάται στο διαδίκτυο.
Ζήτησα , λοιπόν, από τα τουριστικά ακίνητα του δημοσίου, όπου υπάγεται το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, τα οποία εδρεύουν στην Αθήνα, να μου χορηγήσουν την σύμβαση που έχει ο εργολάβος που ξεχιονίζει το χιονοδρομικό  κέντρο  Παρνασσού με την  ιδιωτική  Εταιρεία που εκμεταλλεύεται το χιονοδρομικό  κέντρο Παρνασσού. Δηλ. τα τουριστικά ακίνητα του Δημοσίου έχουν παραχωρήσει  το χιονοδρομικό κέντρο σε Ιδιωτική Εταιρεία για να το εκμεταλλεύεται. Οι αρμόδιοι στην Αθήνα αρνήθηκαν να μου χορηγήσουν την εν λόγω  σύμβαση και αναγκάστηκα να καταφύγω στον Εισαγγελέα Λειβαδιάς , ο οποίος και διέταξε να μου χορηγηθεί η σύμβαση αυτή. Μέσα σε αυτή την σύμβαση  έκπληκτος διαπίστωσα διαβάζοντας ότι ο δρόμος Αμφίκλεια-χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, ο δρόμος κάτω παρκινγκ-άνω παρκινγκ και ο δρόμος κάτω παρκινγκ-κελάρια ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του εργολάβου του Παρνασσού να τους ξεχιονιζει.Επειδή, λοιπόν, την πρωτοχρονιά ο δρόμος λόγω της μεγάλης χιονόπτωσης ήταν κλειστός, ορισμένοι καταστηματάρχες της Αμφίκλειας, λοιπόν, αντί να στείλουν εξώδικο για αυτή την κατάσταση στην ιδιωτική εταιρεία που υποχρεούται να ξεχιονίζει τους ως άνω δρόμους, το έστειλαν στον Δήμαρχο. Εγώ πάντως  μετά τους κάλεσα τους ενημέρωσα και αποφασίσαμε όλοι μαζί να υποβάλλουμε μήνυση για διαφυγόντα κέρδη της Αμφίκλειας,  . Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα γίνει και αυτό.
  1. Μέσω της συβάσεως της ιδιωτικής Εταιρίας που ξεχιονίζει το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, διαπίστωσα ότι αρμόδιος για τον εκχιονισμό των ως άνω δρόμων είναι ο εργολάβος του χιονοδρομικού  κέντρου Παρνασσού και  όχι ο Δήμος μας..
  2. Ζήτησα στον περιφερειάρχη κ. Περγαντά να χαρακτηρίσει τον δρόμο Αμφίκλεια –χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, ως  επαρχιακού, για να έχει την ευθύνη για όλα η περιφέρεια στερεάς Ελλάδος .Μετά άοκνες προσπάθειές μου , τελικά ο Περιφερειάρχης υπέγραψε, ότι ο δρόμος Αμφίκλεια-χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού χαρακτηρίζεται ως επαρχιακός και επομένως για τον εκχιονισμό του και για την συντήρησή του για όλο τον χρόνο( πτώσεις βράχων κλπ) , υπεύθυνη   θα είναι η Περιφέρεια. Έτσι ο Δήμος γλύτωσε ένα μεγάλο έξοδο και διασφάλισε να είναι πάντα ανοικτός ο  ως άνω δρόμος αυτός.
  3. Επειδή όμως ζούμε σε δύσκολα χρόνια και θα πρέπει να στηριζόμαστε κυρίως στις δικές μας δυνάμεις προμηθεύτηκα ένα ειδικό εκχιονιστικό  πολυμηχάνημα χωρίς να πληρώσει ο δήμος τίποτε. Πως; Μετά από προσπάθειες    που έκανα στην Περιφέρεια στερεάς Ελλάδος . Για να μην μακρολογώ , τελικά αντιπεριφερειάρχης, κ. Σταίκος, μας παραχώρησε μεγάλο εκχιονιστικό όχημα με όλα τα παρελκόμενα και μετά το Service που του κάναμε, τώρα το έχουμε θέσει ήδη στην διάθεση του Δήμου μας.
Όπως  βλέπετε έδωσα μόνιμη λύση  σε ένα χρόνιο πρόβλημα που εμπόδιζε ιδιαιτέρως κατά τους χειμερινούς μήνες την τουριστική ανάπτυξη της Αμφίκλειας προς όφελος βεβαίως της Αράχοβας. Αυτή η ενέργειά μου μαζί με την εκδήλωση –σεμινάριο που διοργάνωσα στην Αμφίκλεια για την τουριστική της ανάπτυξη και εξέλιξη της περιοχής μας , νομίζω ότι θα βοηθήσουν πολύ όλη την δημοτική ενότητα της Αμφίκλειας. Τώρα όπως διαπιστώνουν όλοι, ο δρόμος Αμφίκλεια χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι πάντα ανοικτός. Σε αυτό συμβάλλει κατά πολύ και ο νέος Αντιδήμαρχος  κ. Λουκάς Παλασάντζας.
Β. Αστυνομικό Τμήμα Αμφίκλειας.
Η Αστυνομία δεν φεύγει από την Αμφίκλεια. Διαδόθηκε από ορισμένους ότι τάχα το αστυνομικό τμήμα Αμφίκλειας είναι υπό ατμό για να φύγει και αυτό από την Αμφίκλεια. Πρέπει να σας γνωρίσω ότι πολύ νωρίς είχα στείλει έγγραφο στην αστυνομική Διεύθυνση Λαμίας, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Δήμος μπορεί να διαθέσει δωρεάν οίκημα για την Αστυνομία. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος ήρθε και είδε το οίκημα και το έκρινε ως κατάλληλο γιαυτό. Επειδή όμως υπήρχε δημοπρασία στην Λαμία στις 18.2.2013 για ενοικίαση οικήματος ,μόνο στην Αμφίκλεια , για την Αστυνομία, περιμέναμε μήπως ορισμένοι συμπολίτες μας στην Αμφίκλεια επιθυμούν να δώσουν προσφορές για να ενοικιάσουν δικά τους  οικήματα, στις δύσκολες μέρες που ζούμε.  Σας ενημερώνω ότι στην δημοπρασία που έγινε στην Λαμία δόθηκε ήδη προσφορά από συμπολίτη μας, να μείνει το Αστυνομικό Τμήμα στον κτίριο στο οποίο και ήδη βρίσκεται στην Αμφίκλεια.
Γ.ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ
Μετά την κατάργηση του Ειρηνοδικείου  Αμφίκλειας, ζητήσαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, να παραχωρήσει το κτίριο του Ειρηνοδικείου και τον περιβάλλοντα χώρο στον Δήμο μας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι από έρευνα που έκανα, το οικόπεδο για την ανέγερση του Ειρηνοδικείου, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αμφίκλειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μας παραχωρηθεί.
Δ. Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας.  Ακούσαμε όλοι τελευταία ότι το κέντρο Υγείας Αμφίκλειας θα κλείσει μετά τις 15μμ. γιατί ορισμένοι γιατροί του ΚΥ θα έπρεπε περιοδικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για εφημερία στο Νοσοκομείο  και ο κόσμος θορυβήθηκε πολύ. Το ίδιο ακούστηκε και για τα άλλα ΚΥ και ξεσηκώθηκαν όλοι οι Δήμαρχοι κάνοντας βροντόφωνες δηλώσεις, ότι θα αγωνιστούν ώστε να μην τολμήσει κανείς να κλείσει τα ΚΥ.  Τότε όλοι διερωτήθηκαν που είναι ο Δήμαρχος ο δικός μας που είναι και Γιατρός, γιατί δεν λαμβάνει μέρος  στην κοινή διαμαρτυρία των Δημάρχων, αλλά και στην συγκέντρωση που έγινε στον χώρο του ΚΥ Αμφίκλειας;  Λογικά ερωτήματα. Πριν όμως λεπτομερώς απαντήσω σε αυτά , θα πρέπει να γνωρίζετε όλοι ότι οι Γιατροί των ΚΥ είναι μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος και μέσω αυτού μπορούν να συνεννοηθούν ώστε ενωμένοι όλοι μαζί να διεκδικήσουν τα συντεχνιακά τους συμφέροντα, ακόμη και με κινητοποιήσεις.
Ερώτημα πρώτο: γιατί ο Δήμαρχος Αμφίκλειας Ελάτειας δεν παρευρίσκετο στην κοινή συνάντηση των Δημάρχων, οι οποίοι κατέλαβαν μάλιστα  και το Γραφείο του Διοικητή του Νοσοκομείου, παρουσία των ΜΜΕ.
Ο  Διοικητής του ΓΝΛ είχε στείλει επίσημη πρόσκληση σε όλους τους δημάρχους της περιοχής μας για να συναντηθούμε στο γραφείο του, στο Νοσοκομείο, στην Λαμία, την 21.1.2013 ,μετά την διάδοση αυτή των φημών     ότι θα κλείσουν τα ΚΥ μετά τις 15μμ κλπ. , για να μας ενημερώσει για την επίσημη θέση του ιδίου αλλά και του Υπουργείου Υγείας.
Πριν την πρόσκληση αυτή με πήρε τηλέφωνο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και μου είπε να μην πάμε στην απογευματινή κοινή σύσκεψη άμεσα, αλλά να συναντηθούμε πρώτα μαζί του , να πάρουμε εμείς οι δήμαρχοι μαζί με αυτόν μία κοινή απόφαση και μετά να πάμε , αφού θα έχουμε συνεννοηθεί ,στην απογευματινή σύσκεψη με τον Διοικητή και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου.    Ο  πρόεδρος λοιπόν του ΙΣΑ ήθελε πιθανόν να ενώσει όλους τους δημάρχους, υπερασπιζόμενος ο ίδιος  τα συντεχνιακά συμφέροντα των Γιατρών.Του απαντώ λέγοντάς του, ότι εγώ θα παραβρεθώ  μόνο στην επίσημη έγγραφη πρόσκληση του Διοικητού του Νοσοκομείου, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι αρμόδιοι γιατροί και προσωπικό για να συζητήσουμε το Θέμα και καλό θα ήταν να κάνουν όλοι αυτό.. Δυστυχώς οι άλλοι Δήμαρχοι, που δεν ήταν πιθανόν σωστά ενημερωμένοι , πήγαν  όλοι μαζί τις πρωινές ώρες της 21.1.2013 και κατέλαβαν το Γραφείο του Διοικητή παρουσία της τηλεοράσεως και των ΜΜΕ. Εκεί λοιπόν εγώ απουσίαζα. Το απόγευμα όμως της ιδίας ημέρας χωρίς τηλεόραση και ΜΜΕ έλαβα μέρος  μαζί με τον Δήμαρχο Λαμίας κ. Κοτρωνιά Γ ,στην κοινή σύσκεψη με όλους τους Γιατρούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Νοσοκομείου για το αναφυέν δήθεν σοβαρό πρόβλημα των ΚΥ .  Βεβαίως όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι , που το πρωί φώναζαν για τα ΚΥ, απουσίαζαν από την ουσιαστική αυτή  απογευματινή σύσκεψη της 21.1.2013. Φυσικά την απογευματινή  αυτή σύσκεψη στην οποία συμμετείχα, δεν την έδειξε καμία τηλεόραση. Εγώ λοιπόν έλειψα από τις οθόνες της τηλεοράσεως και την κατάληψη του Γραφείου του Διοικητή από τους δημάρχους, αλλά ήμουν παρών την ίδια ήμερα στην απογευματινή ουσιαστική –κοινή σύσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο Λαμίας   , σύμφωνα και με την επίσημη πρόσκληση του Διοικητού του Νοσοκομείου.. Στην σύσκεψη αυτή ο Διοικητής μας διαβεβαίωσε ότι είναι όλα ψέματα και δεν κλείνει κανένα ΚΥ επειδή ορισμένοι Γιατροί των ΚΥ , θα κάνουν περιοδικά εφημερίες στο ΓΝΛ , όπως αυτό γινόταν και κατά το παρελθόν. Να γιατί δεν με είδατε στις οθόνες της τηλεοράσεως το πρωινό της 21.1.2013. Προτιμώ να είμαι αφανής αλλά ειλικρινής και ουσιαστικός.
Ερώτημα 2ον. Γιατί απουσίαζα από την συγκέντρωση του κόσμου της Αμφίκλειας στο ΚΥ.
Ο νέος πρόεδρος του ΔΣ, από την Δρυμαία, συναντήθηκε με τον κ. Κλειτσάκη, Δ/ντή του ΚΥ , ο οποίος του έδωσε ορισμένα έγγραφα και βάσει αυτών , όπως είπε ο ίδιος στο ΔΣ έκρινε ότι θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο  δημοτικό συμβούλιο για το δήθεν σοβαρό αυτό θέμα. Ο κ. Γρίβας Ι. επίσης ,αφού του δόθηκε η αφορμή, υπέγραψε αίτημα μαζί με ορισμένους συμβούλους της πλειοψηφίας που έχουν αποσχιστεί από την παράταξη της πλειοψηφίας, για την σύγκλειση έκτακτου  Δημοτικού Συμβουλίου και την συμμετοχή των συμβούλων στην διαμαρτυρία ,στον χώρο του ΚΥ. Όμως πρέπει να σας πω , ότι τους Αρχηγούς των παρατάξεων ,     τους είχαν ενημερώσει, την  31.1.2013,  στο Γραφείο μου όλους μαζί πλην του κ. καράφλα Ν. που απουσίαζε και τους είπα ότι όλα αυτά είναι ψέμματα και δεν θα πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτό το Φιάσκο, υπηρετώντας πιθανά συντεχνιακά συμφέροντα των γιατρών, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Πρέπει ,αγαπητοί μου παρεστώτες ,να ξέρετε ότι κατά το παρελθόν οι γιατροί των ΚΥ που έκαναν εφημερία στο νοσοκομείο πληρώνονταν πολύ καλά. Τώρα όμως αυτό δεν συμβαίνει λόγω της οικονομικής κρίσεως. Είναι λοιπόν δυνατόν ό γιατρός του ΚΥ να αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες στο ΓΝΛ με ελάχιστα χρήματα;  Να γιατί πιθανόν ορισμένοι γιατροί των ΚΥ δεν θέλουν να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο. Πέραν αυτού είχα βγάλει  και ανακοίνωση πριν το ΔΣ στην οποία ανέγραφα ότι δεν θα κλείσει το ΚΥ μετά τις 15μμ.κοινοπιοώντας συγχρόνως και την απόφαση του Διοικητού του Νοσοκομείου, σε αυτή την ανακοίνωσή μου, για το ίδιο Θέμα. Έκανα ότι μπορούσα για  να ενημερωθεί ο κόσμος για την Αλήθεια.. Από αυτή όμως την συγκέντρωση στο ΚΥ Αμφίκλειας όλοι ωφελήθηκαν: Ο κ. Γρίβας Ι. σαν πρωτεργάτης της συμμετοχής στην Συγκέντρωση αυτή στο ΚΥ και του έκτακτου ΔΣ της 4.2.2013, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, οι αποσχισθέντες από την παράταξη της πλειοψηφίας δημοτικοί σύμβουλοι που ήλπιζαν ότι με την κίνησή τους αυτή, ακολουθώντας τον κ. Γρίβα ,θα αναβαπτίζονταν με εμπιστοσύνη από τους πολίτες της Αμφίκλειας και η κίνηση πολιτών Αμφίκλειας, που τώρα τελευταία εμφανίστηκε.. Αυτό λοιπόν που έγινε ήταν ένα μεγάλο κατασκευασμένο ψέμα ,βασισμένο στην παραπληροφόρηση, και στην εκμετάλλευση της ευαισθησίας του  κόσμου σε θέματα υγείας,  που ξεκίνησε από   ορισμένους πιθανόν γιατρούς του  ΚΥ  και διαδόθηκε παντού.   Τέτοια φιάσκα βασισμένα στην παραπληροφόρηση και στο ψέμα κανείς δήμαρχος δεν τιμά με την  παρουσία του για να τα νομιμοποιήσει σαν αληθινά . Σας διαβάζω και την τελευταία ανακοίνωση του Ιατρικού συλλόγου όπου μέλη είναι και οι Γιατροί των ΚΥ της 12ης Φεβρουαρίου 2013: «Μετά από ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων των παρισταμένων ιατρών, αφού λύθηκαν επί μέρους παρανοήσεις και παρεξηγήσεις που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα και διαψεύστηκαν αναληθείς φήμες και κατασκευές, σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε συνδυασμό με την λειτουργία του Νοσοκομείου Λαμίας, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά η πρόθεση από όλα τα μέρη για την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας του νομού για το συμφέρον του Φθιωτικού λαού, παρά τις δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες». Αυτό τα λέει όλα . Δεν χρειάζεται να πω εγώ περισσότερα.  Ένα μόνο θα πω: σε φιάσκα προεκλογικών πολιτικών εκδηλώσεων, που βασίζονται σε κατασκευασμένα ψέματα και παραπληροφόρηση, εγώ δεν συμμετέχω και δεν τα νομιμοποιώ με την παρουσία μου. Βλέπετε ότι και ακόμη εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκα.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-ΨΉΦΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη η οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε στις 29.1.2013  και 14.2.2013 για να συντάξει τον προϋπολογισμό,  μετά την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογισμού που υπέβαλλε σε αυτή η εκτελεστική επιτροπή. Κάθε χρόνο συνετάσσετο και εψηφίζετο από την οικονομική Επιτροπή ο προϋπολογισμός γιατί δεν συμμετείχαν σε αυτή  ο κ. Βαφιάς , ο κ. Πλακάκης και ο κ. Ντάλλας. Μετά από δύο χρόνια με την βοήθεια σε ψήφους του κ. Γρίβα και ορισμένων άλλων συμβούλων της μειοψηφίας εκλέχτηκαν οι ως άνω δημοτικοί σύμβουλοι στην  οικονομική επιτροπή και το πρώτο που έκαναν ήταν να καταψηφίσουν το σχέδιο του προϋπολογισμού για διάφορους λόγους που αυτοί ισχυρίζονται. Συγκεκριμένα αιτιολογούν την θέση τους αυτή με το επιχείρημα ότι δεν πληρώνω διάφορους ανθρώπους στους οποίους χρωστάει χρήματα ο δήμος. Εγώ, αγαπητοί μου συμπολίτες, δεν αρνήθηκα ποτέ να πληρώσω ότι χρωστάει ο Δήμος. Για να πληρωθεί όμως ένας λογαριασμός από τον Δήμο, θα πρέπει αυτός να συνοδεύεται και με παραστατικά στοιχεία και η δαπάνη  να είναι επιλέξιμη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό , που γινόταν κατά το παρελθόν και βούλιαξε σήμερα η Ελλάδα.  Πέραν αυτού είχα πει και  είχα στείλει έγγραφα από την αρχή της δημοτικής μας θητείας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι δεν θα πρέπει να γίνεται καμία δαπάνη χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την οικονομική υπηρεσία. Μάλιστα είχα πει εγγράφως στην οικονομική Υπηρεσία να εκδώσει έγγραφες οδηγίες για τους Αντιδημάρχους για τις προμήθειες και τις δαπάνες ,για να μην γίνονται λάθη και να πληρώνονται έγκαιρα   οι προμηθευτές.Πέραν αυτού χωρίς προϋπολογισμό πως θα πληρώσει ο Δήμος ακόμη και τις δαπάνες που είναι επιλέξιμες και έχουν δικαιολογητικά; Με κατηγορούν ότι δεν έλαβα κανένα μέτρο για την παλιά γέφυρα( νερούτσου) του Βιοτικού Κιφσσού. Σας ενημερώνω ότι από τις 22.5.2012 έγιναν οι απαραίτητες εισηγήσεις και εν τέλει  εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο δράσεων: Άμεσες εργασίες υποστήριξης του παλαιού γεφυριού προυπολ. 43.000Ευρώ. και μελέτη αποκατάστασης του παλαιού γεφυριού προυπ. 73800 ευρώ. Δυστυχώς η αρχαιολογική υπηρεσία καθυστέρησε και εξέδωσε τις απαιτούμενες εγκρίσεις το Δεκέμβριο 2012. Χθες έπεσε και το γεφύρι στην θέση καβαλάρη-Κάμπος. Πως ο Δήμος θα φτιάξει το καινούργιο γεφύρι για να πηγαίνουν οι αγρότες στις δουλειές τους χωρίς προυπολογισμό;  Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη, αγαπητοί μου συμπολίτες. Ξέρουν ,αυτοί που αποσχίσθηκαν από την παράταξή μας, ότι χωρίς προϋπολογισμό  δεν επιτρέπεται καμία δαπάνη από τον Δήμο, σύμφωνα και με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου. Φέτος είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα.  Δεν  θα γίνονται εκχιονισμοί, δεν θα μπορούν να γίνονται έκτακτες παρεμβάσεις, δεν θα είναι δυνατή η προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για την κίνηση των οχημάτων, δεν θα είναι δυνατή η προμήθεια υλικών, δεν θα είναι δυνατή η επισκευή βλαβών, συντήρηση κτιρίων και κυρίως η εκτέλεση των έργων που στην αρχή σας είχα αναφέρει. Αυτό θα προκαλέσει ένα χάος στον δήμο, και τότε θα πουν ότι τίποτε δεν λειτουργεί ,ενώ όταν αυτοί ήταν αντιδήμαρχοι όλα ήταν ρολόι, πήγαιναν πολύ καλά. Έτσι  προσπαθώντας να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους μετά την ανταρσία που κάνανε πριν δύο χρόνια εναντίον μου για να παραιτηθώ ,  κάνουν πάλι το ίδιο, όμως τώρα με την βοήθεια της αντιπολίτευσης, και ρίχνουν τον Δήμο σε μεγάλη περιπέτεια που θα αποβεί μοιραία για το κοινωνικό σύνολο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους της  πλειοψηφίας που μου συμπαραστάθηκαν και τους κ. Βαφιά, Ντάλλα, Πλακάκη και Καρατσώλη να τους παραδώσω στην κρίση του κόσμου της Αμφίκλειας που τους ψήφισε.  Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος μας με σωστή οικονομική διαχείριση να έχει πλεόνασμα 3.000.000, να έχει χρήματα για την εκτέλεση έργων, πληρωμή οφειλών παρελθόντων ετών συμπολιτών μας, και  να μην μπορεί να διαθέσει τα χρήματα αυτά γιατί το θέλουν αυτοί οι ως άνω σύμβουλοι. Δεν είναι δυνατόν να θέλουν να προκαλέσουν μεγάλη καταστροφή στον Δήμο μας για να γίνουν τιμητές μέσα στο χάος που θα δημιουργηθεί και να φανερωθούν αυτοί ως σωτήρες μετά από την παραίτηση του Δημάρχου, όπως διακαώς το επιθυμούν.. Σήμερα ήθελα να σας ενημερώσω για όλα αυτά και για ότι επακολουθήσει από την καταψήφιση του προϋπολογισμού και μάλιστα στην τραγική κατάσταση που βρίσκεται η Χώρα μας..Δύο χρόνια τώρα παρακαλούσα τους εν λόγω συμβούλους να επιστρέψουν στην παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά αυτοί  δεν έλαβαν τίποτε υπόψη τους. Τώρα συνασπίστηκαν με την αντιπολίτευση και ότι λέει ο κ. Γρίβας ψηφίζουν και αυτοί.  Με αυτή την συμπεριφορά τους ίσως θέλουν να  προκαλέσουν μπλακάουτ στον Δήμο, να παραιτηθεί ο Δήμαρχος και να διαχειριστούν αυτοί όλα τα χρήματα που μέχρι τώρα με πολύ κόπο έχει εξοικονομήσει  η δημοτική αρχή. Ότι έκαναν πριν δύο χρόνια το επαναλαμβάνουν πάλι ,έχοντας σαν σύμμαχο και την αντιπολίτευση, την οποία συμφέρει να μην λειτουργεί ο Δήμος για να πάρουν μέσα από αυτή την κατάντια ψήφους για τις επόμενες εκλογές. Συμφέρει επίσης στην αντιπολίτευση να είναι διασπασμένη η παράταξη της πλειοψηφίας για να μην ψηφίζεται στο ΔΣ, το πρόγραμμα της πλειοψηφίας. Βρισκόμαστε στον τελευταίο χρόνο της δημοτικής μας θητείας και άλλες εκκλήσεις για επιστροφή των ως άνω συμβούλων στην παράταξη της πλειοψηφίας δεν θα γίνουν. Τέλος. Το εντιμότερο για αυτούς είναι να παραιτηθούν, για να προχωρήσει ο Δήμος, με την διάθεση των χρημάτων που έχουμε για να υλοποιηθούν τα έργα που σας ανέφερα και να πληρωθούν ότι υπόλοιπα υπάρχουν από προηγούμενα χρόνια. Τέλος σας αναφέρω ότι άρχισαν να γίνονται ορισμένες κινήσεις από την κάτω τιθορέα για καταγγελία του Δημάρχου ,γιατί δεν μαζεύονται τα σκουπίδια. Από την μία πλευρά δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό στην οικονομική επιτροπή και από την άλλα γίνονται τιμητές για τα αποτελέσματα της καταψήφισης του προϋπολογισμού που οι ίδιοι προκάλεσαν. Ένα δεν καταλαβαίνουν μόνο. Δεν βλάπτουν τον Δήμαρχο ,αλλά τον Δήμο και ιδιαίτερα εσάς τους πολίτες.Εγώ πάντως έκανα και την τελευταία ενέργεια μου για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου: έστειλα τον προϋπολογισμό στο υπουργείο Οικονομικών και στην περιφέρεια στερεάς Ελλάδος για τα περαιτέρω, ακόμη και για καταλογισμό ευθυνών. Ενημέρωσα και εσάς σήμερα για να γνωρίζετε ότι από εδώ και πέρα θα παραλύσει ο Δήμος με ευθύνη αυτών που καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό.
18.2.2013
Δρ. Θεόδωρος Ντούρος
Δήμαρχος
Αμφίκλειας-Ελάτειας
http://e-tithorea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου