Τελευταία ανέκυψε σοβαρό θέμα μετακίνησης γιατρών από το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας στο γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για κάλυψη επειγουσών αναγκών σε αυτό.
Ακούστηκε ότι θα κλείσει το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας...
μετά τις 15μμ. και πολλά άλλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται όλα στην πραγματικότητα. Το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας είναι απομεμακρυσμένη Υγ/κή μονάδα και απέχει πολλά χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Λαμίας. Συνεπώς θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα όλο το 24ωρο, θα πρέπει όμως αυτό να βοηθήσει και το Νοσοκομείο Λαμίας περιοδικά με κάποιον γιατρό ώστε να διασφαλίζεται και η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Λαμίας. Τα ιατρικά κεκτημένα θα πρέπει να τα ξεχάσουν όλοι γιατί η Χώρα μας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση εξαθλίωσης και υποτέλειας. Πυροβολώντας ο ένας τον άλλο , πετυχαίνουμε τελικά την καρδιά της Πατρίδας μας και την εξαφανίζουμε. Επειδή στην αντιπαράθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Λαμίας με ορισμένους Γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αμφίκλειας , μπλέχτηκε στην φιλονικία αυτή και η τοπική αυτοδιοίκηση, μάλιστα ακούστηκαν και σκληρές δηλώσεις σύγκρουσης από δημάρχους άλλων περιοχών όσον αφορά τα δικά τους ΚΥ, θα ήθελα να βοηθήσω την κατάσταση , πρώτα με ενημέρωση και κατόπιν με σύντομη πρόταση.
Α. Υπάρχει μια κατηγορία Γιατρών που υπηρετούν στο Εθνικό σύστημα υγείας (Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας) και μια τοιαύτη των γιατρών ιδιωτών που υπηρετούν στην πόλη της Λαμίας Στυλίδας, και Αταλάντης. Στην Πόλη της Λαμίας υπάρχει ο κύριος όγκος των ιδιωτών γιατρών. Τα συμφέροντα των ιδιωτών γιατρών και των γιατρών του ΕΣΥ δεν ήταν πάντα κοινά. Κατά το παρελθόν οι Γιατροί ιδιώτες της Λαμίας εφημέρευαν στην Πόλη της Λαμίας το Σαββατοκύριακο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των εκτάκτων εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου από Ασθενείς, αφού μόνο επιλεγμένα περιστατικά ασθενών που έκρινε ο εφημερεύων ιδιώτης γιατρός στέλνονταν για εξέταση ή νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Πέραν αυτού το σύστημα αυτό είχε το πλεονέκτημα ότι νέοι Γιατροί που ασκούσαν το Ιδιωτικό επάγγελμα στην Πόλη της Λαμίας να γνωρίζονται με ασθενείς και να υπάρχει έτσι και μία σχεδόν ομοιόμορφη κατανομή των ασθενών σε όλους τους ιδιώτες Γιατρούς της πόλεως της Λαμίας. Αυτό βέβαια το σύστημα δεν συνέφερε ίσως ιδιώτες παλιούς γιατρούς της Λαμίας , γιατί πιθανόν να έχαναν μέρος της δικής τους πελατείας. Έτσι το σύστημα αυτό καταργήθηκε ίσως και για πολλούς άλλους λόγους , που εγώ όμως δεν κατανοώ.
Β. Στο Εθνικό σύστημα υγείας( Νοσοκομείο, ΚΥ και περιφερειακά Ιατρεία) υπηρετούν ειδικευμένοι γιατροί σχεδόν όλων των ειδικοτήτων και ανειδίκευτοι αγροτικοί Γιατροί. Οι γιατροί του Νοσοκομείου κατά περιόδους λόγω μείωσης του αριθμού των για διάφορους λόγους, χρειάζονταν την βοήθεια γιατρών ειδικευμένων ή μη των ΚΥ , για να λειτουργεί με ασφάλεια το Νοσοκομείο, όπου γίνεται και η δευτεροβάθμιος ιατρική περίθαλψη. Βεβαίως αντιδρούσαν οι μετακινούμενοι ιατροί στο ΓΝΛ πάντα σχεδόν αρνητικά και δεν ήθελαν να φύγουν από το κέντρο Υγείας για ορισμένες μέρες ώστε να προσφέρουν υπηρεσία στο Νοσοκομείο Λαμίας. Η καλή όμως τότε πληρωμή των εφημεριών κλπ στο ΓΝΛ, έκαμπτε πάντα τις αντιδράσεις τους. Εγώ όμως θεωρώ αυτό το σύστημα είναι πολύ καλό ,αν δεν διαταράσσεται η εύρυθμος λειτουργία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δηλ. στα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, γιατί οι μετακινούμενοι Γιατροί εμπλουτίζουν και φρεσκάρουν θεωρητικά και στην πράξη τις γνώσεις τους, εργαζόμενοι μαζί με τους νοσοκομειακούς Γιατρούς του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Λαμίας. Θα πρέπει μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο αυτό να το καθιερώσει και να μην περιορίζεται μόνο στη παραμονή στο Νοσοκομείο των Αγροτικών γιατρών π.χ. για τρείς ή περισσότερους μήνες αλλά και εκείνων που είναι ειδικευμένοι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ,για να μην ξεχνούν και αυτά που έμαθαν.
Γ. Στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι ,αποτελεί περιττή πολυτέλεια η πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση στο θέμα της μετακίνησης γιατρών από το ΚΥ Αμφίκλειας ,στο Νοσοκομείο Λαμίας. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη και με ασφάλεια λειτουργία τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Συγκεκριμένα:
1. Θα πρέπει να αξιολογηθούν οι πραγματικές ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Νοσοκομείου Λαμίας , των Κέντρου Υγείας της περιοχής μας και να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο ο αριθμός των θέσεων που προβλέπονται στο κάθε οργανισμό. Παλιά κατάρτιζαν οργανισμούς με δανεικά χρήματα.
2. Θα πρέπει να εξεταστούν στατιστικά και οικονομικά στοιχεία των τελευταίων τουλάχιστο τριών ετών και να συσχετιστεί το αποτέλεσμα αυτό με το προσωπικό που υπηρετεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη.
3. Θα πρέπει να δούμε πόσο προσωπικό ιατρικό , παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό χρησιμοποιείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά περίπτωση σαν την δική μας στην περιοχή μας τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη και τότε ίσως γίνουμε σοφότεροι γιατί θα βρεθούμε προ μεγάλης εκπλήξεως.
4. Θα πρέπει να συγκροτηθεί ειδική Επιτροπή που θα αποτελείται από:
- Τον κ. Διοικητή του Νοσοκομείου
- Το Διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του ΓΝΛ
- Τον πρόεδρο της Επιστημονικού Συμβουλίου του ΓΝΛ
- τον εκπρόσωπο Ιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
- τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου
-τον εκπρόσωπο του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΛ
- εκπρόσωπο Δήμαρχο της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους της εύρυθμης λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή μας ( πληθυσμός, οικονομικά στοιχεία, απόσταση του ΚΥ ή του ΠΙ από το Νοσοκομείο Λαμίας, αριθμός του ιατρικού , παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ρεαλιστικές ανάγκες, εφημερία καθημερινή των ιδιωτών Γιατρών στην Λαμία , Αταλάντη, Στυλίδα για την αποσυμφόρηση του ΓΝΛ σε καθημερινή βάση, Εγκατάσταση τηλεϊατρικής και τηλεδιάσκεψης σε όλα τα ΚΥ , για την συντομότερη και σωστότερη αντιμετώπιση ασθενών εκεί αφού θα έχουν άμεση σύνδεση με το ΓΝΛ, συνεργασία με τους Δήμους σε θέματα μεταφοράς ασθενών με ασθενοφόρο όχημα , υλικοτεχνικός εξοπλισμός, μείωση του διοικητικού και αύξηση του ιατρικού προσωπικού, ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ, ).
4. Ο κ. Περιφερειάρχης θα πρέπει να ορίσει έναν υγειονομικά Υπεύθυνο από την Τοπική αυτοδιοίκηση που θα επεμβαίνει άμεσα σε έκτακτες ανάγκες, όταν του ζητηθεί, κυρίως όταν πρόκειται για μεταφορά ασθενούς προς το Νοσοκομείο ή προς άλλη μεγάλη πόλη εκτός Νοσοκομείου.
5. Τέλος θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο σύμβασης ιδιωτών γιατρών με το Νοσοκομείο Λαμίας, ώστε να μπορούν να προσφέρουν εργασία σε αυτό. Το ίδιο όμως θα πρέπει να ισχύει και για τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσον αφορά την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου στην πόλη της Λαμίας. Στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία , ίσως έτσι ωφεληθούν όλοι και κυρίως το Νοσοκομείο, το οποίο θα έχει επάρκεια Γιατρών.
Μάθαμε όλοι σχεδόν στην Ελλάδα μόνο να κρίνουμε και να απαιτούμε χωρίς να προσφέρουμε. Την παρανομία και την κλεψιά την καταστήσαμε άγραφο Νόμο. Η πριν εικονική οικονομική ευμάρεια με δανεικά χρήματα μας κατέστησε εγωιστές, απάνθρωπους και συμφεροντολόγους. Χάσαμε τον ανθρωπισμό μας, την αλληλεγγύη μας και την κοινωνική μας συνοχή. Έτσι οι προδότες και οι κλέφτες έφτασαν να γίνονται τιμητές και οι νομοταγείς και εργατικοί να θεωρούνται γραφικοί. Τελικά υποταχτήκαμε μόνοι μας στην σκλαβιά του ΔΝΤ και των «δήθεν ευρωπαίων» τοκογλύφων. Τώρα μας έκλεισαν σε ένα κλουβί και μας ταΐζουν με το σταγονόμετρο. Αντί λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σπάσουμε το κλουβί και να απελευθερωθούμε τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα φάει περισσότερο από την σάρκα της Ελλάδος που απέμεινε.
Ο Δήμος Αμφίκλειας –Ελάτειας είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας μας που έχει οικονομικό πλεόνασμα. Έτσι εμείς σαν τοπική αυτοδιοίκηση, πέραν των άλλων, στον τομέα της Υγείας, έχουμε δημιουργήσει δημοτικό Ιατρείο, σε λίγο ίσως χρονικό διάστημα θα αγοράσουμε και ασθενοφόρο όχημα, βοηθούμε το κέντρο Υγείας και τα περιφερικά Ιατρεία σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, παραλάβαμε ήδη 5-εξωτερικους ηλεκτρικούς ομιλούντες απινιδωτές, τους οποίους μπορούν να χειριστούν και μη γιατροί, και που θα τους τοποθετήσουμε στα πολυσύχναστες περιοχές των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, και δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα στην διάθεση των υπεύθυνων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, προς όφελος του Πολίτη. Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω και την πρόταση στα αρμόδια υπουργεία και στην περιφέρεια στερεάς Ελλάδος, να παραχωρήσουν , έστω και πιλοτικά, την πρωτοβάθμια περίθαλψη δηλ. το Κέντρο Υγείας Αμφίκλειας με τα περιφερειακά Ιατρεία, στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας.
Μπράλλος, 18.1.2013
Δρ. Θεόδωρος Ντούρος
Ιατρός, π. Διευθυντής
της Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Λαμίας
Δήμαρχος Δήμου
Αμφίκλειας-Ελάτειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.