Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 σήμερα...Στις 12:00 η κηδεία της Αικατερίνης Νικ. Φούρλα, στην Πολύδροσο......

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ο Οδυσσέας Ελύτης περί Ευρώπης / Odysseas Elytis

Ας ακούσουμε τον Νομπελίστα Ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη να μιλά περί Ευρώπης.
Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε!



Πόσο μας λείπουν σήμερα τέτοιες πνευματικές μορφές! (άραγε γιατί;)
Είναι οι φωτοδότες φάροι που μας φωτίζουν, είναι οι φωνές που ξύπνησαν μέσα μας την Ελλάδα που μας έμαθαν... κάποιοι άλλοι να ξεχνάμε, είναι οι πράοι και οι συνετοί όπου βάζουν σε τάξη τις σκέψεις μας,
 με έναν λόγο βαθύ, ελληνικό -οικουμενικό!
Είναι οι σκέψεις του Μεγάλου μας Ελύτη ... Είναι αυτό που μας έλειψε:  Ω!!! Ελλάδα!!!
Μια Ελλάδα της Αξιοπρέπειας ,της Δικαιοσύνης, της Ελπίδας...


Νάσος

Ο Οδυσσέας Ελύτης πέθανε το 1996. Άρα αυτά τα λόγια τα είπε μάλλον αρχές της δεκαετίας του 90, δηλαδή πριν 20 χρόνια. Είχε λοιπόν την διαίσθηση και την ευαισθησία που χαρακτηρίζουν τους μεγάλους ποιητές. ...
Και αυτά που λέει είναι ακριβώς αυτά που νιώθω που με κάνουν κάθε πρωί να σηκώνομαι με ελπίδα και χαρά να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το τόπο που γέννησε τόσους μεγάλους και συνάμα ταπεινούς ανθρώπους. Μια εικοσαετία είναι σταγόνα νερού στον ωκεανό του Ελληνισμού και όμως κατάφεραν οι κατακτητές της παγκοσμιοποίησης να κάνουν τους Έλληνες να πιστεύουν ότι ο Ελληνισμός είναι η σταγόνα νερού.
ΕΓΩ ΛΕΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΟΤΙ Ο ΩΚΕΑΝΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ, ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ, ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...
simone-le-baron

Ο βραβευμένος με Νόμπελ ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε σαν σήμερα (2 Νοεμβρίου του 1911), υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Σημαντικότερες το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979 και το Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1960.
Ο Οδυσσέας Ελύτης έγινε γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Το Μονόγραμμα, Ο μικρός ναυτίλος, Τα Ρω του Έρωτα και Προσανατολισμοί.

Μια δήλωση του Οδυσσέα Ελύτη που έκανε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1979, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία με αφορμή την αναγγελία για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, σαρώνει σήμερα στα κοινωνικά δίκτυα και μοιάζει πιο επίκαιρη από ποτέ:

Διαβάστε το σχόλιο που είχε πει ο ο Οδυσσέας Ελύτης:

« Ήδη, σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να “ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του.
Οπότε αναρωτιέται κανείς: Για τι παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ” αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι” αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι «πρακτικοί άνθρωποι» -κατά πλειονότητα, οι σημερινοί αστοί- μας κοροϊδεύουν, είναι χαρακτηριστικό.
Εκείνοι βλέπουν το τίποτα. Εμείς το πάν. Που βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ” όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας -και της εποχής μας.

Σύντροφος Οδυσσέα Ελύτη: «Απόσυρση σποτ ΝΔ. Ντροπή»
Γιατί η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη ζήτησε απεγνωσμένα την απόσυρση του προεκλογικού σποτ της Νέας Δημοκρατίας; Δείτε το βίντεο.

Ενοχλημένη είναι η σύντροφος του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη από προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας στην οποία χρησιμοποιούνται στίχοι από το έργο του «Ήλιος ο Πρώτος».

Στο προεκλογικό αυτό σποτ της Νέας Δημοκρατίας απεικονίζεται ο Αντώνης Σαμαράς να μιλάει, ενώ κάποια στιγμή απαγγέλλονται οι εξής στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη:

«Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!»

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που έχει την ευθύνη για το έργο του ποιητή, ζητεί την απόσυρση της: 
«Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό. «Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ” αγάλματα

Δείτε το βίντεο με το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας:

Πρόκειται για μια ενημερωτική εκπομπή που παρουσιάζει τους δύο μεγάλους Έλληνες βραβευμένους με ΝΟΜΠΕΛ ποιητές, ΓΙΩΡΓΟ ΣΕΦΕΡΗ και ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ. 
Ο ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΚΟΛΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΙΕΡΗΣ, ποιητής-Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, συγγραφέας, ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΓΑΡΑΝΤΟΥΔΗΣ, φιλόλογος-Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ, ποιητής-Διευθυντής του περιοδικού «Ποίηση», καταθέτουν τις απόψεις τους για τους δύο ποιητές, τη σημασία του έργου τους αλλά και τη γενιά λογοτεχνών του '30 σε συνάρτηση με τη δυσκολία της νέας γενιάς να φανεί αντάξια της κληρονομιάς τους. Κάνουν λόγο για τις βραβεύσεις των δύο ποιητών, ενώ παράλληλα παρακολουθούμε πλάνα από αυτές, αποσπάσματα ομιλιών και συνεντεύξεών τους καθώς και αναγνώσεις από αποσπάσματα έργων τους. 
Επίσης, μιλούν για τις ριζικές διαφορές της ποίησής τους, για το διαχωρισμό της λογοτεχνίας σε σχολές, γενιές και περιόδους, για τα βασικά χαρακτηριστικά της μοντέρνας ποίησης, για τη σχέση των ποιητών με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις της εποχής και τέλος, για τη διεθνή εμβέλεια των έργων τους. 
Καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής, εναλλάσσονται πλάνα με φωτογραφίες των ποιητών και σχετικά δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου