Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ,
 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ,
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ 
ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ 
ΣΤΗ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ
Έντονη παραφιλολογία αναπτύσσεται τελευταία στο πλαίσιο της ερήμωσης της περιοχής μας, για το κλείσιμο του κλιμακίου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυδρόσου.
Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Είχε συσταθεί μια επιτροπή , οι οποία αποφάσιζε ποια κλιμάκια και ποιες υπηρεσίες πρέπει να κλείσουν. Ξέρω ότι μέσα σ’ αυτά υπάρχει και το κλιμάκιο της Πολυδρόσου.
Για τους κατοίκους, το θέμα είναι πολύ σημαντικό. Το καλοκαίρι οι πυρκαγιές και το χειμώνα οι φωτιές σε σπίτια από σόμπες και τζάκια, αλλά ακόμη και κάποιο τροχαίο στην περιοχή θα πρέπει η επέμβαση να ‘ναι άμεση. Με λίγα λόγια μια τέτοια απόφαση θα ‘ταν παράλογη για τις περιοχές και τα χωριά που καλύπτει το κλιμάκιο Πολυδρόσου.


Ζούμε σε μια χώρα που ο παραλογισμός των διοικούντων της έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Η οικονομική κρίση στην οποία φρόντισαν με κάθε επιμέλεια οι «εθνοσωτήρες» μας να περιέλθουμε, αποτελεί το καλύτερο «άλλοθι» για ενέργειες «περικοπών».
Μια απ’ αυτές, είναι και το κλείσιμο πυροσβεστικών κλιμακίων ανά την επικράτεια.
Σε μια πολύπαθη χώρα από πυρκαγιές, αντί οι «αρμόδιοι» να μεριμνήσουν για την καλύτερη «θωράκιση» της από αυτές, τι κάνουν;
ΚΛΕΙΝΟΥΝ πυροσβεστικά κλιμάκια μεγαλώνοντας τον......
κίνδυνο καταστροφών.
Λεφτά δεν υπάρχουν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, υπάρχουν για τα κόμματα, για ταξίδια, για ένα σωρό άσχετα και ανούσια.
Το ότι τα πυροσβεστικά κλιμάκια τα οποία κλείνουν καλύπτουν «κενά» αποστάσεων αλλά και βασικές ανάγκες της πυροσβεστικής, αφήνει αδιάφορους εκείνους που έλαβαν αυτή την απόφαση.
Άλλωστε, οι αποφάσεις λαμβάνονται στα γραφεία.
Είναι όπως το μνημόνιο.
Πολλοί το υπέγραψαν, και σχεδόν ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το διάβασε.
Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία για πολλοστή φορά βασιλεύει στον τόπο.
Θέλω να πουν στον κόσμο οι «αρμόδιοι», τι θα γίνει αν εξαιτίας αυτής τους 

της απόφασης κινδυνέψει ο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού,  τμήμα του Εθνικού Δρυμού Οίτης, κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές από πυρκαγιά η τροχαία ατυχήματα, η καταστραφούν περιουσίες, κάτι που δυστυχώς δεν είναι απίθανο να συμβεί.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Πολυδρόσου, ιδρύθηκε το 1999 κατόπιν σχετικού αιτήματος με αριθμό αίτησης 2517 Φ 101.4/16-12-1999 του τότε Δήμου Παρνασσού προς το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ενέκρινε η Π.Δ.Π.Υ. Στερεάς Ελλάδας.
Το κλιμάκιο στεγάζεται σε δημοτικό χώρο, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αφού δεν πληρώνει ενοίκιο, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές στέγασης που είχαν ζητηθεί κατά την ίδρυσή του από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Ο αριθμός υπαλλήλων ανέρχεται σε 16 άτομα, μόνιμους και πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες. Είναι εξοπλισμένο με 4 οχήματα συνολικής χωρητικότητας νερού 10 τόνων και όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο πυροσβεστικό έργο, καθώς και πλήρη διασωστική σειρά εργαλείων για την αντιμετώπιση συμβάντων παροχής βοηθείας.
Στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου υπάγονται οι πρώην Δήμοι Παρνασσού και Γραβιάς, καθώς και οι κοινότητες Πανουριά, Μαυρολιθαρίου, Πυρρών και Καστριώτισσας του πρώην Δήμου Καλλιέων, με σύνολο περίπου 8000 κατοίκους και 5000 περίπου στρέμματα αγροτικής καλλιεργήσιμης γής. Από το κλιμάκιο φυλάσσονται 400000 περίπου στρέμματα δάσους που περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού και τμήμα του Εθνικού Δρυμού Οίτης, αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις εντός δασικών περιοχών με σημαντικότερη το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού τμήμα του οποίου εκτείνεται στην περιοχή Κελλάρια.
Το Π.Κ. Πολυδρόσου από ιδρύσεώς του μέχρι και σήμερα έχει αντιμετωπίσει πολλά συμβάντα που άπτονται του πυροσβεστικού έργου και τα έχει καταφέρει άριστα. Ειδικά, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, αναφέρονται περίπου 20 δύσκολα περιστατικά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε δύσβατα (από άποψη γεωλογικής διαμόρφωσης) εδάφη, που αντιμετώπισε με άμεση επέμβαση και περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό της ζημιάς σε συνολικά 30 στρέμματα. Επίσης, έχουν υπάρξει συμβάντα που αν δεν αντιμετωπίζονταν εγκαίρως, οι συνέπειες θα ήταν τραγικές, με δεκάδες νεκρούς, άστεγους και εκατοντάδες στρέμματα καμένης γης και ιδιωτικής περιουσίας.

 Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι φωτιές στις περιοχές, Γέφυρα Επταλόφου σε δύσβατο σημείο , Καλλαβαριά Πανουριά σε δύσβατο σημείο, Πόρτες Πολυδρόσου σε δύσβατο σημείο με κακή οδό πρόσβασης , Άγιος Κωνσταντίνος Γραβιάς με υψηλή θερμοκρασία και δυνατό άνεμο  και Κανέλλου Γούπατα Μαριολάτας με κακή οδό πρόσβασης, υψηλές θερμοκρασίες και αέρα .
Αμέτρητες οι άμεσες επεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις του Παρνασσού.
Η άμεση επέμβαση μετά από πρόληψη και προεργασία, η κοντινή απόσταση της έδρας του κλιμακίου από τις δασικές περιοχές και η άριστη γνώση των οδών πρόσβασης στα δάση από τους υπαλλήλους, κατέστησαν δυνατό να μην μπορέσουν οι πυρκαγιές αυτές να επεκταθούν και εμπόδισαν την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημιάς στα δάση μας και ιδιαίτερα στο βουνό της περιοχής μας, τον Παρνασσό.
Κάνουμε έκκληση σε όσους διαχειρίζονται τα θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στο Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ότι η παρουσία του κλιμακίου είναι απαραίτητη για την περιοχή και ότι χρήζει όχι κατάργησης αλλά αναβάθμισης το Π.Κ. Πολυδρόσου.

 Ας γίνει κατανοητό και στις τοπικές κοινωνίες και αρχές ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αναφέρουμε ή να σκεφτόμαστε την κατάργησή του κλιμακίου αλλά, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς την κατεύθυνση παραμονής και αναβάθμισής του.

Διαβάστε το πρακτικό της επιτροπής για την αναδιοργάνωση του Π.Σ.: www.eakp.gr/pdf/anadiorganosi.pdf


3 σχόλια:

  1. Ως γνωστης της πυροσβεσης και ειδικος σε θεματα πυροπροστασιας και δασικης προστασιας, θα ηθελα να αναφερω τα εξης: ο παρνασσος αποτελει ενα μοναδικο χειμερινο θερετρο για ολο τον κοσμο με πολυ φυσικο πλουτο. Για να μπορεσει ομως να προστατευθει πρεπει να υπαρχει οργανωση απο ολους τους αρμοδιους φορεις και οχι μονο! Το πυροσβεστικο κλιμακιο πολυδροσου καταλαμβανει μεγαλο μεριδιο ευθυνης για την προστασια του παρνασσου, των κατοικων της γυρω περιοχης, των περιουσιων τους κλπ. Για να μπορεσει να λειτουργησει σωστα πρεπει: να εχει τον απαραιτητο αριθμο πυροσβεστων και οχηματων και να μπορει να καλυπτει τα εξοδα του πλεον (να μην πληρωνει ενοικιο κλπ.) και φυσικα το ανθρωπινο δυναμικο να ειναι αρτια εκπαιδευμενο και γνωριζοντας καλα την περιοχη στην οποια εργαζεται. Μονο τοτε θα μπορεσει σαν υπηρεσια να ανταποκριθει στο δυσκολο κοματι της πυροσβεσης. Με την ελλειψη του ανθρωπινου δυναμικου που εχει δεν μπορει να ανταποκριθει 100% στο δυσκολο εργο της πυροσβεσης. Σαν να μην εφτανε αυτο, πλεον υπαρχουν πολλες πιθανοτητες το π.κ. πολυδροσου να σταματησει την λειτουργια του. Ταπεινη γνωμη μου ειναι η εξης: επειδη θεωρω απαραδεκτο το γεγονος να υπρχουν 2 κλιμακια στην επαρχια σε αποσταση 10 χιλιομετρων το ενα απο το αλλο. Προτεινω την ενωση αυτων σε μια υπηρεσια αρτια οργανωμενη με επαρκη ανθρωπινο δυναμικο και πυροσβεστικα οχηματα και με σαφως πιο λιγοτερα εξοδα λειτουργιας. οι αρμοδιοι φορεις να σκεφτουν σοβαρα πριν αποφασησουν το οριστικο κλεισιμο του π.κ. πολυδροσου. - μονιμος πυροσβεστικος υπαλληλος αττικης-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα όχι να σχολιάσω, αλλά να επισημάνω μερικά σημεία στα σχόλια του μόνιμου πυροσβεστικού υπαλλήλου αττικής ,που αφορούν το επικείμενο κλείσιμο του κλιμακίου Πολυδρόσου. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εξόδων του κλιμακίου,στην αρχή του άρθρου τονίζεται καθαρά και ξάστερα ότι, αυτό στεγάζεται σε δημοτικό χώρο, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις στέγασής του, και έτσι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.Για ό,τι αφορά τώρα τον αριθμό των υπαλλήλων του κλιμακίου και την εκπαίδευσή τους, θέλω να σε ενημερώσω πως ο αριθμός τους αναφέρεται κι αυτός στο άρθρο και η μέχρι τώρα επιχειρησιακή <> του κλιμακίου έχει δείξει πως σε όσα συμβάντα έχουν κληθεί, τα έχουν αντιμετωπίσει πολύ καλά και άμεσα και έχουν περιορίσει τις ζημιές στο ελάχιστο. Αυτό είναι αποτέλεσμα α) της γνώσης της περιοχής από μέρους των υπαλλήλων, διότι οι μισοί είναι γέννημα θρέμμα της ευρύτερης περιοχής και οι άλλοι μισοί υπηρετούν στο κλιμάκιο γύρω στα δέκα χρόνια και β)όσο απίστευτο και να σας φαίνεται εσένα και σε άλλους, οι πυροσβέστες του Π.Κ. Πολυδρόσου επανεκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και διαμέσου της εκπαίδευσης αυτής, αλλά και της πρότερης εμπειρίας που έχουν αποκτήσει στις προηγούμενες υπηρεσίες που έχουν υπηρετήσει, όπως ο 3ος Π.Σ. Πειραιά, η Π.Υ. Ελευσίνας, ο 2ος Π.Σ. Αθηνών, ο 9ος Π.Σ. Αθηνών, η Π.Υ. Λαμίας, η Π.Υ. Άμφισσας κ.α., μπορούν να αντιμετωπίζουν τα συμβάντα στα οποία καλούνται. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, τα 2 κλιμάκια που αναφέρεις, πράγματι έχουν απόσταση μεταξύ τους 10 χιλιόμετρα, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς Νομούς, διαφορετικές διοικήσεις και καλύπτουν εντελώς διαφορετικές περιοχές. Ευχής έργο θα ήταν να πραγματοποιηθεί η συνένωση των 2 κλιμακίων ώστε να λυθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μελλοντικά προβλήματα πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού και των άλλων περιοχών που καλύπτουν τα 2 κλιμάκια, αλλά και να μην αυξηθούν ακόμα πιό πολύ τα ήδη επιβεβαρυμένα οικονομικά προβλήματα των υπαλλήλων του Π.Κ. Πολυδρόσου.-Μόνιμος πυροσβεστικός υπάλληλος Στερεάς Ελλάδας-

      Διαγραφή
  2. Συναδελφε ειμαι σειρα του 1999 και καταγομαι απο φθιωτιδα. εγω απλα ανεφερα πως πρεπει να λειτουργησει σωστα μια υπηρεσια. Δεν γνωριζω τι εξοδα εχει το π.κ. πολυδροσου και δεν ξερω ποσα ατομα δουλευουν ακριβως. Δεν εχω καποιο συμφερον, θελω οσο τιποτε αλλο η υπηρεσια να εξακολουθει να λειτουργει σωστα γιατι ο παρνασσος την εχει αναγκη. Οσο αφορα τους πυροσβεστες του χωριου, εχω γνωρησει και εχω συνεργαστει με 2 απο αυτους που υπηρετουν στην αθηνα και καταγονται απο το πολυδροσο (ο ενας εκανε μεγαλη καριερα σαν στρατηγος και ο αλλος υπηρετη στον πιο μαχημο αταθμο της αθηνας) εξαιρετοι ανθρωποι και πολυ καλοι στην δουλεια τους. Ειμαι σιγουρος λοιπον οτι ο παρνασσος βγαζει καλα παιδια και καλους πυροσβεστες.Ενας λογος παραπανο για να μην κλεισει το π.κ. πολυδροσου. -μονιμος πυροσβεστικος υπαλληλος αττικης-

    ΑπάντησηΔιαγραφή