Η μητέρα των μαχών σήμερα στη Βουλή όπου λίγη ώρα ξεκινά η ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε θετική ψήφο για την παραμονή στο ευρώ, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε και από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της ΔΗΜΑΡ, να ψηφίσει «παρών». ...
Εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δυο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν «όχι» στο πολυνομοσχέδιο, ενώ περίπου πέντε εκτιμάται ότι θα είναι οι διαρροές από το ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, η συνεδρίαση βρέθηκε στον αέρα καθώς μετά από την κατάθεση ρύθμισης του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που τους ενέτασσε στο ίδιο καθεστώς με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι της Βουλής κατέβηκαν σε απεργία. Ο πρόεδρος της Βουλής, διέκοψε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά. Τελικά ο Γιάννης Στουρνάρας απέσυρε τη ρύθμιση προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα την επαναφέρει εναρμονισμένη με τον κανονισμό της Βουλής. Δείτε live τη συνεδρίαση.
24: 21 - Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γκερέκου, Μπόλαρης, Κασσής, Παραστατίδης, Σκανδαλίδης και Κουτσούκος
24:18 - Παρών ο Μάρκος Μπόλαρης από το ΠΑΣΟΚ 
24:17 - Παρών τελικά Ψαριανός και Οικονόμου από ΔΗΜΑΡ
24:15 - Όχι και από τον Μουτσινά της ΔΗΜΑΡ
24: 11 - Παρών από τον Γιώργο Κασαπίδη της ΝΔ
24: 07 - Παρών από την Άντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ και όχι από τον Θ. Παραστρατίδη
24: 06 - Ναι από τον Γκεγκέρογλου του ΠΑΣΟΚ που είχε εκφράσει αμφιβολίες. Όχι τελικά από τον Κασσή.
24:04 - Παρών από τον Γ. Κουτσούκο του ΠΑΣΟΚ 
23:57 - Όχι από τον Οδυσσέα Βουδούρη. Απών από την ψηφοφορία ο Γρηγόρης Ψαριανός.
23:54 - Απών από την ψηφοφορία ο Κώστας Σκανδαλίδης του ΠΑΣΟΚ
23:43 - Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο το γραφείο του κ. Βενιζέλου επισκέφθηκε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης, για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις, από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συνάντησε ιδιαιτέρως την Άντζελα Γκερέκου, αναμένεται να δει και τον κ. Κουτσούκο.
23:42 - Καμμένος: Τα μέτρα οδηγούν στον γκρεμό
«Τα μέτρα οδηγούν 27.000 Έλληνες στην ανεργία και την απόλυση. Οδηγούν την Ελλάδα στον απόλυτο γκρεμό» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος των Αν. Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Ό,τι υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό δεν το εφαρμόσατε. Μιλάτε για κόλαση. Την κόλαση δημιουργεί η συγκυβέρνηση εκτελώντας εντολές τρόικας. Καλούμεθα όλοι να ψηφίσουμε μέτρα που εξαθλιώνουν τους πολίτες που μας έφεραν εδώ» υποστήριξε και κατέληξε: «Να πάμε ενωμένοι όχι για να εκτελέσουμε Έλληνα πολίτη, αλλά σε μια εθνική λύση που είναι διαγραφή επονείδιστου ελληνικού χρέους».

23:16 - Σχόλιο της Μαρίας Γιαννακάκη στο tvxs.gr: «Σε αυτή την κρίσιμη ώρα δεν γίνεται οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλούνε με πολεμικούς όρους και να σημειώνουν ότι το αντίπαλο πολιτικό κόμμα επιθυμεί την καταστροφή της χώρας προκειμένου να θριαμβεύσει πάνω στις στάχτες της Ελλάδας. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας ακόμη και σε αυτή την δύσκολη φάση επιμένει να λαϊκίζει και να αλιεύει ψήφους σε θολά νερά» υποστηρίζει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. 
23:10 - Συνεχίζουν την απεργία οι υπάλληλοι της Βουλής
22: 58 - Πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε η Άντζελα Γκερέκου θα ψηφίσει τα μέτρα. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο γραφείου του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθεια να τη μεταπίσει.
22: 57 - Και σήμερα είδαν μπάλα στο εντευκτήριο της Βουλής.
22:57 - Βενιζέλος: Δεν παίζουμε με την στρατηγική της χώρας
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας τον για φτήνια και ένδεια πολιτικών επιχειρημάτων. Αναφερόμενος στον Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως προστατευόμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει σε πολιτικές αθλιότητες.

Μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα και το αίτημά του για εκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στο λαό αλλά προσπαθεί να επιλύσει τον εσωτερικό διχασμό του κόμματός του, σημειώνοντας τη γνωστή δήλωση Λαφαζάνη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Επιπλέον κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι σκέφτεται με όρους κηδείας γιατί επενδύει πολιτικά στον θάνατο της χώρας.

Τέλος υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έπαιξε το παιχνίδι της δημαγωγίας. «Ας αναλογιστούν όλοι τι θα συνέβαινε αν το ΠΑΣΟΚ δεν σήκωνε και πάλι το βάρος των αποφάσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος το 2010 η πολιτική επιλογή του μοναχικού δρόμου καθώς το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ζητήσει αυξημένη πλειοψηφία στο πρώτο Μνημόνιο.
22:29 - Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του tvxs.gr, δυο διαρροές θα έχει η ΔΗΜΑΡ προς το «όχι», ενώ πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν θα παραστεί, το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο κ. Κουτσούκος, ενώ ο Μάρκος Μπόλαρης θα ψηφίσει κατά πάσα πιθανότητα «παρών». Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι Κασσής και Θ. Παραστατίδης. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Βασίλης Κεγκέρογλου αποχώρησε από τη Βουλή.

22:28 - Στη Βουλή εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Μπήκε στο κοινοβούλιο την ώρα που μιλούσε ο Ευ. Βενιζέλος, τον οποίο δεν κοίταξε, ενώ υπήρξε ηλεκτρισμός και ψίθυροι στην αίθουσα. Τον πρώην πρωθυπουργός χαιρέτισε μόνο ο βουλευτής δίπλα στον οποίο κάθισε.

22:21 - Ψάχνοντας τον πρωθυπουργό

Άρον άρον γύρισε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα που από το βήμα σημείωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πάλι εγκατέλειψε τη θέση του και δεν ακούει την ομιλία του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν ανέχεται την κριτική και έφυγε από την αίθουσα.

Λίγο αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς από τα υπουργικά έδρανα πήρε τον λόγο και είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Την επόμενη φορά που θα πρέπει να μιλήσω στο εξωτερικό για εθνικό λόγο ειλικρινά σας λέω ότι θα παίρνω την άδεια σας».

«Χαίρομαι πολύ κύριε πρωθυπουργέ που θα μου ζητάτε την άδεια για να μιλήσετε στο εξωτερικό για εθνικό λόγο. Ελπίζω να μην κάνουμε τέσσερις μήνες να σας ξαναδούμε στα βουλευτικά έδρανα επειδή θα υπάρχει εθνικός λόγος για να απουσιάζετε» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς σχολίαζε το περιστατικό με τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ευ. Βενιζέλος ο πρωθυπουργός του ψιθύρισε κάτι. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφιέρωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον 7 λεπτά από το χρόνο του που ήταν 15 λεπτά.
22:00 - Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

«Ζητάμε εκλογές επειδή αν συνεχίσετε να κυβερνάτε, ο τόπος κινδυνεύει. Ο λαός θα επιβάλλει εκλογές για να σωθεί η χώρα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής, καλωσορίζοντας τον ειρωνικά στη Βουλή έπειτα από απουσία τεσσάρων μηνών.

«Σήμερα ήταν σαν να ακούμε τον επικήδειο μίας κυβέρνησης» τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Μπροστά στην αποφασιστικότητά σας να ολοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο, δεν υπολογίζετε ούτε διαδικασίες, ούτε Σύνταγμα».

«Ξανάρχεστε για να υπερασπιστείτε τα νέα μέτρα και τις περικοπές. Ελπίζουμε να μην σας ξαναδούμε όταν θα έρθετε να φέρετε και άλλα μέτρα», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ελπίζω να σας ξαναδούμε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ».
21:44 - Η τύχη της Ελλάδας είναι στα χέρια των ελλήνων βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσθέτοντας ότι η έγκριση του πακέτου λιτότητας απόψε από την ελληνική Βουλή είναι ουσιαστική για το μέλλον της χώρας. Ο Μάριο Ντράγκι υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική, αν όχι εξαιρετική» πρόοδο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

21:32 - Σαμαράς: Ψήφος για την παρουσία μας στο ευρώ
Δραματικούς τόνους εν όψει τις ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Σήμερα ψηφίζουμε για το αν θα διασφαλίσουμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρει εδώ και 37 χρόνια, ενώ έκανε λόγο για «σωστά μέτρα» όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και για μέτρα που είναι «άδικα», όπως οι περικοπές στις συντάξεις. Πρόσθεσε όμως πως «και τα σωστά και τα άδικα είναι συμβατικές υποχρεώσεις που ήδη έχει αναλάβει η χώρα».

Eπανέλαβε πάντως πως πρόκειται για τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή μειώσεις, μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ένταση που προκάλεσε η τροποποίηση του υπουργείου Οικονομικών για τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, αφήνοντας αιχμές κατά κομμάτων που «χαϊδεύουν αυτιά ... ψαρεύοντας ψήφους». Καταλήγοντας ευχαρίστησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη στήριξή τους, αλλά και τον ελληνικό λαό.
21:02 - Στάση «παρών» για τη ΔΗΜΑΡ
«Η σταθερή μας θέση για τα εργασιακά μας υπαγορεύει να μην ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου και να δηλώσουμε «παρών» στην ψηφοφορία» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στην ομιλία του στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι η επιλογή για στήριξη της κυβέρνησης παραμένει.

«Επιλέξαμε ήδη -και δεν το αναιρούμε- να υπάρξει κυβέρνηση, να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και να υπηρετήσουμε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή. Αυτή μας η επιλογή παραμένει. Και όποιος επιχειρεί να την συμψηφίσει με την σταθερή μας θέση να υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα, κάνει τουλάχιστον λάθος» τόνισε ο κ. Κουβέλης.

20:52 - Καταγγέλλοντας επίθεση εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Συντάγματος ξεκίνησε την ομιλία της επί του πολυνομοσχεδίου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Του Μενέλαου Μυρίλλα από το FosPhotos
«Η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι αδύνατο να μη συνοδευτεί από κρατική βία» ενώ ανέφερε ότι προβλέπει ακόμη και επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων. Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο υποστήριξε πως στις περισσότερες πτέρυγες της Βουλής υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία, ενώ ανέφερε πως στην αίθουσα ακούστηκαν φωνές και χύθηκαν δάκρυα ειλικρινή αλλά και κροκοδείλια.
20:49 - «Δε δέχομαι να παίρνω σκληρά μέτρα για τους πολίτες και παράλληλα να διατηρούνται προνόμια σε άλλους κλάδους» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι η αξιωματικής αντιπολίτευση συντηρεί συγκεκριμένα καθεστώτα και προνόμια. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό υποστήριξε ότι θα επιφέρει απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και ότι το νέο παραγωγικό πρότυπο βασίζεται σε διαφορετικό όραμα για μια νέα οικονομία, εξωστρεφή.
20:40 - Η επεισοδιακή ομιλία του Χρήστου Παπά στη Βουλή:

«Θα προτιμήσετε να γίνετε δοσίλογοι ή θα υποκύψετε στους εκβιασμούς για τη θεσούλα σας; Μαχαιρώνετε σήμερα την Ελλάδα με την ψήφο σας. Να ξέρετε όμως ότι η Ελλάδα δεν πεθαίνει. Δικογραφία θα γίνει το πολυνομοσχέδιο για μια νέα δίκη των έξι (Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος, Στουρνάρας, Βενιζέλος, Σαμαράς)». 

20:25 - Κινητικότητα στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή. Συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ανταρτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν θα πάει καν στη Βουλή. Πιθανότατα θα τον ακολουθήσει και ο Γιάννης Κουτσούκος. Κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν στο tvxs.gr  ότι δεν αποκλείουν οι διαρρορές να φτάσουν τελικά στις τέσσερις ή πέντε.
20:00 - Υπεραμύνθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας της διαδικασίας του κατεπείγοντος με την οποία ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα. Μεταξύ άλλων επικαλέστηκε την οριακή, όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και επισήμανε πως η χώρα λειτουργεί σε ένα σχεδόν άκαμπτο πλαίσιο. Επί του περιεχομένου, αναγνώρισε πως πολλά από τα μέτρα είναι σκληρά και δυσβάσταχτα. Τόνισε όμως πως στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές «αναγκαίες» για να τονωθεί η ρευστότητα της οικονομίας.
19:46 - Απέσυρε πριν από λίγο τη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στους υπαλλήλους της βουλής την στάση εργασίας. Θα επαναφέρουμε την τροπολογία» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η τροπολογία είναι κυβερνητική εντολή «είναι ψευδές και άθλιο ότι η τρόικα το ζήτησε. Λόγω του μεγάλου διακυβεύματος αποσύρω την τροπολογία. Όποιος έχει μάτια βλέπει». Έντονες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Στουρνάρα από τους υπαλλήλους της Βουλής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών.

Για «πασαρέλα και για βαβούρα» από την πλευρά της αντιπολίτευσης κάτι που βολεύει την κυβέρνηση έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα και αναρωτήθηκε «Γιατί φέρατε την τροπολογία σήμερα κύριε Στουρνάρα;».
19:36 - Αποσύρει τη ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας
19:21 - Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο πρόεδρος των Αν. Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Διέκοψε για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης. Ανακοίνωσε ότι θα κάνει δήλωση ο υπ. Οικονομικών. 
19:20 - Νωρίτερα, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισήμανε οτι προχωρά σε νομοτεχνική ρύθμιση που αφορά τη δυνατότητα της Βουλής να καθορίζει τους μισθούς των υπαλλήλων. Στο ενιαίο μισθολόγιο θα ενταχθούν οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου από την 1η Ιανουαρίου 2013 χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ειδικότερες ρυθμίσεις του κανονισμού της Βουλής για τις αποδοχές τους. Έντονα αντέδρασαν τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που διαμαρτυρήθηκαν διότι δεν είχαν λάβει φωτοτυπία της νομοτεχνικής ρύθμισης και συνεπώς δεν ήξεραν τι αφορά. Η ένταση συνεχίστηκε και όταν έλαβαν τη φωτοτυπία, διότι όπως τονισαν η φωτοτυπία δεν είχε την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

19:03 -  Μαζεμένοι στο εσωτερικό περιστύλιο της Βουλής είναι οι εργαζόμενοι του κοινοβουλίου. Κυκλοφορούν όλοι με έναν κανονισμό της Βουλής στο χέρι ενώ στα σχόλιά τους αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν από αυτόν «που είναι διορισμένος χωρίς σταυρό». Σύμφωνα με πληροφορίες ανέφεραν ότι προτίθενται να διακόψουν και τη μετάδοση από το κανάλι της Βουλής. Πήραν απόφαση για απεργία από τις 19:00 έως το τέλος της Ολομέλειας.
19:02 – Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει η συνεδρίαση της Βουλής. Οι εργαζόμενοι της Βουλής πληροφορήθηκαν ότι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν κατέβει όλοι κάτω για να ενημερωθούν ενώ οι στενογράφοι αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας.

19:01 – «Ακόμη και αν περάσουν τα μέτρα το λάδι στο καντήλι αυτής της κυβέρνησης τελειώνει. Τα μέτρα απλά θα φέρουν και άλλη ύφεση και άλλα μέτρα» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την άφιξή του στη Βουλή.


19:00 - «Ψηφίζω τα μέτρα με τον πιστόλι στον κρόταφο» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας πως είναι η τελευταία φορά που αποδέχεται τον οποιοδήποτε εκβιασμό. Συνεχίζοντας, η κ. Τζάκρη κατηγόρησε τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα πως φρόντισαν να μην υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση της χώρας τονίζοντας: «Καλό το παραμύθι σας κύριε Στουρνάρα, αλλά τώρα δεν σας πιστεύει κανείς, ούτε εσάς ούτε και τον κ. Σαμαρά».
18:58 – Επίθεση του Νίκου Μιχαλολιάκου στον Αντώνη Σαμαρά. «Η Ελλάδα δεν πωλείται» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ν. Μιχαλολιάκος και δήλωσε πως η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει τα μέτρα. Παράλληλα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως «θα έχει την τύχη του προκατόχου του Γ. Παπανδρέου». Σημείωσε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα εμφυλίου στην περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα όπως είπε ο κ. Σαμαράς»
Νωρίτερα
Το πρωί προκλήθηκε σάλος από την απόφαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη να απορρίψει - μετά τη δι' εγέρσεως ψηφοφορία - την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες. Η συνεδρίαση διεκόπη για περίπου μία ώρα μέχρι να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, με τον πρώτο να αποχωρεί από την ψηφοφορία.