Παγοκολώνες έμειναν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όταν άκουσαν την απάντηση του κ.Παπακωνσταντίνου οταν ρωτήθηκε που βρίσκεται η λίστα Λαγκάρντ....
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το usb που έδωσε ήταν αντίγραφο και το γαλλικό διαβιβαστικό το έδωσε στο γραφείο του για ασφαλή φύλαξη.Όμως στην συνέχεια, απαντώντας στις ερωτήσεις είπε:
"Να το ξεκαθαρίσουμε. Το πρωτότυπο cd είναι στη Γαλλία και ελπίζω να επανέλθει για να σταματήσει όλη αυτή η σπέκουλα. Δεν ανέχομαι αυτή την ιστορία να πλανάται περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του cd που μας στάλθηκε και δόθηκε στον κ. Διώτη το usb stick. Το αρχικό (αντίγραφο cd) μαζί με διαβιβαστικό από τη Γαλλία ο έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω που είναι, λυπάμαι που το λέω αλλά δεν ξέρω που είναι σήμερα.
Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε και πολύ άνετος με το δημόσιο χρήμα: "150 εκατ ευρώ θα κέρδιζε το ελληνικό δημόσιο από την φορολόγηση των καταθετών της Ελβετίας που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ εκτίμησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. «Αυτό δεν είναι λίγο αλλά δεν αποτελεί και πανάκεια για τη λύση όλων των προβλημάτων".
Κατ' αρχήν, το να παραδέχεται ένας άνθρωπος σε τέτοια θέση ευθύνης ότι δεν γνωρίζει που βρίσκεται ένα τόσο σημαντικό αποδεικτικό ή μη στοιχείο, είναι το λιγότερο εξωφρενικό.
Όπως και το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απάντησε με σαφήνεια γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε το CD με την παραλαβή του (είναι δικαιολογία του αισχίστου είδους να λέει κάποιος ότι δεν πρωτοκολλήθηκε γιατι έπρεπε να βγουν φωτοτυπίες και άρα θα ερχονταν στο φως προσωπικά δεδομένα).
Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έξήγησε γιατί έδωσε επιλεκτικά ονόματα στον κ. Καπελλέρη για έλεγχο.
Στην εισήγησή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επέρριψε ευθύνες στους κυρίους Καπελέρη και Διώτη για την μη σωστή επεξεργασία της λίστας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καπελέρης είχε πει στην ίδια επιτροπή ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε ζητήσει να ρίξει μια ματιά μόνο στα ονόματα...
Είπε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι κατά την γνώμη του η συγκεκριμένη λίστα δεν ήταν τόσο μεγάλης αξίας όσο άλλες, υπονοώντας την λίστα της ΤτΕ. Όταν ρωτήθηκε γιατί λοιπόν δεν αξιοποιήθηκε εκείνη η λίστα είπε ότι το θέμα προσέκρουσε σε προσωπικά δεδομένα...
Στην κατάθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: "Στις αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε Διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις Γαλλικές Αρχές στοιχείων καταθετών σε Ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Έλληνες. Οι Γαλλικές Αρχές θα ήταν διατεθειμένες να μας στείλουν το μέρος της πληροφορίας που αναφέρεται σε Έλληνες πολίτες, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων. Σε συνάντηση που είχα με την Γαλλίδα Υπουργό σε Eurogroup της ζήτησα να μας σταλούν αυτές οι πληροφορίες, το οποίο και αποδέχθηκε αφού μου επισήμανε το ευαίσθητο της πληροφορίας."
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι έδωσε εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου ΟΙκονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα. Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις Γαλλικές αρχές.
"Ζήτησα να έχω μία συνολική εικόνα των στοιχείων αυτών. Από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δις δολλάρια (περί τα 1,5 δις ευρώ). Αξιοσημείωτο ήταν πως ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ. δολλαρίων."
Και συνέχισε: "Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσον δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις. Τα ονόματα αυτά αφορούσαν τις μεγάλου ύψους καταθέσεις, και το σύνολο των σχετικών καταθέσεων αφορούσε περίπου στο μισό του κατά προσέγγιση υπολογιζόμενου συνόλου.
Η έρευνα είχε ως στόχο να διερευνήσει τη φερεγγυότητα της πληροφορίας στα αρχεία αλλά και τη δυνατότητα του ΣΔΟΕ να προχωρήσει με εμπιστευτικό τρόπο στη διερεύνηση παρόμοιων σύνθετων πληροφοριών, χωρίς να γίνει δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών (δεδομένου ότι δεν υπήρχε αποδεδειγμένα φοροδιαφυγή ή άνομη χρήση).
Ο κ. Καπελέρης διεξήγαγε σχετική έρευνα και στη συνέχεια με ενημέρωσε λίγο αργότερα ότι από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων. Με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των στοιχείων. Εξάλλου αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή."
Είπε επίσης ότι στις 25 Ιανουαρίου 2011 συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμμετοχή του ΓΓ Υπ. Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη, του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Καπελέρη, του παρέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και της διευθύντριας του γραφείου του.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η σωστή χρήση ευαίσθητων στοιχείων. Ο Νομικός Σύμβουλος ήταν κατηγορηματικός ότι ενώ οι πληροφορίες από μόνες τους δεν δικαιολογούσαν το δικαίωμα των Ελληνικών Αρχών να ζητήσουν δικαστική συνδρομή από τις Ελβετικές Αρχές ούτε μπορούσαν από μόνες τους να αποτελέσουν τη βάση για καταλογισμό φόρου ή για βεβαίωση φορολογικής παράβασης, μπορούσαν και έπρεπε να αποτελέσουν βάση φορολογικού ελέγχου (δηλώσεις, περουσιακά στοιχεία, εμβάσματα στο εξωτερικό) με ταυτόχρονη διαφύλαξη του απορρήτου της πληροφορίας.
Το ΣΔΟΕ ήταν συνεπώς επιβεβλημένο να ελέγξει αυτού του είδους τις πληροφορίες και μέσω της διασταύρωσης εισοδημάτων /περιουσίας να εντοπίσει φορολογικές παραβάσεις.
Και αποφασίστηκε αφενός ο κ. Πλασκοβίτης να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις Ελβετικές αρχές για σύναψη συμφωνίας, και αφετέρου να γίνει κάθε δυνατή χρήση της υπάρχουσας πληροφορίας, όπως των συγκεκριμένων ονομάτων.
"Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικατέστησε τον μέχρι τότε ΓΓ Φορολογίας κ. Γεωργακόπουλο, και τον Μάιο επελέγη ως Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ ο τ. εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία με τον κ. Διώτη συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία σχετικά με καταθέσεις Ελλήνων σε Ελβετική τράπεζα. Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία.
Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία", είπε ο κ. Παπακωσνταντίνου.
Η λίστα Λαγκάρντ παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι παρέδωσε ένα τμήμα της λίστας στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Καπελέρη και εξ ολοκλήρου στα χέρια του τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ.Διώτη
newsit.gr
ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΑΘΑΡΗΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ..ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ?
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ....