«Τελευταία Πρόβα»
Αυτός ήταν ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ που «γυρίσθηκε» στο Παρόρι και κέρδισε το πρώτο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη μικρού μήκους ταινίας. Η βράβευση έγινε...
στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1973, στο 24 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .
Στο γύρισμα, που έγινε το 1973, δεν συμμετείχαν επαγγελματίες ηθοποιοί. Ο σκηνοθέτης «χρησιμοποίησε» τους τότε μαθητές και τον δάσκαλο του Σχολείου Παρορίου αλλά και τους κατοίκους του χωριού. Εκείνοι οι μαθητές και μαθήτριες είναι οι άνδρες και γυναίκες του Παρορίου, που η ηλικία τους, σήμερα, είναι γύρω στα 50.
Σκηνοθέτης είναι ο Νίκος Κουτελιδάκης, του οποίου ήταν η πρώτη ταινία. Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Σταμάτης Τρύπος και χρηματοδότης ο γνωστός κινηματογραφικός παραγωγός Γιώργος Παπαλιός.
Επίσης, το σενάριο έχει γράψει ο Ν. Κουτελιδάκης. Βασίζεται σε πραγματικό περιστατικό, που συνέβη σε δημοτικό σχολείο ενός ορεινού χωριού της Πελοποννήσου, τον Μάρτη του 1972. Έτσι, λοιπόν, οι θεατές παρακολουθούν, σ’ ένα δημοτικό σχολείο – έχει επιλεγεί από το σκηνοθέτη το Παρόρι — το δάσκαλος και τους μαθητές να ετοιμάζουν μια θεατρική παράσταση για να γιορτάσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο δάσκαλος ζητεί από τους μαθητές που συμμετέχουν στη παράσταση να φέρουν φουστανέλες και κυνηγητικά όπλα, (της οικογένειας τους ή συγγενών τους) , απαραίτητα στην σκηνοθεσία της παράστασης .Ένας μαθητής, όμως, φέρνει ένα όπλο που είχε σφαίρες. Αυτό είχε ως συνέπεια, ένας μαθητής-ηθοποιός να σκοτώσει, κατά λάθος, ένα συμμαθητή του.. Το γεγονός συνέβη στο διάλειμμα μιας πρόβας όταν τα παιδιά έπαιζαν με τα δίκανα.
Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ οι θεατές παρακολουθούν την συγκέντρωση των μαθητών, την προσευχή και έπαρση της σημαίας, το μάθημα της ιστορίας, επίσης, το στήσιμο της εξέδρας για την εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την πρόβα της παράστασης κλπ.
Ο Νίκος Κουτελιδάκης σκηνοθέτησε και το έργο «Το τανγκό των Χριστουγέννων» που προβλήθηκε, πέρσι, στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Φωτογραφία: Η κατάθεση στεφάνου στο ηρώο πεσόντων του χωριού. Σ’ αυτή διακρίνονται οι μαθητές, ο δάσκαλος και κάτοικοι του χωριού.
Πηγές: Α) Κριτική δημοσιογράφου Ν. Μπακογιαννοπούλου.
Β) Αρχείο 14ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Κώστας Δ. Τριανταφύλλου
Δημοσιογράφος.
ΠΗΓΗ : http://e-tithorea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.