Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ


Το παρακάτω συγκλονιστικό και συγκινητικό γράμμα που θα διαβάσετε  είναι γραμμένο στα βουνά της Αλβανίας κατά την διάρκεια του πολέμου από Έλληνα αξιωματικό... και στάλθηκε σε  Αραχωβίτισσα τον Μάρτιο του 1941.


"Τ. Τ.  927 τη 20 Μαρτίου 1941

Αγαπητή Νίτσα εύχομαι η παρούσα μου να σας εύρη εν πλήρει χαρά και υγεία. Το γράμμα σας το τελευταίο με βρήκε σε κάτι βουνά απρόσιτα της Αλβανίας, σε κάτι χιονισμένες κορυφές που μοιάζουν σαν νύμφες στολισμένες με το νυφικό πέπλο, είναι αλήθεια ότι άργησα να σας γράψω και ίσως να παρεξηγήθην σε αυτό το ζήτημα η καθυστέρησις της απαντησεώς μου σε μια Ελληνίδα ηρωϊκή οφείλεται εις το ότι η συστασίς μου άλλαξε και ως εκ τούτου το γράμμα σας άργησε να ληφθεί μόλις χθές το βράδυ το έλαβα και σήμερα το πρωί αντί άλλης δουλειάς πιάνω την πέννα και σας γράφω γιατί είναι υποχρέωσις και αυτό σε μας τους υπερασπιστάς της πατρίδος να απαντώμεν σε μεγάλους βοηθούς μας, σε Ελληνίδες που με την ακούραστον καθημερινήν εργασίαν τους συντείνουν και αυτές στη αποπεράτωσιν του Ιερού αυτού αγώνος που σε μας έλαχε ο κλήρος να τον φέρουμε εις πέρας.
Σας το τονίζωμεν και σας το υπόσχομεν ότι ευρισκόμεθα στα πρόθυρα της τελικής νίκης, το σύνθημά μας είναι θάνατος ή νίκη. Έχομεν εμπιστοσύνην

 στα Ελληνικά στήθια των ηρωϊκών πολεμιστών μας, έχομεν πεποίθησιν ότι θα νικήσουμε τον άτιμο και ύπουλο εχθρό μας, γιατί για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα η ζωή είναι περιτή χωρίς την λευτεριά. Έχουμε ιστορία που είναι γραμμένη αντί μελάνης με ένδοξο αίμα των προγόνων μας. Ουδείς δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να την κηλιδώση αλλά και ουδείς θα τολμήση, γιατί υπάρχει μεγάλο προπέτασμα γι’ αυτό υπάρχουν τα ηρωϊκά στήθια των παιδιών της πατρίδος μας Ελλάδος. Έχουμε τον τίτλον του ότι είμεθα απόγονοι των Ηρώων του 21, τον διατηρούμεν και θα τον διατηρήσωμεν για να δείξουμε σε όλη την ανθρωπότητα ότι αυτή η μικρά Ελλάς εις πληθυσμόν είναι μεγάλη Ελλάς σε ψυχή και ηρωισμό. Διαβάζοντας το γράμμα σας αναπολούσα στη μνήμη μου τις Σπαρτιάτισσες τις Σουλιώτισσες και εν γένει όλες τις ηρωίδες των πολέμων αυτές που μαθαίνουμε από την ιστορία. Δεν θέλω με αυτά τα λόγια να σας κολακεύσω, ποτέ όχι, είναι η πραγματικότης, γιατί με τα λόγια σας μας δίνετε νέες αστείρευτες δυνάμεις είναι ενδείξεις αυταί της τελικής νίκης μας εναντίον  εχθρού απολιτίστου , εναντίον εχθρού δολοφόνου, εναντίον ανθρώπου ακαταλογίστου που με τους ενδόξους του φασίστας ηθέλησε μια χαραυγή του Οκτώβρη να μας αφαιρέση ότι πολυτιμότερον είχαμε, ότι ιδανικώτερον υπάρχει για μας, την ακαιρεότητά μας την ανεξαρτησίαν μας. Αλησμόνητον εις τον αιώνα τον άπαντα θα μείνη το ιστορικόν αυτό ΟΧΙ του μακαρίτου αρχηγού μας, αλησμόνητον θα μείνη το ιστορικόν του τσολιά μας «ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΗΣ». 
Τελειώνω για να μη σας κουράσω και θα ήμουν ευτυχής εάν δεν δυσκολευόσαστε με το επόμενο γράμμα σας να μου αποστείλετε και καμιά φωτογραφία γιατί η αποστολή ταύτης για έναν υπερασπιστή της πατρίδος δείχνει μια ξεχωριστή αθώα εκτίμηση .
Χαιρετίσματα στη φίλη σου Χρυσάφω

Με μεγάλη εκτίμηση

Δ. Ανδριτσόπουλος

Υ. Γ. Η συστασίς μου είναι :

Αξιωματικόν,  Ανδριτσόπουλον Διονύσιον 

19η ομάς Αναγνωρίσεως, Τ.Τ. 927"



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου