Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Μάνεσι- ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 23  Σεπτεμβρίου 2012, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, η εορταστική εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου που αναγέρθηκε προς τιμήν των πεσόντων στη «Μάχη του Αλισακίου», στο Λευκοχώρι...
(Μάνεσι). Η εκδήλωση ξεκίνησε με εκκλησιασμό στην κεντρική εκκλησία του χωριού και στη συνέχεια ο κόσμος που παραβρέθηκε μεταφέρθηκε στο μνημείο για τα αποκαλυπτήρια. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ.Θεόδωρος Ντούρος μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λευκοχωρίου κ.Πουρνάρα Δημήτριο. Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τους κ.κ. Δημάκη Παναγιώτη και Γκούρλα Κων/νο όπου μίλησαν για την σημασία του συγκεκριμένου μνημείου, αλλά και για την πολύ σημαντική (ιστορική όπως αποκάλεσαν) μάχη που είχε πραγματοποιηθεί εκεί, στις 20 Ιουλίου του 1821. Συγκινητική ήταν η στιγμή που στο βήμα ανέβηκε για να απευθύνει χαιρετισμό ο κ.Τράκας, απόγονος του αγωνιστή Κομνά Τράκα, όπου μαζί με άλλα 100 – 150 παλικάρια στη θέση αυτή (Αλισάκι Λευκοχωρίου), έδωσαν ηρωική μάχη κατά του Δεμίρ Πασά στις 20 Ιουλίου 1821.
Αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση. Τέτοιες ενέργειες βοηθούν έτσι ώστε να μην χαθεί η πολύ σημαντική τοπική ιστορία του κάθε τόπου. Δυστυχώς όμως, όπως πολύ ορθά τοποθετήθηκε ο Πατέρας Διομήδης στην ομιλία του, αυτά τα γεγονότα ούτε μαθαίνονται, αλλά ούτε και διδάσκονται στα σχολεία, έτσι το μόνο που μας απομένει για να περάσουν στις επόμενες γενιές και να μην χαθούν, είναι τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Τιμή και δόξα λοιπόν σε όλους αυτούς τους «άγνωστους αγωνιστές» που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία του έθνους μας.        
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:        












Σύντομος χαιρετισμός του Δημάρχου για την Μάχη του Αλισακίου,
Ελάτειας , την Κυριακή 23.9.2012.
Αγαπητοί μας παρεστώτες
Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους Έλληνες αγωνιστές που πολέμησαν εναντίον των τούρκων, στην μάχη του Αλισακίου, την 20η Ιουλίου 1821, τελώντας συγχρόνως και τα εγκαίνια του Μνημείου ,που ανεγέρθηκε προς τιμήν τους.
Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Αυτοί που πολέμησαν σε αυτήν την περιοχή, είχαν στην ψυχή τους και στην καρδιά τους τα ιδανικά της Επαναστάσεως του 1821. Θυσιάστηκαν δηλ. για « την Πίστη του Χριστού την Αγία και για την Ελευθερία της Πατρίδος μας».  Όλη η Ελληνική Γη είναι  είναι ποτισμένη από το Αίμα   αγωνιστών  και ηρώων, που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.
Το επίκαιρο άρα ερώτημα που αναφύεται τώρα   είναι : Το πολυτιμότατο αγαθό της Ελευθερίας για το οποίο οι αγωνιστές θυσίασαν αυτή ταύτη την ζωή τους, υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα; Ζούμε ελεύθεροι  ή  γίναμε σκλάβοι των Νεότουρκων και των τουρκοευρωπαίων με την θέλησή μας; Η πικρή Αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα προδόθηκε   από ορισμένους πολιτικούς και είναι δέσμια στο ΔΝΤ. Ο λαός μας όμως σε αυτή την προδοσία δεν συγκατατέθηκε, αλλά ούτε ακόμα ουσιαστικά αντέδρασε.
Το χειρότερο όμως από όλα δεν είναι η οικονομική σκλαβιά- την οποία αν το θελήσουμε όλοι μαζί μπορούμε να την αποτινάξουμε- αλλά η, πνευματική τοιαύτη, δηλ. η απώλεια του υψηλού Ελληνοχριστιανικού φρονήματος και των ιδανικών εκείνων που μένουν αδούλωτα δια μέσω των αιώνων.    Οι εχθροί που μας πολεμούν είναι διεθνείς τοκογλύφοι που μέσω της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδος θέλουν να χτυπήσουν τις ρίζες της Φυλής μας , τον πολιτισμό μας,   την παράδοσή μας , την Ιστορία μας ,την Γλώσσα μας και την ορθόδοξη Πίστη μας και συγχρόνως να διαλύσουν μέσω της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών στην χώρα μας, τον κοινωνικό ιστό της Πατρίδας μας. Έτσι θα μπορούν ανενόχλητοι να ληστέψουν και να κατακρεουργήσουν όλη την Ελλάδα χωρίς καμιά αντίσταση. Ενοχλούνται  λίαν σφόδρα  από δύο Ελληνικές λεξούλες: Ελληνισμός  και Ελληνορθόδοξος Χριστιανισμός. Μέχρι αυτή την στιγμή ,δυστυχώς, επεκράτησαν προσωρινά: το φίλημα του Ιούδα και τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας του.   Η Ανάσταση όμως ,πιστεύω , ότι δεν θα αργήσει να έρθει, είναι πολύ κοντά. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είχε πει: «τον Χριστό και την Ελλάδα δεν μπορεί να σας τα πάρει κανείς, εκτός και αν τα δώσετε με την θέλησή σας».
Σήμερα όλοι μαζί, σε αυτή την εορταστική εκδήλωση, ας βροντοφωνάξουμε λίαν ηχηρά απανταχού ,μήπως ακούσουν και ορισμένοι «κωφοί – κούφιοι», εντός και εκτός Ελλάδος: Η Ελλάδα είναι η ψυχή μας, είναι το Είναι μας, είναι η Καρδιά μας. Είναι το φως της Οικουμένης. Δεν πουλιέται , ούτε αγοράζεται  Όλα στην Θυσία για την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Έξω οι τοκογλύφοι από την χώρα μας. Τιμωρία άμεσα σε αυτούς που έφεραν την Πατρίδα μας στην τρισάθλια αυτή κατάσταση.
Ζήτω οι αθάνατοι νεκροί της μάχης του Αλισακίου-Ελάτειας.
Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε
Δρ. Θεόδωρος Ντούρος
Δήμαρχος  Δήμου
Αμφίκλειας-Ελάτειας
ΠΗΓΗ : e-tithorea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου