Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

«'Εκλεισαν τις πόρτες» για τον 'Εφηβο και τον Ηνίοχο

Την ιδέα να συγκεντρώσουν σπουδαία χάλκινα γλυπτά σε μια μοναδική έκθεση με τίτλο «Bronze» είχαν στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, αλλά... ατύχησαν.

Η έκθεση, που θα λειτουργήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και για τρεις μήνες θα είχε τεράστια επιτυχία, όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κάποιος, αν ο επισκέπτης μπορούσε να δει κάτω από μια στέγη τον Ποσειδώνα (ή Δία) του Αρτεμισίου, τον Ηνίοχο των Δελφών, την Κόρη της Καλύμνου, τον Έφηβο του Μαραθώνα, το άγαλμα του μικρού αναβάτη με το άλογο (γνωστό και ως τζόκεϊ), καθώς και άλλα χάλκινα, από διάφορα ελληνικά και ξένα μουσεία. Πλην όμως, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν έδωσε την άδεια, καθώς τα οκτώ από τα 10 έργα που ζητήθηκαν είναι εμβληματικά, αλλά και ιδιαίτερα εύθραυστα. Οποιαδήποτε μετακίνησή τους θα σήμαινε ακόμα και κίνδυνο για την ακεραιότητά τους. Οι εφορείες και τα μουσεία στα οποία ανήκουν είχαν κάνει αντιπροτάσεις, που όμως οι Βρετανοί δεν δέχτηκαν.
Τελικά, θα φύγουν μόνο δύο αρχαία, ένας χάλκινος κρατήρας και ένα νόμισμα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, για τα οποία δεν υπήρχε αντίρρηση.
http://www.archaiologia.gr/blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου