Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ελευθεροτυπία: Απεργιακό ή "τύποις απεργιακό" φύλλο;

Της Χριστίνας Γαλανοπούλου
Το ότι η «Ελευθεροτυπία», που από τον Δεκέμβριο έχει περάσει από τα 40 κύματα, θα κυκλοφορήσει ξανά στις 16 Ιουνίου είναι γνωστό.
Μια απόφαση που "σφραγίστηκε" στην τελευταία γενική συνέλευση και λογικά θα έπρεπε, αν όχι να χαροποιήσει, τουλάχιστον να εμφυσήσει λίγη αισιοδοξία στους ανθρώπους της εφημερίδας που για χρόνια την κρατούσαν ζωντανή στα περίπτερα.
Όμως, κάτι που οι ανθρώπινοι – κυρίως - δεσμοί έχουν διαρραγεί, κάτι το κλίμα καχυποψίας που πολλοί φρόντισαν να συντηρήσουν για αρκετό καιρό, και μοιραία το νέο απεργιακό φύλλο, το οποίο αναμένεται το Σάββατο, για ακόμη μία φορά προκαλεί αντιδράσεις και συζητήσεις και δυστυχώς όχι άδικα.
Από τη μία, οι δηλώσεις κάποιων μέσα στη συνέλευση για... «τύποις απεργιακό φύλλο», από την άλλη η ζέση τοποθετήσεων τύπου «πρέπει να είμαστε προεκλογικά στα περίπτερα», είναι απολύτως λογικό να δημιουργούν ερωτήματα και δεύτερες σκέψεις, ενώ οι αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης, αποδεικνύουν, δυστυχώς, ότι δεν έχουν πειστεί όλοι για το απεργιακό εγχείρημα.
Γιατί, όμως; 
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πλάνο υπαγορεύει ότι έστω και ως «απεργιακή» η «Ελευθεροτυπία»ξαναφουλάρει τις μηχανές. Ήδη, άλλωστε, για το επόμενο φύλλο οι συντάκτες εργάζονται κανονικά στα γραφεία τους στη Μίνωος.
Βάσει του συγκεκριμένου πλάνου, η ιδιοκτήτρια της εφημερίδας, θα προχωρήσει σε νέο αίτημα για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα μέσα στο επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτή τη φορά με την επιχείρηση ανοιχτή και σε λειτουργία και έχοντας στο πλευρό της τους εργαζόμενους εκείνους που επέλεξαν να υποστηρίξουν αυτή την επιλογή.
Ας σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέλευσης, σκληρή κριτική δέχθηκαν άνθρωποι της παλιάς διευθυντικής ομάδας της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων η Σίσσυ Αλωνιστιώτου και ο Χρήστος Μέγας.
Οι παραινέσεις της πρώτης που κινήθηκαν στο μοτίβο του «πάμε όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς για να βγάλουμε την “Ελευθεροτυπία” της καρδιάς μας», αλλά και οι τοποθετήσεις της για το που πρέπει να ανήκει ο τίτλος της εφημερίδας –«στους original», όπως είπε, "φωτογραφίζοντας" έτσι όσους υποστήριξαν το εγχείρημα δημιουργίας εντύπου που θα θυμίζει την «Ελευθεροτυπία» - προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.
Αλγεινές εντυπώσεις, επίσης, λέγεται ότι προκάλεσαν οι τοποθετήσεις που έκαναν λόγο για «τράπεζες που τώρα αναζητούν συμμάχους στην κοινωνία, οπότε είναι η καλύτερη συγκυρία για τη δημιουργία συνεταιρισμών».
Την ίδια στιγμή, «ναυαγεί», απ’ ό,τι όλα δείχνουν, η προσπάθεια ομάδας εργαζομένων για την έκδοση νέου φύλλου, και πάλι, όμως, το σύνολο των εργαζομένων της εφημερίδας δεν φαίνεται ικανοποιημένο από τις τελευταίες εξελίξεις...
Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας είναι ότι το «τύποις απεργιακό φύλλο» δεν θα προκύψει με το σύνολο των υπογραφών της «παλιάς» «Ελευθεροτυπίας» και φυσικά ο λόγος δεν γίνεται για όσους αποχώρησαν και βρήκαν νέα επαγγελματική στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου