Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γνωρίστε τον Παρνασσό εκτός των ορίων του χιονοδρομικού!                                                                     

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού σε συνεργασία με το Σωματείο Ελλήνων ΟδηγώνΒουνού προσφέρει τη χαρά στους λάτρεις του σκι να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο σκι εκτός πίστας με μαθήματα και συνοδεία από τους πλέον ειδικούς. Για πρώτη φορά επαγγελματίες Οδηγοί Βουνού θα διδάξουν οργανωμένα τις τεχνικές και τακτικές του σκι εκτός πίστας ελεύθερα (δηλ. εκτός οργανωμένης σχολής) σε όποιο χιονοδρόμο επιθυμεί. Ακόμα, θα διεξαχθεί οργανωμένη εκδρομή προς τη χαράδρα της Βελίτσας με την υποστήριξη του ΧΚΠ.
Οι προτεινόμενες δράσεις στις οποίες θα συμμετέχουν Οδηγοί Βουνού σε συνεργασία με το ΧΚΠ είναι οι εξής:
Αναλυτικά το πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής
4 Μαρτίου-Κυριακή: μαθήματα σκι εκτός πίστας.
Σύντομη περιγραφή: Γνωριμία με τα ορειβατικά σκι και τον απαραίτητο εξοπλισμό, τεχνικές ανάβασης-κατάβασης σε διάφορα είδη χιονιού, εκτίμηση snow pack, επιλογή δρομολογίου. Στη συνάντηση θα αναλυθούν σε πρώτο βαθμό τα υλικά και ο απαραίτητος εξοπλισμός ασφαλείας που χρειάζονται για το ορειβατικό σκι. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πως θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια τους από χιονοστιβάδες. Συγκεκριμένα, θα μάθουν να εκτιμούν τους αντικειμενικούς κινδύνους και να χιονοδρομούν ανάλογα και θα γνωρίσουν τον τρόπο ανεύρεσης θύματος θαμμένου σε μια χιονοστιβάδα.
Στο τεχνικό κομμάτι θα παρουσιαστούν οι τεχνικές κατάβασης που είναι πιο αποδοτικές στα διάφορα είδη χιονιού εκτός πίστας (πούδρα, κρούστα, βαρύ χιόνι κλπ). Ακόμα, θα παρουσιαστούν οι διάφορες τεχνικές ανάβασης αναλόγως της κλίσης και της ποιότητας χιονιού.
Τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσα και δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο. Όποιος δεν έχει δικό του εξοπλισμό θα μπορεί να νοικιάσει έναντι ειδικού αντιτίμου από την εταιρία «Κλαουδάτος».
Τυπικό πρόγραμμα:
09.00-09.30 γνωριμία, ενημέρωση
09.30-10.30 μεταφορά, σκι εντός πίστας-ζέσταμα, αξιολόγηση ικανοτήτων
10.30-11.30 ανάλυση snow-pack, ενημέρωση για το ARVA, ασκήσεις με τα ARVA
11.30-12.00 διάλειμμα
12.00-13.00 τεχνικές ανάβασης
13.00-13.15 διάλειμμα
13.15-15.00 τεχνικές κατάβασης
15.00-15.30 διάλειμμα
15.30-16.30 ανάβαση-κατάβαση
18 Μαρτίου-Κυριακή: πορεία προς τη χαράδρα της Βελίτσας.
Σύντομη περιγραφή: Οργάνωση ομάδας, γνωστοποίηση δρομολογίου, έλεγχος εξοπλισμού, εκτίμηση κινδύνων, οργάνωση έκτακτου σχεδίου, πορεία-κατάβαση.
Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τον τρόπο οργάνωσης μιας μεγάλης πορείας καθώς και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται αναλόγως του καιρού και των συνθηκών χιονιού.
Η πορεία εξελίσσεται σε ένα μαγευτικό περιβάλλον μακριά από τους θορύβους του χιονοδρομικού με θέα στον Πατραϊκό και Ευβοϊκό κόλπο και τελειώνει με μια μεγάλη κατάβαση προς τη μονή Δαδιού. Κατά τη διάρκεια της πορείας (αναλόγως της δυναμικότητας της ομάδας) μπορούν αν γίνουν αναβάσεις σε παρακείμενες κορφές (όπως Τσάρκος ή ακόμα και Λιάκουρα).
Η διάρκεια της διαδρομής αναμένεται να είναι 5 με 6 ώρες. Από το τέλος της διαδρομής, πούλμαν του ΧΚΠ θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες πίσω στο χιονοδρομικό. Ο αριθμός των ατόμων θα είναι περιορισμένος αναλόγως των συνθηκών. Όποιος δεν έχει δικό του εξοπλισμό θα μπορεί να νοικιάσει έναντι ειδικού αντιτίμου από την εταιρία «Κλαουδάτος».
Θα υπάρξει λίστα συμμετεχόντων.
Τυπικό πρόγραμμα
08.00-08.30 μάζεμα της ομάδας, γνωριμία με τους αρχηγούς
08.30-09.00 ενημέρωση, προετοιμασία, έλεγχος ARVA
09.00-14.00 (15.00) πορεία, κατάβαση
15.00-16.00 επιστροφή, αποχαιρετιστήριο ποτό λήξη, αποφώνηση.
25 Μαρτίου-Κυριακή: επίδειξη εύρεσης θύματος με ARVA.
Σύντομη περιγραφή: Θεωρητική προσέγγιση, τακτικές προσδιορισμού ενός, δύο ή τριών θυμάτων, παιχνίδια, ασκήσεις.
Την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση με προβολή διαφανειών στον τρόπο που δουλεύουν τα ARVA και στις τεχνικές και τακτικές εύρεσης θύματος χιονοστιβάδας. Κατόπιν θα ακολουθήσουν πρακτικές ασκήσεις-επίδειξη από Οδηγούς Βουνού μέλη του ΣΕΟΒ για τις τακτικές που ακολουθούνται για την εύρεση ενός ή περισσοτέρων θυμάτων στο χιόνι. Αμέσως μετά θα διεξαχθεί παιχνίδι χρονομέτρησης για την εύρεση ενός ARVA, αλλά και δοκιμή για όποιον θέλει να δοκιμάσει την εμπειρία.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στα τηλέφωνα του ΧΚΠ  22340 22700 και του ΣΕΟΒ 6976690816 κ. Μπελογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου