Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 26 Απριλίου σήμερα . .....

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Pink Floyd: Μετά από 20 χρόνια νέο άλμπουμ


Νέο άλμπουμ για τους Πινκ Φλόιντ μετά από 20 χρόνια


Σε  λίγες  ημέρες θα κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος των Pink Floyd, με τίτλο "The Endless River". Ήδη το εξώφυλλό του έχει «γράψει» παγκοσμίως αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν το δημιουργό του.

Πρόκειται για τον Αιγύπτιο γραφίστα Ahmed Emad Eldin ο οποίος είναι μόλις 18 ετών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό Vice δήλωσε πως πηγή της έμπνευσή του στάθηκαν «τα κοινά σημεία που έχουν η ζωή, η φύση και όλα αυτά που είναι πέρα από ετούτον τον κόσμο - ό,τι μας κάνει να επεκτείνουμε τα όριά μας».

Ο πιτσιρικάς που σχεδίασε το εξώφυλλο των Pink Floyd!


Το άλμπουμ, το πρώτο του συγκροτήματος μετά το «The Division Bell» που κυκλοφόρησε το 1994 θα περιλαμβάνει τα τελευταία τραγούδια του μουσικού βιρτουόζου στα πλήκτρα και ιδρυτικού μέλους Ρικ Ράιτ, που απεβίωσε το 2008.





Τα νέα επιβεβαίωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η τραγουδίστρια Ντέργκα Μακμπρούμ-Χάντσον, που έχει συμμετάσχει σε πολλές παγκόσμιες περιοδείες του συγκροτήματος.
«ΝΑΙ. ΈΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΠΙΝΚ ΦΛΟΙΝΤ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ. ΚΑΙ ΕΧΩ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ. Και είμαι πολύ χαρούμενη» έγραψε η ίδια πάνω από μια φωτογραφία κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης με τον Γκίλμορ.

Endless River: Νέο άλμπουμ για τους Pink Floyd μετά από 20 χρόνια
(Παλαιότερη φωτογραφία των Pink Floyd, από εμφάνισή τους στη Νέα Υόρκη. Δεξιά ο εκλιπών κιμπορντίστας Ρικ Ράιτ. Αριστερά ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ, κιθαρίστας και τραγουδιστής και επάνω, στο μέσον ο ντράμερ Νικ Μέισον.)





ΠΟΙΟΙ  ΕΙΝΑΙ

Οι Pink Floyd είναι ένα βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλα τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

imagesCA01QD3T

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '60, οι Pink Floyd έχαιραν μίας σχετικής επιτυχίας, ως ψυχεδελική μπάντα με ηγέτη τον Σιντ Μπάρετ (Syd Barrett). Η ασταθής συμπεριφορά του Μπάρετ -οφειλόμενη σε αλόγιστη χρήση παραισθησιογόνων ουσιών- ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον κιθαρίστα Ντέιβιντ Γκίλμορ (David Gilmour). Το 1973, το συγκρότημα γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με το δίσκο "The Dark Side of the Moon" και συνέχισε να απολαμβάνει της αποδοχής του κοινού μέχρι και τη μεγαλύτερη εμπορική τους επιτυχία "The Wall". Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό είχαν και τα άλμπουμ "Wish You Were Here" (1975), το οποίο ήταν αφιερωμένο στον ιδρυτή του συγκροτήματοςΣιντ Μπάρετ, αλλά και το "Animals" (1977).

Το 1985, (λίγο μετά τον δίσκο "The Final Cut") ο μπασίστας και τραγουδιστής του γκρουπ Ρότζερ Γουότερς (Roger Waters) αποχώρησε από το συγκρότημα και κυνήγησε δικαστικά τους υπόλοιπους όταν αυτοί συνέχισαν τους δίσκους και τις συναυλίες διατηρώντας το όνομα Pink Floyd. Τελικά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος τους επέτρεψε χρήση του ονόματος και των περισσοτέρων τραγουδιών.




 Το 1987, οι Pink Floyd χωρίς τον Γουώτερς πλέον, δηλαδή οι Γκίλμορ, Μέισον και Ράιτ, επιστρέφουν δισκογραφικά με τον δίσκο "A Momentary Lapse Of Reason" και αρχίζουν περιοδείες παγκοσμίως που είχαν πραγματικά σημαντική αποδοχή από τον κοινό τους. Το δισκογραφικά κύκνειο άσμα του συγκροτήματος έρχεται το 1994 με το "The Division Bell", δίσκο που γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και τραγουδήθηκε μεταξύ άλλων στην μετέπειτα σειρά περιοδειών η οποία είχε ως αποτέλεσμα και την μαγνητοσκόπηση ενός μουσικού DVD, με τίτλο "P.U.L.S.E." από τις συναυλίες που έδωσε το συγκρότημα στο "Earls Court" του Λονδίνου, το 1994.



Έντεκα χρόνια μετά, το συγκρότημα επανενώθηκε (δηλαδή επέστρεψε προσωρινά ο Γουώτερς) στη μεγαλύτερη σε όγκο συναυλία των Pink Floyd η οποία έγινε στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου 2005 ("London Live 8 concert"). Σε συνέντευξη του στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica", ο Γκίλμορ δήλωσε ότι το γκρουπ δεν θα κυκλοφορήσει νέο υλικό παρ' όλο που ορισμένα από τα μέλη του σκοπεύουν να ακολουθήσουν σόλο πορεία ή ακόμα και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε επόμενες δουλειές τους.




Από τότε ο Ρότζερ Γουώτερς (συνήθως μαζί με τον Νικ Μέισον) και ο Ντέιβιντ Γκίλμορ (με τον Ρίτσαρντ Ράιτ) περιοδεύουν ξεχωριστά παίζοντας τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία, αλλά κυρίως επανεκτελώντας τα ιστορικά τραγούδια που δημιούργησαν ως συγκρότημα. Η πιθανότητα άλλης επανένωσης δεν είχε αποκλειστεί ούτε από τον Μέισον ούτε τον Γκίλμορ, ωστόσο κάτι τέτοιο κατέστη αμφίβολο με τον θάνατο του Ράιτ από καρκίνο στις 15 Σεπτεμβρίου 2008.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 Αυγούστου1967The Piper At The Gates Of Dawn
PinkFloyd-album-saucerfulofsecrets.jpg29 Ιουνίου1968A Saucerful Of Secrets
MoreCover.jpg27 Ιουλίου1969Music From The Film More
PinkFloyd-album-ummagummastudio.jpg25 Οκτωβρίου1969Ummagumma
AtomHeartMotherCover.jpeg10 Οκτωβρίου1970Atom Heart Mother
MeddleCover.jpeg30 Οκτωβρίου1971Meddle
Obscured By
 Clouds.jpeg3 Ιουνίου1972Obscured By Clouds
Dark Side of the Moon.jpg23 Μαρτίου1973The Dark Side Of The Moon
WishYouWereHere.jpg15 Ιανουαρίου1975Wish You Were Here
Pink Floyd-Animals-Frontal.jpg23 Ιανουαρίου1977Animals
PinkfloydThewallcover.jpg30 Νοεμβρίου1979The Wall
Thefinalcutcover.jpg23 Μαρτίου1983The Final Cut
Lapse-l.jpg7 Σεπτεμβρίου1987A Momentary Lapse Of Reason
Delsound.gif22 Νοεμβρίου1988Delicate Sound Of Thunder
Pink floyd the division bell front.jpg30 Μαρτίου1994The Division Bell
Pink Floyd - PULSE.jpg23 Μαΐου1995P*U*L*S*E
Is there anybody out there- 40273 big.jpg10 Απριλίου2000Is There Anybody Out There? - The Wall Live 1980 - 81
Pink Floyd - The Endless River.jpg7 Νοεμβρίου2014The Endless River



Η ροκ όπερα των Pink Floyd: The Wall.

 Το Νοέμβρη του 1979 το βρετανικό συγκρότημα κυκλοφόρησε το διπλό LP με τίτλο The Wall. Ήταν ένα «θεματικό» (concept) άλμπουμ με κεντρικό ήρωα τον Pink, έναν επιτυχημένο αστέρα του rock που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα ανάμεσα στον ίδιο και τον υπόλοιπο κόσμο, αργά αλλά σταθερά, να υψώνεται ένας «τοίχος» απομόνωσης.

Τη μουσική αυτή «ρόκ όπερα», που αποτελεί σύλληψη του ηγέτη των Pink Floyd, του Roger Waters, με ενσωμάτωση πολλών αυτοβιογραφικών λεπτομερειών που έμελλε να μείνει στην ιστορία της ροκ μουσικής, ανέλαβε το 1982 να αποδώσει κινηματογραφικά ο σκηνοθέτης Alan Parker, με τη βοήθεια του σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων Gerald Scarfe. Τον Pink ερμηνεύει ο Bob Geldof, ο επικεφαλής των Boomtown Rats, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στην κινηματογραφική οθόνη.


Στο στόχαστρο του δημιουργού μια σειρά από θεματικές: η καταπιεστική εκπαίδευση που πληγώνει ανεξίτηλα, η αχρείαστα σκληρή κι εχθρική κοινωνία, οι φονικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές, η αποξένωση των ανθρώπων και η μεταξύ τους απομόνωση, η κατάδυση στην κατάθλιψη...
Μια ταινία ύμνος ενάντια στα τείχη κάθε είδους που υψώνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους .
Σκηνοθεσία: Αλαν Πάρκερ
Παίζουν: Μπομπ Γκέλντοφ, Τζέιμς Λόρενσον, Έλιανορ Ντέιβιντ
Μουσική: Pink Floyd
"Γ"










2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.ΚΑΙ ΣΤΟ BLOG ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή