Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.....

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Εκδήλωση εορτής των 9 χρόνων του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Παρουσίαση της φορεσιάς του Αναγνώστη Σπυρίδωνα Κοπανίτσα 

Ο Δήμος Δελφών προσκαλεί στην εκδήλωση εορτής των 9 ετών λειτουργίας του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024, στις 5 μμ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση της φορεσιάς του Αναγνώστη Σπυρίδωνα Κοπανίτσα.....

Ο Αναγνώστης Σπυρίδωνας Κοπανίτσας (1755-1839) ήταν Προεστός του Μυστρά και Φιλικός, πληρεξούσιος γραμματέας της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας του 1827, η φορεσιά του οποίου αποτελεί και το νεότερο απόκτημα- έκθεμα του Μουσείου.

Το Μουσείο

Στο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου βρίσκεται μία από τις πιο ολοκληρωμένες, πολυτιμότερες και εντυπωσιακές συλλογές παραδοσιακών φορεσιών στη χώρα, αποτέλεσμα της αδιάκοπης και επίμονης προσπάθειας των τελευταίων πενήντα ετών του συλλέκτη κ. Ηλία Δαραδήμου, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εμπλουτίζεται με κάθε είδους πολύτιμο, ενδιαφέρον, σπάνιο και αξιόλογο αντικείμενο της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στεγάζεται στο νεοκλασικό σχολείο Χρισσού, ένα κτίριο με ιδιαίτερη ιστορική σημασία, το οποίο αποδίδεται στον διάσημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.  Κατόπιν πολυετών προσπαθειών, το Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015, ανήκει στο Δήμο Δελφών, λειτουργεί υπό το Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα «Δίκτυο Δελφών», ενώ το 2017 έλαβε τιμητική διάκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Κεντρική θέση στη συλλογή κατέχουν οι ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες τοποθετούνται χρονικά στην προεπαναστατική, επαναστατική, οθωνική και μετέπειτα περίοδο, μέχρι σχεδόν το 1920, οπότε και η χρήση τους άρχισε σταδιακά να εκλείπει, οι οποίες θεωρούνται μοναδικές σε ποικιλία και ποιότητα, ενώ επίσης περιλαμβάνει και παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να τις μελετά εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές.

Παράλληλα εκτίθενται γκραβούρες, πίνακες ζωγραφικής, φιλελληνικά αντικείμενα, κεραμικά, μπακίρια, έπιπλα, φωτογραφίες, έγγραφα, παραδοσιακά κοσμήματα, κεντήματα, όπλα της Επανάστασης του 1821 κλπ. αντικείμενα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.