Με λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, η 200η επέτειος της ιστορικής μάχης της Σουβάλας στις 7 Οκτωβρίου 1824, από τον Δήμο Δελφών και την Κοινότητα Πολυδρόσου.....
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία και συνεχίστηκαν με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων και των θυμάτων των εθνικών αγώνων, τον Εθνικό ύμνο και την κατάθεση στεφανιών, στο μνημείο των πεσόντων στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πολυδρόσου.
Για την Επανάσταση και το γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο και ειδικότερα στη Στερεά μίλησε η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου κα Βασιλική Παπαστάμου.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδρόσου Έφη Τοπάλη.
Το παρών στην τελετή, συν τοις άλλοις, έδωσαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης – Βουλευτής Φωκίδας Γιάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο πανταχού παρών σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης π. Διομήδης, ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Παρνασσού Αθανάσιος Αδαμάκος, ο Πρόεδρος της ΔΕΑ Δελφών και δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Μανανάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Κορομπίλη και Ανδρέας Ζαχαρόπουλος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων της ΔΕ Παρνασσού, Αλέκος Λιάπης και Χρήστος Ασημακόπουλος, οι τοπικοί σύμβουλοι Πολυδρόσου Θεοδώρα Μαστροκώστα και Ηλίας Θάνος, εκπρόσωποι ΔΕΥΑ ΔΕΛΦΩΝ των Σωμάτων Ασφαλείας Πυροσβεστικής και Αστυνομίας, εκπρόσωποι συλλόγων.
200 χρόνια από την «Μάχη της Σουβάλας», όπως αναφέρεται στο χρονολόγιο της Ελληνικής επανάστασης, του Γενικού επιτελείου Εθνικής Αμύνης, η προσφορά ενός μικρού χωριού, της Σουβάλας, σ` αυτόν τον μεγάλο απελευθερωτικό αγώνα.
Όταν το καλοκαίρι του 1824 ο Δερβίς Πασάς, με τους οπλαρχηγούς Γιουσούφ Πασά και τον Αμπάζ Ντίπρα στα πλαίσιο του ευρύτερου Τούρκο-Αιγυπτιακού σχεδίου αντιμετώπισης της Επανάστασης, εισέβαλε με 15.000 στρατό στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Σκοπός των ενωμένων δυνάμεων των Οθωμανών, να καταπνίξουν την επανάσταση στη Στερεά και να περάσουν μέσω Ναυπάκτου στην Πελοπόννησο.
Οι Τούρκοι και μην έχοντας άλλα περιθώρια, συγκέντρωσαν 4οοο άνδρες και με βαρύ οπλισμό ξεκίνησαν και κατευθύνονταν προς τα μέσα Καρκαβέλια, στο Αραχωβίτικο λιβάδι και από εκεί να τραβήξουν για τα Σάλωνα.
Πριν ξεκινήσει η μάχη έφτασε και ο Κομνάς ο Τράκας με τον Γιώργο Καλμούκη με τους άντρες τους.
Ο Δυοβουνιώτης έδωσε το σύνθημα της επίθεσης με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν οι Τούρκοι.
Η μάχη κράτησε μέχρι το απόγευμα της 7ης Οκτωβρίου 1824, και οι Σουβαλιώτες μαθημένοι να πολεμούν καλυπτόμενοι πίσω από τα δένδρα, υποχρέωσαν τους Τούρκους σε άτακτη υποχώρηση, αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς, πολλούς αιχμαλώτους, λάφυρα και όπλα.
H νίκη στα Καρκαβέλια οφείλεται στον ηρωισμό των Ελλήνων, οι οποίοι δεν πτοήθηκαν από την τρομερή υπεροπλία των τούρκικων δυνάμεων.
Μετά τις δυο απανωτές ήττες σε Βάργιανη και Σουβάλα, οι Γιουσούφ πασάς και Αμπάζ Ντίπρα διέλυσαν το στρατόπεδο της Γραβιάς και επέστρεψαν στο Λιανοκλάδι όπου βρίσκονταν ο αρχηγός της εκστρατείας, Δερβίς πασάς.
Μετά το πέρας της Επετείου ακολούθησαν, παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.