Με την υπ’ αριθμ 3378/392374 (ΦΕΚ 1420/31-12-2023 ΤΕΥΧΟΣ Υ.Ο.Δ.Δ.) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας - Ν.Π.Ι.Δ., και ορίστηκαν ως μέλη:...
α) Ο Ευάγγελος Βέργος του Αποστόλου, Γεωπόνος, ως Πρόεδρος.
β) Η Ειρήνη Χαιρέτη του Ιωάννη, Δημόσιος Υπάλληλος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Αντιπρόεδρος.
γ) Η Αθανασία Ψάλτη του Χρήστου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, ως μέλος.
δ) Ο Ευάγγελος Μπαδιεριτάκης του Γεωργίου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωπος του ιδίου Υπουργείου, ως μέλος.
ε) Ο Ιωάννης Τζαβάρας του Αναστασίου, Συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών, ως μέλος.
στ) Η Μαρίνα-Σελήνη Κατσαϊτη του Κωνσταντίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης της Σχολής Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος του ιδίου Πανεπιστημίου, ως μέλος.
ζ) Η Τσεκρέκου Καλλιόπη του Παντελεήμονος, Δημόσιος Υπάλληλος, ως μέλος.
Η θητεία των μελών του ανωτέρω Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής με εξαίρεση τη θητεία της Αντιπροέδρου για χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους έξι μήνες, όπως προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 5062/2023 από τη δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ο Φορέας Διαχείρισης συστάθηκε με τον Ν. 5035/2023, ως ΝΠΙΔ, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, με συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, όπως του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ηγετικών τεχνολογικών επιχειρήσεων και βεβαίως της τοπικής αυτοδιοίκησης με σαφή στόχευση την αξιοποίηση του ελαιώνα ως ενιαίου συνόλου, από άποψη γεωργικής οικονομίας, ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας. Κύριος στόχος του Φορέα είναι, να αναδείξει τα τρία βασικά στοιχεία του Ελαιώνα της Άμφισσας, και συγκεκριμένα: το ιστορικό στοιχείο, το πολιτιστικό στοιχείο αλλά και τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειάς του.
Η προσπάθεια για την προστασία του Ελαιώνα και του ευρύτερου «δελφικού τοπίου», ξεκίνησε με εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2022, με στόχο την αναβίωση του τμήματος του Ελαιώνα που καταστράφηκε, αλλά και της συνολικής ανάδειξης και αξιοποίησης του, ως σύνθετου πολιτιστικού και αγροτικού προϊόντος, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά και της Χώρας, δεδομένης της φυσικής και άρρηκτης συνέχειας του με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και της μεγίστης πολιτιστικής σημασίας του ως μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.