Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, είναι του Αγίου Χριστοφόρου του μάρτυρος και του Προφήτου Ησαΐα......

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

NΕΟ S.O.S ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ! - Θερίζει το έλκος του πλατάνου σε Γραβιά, Καστέλλια, Λιλαία, Πολύδροσο, Αμφίκλεια


 Στελέχη του Δασαρχείου Άμφισσας εξηγούν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Εν Δελφοίς και ζητούν τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης και των πολιτών για τη σωτηρία των εμβληματικών και ζωογόνων δέντρων για τον τόπο!....

Από την Εν Δελφοίς

Εκατοντάδες άτομα πλατάνου ξεραίνονται από την προσβολή της θανατηφόρου ασθένειας έλκος του πλατάνου  που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δεκατέσσερα (14) σημεία το 2018 στις Τ.Κ. Γραβιάς, Βάργιανης και Καστελλίων.Η πετυχημένη και υποδειγματική αντίδραση των υπαλλήλων του Δασαρχείου Άμφισσας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ινστιτούτα του Υπ. Περιβάλλοντος κατάφεραν να απομονώσουν και να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας με καταστροφή των προσβεβλημένων ατόμων, δημιουργία ζωνών απομόνωσής τους και άλλα  κατασταλτικά μέσα.     

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά,  οι προσβολές της ασθένειας επανεμφανίσθηκαν σε τριψήφια πλέον νούμερα. Οι νέες μολύνσεις επεκτάθηκαν και στα όρια των κοινοτήτων Καστελλίων, Γραβιάς, Μαριολάτας,  στήν Λιλαία, το Πολύδροσο αλλά και στην Αμφίκλεια. 

Σύμφωνα με το Δασαρχείο Άμφισσας, αιτία της άσχημης αυτής για τα πλατάνια εξέλιξης είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κατοίκων στην περιοχή, με κλαδέματα και υλοτομίες χωρίς την λήψη προληπτικών μέτρων, αλλά και φορέων που εκτελούν εργασίες, καθαρισμούς ρεμάτων, κλαδέματα στους δρόμους και δίκτυα ΔΕΗ.  Ευρεία ενημέρωση με ημερίδες που διοργάνωσε το Δασαρχείο Άμφισσας  (δύο φορές σε Γραβιά, Πολύδροσο), ενημερωτικά φυλλάδια, πινακίδες, δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ, για τις συνέπειες της ασθένειας, την εξάπλωση και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης δεν έτυχαν της ιδιαίτερης προσοχής κατοίκων και φορέων, όπως  ενημερώνει και εκφράζει το παράπονο της υπηρεσίας μέσω της Εν Δελφοίς η Δασάρχης Άμφισσας  κ. Νικολέτα Τομαρά.

Το έλκος του πλατάνου, που προκαλείται από την παρουσία του μύκητα Ceratocystis platani ,εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006 στην Μεσσηνία και μέχρι σήμερα έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε χιλιάδες πλατάνια. Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει και, όπως μας εξηγούν στελέχη του Δασαρχείου, “ νεκρώνει κάθε πλάτανο ανεξαρτήτου μεγέθους και ηλικίας που θα μολυνθεί”.

Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων που ψηφίστηκε πρόσφατα, (5560/146601/15-5-2023, β΄  3384 ΦΕΚ).  Αυτή ορίζει πολύ αυστηρές ποινές σε όσους, με ενέργειες τους μεταδίδουν την ασθένεια ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και απαγορεύσεις των αντίστοιχων διατάξεων και υποδείξεων του Δασαρχείου,(ποινική δίωξη, διοικητικό πρόστιμο 1.000 έως 50.000 €, κατάσχεση εργαλείων, μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων κ.λ.π. ).

Στην περιοχή μας οι συστάδες πλατάνου και οι δεντροστοιχίες κατά μήκος των ποταμών Αποστολιά, Αγοριανίτη, Κηφισού και οι πηγές Πολυδρόσου και Λιλαίας αποτελούν σημεία ύψιστου κινδύνου, όχι μόνο για εμφάνιση διάσπαρτων κρουσμάτων της ασθένειας, αλλά για ολοκληρωτική καταστροφή των πλατάνων, υπογραμμίζει στην Εν Δελφοίς ο φυτοϋγειονομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Άμφισσας, Δασοπόνος, Κοσμάς Ιωάννου. 

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία και προσοχή πρέπει να δοθεί (κυρίως από την Δημαρχία), για επεμβάσεις σε πλατάνια ιδιαίτερης αισθητικής σημασίας, στις πλατείες των χωριών και στους οικισμούς, που η πολύχρονη παρουσία τους, χαρίζει ένα ιδιαίτερα όμορφο και δροσερό περιβάλλον (πλατείες Επταλόφου, Πολυδρόσου, Καστελλίων, Καλοσκοπής κ.λ.π.).

Το Δασαρχείο σας παρακαλεί να δείξουμε όλοι μαζί, υπηρεσίες, φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και απλοί πολίτες τη δέουσα προσοχή, κάθε ένας απ΄ το πόστο του, προκειμένου να ανακόψουμε την φοβερή αυτή απειλή που υφίσταται ο πλάτανος, με ιδιαίτερα μεγάλες απώλειες για χιλιάδες άτομα, που στην περιοχή μας αποτελεί κυρίαρχο είδος, με ευρεία εξάπλωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου