"Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα στο Ευπάλιο Δωρίδας από λαθεμένες εκτιμήσεις και παραλείψεις των αρμοδίων αρχών (Π.Ε. Φωκίδας κ.ά. ). Άμεση ανάγκη μέτρων αντιμετώπισης"....
Κατατέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 7 Ιούνη 2023 από τη "Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς" διαμαρτυρία των κατοίκων του Ευπαλίου που κινδυνεύουν από το ρέμα Καρδαριώτη, από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων.
Επισυνάπτουμε το έγγραφο που καταθέσαμε στην Περιφέρεια και στο οποίο δείχνουμε την ύπαρξη ρέματος και την αγνόησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Δελφών, που αδειοδότησαν (μετά από δύο (2!) αυτοψίες την κατασκευή μαντρότοιχου, που διακόπτει τη ροή του ρέματος, κατευθύνοντάς το στον οικισμό και άδεια οικοδομής στη ροή του ρέματος.
Επισυνάπτουμε την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχει ρέμα, σύμφωνα με απόφαση του νομάρχη το 1987! Επίσης ότι έχει ζητήσει από το Δήμο Δωρίδας με έγγραφα από το 2020 να ενημερωθεί με όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να μελετηθούν πιθανά αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Ρωτάμε: Από το 2020, που η Περιφέρεια απευθύνθηκε στο Δήμο Δωρίδας για να εκτιμήσει ολοκληρωμένα τις ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας από το ρέμα Καρδαριώτη, σε ποιές ενέργειες προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Δωρίδας;
Αυτό που με σαφήνεια αντιλαμβανόμαστε είναι ότι:
- Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας μετά από δύο (2 ) αυτοψίες που έκανε εμμένει στην απόφαση του νομάρχη του 1987 "ότι δεν υπάρχει χείμαρρος" και επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα.
- Ζητάει από το Δήμο Δωρίδας, με βάση συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία, ενώ γνωρίζει την υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, να κάνει μελέτη και να ενημερώσει αν χρειάζονται αντιπλημμυρικά μέτρα.
- Από ότι φαίνεται στο έγγραφο της Περιφέρειας ο Δήμος Δωρίδας δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για να υποχρεώσει την Περιφέρεια να προχωρήσει στα αναγκαία έργα.
Οι αρμόδιοι πετάνε τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και η ζωή και οι περιουσίες των δημοτών παραμένουν στο έλεος της αδιαφορίας της Περιφέρειας και του Δήμου και όχι της κλιματικής αλλαγής.
Επιπρόσθετα:
- Στη νότια πλευρά του χωριού, οι λόφοι Γενίτσαρη και Κούμαρου αποστραγγίζονταν στο ρέμα Νταουσάνη. Μετά την ανέγερση κατοικίας (με άδεια μάλιστα της πολεοδομίας ), μέσα στο ρέμα και το μπάζωμα του ρέματος από εκεί μέχρι τη στροφή του δρόμου για το Γυμνάσιο, σε κάθε μεγάλη νεροποντή γεμίζει ο δρόμος πέτρες και λάσπη, με κίνδυνο πλημμύρας μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού.
- Τα αποστραγγιστικά αυλάκια μέσα στον οικισμό, που διοχέτευαν τα όμβρια νερά από διάφορα σημεία στο χείμαρρο Μανδήλω μένουν ασυντήρητα και κάποια έχουν κλείσει από χόρτα και χώματα με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται για τον οικισμό.
Δημοσιοποιούμε τα προβλήματα και περιμένουμε απαντήσεις και άμεσες ενέργειες γιατί εμείς δεν θεωρούμε λύση να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας αν πλημμυρίσει το χωριό επειδή η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο Δήμος, ενώ πληρώνουμε ατέλειωτους φόρους για να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.