Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα Πέμπτη 21 Νοεμβρίου....Η Εκκλησία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.....

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ 6Ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 6ης Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου, που διοργάνωσαν ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και ο Δήμος Λαμιέων, το Σάββατο 23-9-2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων.....

Τα εγκαίνια περιελάμβαναν : Έκθεση βιβλίου των Μελών του Ομίλου, Έκθεση του περιοδικού «Φθιωτικός Λόγος», Παρουσίαση του ψηφιακού αρχείου των μελών του Ομίλου με τα βιογραφικά και τα εξώφυλλα των βιβλίων τους, που επιμελήθηκε η Βασιλική Νικοπούλου, Ομιλία του Προέδρου του Ομίλου και παρουσίαση δύο αξιόλογων βιβλίων του Δρ. οικονομικών- συγγραφέα Θανάση Φροντιστή, ο οποίος κατάγεται από το Μώλο Φθιώτιδας.

   Στην αρχή των εγκαινίων ο πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Κώστας Τσιαλαφούτας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Η Γιορτή Φθιωτικού Βιβλίου είναι ένα σημαντικό πνευματικό γεγονός όχι για την πόλη της Λαμίας, αλλά και για τη Φθιώτιδα, και έχει γίνει πλέον θεσμός.

 Στόχος της  Γιορτής Φθιωτικού Βιβλίου είναι η ανάδειξη του αξιόλογου συγγραφικού έργου των Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων σε λογοτεχνικό, ιστορικό, λαογραφικό και επιστημονικό επίπεδο,  και η αξιοποίηση των ανθρώπων του πνεύματος της Φθιώτιδας..

Πιστεύουμε πως ο στόχος αυτός σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί και η απήχηση των δράσεων  του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων έχει διαβεί τα όρια της Φθιώτιδας.[…] Ένα βιβλίο είναι μια ψυχή ντυμένη με λέξεις, φράσεις και εικόνες, ταξιδεύει μέσα στους αιώνες γεμίζοντας φως, πόνο κι αγάπη τους ανθρώπους. Ένα βιβλίο μας ταξιδεύει σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, καλλιεργεί τη φαντασία και την κριτική σκέψη. Το βιβλίο είναι γνώση, μόρφωση, πολιτισμός και πάνω απ’ όλα είναι παιδεία.»

   Την εκδήλωση χαιρέτισε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευμορφία Ρουποτιά η οποία αναφέρθηκε στην παιδαγωγική, μορφωτική και πολιτιστική αξία της λογοτεχνίας και συνεχάρη τον Όμιλο για τις πλούσιες και αξιόλογες δράσεις του και την προσφορά του στον πολιτισμό.

   Το πρώτο βιβλίο του Θανάση Φροντιστή με τίτλο «ΕΛΕΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1941 – 1944, ΔΕΚΑ ΩΔΕΣ» παρουσίασε ο συγγραφέας – ποιητής Δημήτρης Φαφούτης και ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «[…] Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση, σε 10 ωδές, (ελληνική και αγγλική γλώσσα) όπου ο ποιητής με ευαισθησία και ωριμότητα αναφέρεται στους Μαρτυρικούς Τόπους της Ελλάδας,  που γνώρισαν τα αντίποινα των εισβολέων Γερμανών, με λεηλασίες Πόλεων και Χωριών, και εξολόθρευση ολόκληρων πληθυσμών, από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και τους αγώνες των Ελλήνων που αντιστάθηκαν στον ναζισμό για την ελευθερία της πατρίδας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»

Ποιήματα του βιβλίου απήγγειλαν ο ποιητής Βασίλης Τσακίρογλου και η φιλόλογος Βικτώρια Κουσίδου.

     Το δεύτερο βιβλίο του Θανάση Φροντιστή με τίτλο «Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΑΩΝ     ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» παρουσίασε ο ποιητής Βασίλης Τσακίρογλου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής : «[…]Είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό, αλλά και για τον ειδικό το πως ένας έγκριτος οικονομολόγος με διεθνείς σπουδές, αλλά και λογοτέχνης με πλούσιο συγγραφικό έργο και με ιδιαίτερη ευαισθησία στις ανθρώπινες αξίες, ενδιαφέρεται όχι μόνο για την προβολή της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, αλλά για το θαύμα,     θα μπορούσαμε να πούμε, της διασφάλισης της υψηλής ποιότητας της κατασκευής των ναών και θεάτρων της Ελλάδας των κλασσικών χρόνων. 

Και αυτό είναι το σημαντικό για τις μέρες μας, όπου η υποτίμηση        της στατικής και της αρμονίας των οικοδομημάτων με το περιβάλλον τείνει να πάρει διαστάσεις.

Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης βρίσκει τις αρετές που χαρακτηρίζουν το γράψιμο του. Την απλότητα, τη σωστή δομή, το άνετο ύφος, τη στρωτή γλώσσα και προ πάντων την μεθοδικότητα. Μαζί με αυτά    και την αγάπη με την οποία προσεγγίζει τα υπέρλαμπρα έργα που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι αρχαίοι έλληνες αρχιτέκτονες και την ικανότητα του να τα ζωντανεύει παραθέτοντας στοιχεία και πληροφορίες υπεύθυνες και ελεγμένες .

   Στο τέλος ο συγγραφέας των βιβλίων Θανάσης Φροντιστής πήρε τον λόγο και τόνισε τα εξής : « Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και τον Δήμο Λαμιέων και τους φίλους ομιλητές. Δυο λόγια για τα βιβλία που παρουσιάσαμε. Οι λαοί που ξεχνούν το παρελθόν δεν έχουν μέλλον. Πολύ φοβάμαι ότι στη χώρα μας εμείς που πλησιάζουμε τα 100 χρόνια θυμόμαστε το παρελθόν, και θυμόμαστε το παρελθόν για τους αδικοσκοτωμένους. Είμαι 87 χρονών και ζω την παιδική μου ηλικία για να μην ξεχάσω τη βάρβαρη εκείνη γερμανική Κατοχή. Ζήσαμε στη φτώχεια, στην πείνα, στην κακουχία, στην ορφάνια και δεσμευτήκαμε η δική μου γενιά, λίγο προηγούμενες και λίγο μεταγενέστερες, δεσμευτήκαμε με ένα σύνθημα : «Δεν ξεχνώ». Αυτό έχω χτίσει και στη δική μου ζωή, παρά τα μεγάλα μου ταξίδια και τις σπουδές μου στο εξωτερικό και τις διδασκαλίες μου σε μεγάλα πανεπιστήμια, δεν ξέχασα ποτέ την καταγωγή μου, δεν ξέχασα εκείνη τη βασανισμένη περίοδο για τη χώρα. Επειδή πολλοί από σας δε γνωρίζετε θα σας πω ότι 1.106.000 άνθρωποι, συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους. Πώς μπορώ εγώ να ξεχάσω που έζησα την εποχή εκείνη, που έβλεπα παιδιά να πεθαίνουν, άνθρωποι να σκοτώνονται. Πώς μπορώ να ξεχάσω. 400.000 σπίτια ισοπεδώθηκαν και 1.170 χωριά καταστράφηκαν. Είναι δυνατόν να ξεχάσουμε όλα αυτά; Πρέπει να τα ξεχάσουμε; Νομίζετε πως έτσι θα πάμε μπροστά αν τα ξεχάσουμε; Θεωρώ πως όχι. Εγώ έχω στρατευθεί σε μια οργάνωση που λέγεται Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι πάνω από 400 δισεκατομμύρια ευρώ και πρέπει να τα διεκδικήσουμε.

   Σχετικά με το άλλο βιβλίο πιστεύω πως η ποιότητα είναι η μεγαλύτερη επένδυση των ατόμων, των κοινωνιών, των επιχειρήσεων και ολόκληρων χωρών για το μέλλον.

Ασχολήθηκα διοικώντας επιχειρήσεις 40 χρόνια, δίδαξα σε πανεπιστήμια και πάντα μέσα στο επίκεντρο των διδασκαλιών μου, είτε σε συνεργάτες των επιχειρήσεων είτε σε φοιτητές των πανεπιστημίων ήταν η ποιότητα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα έργα που έχουν μείνει από την αρχαία Ελλάδα πρέπει να τα φροντίσουμε, πχ τα θέατρα. Εγώ ασχολούμαι και είμαι μέλος μιας άλλης οργάνωσης που λέγεται ΔΙΑΖΩΜΑ. Αναστηλώνονται αρχαία θέατρα με ιδιωτικές συμμετοχές και όχι με κρατικές. Έχω δημοσιεύσει μελέτες σε όλο τον κόσμο. Αυτά που έχουν μείνει στη χώρα μας με πρώτιστο τον Παρθενώνα όπως έχει πει ο μεγάλος της ποιότητας Juran είναι η επιτομή της υψηλής ποιότητας. Ακούσατε, στα ταξίδια σας, σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου να έχουν υπάρξει μνημεία από τον 6ο αιώνα π.Χ. ίσως και πριν, με αυτή την καταπληκτική ποιότητα;»












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.