Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για το νερό

Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών για το νερό: Ας είναι εμπόρευμα και ας το χρυσοπληρώνει ο λαός, αρκεί να είναι στα δικά μας χέρια…....

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, βαθαίνει και πάει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού. 

Και όχι, αυτό δεν είναι «fake news», αλλά πραγματικότητα, όσο και να προσπαθεί να το “μασκαρέψει” η κυβερνητική προπαγάνδα. 

Το νομοσχέδιο – μαμούθ των 263 άρθρων στόχο έχει την επιτάχυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση», την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ενέργειας, της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού. Επιδιώκει να διαμορφώσει καλύτερους όρους κερδοφορίας για τους επενδυτές σε αυτούς τους τομείς. Κερδοφορία όμως που θα χρυσοπληρώσει ο λαός με νέες αυξήσεις της τιμής του νερού. Πρόκειται για διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίαρχο στοιχείο του νομοσχεδίου –όσον αφορά το νερό τουλάχιστον– είναι η προετοιμασία του εδάφους για την πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ, που προβλέπει την “απελευθέρωσή” του κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.λπ. Δηλαδή, την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων για τις απρόσκοπτες επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα. Ενώ η νέα “ανεξάρτητη” αρχή θα παίζει ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως κάνει μέχρι σήμερα στον κλάδο της ενέργειας.

Επιπλέον, για να διευκολύνει περισσότερο τα αρπακτικά των ΑΠΕ, πέρα από τη συνέχιση της παράδοσης δασών και δασικών εκτάσεων, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δασικών υπηρεσιών και άλλα εκτρωματικά που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά εισάγεται ρύθμιση για απαλλοτρίωση χωραφιών των βιοπαλαιστών αγροτών. Δηλαδή, όποιου αγρότη η γη συνορεύει με επένδυση ΑΠΕ, κινδυνεύει με αναγκαστική απαλλοτρίωση του 20% του χωραφιού. 

Η ένταξη του νερού σε ρυθμιστική αρχή αποτελεί κοινοτική υποχρέωση. Είναι απαίτηση και προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης, που πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο για να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις κονδυλίων για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου. Σε αυτό έχουν συμφωνήσει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με διαφοροποιήσεις στο ποιοι κλάδοι και μερίδες του κεφαλαίου θα προταχθούν σε σχέση με άλλους.

Ο ρόλος της νέας ρυθμιστικής αρχής θα είναι η κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με προκαθορισμένα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό απαιτεί συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων που μόνο οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν την δυνατότητα να κάνουν. Αυτό θα οδηγήσει στην συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου, δηλαδή σε συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ, σε απορρόφηση άλλων από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Οι οποίες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ως Ανώνυμες Εταιρίες και εισηγμένες εδώ και χρόνια στο χρηματιστήριο, λειτουργούν καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανεξάρτητα αν τον έλεγχο της εταιρίας έχει το κράτος, ο δήμος ή ο ιδιώτης μέτοχος. Με την ένταξή τους σε μια ρυθμιστική αρχή, ενισχύεται το υπάρχον θεσμικό και νομικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης του νερού. 

 Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το νερό να ακριβύνει για τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες, αφού θα φορτωθούν το επιπλέον κόστος εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Θα γίνεται έλεγχος της ζήτησης και όχι αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, η οποία σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση.

Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε προσωρινά μετά την επεξεργασία στις επιτροπές της Βουλής κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας και τις διαφωνίες της ΚΕΔΕ. Βέβαια η ΚΕΔΕ, οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, ποσώς νοιάστηκαν για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου στα λαϊκά στρώματα. Εξάλλου αυτοί είναι που πρωτοστατούν στην πιστή υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους δήμους τους όλα αυτά τα χρόνια. Απλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να κρατήσουν “δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη” και ζορίστηκαν. Απ’ τη μια τους όρκους πίστης στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, απ’ την άλλη τον κίνδυνο να φύγει απ’ τα χέρια τους ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, μικροπολιτικής και ρουσφετιού, όπως οι ΔΕΥΑ. 

Τελικά ΚΕΔΕ και Υπουργείο τα βρήκανε προσωρινά και το νομοσχέδιο θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την επόμενη βδομάδα. Η ΚΕΔΕ εμφανίζεται ικανοποιημένη από την δέσμευση της Κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει πρόθεση ιδιωτικοποίησης των νερών της χώρας και από τις αναγκαίες αναδιατυπώσεις επί του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου που έγιναν, προκειμένου να υπηρετείται σωστά ο στόχος της προωθούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας, η εφαρμογή δηλαδή της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ, που προβλέπει την “απελευθέρωσή” του νερού. Κρατάνε προσωρινά την διαχείριση του απελευθερωμένου εμπορεύματος νερού, μιλώντας υποκριτικά για κοινωνικό αγαθό. Έτσι μπορούν να το περάσουν πιο εύκολα και ανώδυνα στα δημοτικά συμβούλια και στη συνείδηση των δημοτών τους, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές.    

Αυτές τις θέσεις έφερε ως πρόταση στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο η δημοτική αρχή Δελφών, με τις υπόλοιπες παρατάξεις να προσθέτουν η καθεμιά τους και από ένα λιθαράκι εξαπάτησης του λαού στο τελικό ψήφισμα που υιοθέτησαν. Έτσι κι αλλιώς δεν έχουν και κάτι ουσιαστικό να τους διαφοροποιεί, την ίδια στρατηγική υπηρετούν.   

Για την Λαϊκή Συσπείρωση, την παράταξη του ΚΚΕ στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού, προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους που προωθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ. Γι’ αυτό και καταψηφίσαμε αυτό τον “αχταρμά” που συνδιαμόρφωσαν ο Δήμαρχος Δελφών με τον επικεφαλής της “αριστερής” – “αυτοδιοικητικής” παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο. Για εμάς σταθερά και χωρίς παζάρια, νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση, προκειμένου για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.

Απαιτούμε την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού που υλοποιεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Την διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με τα κατάλληλα έργα για την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή.

Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων και καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα και  κατάργηση των εργολάβων από τις ΔΕΥΑ και τις υπηρεσίες ύδρευσης. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου