Το μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ Δομβούς της Βοιωτίας είχε έντονη δράση στα χρόνια του 1821. Αναλυτικότερα θα παρουσιάσουμε με αφορμή την 6η Μαΐου (ημέρα κοιμήσεως του Οσίου Σεραφείμ), τρεις σκηνές με πρωταγωνιστές τον Καραϊσκάκη και τα παλληκάρια του στις δυο αλλά και τον ίδιο τον Όσιο Σεραφείμ στην τρίτη!.....
Το Μοναστήρι
Η Μονή βρίσκεται στα δυτικά του νομού Βοιωτίας χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων στις πλαγιές του Ελικώνα, στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του.
Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Όσιο Σεραφείμ και εορτάζει κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου, ημερομηνία κοιμήσεως του Οσίου. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σεραφείμ περί το έτος 1598 κατόπιν καθοδήγησης της Παναγίας στην θέση Δομβός, στους πρόποδες του Ελικώνα. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.
Τα γεγονότα
Ο Καραϊσκάκης ζητά την βοήθεια του Οσίου
Ήταν 1826 όταν ο Καραϊσκάκης ξεκίνησε για την εκστρατεία στα ανατολικά της Ρούμελης με σκοπό να κάνει ζημιά στην βοήθεια που θα έστελναν οι Τούρκοι της περιοχής στον Κιουταχή που πολιορκούσε την Αθήνα. Όταν ο Καραϊσκάκης πέρασε από το μοναστήρι του Οσίου Σεραφείμ άφησε εκεί 100 παλληκάρια του σαν φρουρά. Αρχηγός αυτής της φρουράς, ο Νικόλαος Μπαρμπιτσιώτης. Στις 15 και 17 του Νοεμβρίου, 1000 Τούρκοι του Κιουταχή θέλησαν να «πατήσουν» το μοναστήρι. Όμως, οι 100 του Μπαρμπιτσιώτη δεν τους άφησαν και αναγκάστηκαν να γυρίσουν στην Λιβαδειά. Λίγο πριν από την μάχη της Αράχωβας ο Καραϊσκάκης βρέθηκε ξανά στην μονή. Ο καπετάνιος προσκύνησε την εικόνα τους Αγίου και του λέει: <<Άγιε του Θεού, βοήθησέ με! Επειδή του λόγου σου μπορείς και μιλάς όπως θέλεις μπροστά στον φιλάνθρωπο Θεό, μίλα του, για να καταστραφούν οι εχθροί με την εκστρατεία που κάνω ενάντιά τους! Όλη μου την ελπίδα μου αλλά και του στρατού μου τη στηρίζω στη δική σου προστασία, Άη Σεραφείμη!>>. Ύστερα φίλησε την εικόνα του και έφυγε για την Αράχωβα.
Ο Καραϊσκάκης και τα παλληκάρια του προσεύχονται
Ήταν 1827 όταν μετά από την Αράχωβα, το Δίστομο, το Τουρκοχώρι, την Δόμβαινα και τις εκεί μάχες που είχε δώσει, ο Καραϊσκάκης, κατευθυνόταν προς την Αθήνα για να την βοηθήσει από τα ασκέρια του Κιουταχή. Φτάνει, λοιπόν, πάλι στον Όσιο Σεραφείμ. Εκεί είχε βρεθεί και πριν την εκστρατεία. Τώρα πάλι κατευθύνεται στο καθολικό της μονής και βρίσκεται γονατιστός μπρος στον άγιο τάφο του Οσίου Σεραφείμ. Μαζί με όλα τα παλληκάρια του, προσευχήθηκαν: <<Βοήθησέ μας, Άη Σεραφείμη, να διώξουμε τον Κιουτάγα από την Αθήνα, να γλιτώσουμε τους κλεισμένους χριστιανούς στην Ακρόπολη και να κάμουμε στους Τούρκους δεύτερη Αράχωβα. Εγώ, θα σου φέρω χρυσό καντήλι στον τάφο σου και εκατό λαμπάδες ίσα με το κορμί μου, κι ακόμα θα στολίσω σαν παλάτι το μοναστήρι σου!>>. Όλα τα παλληκάρια ξεσκούφωτα και γονατισμένα και πρώτος από όλους ο καπετάνιος τους. Όμως τούτη τη φορά ο Όσιος δεν τους «αξίωσε».
{Σχόλιο: Άλλα τα σχέδια του Θεού και των Αγίων Του για τον δρόμο της Ιστορίας!}
Η οργή του Οσίου Σεραφείμ
Λένε πως το 1821 όταν ο Ομέρ Βρυώνης κατέβηκε στην Βοιωτία, οι καλόγεροι του μοναστηριού του Οσίου Σεραφείμ εγκατέλειψαν το μοναστήρι και έφυγαν να σωθούν. Όταν έφτασαν εκεί οι Τούρκοι, το βρήκαν άδειο. Από τον θυμό τους αποφάσισαν να κάνουν ζημιές στην εκκλησία. Σαν μπήκαν όμως μέσα, βλέπουν να στέκεται μπρος στο ιερό ένας γέροντας, ντυμένος στα μαύρα με ένα ραβδί στο χέρι. Ο γέροντας τους αγριοκοίταξε και τους έκανε νεύμα να φύγουν από την εκκλησιά. Οι Τούρκοι γνώρισαν τον Όσιο Σεραφείμ και αμέσως βγήκαν από την εκκλησία. Την άλλη μέρα, ένα μαύρο σύννεφο σκέπασε το μοναστήρι και άρχισαν αστραπόβροντα. Όμως γύρω επικρατούσε καιρός ολοκάθαρος. Αμέσως, άρχισε να πέφτει χαλάζι που έσπαζε τα κεραμίδια από τα κελιά που έμεναν οι Τούρκοι. Αυτοί κατάλαβαν, πως όλα αυτά προέρχονται από την οργή του Οσίου Σεραφείμ και τον παρακάλεσαν να σταματήσει την θεομηνία για να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Ο Όσιος τους άκουσε και οι Τούρκοι κράτησαν την υπόσχεσή τους και έφυγαν.
Πηγές:
1) ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ, Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ, Σελ. 128-129 και 117-120 με παραπομπές σε διάφορα άλλα έργα
2) Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς - Βικιπαίδεια (wikipedia.org) (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%9F%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A3%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BC_%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CF%82)
3) Οσίου Σεραφείμ Δομβούς – ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ, ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΛΙΔΟΣ (imtl.gr) (https://www.imtl.gr/?page_id=713)
Πηγή Εικόνας: http://www.imtl.gr/wp-content/uploads/2011/11/%CE%99%CE%9C%CE%9F%CE%A3-008.jpg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.