Επίκαιρη επερώτηση Δημήτρη Αναγνωστάκη
Θέμα: “Πολιτική Περιφέρειας για τα… σκουπίδια”.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Eξοπλισμός Δήμων Φωκίδας, εντάξεις Δήμων Βοιωτίας, ΧΥΤΑ Χαλκίδας,
ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας & Λαμίας. ....
Ι. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των Περιφερειών και των Δήμων της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η χώρα μας είναι στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών της Ε.Ε., με ποσοστό ταφής περίπου 80% και ανακύκλωση μόλις 20%.
Η περίοδος είναι κρίσιμη, διότι σε όλη τη χώρα διαβάζουμε ότι υλοποιούνται οι σχεδιασμοί για τα απορρίμματα και ότι έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί δεκάδες μεγάλα έργα, όπως Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αλλά και δράσεις για τη διαλογή στη πηγή, όπως εξοπλισμός διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων (βιοαπόβλητα), δηλαδή καφέ κάδοι και οχήματα αποκομιδής, πλυντήρια κάδων, πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης κ.α.
Γνωρίζουμε επίσης ότι το τέλος ταφής, που ανέρχεται για εφέτος σε 20 ευρώ/τόνο, θα επιβληθεί και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Δήμους και κατ΄επέκταση τους πολίτες.
Πώς παρεμβαίνουμε; Με ποιες πολιτικές; Με τι εργαλεία αντιμετωπίζουμε αυτή τη κατάσταση.
Πρώτα από όλα υπάρχει το ΕΣΠΑ, που χρηματοδοτεί το σύνολο των έργων και δράσεων, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και που θα πρέπει κάθε Περιφέρεια να έχει ως άμεση προτεραιότητα, αφενός για τη περιβαλλοντική διάσταση και αφετέρου για την αναπτυξιακή διάσταση του όλου θέματος.
Οι πηγές χρηματοδότησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι το τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη), τα ΠΕΠ των Περιφερειών και το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»
Και ενώ διαπιστώνουμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια κινητικότητα, εντάσσονται και υλοποιούνται έργα, στη δική μας Περιφέρεια δεν γίνεται τίποτα.
Μηδέν εντάξεις στο τομεακό του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μηδέν εντάξεις στο “Αντώνης Τρίτσης” και μηδέν εντάξεις στο ΠΕΠ.
Είναι γνωστό ότι προτάσεις έχουν υποβληθεί από το 2019 και 2020 τόσο από τους Δήμους όσο κι από το ΦοΔΣΑ αλλά δυστυχώς η περιφέρειά μας δεν έχει εντάξει ακόμη ένα (1) ευρώ. Πόσο μάλλον να απορροφήσει πόρους από το τρέχον ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει στις 31/12/2023 και υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να χαθούν πόροι. Σας θυμίζω την επιστολή του Δημάρχου Δελφών, από 26 Φεβρουαρίου 2021, που εκφράζει την αγωνία του για προτάσεις που έχουν υποβάλλει για περισσότερο από 2 χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόοδος.
Ειδικότερα για την Περιφέρειά μας, το υπερεπείγον είναι ο εξοπλισμός των Δήμων της Φωκίδας για βιοαπόβλητα, αφού ήδη η Μονάδα Κομποστοποίησης είναι έτοιμη και δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς και οι εντάξεις των Δήμων της Βοιωτίας για τη ΜΕΑ Θήβας, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα.
Το θέμα μας έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν και μας απασχόλησε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3 Μαρτίου 2022, όπου ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ και Δήμαρχος Λαμιέων μας έκανε σχετική ενημέρωση.
Τότε είχατε δεσμευτεί ως περιφερειακή αρχή, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα είχαν ενταχθεί όλες οι προτάσεις, που είχαν υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειάς μας. Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν 2 μήνες και φυσικά ουδεμία ένταξη!
ΙΙ. ΧΥΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιοποιηθεί αποφάσεις του ΦοΔΣΑ και σχεδόν καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα, για τον επικείμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Ακούμε ότι υπάρχουν προτάσεις από τους Δήμους της Κεντρικής & Νότιας Εύβοιας, για την κατασκευή κινητής ΜΕΑ, μέχρι την κατασκευή των μεγάλων έργων ΜΕΑ & ΧΥΤΥ. Ακούμε επίσης ότι ο ΧΥΤΑ λειτουργεί παρά το ότι έληξε η περιβαλλοντική του αδειοδότηση και ότι τα έργα αντιστήριξης που έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί, δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Το ερώτημα είναι εάν ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας και ειδικότερα εάν ζητήθηκε η χρηματοδότηση των έργων αντιστήριξης και εάν ναι, που βρίσκεται το όλο θέμα;
ΙΙΙ. ΜΕΑ & ΧΥΤΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑΣ
Ο ΦοΔΣΑ με δελτία τύπου ενημέρωσε ότι υπέβαλε προτάσεις για τα 2 μεγάλα έργα της Περιφέρειας. Για τη ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και για τη ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Λαμίας στις 7 Ιουλίου 2021. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ενταχθεί τα έργα και το ερώτημα είναι γιατί;
Όταν μάλιστα βλέπουμε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, να έχουν ενταχθεί 25 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, να έχουν ενταχθεί σχεδόν όλα τα έργα και να έχουν μείνει εκτός μόνο της Περιφέρειάς μας, τότε απόλυτα δικαιολογημένα επιβεβαιώνεται, στη συνείδηση των πολιτών, η αναποτελεσματικότητα και η ανεπάρκεια της περιφερειακής αρχής.
Στον αντίποδα βλέπουμε την περιφέρεια της Θεσσαλίας και την επιτυχία της να εντάξει και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Λάρισας. Σημειώνεται, ότι η Θεσσαλία έχει εντάξει όλα της τα μεγάλα έργα, όπως τη ΜΕΑ Τρικάλων – Καρδίτσας, που συμβασιοποιήθηκε και ξεκινά η κατασκευή της, τη ΜΕΑ Βόλου και φυσικά τη ΜΕΑ Λάρισας!
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για σθεναρή πολιτική διεκδίκηση του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας, που τελεσφόρησε υπέρ των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους! Δυστυχώς, στη Στερεά Ελλάδα έχουμε ΜΗΔΕΝ εντάξεις και δεν ευθύνεται ο κακός μας ο καιρός.
Μετά τα παραπάνω, ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Γιατί δεν έχουμε εντάξεις στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων;
Τις πταίει;
Γιατί αθετήσατε τη δέσμευσή σας προς το περιφερειακό συμβούλιο και δεν εντάχθηκαν οι κατατεθειμένες προτάσεις των Δήμων και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Στερεάς;
Ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε η χρηματοδότηση των έργων αντιστήριξης και εάν ναι, που βρίσκεται το όλο θέμα;
Γιατί δεν έχουν ενταχθεί τα έργα, Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων & Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χαλκίδας και Λαμίας, όταν οι προτάσεις κατατέθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και στις 7 Ιουλίου 2021 αντιστοίχως;
Γιατί δεν διεκδικήσατε την ένταξη μεγάλων έργων, όπως η όμορη περιφέρεια Θεσσαλίας, που ενέταξε στο ΕΣΠΑ έργο προϋπολογισμού 49,5 εκατ. ευρώ; Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, την επέκταση Κυψέλης ΧΥΤΑ και έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από το έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο ΦΟΔΣΑ Θεσσαλίας θα έχει ετήσια έσοδα 500.000 ευρώ.
Εσείς, σαν περιφερειακή αρχή, άσχετα εάν χρησιμοποιούνται πόροι από το ΠΕΠ ή το Τομεακό, δεν πρέπει να συμβάλετε σε αυτή τη κοινή προσπάθεια των Δήμων & του ΦοΔΣΑ;
Τελικά υπάρχει περιφερειακή αντίληψη και πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων της Στερεάς;
Ο επικεφαλής της ”Στερεά Υπεροχής”
Δ. Αναγνωστάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.