Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

.... Σήμερα, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, του 2024 τιμάται η μνήμη της Αγίας Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος .....Έφυγε σήμερα από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΌΠΟΥΛΟΣ......

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου

Καλό μεσημέρι.

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκε θετικός στον Covid. .....

Ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και για το επόμενο διάστημα θα εργάζεται από το σπίτι του. Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας τον κ. Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) για τα βασικά σημεία του περιεχομένου της οποίας έχετε ήδη ενημερωθεί με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.


Για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan)

Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στον  εορτασμό της Ημέρας της Ορθοδοξίας και κατόπιν είχε ιδιαίτερη συζήτηση  με  τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια  γεύματος που του παρέθεσε ο τελευταίος.

 

Το γεύμα κράτησε πάνω από 2 ώρες και το κλίμα υπήρξε πολύ καλό. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση  την οποία είχαμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Η  συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μένει να φανεί βεβαίως και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. 

 

Υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει  η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις.

 

Προς όφελος όλων είναι  να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και να μην συσσωρεύουμε επιπλέον ένταση και προβλήματα. 

 

«Ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην έναρξη της συνάντησης που είχε στη συνέχεια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

 

«Ελπίζω» συνέχισε «ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

 

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

 

Η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ύπαρξη ανάγκης συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία. 

 

Συμφωνήθηκε επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Άγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

 

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Το απόγευμα και αύριο ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

Για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας

 

Ο Πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να βρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα που εγείρονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανέπτυξε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες -όπως η πρόταση των έξι σημείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και επανήλθε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών.

 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μετά την  εισήγησή του, γίνεται στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν της 8ης Μαρτίου, το οποίο αναφέρει ότι θα εξεταστεί η πρόταση του Πρωθυπουργού για πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Βρίσκει απήχηση το επιχείρημα  του Πρωθυπουργού ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει σταματήσει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς και ότι η τιμή του δεν προσδιορίζεται από την προσφορά και από τη ζήτηση, αλλά δυστυχώς προσδιορίζεται  κερδοσκοπικά. Επιβεβαιώνεται, άλλωστε, η επισήμανση αυτή από  το γεγονός ότι από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Πρωθυπουργού και υπήρξε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει σημαντικά. 

     

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου της βούλησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό -ενεργειακό και γεωπολιτικό- ρόλο να διαδραματίσει ως πύλη εισόδου για LNG, αλλά και ως χώρα υποδοχής του φυσικού αερίου.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, προπάντων, το γεγονός ότι -και πάλι ύστερα από ελληνική παρέμβαση- υπάρχει, στην ενότητα της άμυνας, αναφορά στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά  στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Έτσι, εκτός από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνεται και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει, οποιοδήποτε κράτος-μέλος της σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

 

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και πάλι την πρόταση οι αμυντικές δαπάνες ή τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες -δηλαδή αυτές που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αμυντικών δαπανών- να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και στο χρέος. Σχετική συζήτηση  διεξάγεται ήδη σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο της γενικότερης διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι, μάλιστα, σημαντικό το γεγονός ότι -πέραν της Ελλάδας-  αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν την ελληνική άποψη ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι διαφορετικής τάξης από τις υπόλοιπες δαπάνες, καθώς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός  κάθε χώρας ιδίως, μάλιστα, όταν η Ευρώπη θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη έχουν φτάσει πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, αριθμός που αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί.  Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσφυγες από την Ουκρανία. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες -όπως και άλλες χώρες- παρέχουμε την αλληλεγγύη αυτή,  χωρίς αστερίσκους, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση όταν αντιμετώπισε αντίστοιχες προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε, ως Ελλάδα, πολιτική αρχών και προσδοκούμε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να  αποτελέσει το έναυσμα για να προχωρήσει, επιτέλους, η συζήτηση για το κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου με δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.


Κοινή συνισταμένη των δραστηριοτήτων του Πρωθυπουργού τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Τουρκία είναι η ενίσχυση του διεθνούς status της Ελλάδας, η προαγωγή των εθνικών συμφερόντων και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.

 

Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών 

 

Παράλληλα προς τη διεθνή δραστηριότητα του Πρωθυπουργού, πρώτιστο μέλημα του ιδίου και της Κυβέρνησής μας παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επάλληλες κρίσεις και η θωράκιση της κοινωνίας. 


Αυτήν την εβδομάδα -όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, προκειμένου να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία. 


Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν  περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας. 


Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αφού η χώρα και η οικονομία μας περνά μέσα από τις συμπληγάδες που διαμορφώνουν οι διεθνείς κρίσεις. Πορευόμαστε με σχέδιο, με ρεαλισμό χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το αύριο, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είχαν κάτι πολύ ουσιαστικό να προσθέσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε σήμερα. 


Στηρίξαμε οικονομικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσο οριζόντια, όσο και στοχευμένα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και κάθε μηχανισμό του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και την  κερδοσκοπία. Θα επιμείνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αποτελεσματικής και άμεσης ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.


Θα  κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέτρο που μπορεί να αποδώσει πρωτίστως γιατί  η κοινωνία χρειάζεται στήριξη, αλλά  και γιατί αυτός ο δρόμος είναι που θα εμποδίσει το λαϊκισμό και τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος στο τόπο μας.  

 

Για το νομοσχέδιο «δουλειές ξανά»

 

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση  συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με σκοπό να προαγάγει και να διευκολύνει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε  από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση- το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Αφορά την μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ -που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης-  και τη μετατροπή του σε μηχανισμό περιορισμού της ανεργίας και διευκόλυνσης των ανέργων να βρουν την εργασία που επιθυμούν.  Θεσμοθετούνται μια σειρά από παρεμβάσεις, που ξεκινούν από τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.

 

Αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ -που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες- και παρέχονται περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους. Στόχος είναι η ανάπτυξη από τον Οργανισμό ακόμα πιο κομβικού ρόλου στην αγορά εργασίας και  η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις. Δίνεται, επίσης, έμφαση  σε αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές, που  να ανταποκρίνονται στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του περιβάλλοντος εργασίας και της νέας οικονομίας. Τέλος, βασική είναι και η περαιτέρω ενίσχυση  της κοινωνικής πολιτικής μέσα από τις αλλαγές που κάνουμε.   

 

Στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου ιδιαίτερα σημαντική είναι  η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων αυτών που προβλέπονται και για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Γιατί είναι σημαντική; Γιατί με αυτό τον τρόπο όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια θα μπορούν να έχουν   παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και ταυτόχρονα να έχουν τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων. Κρίθηκε σημαντική η παρέμβαση αυτή καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα. 


Επιδιώκεται, έτσι, η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων, καθώς  είναι προφανές ότι άνθρωποι, που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών, τις οποίες στερούν από εκείνους που έχουν  μεγαλύτερη ανάγκη, από  εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα. Η Κυβέρνησή μας είναι εδώ για να στηρίζει ουσιαστικά και αναβαθμισμένα όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, αν η νόσηση του κυρίου Πρωθυπουργού από Covid ανατρέπει τα δεδομένα για τις ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα -πολλοί λένε και αύριο- των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αν αυτή τη φορά θα δούμε διευρυμένη περίμετρο των δικαιούχων, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός, όπως σας είπα, θα εργάζεται κανονικά από το σπίτι του. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός εκτελείται κανονικά και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε τις ανακοινώσεις των μέτρων, τα οποία έχουμε πει.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω, για το ποια είναι η θετική ατζέντα που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) και αν μέσα σ’ αυτή περιλαμβάνεται το θέμα των ενεργειακών, διότι η Ελλάδα ουσιαστικά παίρνει φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, μέσω δύο αγωγών και αν υπήρξε κάποια θέληση, κάποια πρόθεση, του κ. Ερντογάν, ώστε ο EastMed να περνάει μέσα από την Τουρκία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα, δόθηκε έμφαση στη συνέχιση της συζήτησης και στην ανάδειξη της σημασίας της θετικής ατζέντας, που βρίσκεται σε εξέλιξη  ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Δεν έγινε συγκεκριμένη και μεγαλύτερη κουβέντα και εκτενέστερη για τα ενεργειακά. Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη η θετική ατζέντα που βρίσκεται σε συζήτηση ανάμεσα σε αξιωματούχους των δύο χωρών, να συνεχιστεί και να της αποδίδουμε τη δέουσα σημασία. Κατά τα άλλα δεν υπήρξε κάτι εκτενέστερο ή ειδικότερο, σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, στη συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.  

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω αν με το χθεσινό βήμα ή το “θεμέλιο”, όπως χαρακτηρίστηκε κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό που ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει ως δεδομένο στην προηγούμενη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες. Αναφέρομαι σε αυτή που είχαν στο ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 2021, ότι δηλαδή θα υπάρχει κάποιου είδους «κόκκινο» τηλέφωνο, ένας ειδικός μηχανισμός για την απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών. Και ένα επιμέρους σκέλος, αν μου επιτρέπετε. Τόσο με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), όσο και σήμερα με τον κ. Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy), συζητήθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που βρίσκονται στις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας. Ο κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan), κατά πληροφορίες από τουρκικά Μέσα, βοήθησε, μάλιστα, μας ενημέρωσε ότι απεγκλωβίστηκε και μία Ελληνίδα από τη Χερσώνα. Υπάρχει κάποιο έδαφος προκειμένου να αλληλοβοηθηθούμε, να συνεργαστούμε με την Τουρκία και για τον απεγκλωβισμό του Έλληνα Προξένου από την Μαριούπολη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, συνομιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους και με καθέναν που μπορεί να βοηθήσει, για να συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στη δημιουργία και στη λειτουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τον απεγκλωβισμό των αμάχων γενικώς. Προφανώς, έχουμε κι ένα αυξημένο ενδιαφέρον και μια αυξημένη ανησυχία για τους ομογενείς, προφανώς και για τον Έλληνα Πρόξενο που παραμένει εγκλωβισμένος στη Μαριούπολη. Από εκεί και πέρα, όπως σας είπα και προηγουμένως, η συζήτηση με τον κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι δύο πλευρές, προφανώς και επανέλαβαν τις σταθερές τους θέσεις. Δεν υπήρχε, όμως, η οξύτητα και η ένταση, που είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα και αυτό αξιολογείται ως ένα πολύ θετικό βήμα. Ο Πρωθυπουργός πάντοτε ήταν ανοιχτός και πίστευε στην αξία του διαλόγου, ανεξαρτήτως από τις διαφορές και τη διαφωνία και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εξακολουθούν να παραμένουν σε μια σειρά από ζητήματα.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα έχουμε κάποιο «κόκκινο» τηλέφωνο, έναν ειδικό μηχανισμό απευθείας επικοινωνίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε, ήδη, το επόμενο διάστημα προγραμματίσει μια σειρά από σημαντικούς τομείς για συζήτησης με την Τουρκία. Προγραμματίζουμε, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το πνεύμα  της χθεσινής συζήτησης, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας για τον Σεπτέμβριο στην χώρα μας. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Υπάρχει μια διαδικασία επικοινωνίας που έγινε σε καλό κλίμα και ευελπιστούμε να συνεχίσει έτσι το επόμενο διάστημα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνεπώς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τι θα αφορούν; Θα αφορούν οικονομικά ζητήματα ή και στρατιωτικά ή και για παράδειγμα το «κόκκινο» τηλέφωνο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τον επόμενο μήνα θα γίνει η συζήτηση αυτή στην Άγκυρα. Θα επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα, όταν θα πλησιάζουμε στη συνάντηση αυτή.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη συζήτηση, έχουν βγει ακόμα και ημερομηνίες, όπως 22 Μαΐου. Το σχόλιό σας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει πολλές φορές ότι η συζήτηση αυτή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Ο κόσμος αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα και στη ζωή του τις συνέπειες του πολέμου και της ακρίβειας. Η μέριμνα και η σκέψη της Κυβέρνησης είναι πώς, με πράξεις, θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις οδυνηρές συνέπειες που αφορούν το σύνολο των πολιτών, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η μέριμνά μας, αυτές είναι οι προτεραιότητές μας, με αυτό ασχολούμαστε και με τίποτα παραπάνω. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πάλι στα μέτρα θα ήθελα να σας πάω. Ήθελα να σας ρωτήσω ότι σήμερα στην ειδησεογραφία, ακούγεται έντονα αν θα υπάρξει, για παράδειγμα, ένα κουπόνι στα καύσιμα. Έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο και αν θα υπάρχει κάποιο εισοδηματικό κριτήριο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα μέτρα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της ακρίβειας παντού. Άρα και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός από τα μέτρα αντιμετώπισης. Σε δύο-τρεις μέρες θα έχουμε την ανακοίνωση των μέτρων, για να ξέρει ακριβώς ο κόσμος τι είναι αυτά που θα κάνουμε.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Γράφτηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν διαψεύστηκε από εσάς, από την Κυβέρνηση, ότι συγκεκριμένα εσείς ετοιμάζεστε να φέρετε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εφημερίδων. Ετοιμάζεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται συνεχώς νομοθετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις για μια σειρά πραγμάτων. Όταν είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε κάτι, θα το παρουσιάσουμε.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προ της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι πιθανόν να υπάρξει μια συντονιστική συνάντηση ανάμεσα στις χώρες του Νότου. Υπάρχει κάτι νεότερο από αυτό το μέτωπο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Θα ενημερωθείτε όταν υπάρξει κάτι.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το ζήτημα του ευρωομολόγου. Οι αντιρρήσεις των Βορείων επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει απορροφηθεί μεγάλο μέρος των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει σκέψη στην Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων για το ζήτημα της ακρίβειας ή κάποιων τομέων αυτού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει προβεί σε πλήρη προγραμματισμό και κατάθεση σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προχωρούμε βάσει αυτού του σχεδίου. Ήδη, έχουν γίνει οι πρώτες εκταμιεύσεις. Αρκετά από τα ζητήματα αυτά απαντούν στο έλλειμμα υποδομών και χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών που έχει η χώρα, που παίζουν και αυτές το ρόλο τους σε ό,τι αφορά τις δραματικές επιπτώσεις της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κομμάτι. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και στο εσωτερικό -όπως σας είπα προηγουμένως, θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα την ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων- αλλά και να πρωταγωνιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για εργαλεία που και θα ανακουφίσουν τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Ευρωπαίους καταναλωτές απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, θα αποτελούν ουσιαστικές πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στο σύνολό τους.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από Ρωσία, στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το Καράκας, με την Κυβέρνηση Μαδούρου. Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης παραμένει η ίδια όσον αφορά τη Βενεζουέλα; Ποιος είναι Πρόεδρος για την ελληνική Κυβέρνηση στη Βενεζουέλα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική Κυβέρνηση είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων και διεθνών σχέσεων.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.