Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Ένα μικρό ήξερες ότι για τον Όσιο Λουκά Βοιωτίας Του Ηλία Χρ. Θάνου


 Με αφορμή την εορτή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω γράφουμε μερικά (λίγα) μικρά κείμενα για την δράση της μονής (αλλά και του ίδιου του Οσίου Λουκά!) στα χρόνια της επανάστασης του 1821.....

Ήξερες ότι:

1)     Ο Όσιος Λουκάς Βοιωτίας την περίοδο της επανάστασης του ’21 αλλά και πριν απ’ αυτήν ανήκε διοικητικά στην Επισκοπή Σαλώνων.

2)     Στην μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας, την Κυριακή 27 Μαρτίου 1821, ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας ευλόγησε, μετά το πέρας της αρχιερατικής λειτουργίας, τον οπλαρχηγό της Λιβαδειάς Θανάση Διάκο και τα παλληκάρια του και έτσι κηρύχθηκε η επανάσταση και επίσημα στην Βοιωτία.

3)     Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, αφού κήρυξε την Επανάσταση, αποδύθηκε τα ιερά του άμφια και τα παρέδωσε μαζί με το εγκόλπιο Ευαγγέλιο του, στην μονή Οσίου Λουκά για πάντα. Τα άμφια αυτά δεν βρίσκονται όλα πλέον στον Όσιο Λουκά γιατί μέρος του εκλάπη.

4)     Αξίζει να αναφέρουμε το εξής περιστατικό που ιστορούν ότι διαδραματίστηκε κατά το έτος 1826.

Ήταν Ιούνιος του 1826 και οι Αρβανίτες πλιατσικολόγοι του Κιουταχή Πασά είχαν σκορπιστεί σε ολόκληρη την περιοχή της Βοιωτίας. Έφτασαν, όπως ήταν φυσικό, και στην Μονή του Οσίου Λουκά. Κατά την παραμονή τους στην μονή ένας απ’ αυτούς διάλεξε να κοιμάται πάνω στην Αγία Τράπεζα για να δροσίζεται. Ωστόσο, την δεύτερη νύχτα, πετάχτηκε πάνω από την τρομάρα και από τους πόνους και άρχισε να ξεφωνίζει. Τότε έτρεξε στο κελί που κοιμόταν ο αρχηγός του, να παραπονεθεί ότι ο ηγούμενος της μονής, τον έδειρε στον ύπνο του. Την στιγμή που μπαίνει στο κελί αντικρίζει τον αρχηγό του και τον ηγούμενο να τρώνε και να πίνουν. Όταν άρχισε τα παράπονα, αυτοί τον διαβεβαίωσαν ότι ο ηγούμενος δεν έφυγε στιγμή από εκεί. Το άλλο πρωί, όταν αυτός ο Αρβανίτης άρχισε να ψάχνει στην μονή για να κάνει πλιάτσικο, έφτασε στην υπόγεια εκκλησιά της Αγίας Βαρβάρας και αντίκρυσε την εικόνα του Οσίου Λουκά. Τότε, φώναξε, «Για ορέ! Πώ το διαβολοκαλόγερο, με σάπισε στο ξύλο χτες τη νύχτα!». Το επόμενο βράδυ, ο Αρβανίτης δεν κοιμήθηκε στην Αγία Τράπεζα για να ξεφύγει από τον «διαβολοκαλόγερο», που δεν ήταν άλλος από τον Όσιο Λουκά. <<Σύμφωνα με το ιστορικό της Μονής, η από θαύμα «τιμωρητική» εμφάνιση του Οσίου Λουκά συνδέεται με την προσβλητική παρουσία και συμπεριφορά Τουρκαλβανών πλιατσικολόγων που δεν σεβάστηκαν τον χώρο του.>>

Παραπομπές:

1)     ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ, Μάχου υπέρ Πϊστεως και Πατρίδος, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ, Σελ. 143


Πηγές:

1)      ΔΗΜΗΤΡΗΣ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ, Μάχου υπέρ Πϊστεως και Πατρίδος, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΡΜΟΣ, Σελ. 142-143

2)     Θεοδώρου Χρ. Γκούμα, Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΛΩΝΩΝ ΗΣΑΪΑΣ, ΑΜΦΙΣΣΑ 2019, Σελ. 168-171

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου