Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου


Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου ....

Καλό μεσημέρι.

 Διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού

 Στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενεργητικής διπλωματίας που εφαρμόζει η Κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην 6η Συνόδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικανικής Ένωσης. Σε λίγη ώρα θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Χθες, ο Πρωθυπουργός ήταν στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Aleksandar Vučić. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας και συζήτησαν τις προτεραιότητες σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία. 

 

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Σέρβο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την επάνοδο της Τουρκίας στην επιθετική ρητορική, αλλά και τις προκλητικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Ευχαρίστησε τον κ. Vučić για τη σταθερή υποστήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της παράνομης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί να δει στην Ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων με πρώτη φυσικά, το Βελιγράδι. 

 

Αύριο, Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μόναχο και θα λάβει μέρος στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

 

Μείωση της ανεργίας

 

Η Κυβέρνηση μας συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου της για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω αποδοτικών πολιτικών που έχουμε χαράξει.

 

Σύμφωνα με Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2021 έπεσε  στο 12,8%  από 17,2% που ήταν  το Καλοκαίρι του 2019. Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε το όριο των 4 εκατομμυρίων και ανήλθε σε 4.075.808 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 188.872 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Μεγάλη σημασία έχει το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας του 2021 έπεσε περισσότερο σε ποσοστιαίες μονάδες για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τους νέους. 

 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Είναι οι πολιτικές  που φέρνουν νέες επενδύσεις και μάλιστα με ρυθμούς που καθιστούν τη χώρα μας πρωταθλήτρια στον κόσμο, είναι η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, είναι η εφαρμογή του προγράμματος για τη δημιουργία 100 χιλ. νέων θέσεων εργασίας που επεκτάθηκε για επιπλέον 50 χιλ. φέτος, είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, χάρη στα οποία στην περίοδο της πανδημίας, σε μόνο 18 μήνες, δημιουργήθηκαν 50.000 θέσεις εργασίας για, ενώ για φέτος δρομολογούνται  νέα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων που φτάνουν στις 86.000, με έμφαση στους νέους, τις γυναίκες και τους μακροχρόνια ανέργους, είναι  το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18 έως 29 ετών, με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας που θα καλύψει μέχρι 35.000 περιπτώσεις νέων που αναζητούν δουλειά.

 

Για τον ΕΦΚΑ

 

Ο ΕΦΚΑ συγκεντρώνει, εδώ και πολλά χρόνια, το 48% των παραπόνων των πολιτών που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ζήτημα καθοριστικό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται. 

 

Συνεπείς στη γραμμή διευκόλυνσης της καθημερινότητας του πολίτη και μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας του Κράτους, ψηφίζουμε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.  Προωθείται έτσι μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την Κυβέρνησή μας που στόχο έχει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, να διασφαλιστεί η άμεση εξυπηρέτησή τους, αξιοπρεπής αντιμετώπισή τους από τον ΕΦΚΑ και να υπάρξει  ταχύτερη απονομή των συντάξεων.  

 
Για την επιδημιολογική κατάσταση και τα μέτρα προστασίας

 

Ύστερα  από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων  αποφασίστηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. Αποφασίστηκαν συγκεκριμένα:

-Η άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης. 

-Η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%. 

-Η εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%. 

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου. 

 

Αποφασίστηκε, επίσης, η έναρξη -από την ημερομηνία έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης-  ημερήσιων εκπαιδευτικών εκδρομών, διδακτικών και εκπαιδευτικών επισκέψεων, σχολικών περιπάτων.

 

Από την 1η Μαρτίου θα μπορούν να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές ή επισκέψεις που περιλαμβάνουν και διανυκτέρευση. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και μαθητές που θα συμμετέχουν στις εκδρομές αυτές θα πραγματοποιούν rapid test 48 ώρες πριν την αναχώρηση, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδρομής θα κάνουν τα απαιτούμενα εβδομαδιαία τεστ.

 

Για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

 

Επειδή και ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος τις επάλληλες διεθνείς κρίσεις στην ενέργεια, το κλίμα και τα καταναλωτικά αγαθά, προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα σε ένα κλίμα αστάθειας και αμφισβήτησης, υπονομεύοντας ακόμα και τις προσπάθειες ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας, χρειάζεται, με ψυχραιμία και τεκμηρίωση, να δούμε που βρισκόμαστε, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον. Οι κρίσεις αυτές είναι πανευρωπαϊκές και εισαγόμενες, μιας και η Ε.Ε. δεν είναι ενεργειακά αυτάρκης, οπότε και η παρέμβασή της στην προσπάθεια συμπίεσης των τιμών είναι ανεπαρκής. Η Ελλάδα, μεμονωμένα, ως μικρή αγορά ενέργειας, δεν διαθέτει από μόνη της μεγάλη δυνατότητα επηρεασμού των τιμών που αγοράζουμε το φυσικό αέριο. 

 

Όσον αφορά τα περί του λιγνίτη, η Ελλάδα εξακολουθεί να παράγει ρεύμα από λιγνίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.. Τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος με λιγνίτη που έχουν κλείσει, ήταν εκείνα που είχαν συμπληρώσει τις προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας τους και μάλιστα το κλείσιμο τους είχε ήδη  προγραμματιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Αλλά η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη δεν είναι πια η φτηνότερη, εξαιτίας της διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τον Δεκέμβριο, που οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν στο υψηλότερο σημείο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο κόστιζε σχεδόν όσο και η παραγωγή από λιγνίτη. 

 

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί πολιτική προτεραιότητας για όλη την Ε.Ε. και όλες οι χώρες συμμορφώνονται. Είναι μυθολογία όσα διακινούνται περί εξαιρέσεων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν κλείσει πολλές μονάδες λιγνίτη και πυρηνικά εργοστάσια, επενδύοντας στις ΑΠΕ, από τις οποίες παράγει ήδη το 60% της ενέργειάς της. 

 

Με απλά λόγια, αν επιμέναμε στην παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη, εξαιτίας της διεθνούς νομοθεσίας και πραγματικότητας, εξαιτίας των υποχρεώσεων που μας δεσμεύουν θα πληρώναμε το ρεύμα ακριβότερα από ότι σήμερα. Η παραφιλολογία περί λιγνίτη είναι αντίστοιχη των μυθολογιών του 2015 για έξοδο από το ευρώ, παράλληλο σύστημα πληρωμών και δάνεια από τρίτες χώρες. Μόνη λύση προοπτικής για οικονομία κλίμακος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας είναι η τάχιστη διεύρυνση των ΑΠΕ, η επένδυση στα εθνικά μας καύσιμα, τον ήλιο και τον αέρα.

 

Η Δ.Ε.Η. το 2019, ως αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε τότε ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία. Αν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αδρανήσει εξαιτίας ιδεοληψιών και έλλειψης τεχνοκρατικής γνώσης, η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ θα είχε προχωρήσει ακόμη περισσότερο και η Δ.Ε.Η., ενδεχομένως, θα είχε μεγαλύτερες δυνατότητες σήμερα συμπίεσης των τιμών. Η χώρα τότε έμεινε  ενεργειακά ανοχύρωτη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι διεθνείς τιμές ενέργειας δεν βρισκόντουσαν στα επίπεδα που είναι σήμερα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν χρειάστηκε εκείνη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί μια κρίση τιμολογίων. Παρ’ όλ’ αυτά και αυξήσεις στα τιμολόγια έγιναν όπως δημόσια έχει πει ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η., ο κ. Παναγιωτάκης, αλλά και  η εταιρεία έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

 

Σήμερα, η  Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης που της επιτρέπει, στα όρια του διεθνούς νόμιμου, να συμπιέζει τις τιμές όσο γίνεται. Με απλά λόγια, αν η Δ.Ε.Η. δεν είχε ανακάμψει βάσει του σχεδίου μας, θα είχαμε ακριβότερες τιμές ηλεκτρικού  ρεύματος και τον κίνδυνο πολλών blackouts. Αυτό είναι γεγονός επιβεβαιωμένο. 

 

Η κρίση στην αγορά ενέργειας είναι πρωτοφανής. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, οικογένειες, επιχειρήσεις, αγρότες, αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες αυτής της κρίσης που φέρνουν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς μας. Το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο γύρω μας. Καμιά χώρα και καμιά πολιτική δεν μπορεί να μηδενίσει τις αυξήσεις αυτές.

 

Ως αποτέλεσμα όμως  της εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. , αλλά και των ενισχύσεων που παρέχει η Κυβέρνηση, ενισχύσεων που μέχρι τώρα προσεγγίζουν τα 2 δισ. και  θα συνεχιστούν όσο κρατά η ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνες διεθνών οργανισμών. Θέλω να το επαναλάβω: Η Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής της Δ.Ε.Η.  και της ενίσχυση της Κυβέρνησης έχει σήμερα την 7η φθηνότερη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27.

 

Συνεπώς, χωρίς να αγνοούμε τις τεράστιες δυσκολίες, κοιτώντας κατάματα την αλήθεια, τη βασισμένη σε στοιχεία και μετρήσιμα δεδομένα, ανάλυση της πραγματικότητας, μπορούμε να πούμε στο κόσμο ότι η χώρα μας κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για να σταθεί στο πλευρό τους. Κάνει τα περισσότερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για  να προστατεύουμε μετρήσιμα και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Η 7η φθηνότερη τιμή στη λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη των 27  δεν είναι πανάκεια, ούτε  όμως  είναι κάτι αμελητέο, αλλά είναι αποτέλεσμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σχεδιασμού και δυνατοτήτων που έχουμε εξαιτίας της πολιτικής και του σχεδίου που εφαρμόσαμε. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, δημιουργώντας και άλλες πολιτικές προστασίας της κοινωνίας, δίχως φυσικά να διασαλεύουμε τη γενικότερη ευστάθεια και την προοπτική της χώρας. Και αυτό γιατί η Ελλάδα, το 2019, έκλεισε οριστικά τα αυτιά της στις σειρήνες του λαϊκισμού, των ανεύθυνων υποσχέσεων που την οδήγησαν στο παρελθόν στα συντρίμμια της διεθνούς ανυποληψίας και σε αχρείαστα και επώδυνα μνημόνια όπως έγινε το 2015. Σε αυτή την πορεία και σε αυτή την κατάσταση δεν θα ξαναεπιστρέψουμε.

 

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα σταθεί η Κυβέρνηση στο πλευρό των αγροτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις; Βλέπουμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης θα μεταβούν στα μπλόκα και δεν βλέπω διάθεση από την πλευρά των αγροτών να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις. Πώς θα αντιδράσετε;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και ειλικρινή συζήτηση με τους αγρότες. Ήδη, έχουμε πάρει μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, που αφορούν τη μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, την επιδότηση για τη χρήση των ζωοτροφών, τη μείωση κατά 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο και εκπτώσεις για το ρεύμα τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, την ενεργοποίηση πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τις αποζημιώσεις -μέσα στους επόμενους μήνες θα κλείσουμε όλες τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές του 2021, κάτι πρωτόγνωρο σε  σχέση με το παρελθόν- αλλά και την ενίσχυση λόγω απώλειας εισοδήματος από την πανδημία. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας είχε ξαναπάει στα μπλόκα των αγροτών στο παρελθόν, νομίζω έχει ανέβει και σε τρακτέρ. Και μετά, μαζί με όλους τους Έλληνες, οι αγρότες γεύτηκαν τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Τώρα πάλι, μένοντας προσκολλημένος σε όχι και τις πιο πετυχημένες όψεις της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας, μην έχοντας να προσφέρει κάτι καινούριο στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα, συμπεριφέρεται  στους αγρότες, όπως και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι αποικιοκράτες στους ιθαγενείς. Μόνο που αντί για πολύχρωμες κορδέλες και καθρεφτάκια, τους προσφέρει ψευδείς υποσχέσεις για να υφαρπάξει ψήφους. Οι αγρότες τον ξέρουν, όπως και όλη η υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον κρίσεων που έχουμε τριγύρω μας, η Κυβέρνηση με σωφροσύνη, με ασφάλεια και αποτελεσματικά μέτρα θα σταθεί στο πλευρό όλων των Ελλήνων.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, εκτός από το διάβημα, ποιες άλλες διπλωματικές ενέργειες θα κάνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας; Μήπως δεν αρκούν τα Rafale και χρειάζεται μια ευρύτερη στρατηγική; Και ποιες ενέργειες θα κάνει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με το βλέμμα και στην κρίση στην Ουκρανία;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλες οι προκλήσεις της τουρκικής πλευράς, της Άγκυρας, απαντώνται αμέσως, όπως έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών χθες στη Νορβηγία, όπως κάνουν οι Έλληνες διπλωμάτες σε όλα τα φόρα που συμμετέχουμε. Η Διεθνής Κοινότητα συμμερίζεται απολύτως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Όλος ο κόσμος κατανοεί το αβάσιμο και ανυπόστατο των τουρκικών ισχυρισμών και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας να αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο, και κάθε Συνθήκη και αρχή καλής γειτονίας. Η Κυβέρνηση πολιτεύεται με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα. Αυτό, άλλωστε, αντανακλούν και οι επιτυχίες που σημειώνει στο διεθνές διπλωματικό πεδίο και με τις μεγάλες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας που υπογράφουμε με τη Γαλλία, με τις Η.Π.Α., αλλά και τις συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ενίσχυσης του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού της αποτυπώματος. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η προσπάθεια θωράκισης της χώρας και ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας. Προσπάθεια που θα προτιμούσαμε να συμμερίζονται όλοι στη χώρα, αναγνωρίζοντας ότι σε αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλον κι έχοντας απέναντι μας έναν γείτονα, ο οποίος επιμένει σε αυτή την προκλητική ρητορική, η άμυνα της χώρας είναι προτεραιότητα και είναι αυτοσκοπός. Ελπίζω όσοι δεν το συμμερίζονται ακόμα, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους αυτές σύντομα.

 

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Σε συνέχεια της ερώτησης συναδέλφου, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Υπουργό Εξωτερικών, πριν προχωρήσουμε σε αυτό το διάβημα. Για ποιο λόγο επιλέξαμε τώρα να το πράξουμε; Και σας ρωτώ, γιατί εδώ και αρκετές ημέρες και μήνες, στελέχη της Άγκυρας κάνουν διάφορες τέτοιες προκλητικές δηλώσεις. Πόσο ανησυχεί η Κυβέρνηση ότι δεν θα μείνει στη ρητορική η Τουρκία, αλλά μπορεί να δούμε και στο πεδίο κάποιες εξελίξεις.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και η εξωτερική μας πολιτική -πάντοτε, με τεκμηριωμένες θέσεις που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο- απαντά στην προκλητική συμπεριφορά της απέναντι πλευράς, επιλέγοντας κάθε φορά το χρόνο, το εύρος και την ένταση της απάντησης αυτής. Από εκεί και πέρα, ψύχραιμα και με αποφασιστικότητα, η χώρα μας είναι εδώ για να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και κάθε απειλή. Άλλωστε, μην αγνοείτε το γεγονός ότι αυτή η εντεινόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας, ανάμεσα στα άλλα, αντανακλά και τη νευρικότητά της. Της νευρικότητας εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Τουρκία λόγω της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό της, αλλά και της νευρικότητας που χαρακτηρίζει την τουρκική πλευρά λόγω του ότι η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της αποτύπωμα με μια σειρά από ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες προφανώς είναι και η πολιτική ενίσχυσης στα εξοπλιστικά, που ακολουθεί με πολύ μεγάλη συνέπεια και επιτυχία η Κυβέρνησή μας.

 

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Χθες, η Ν.Δ. έβγαλε μια ανακοίνωση, σχολιάζοντας τις προσωπικές αναφορές του Θανάση Καρτερού στην «ΑΥΓΉ», σε ένα άρθρο του για τον Πρωθυπουργό και βάζετε στο κάδρο και τον κ. Πολάκη. Πώς σχολιάζετε αυτές τις αναφορές, γιατί ο κ. Τσίπρας είχε πει πριν από λίγες μέρες ότι «καθένας μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη»; Και αν θεωρείτε ότι ουσιαστικά απηχούν και την άποψη του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κείμενο αυτό του κ. Καρτερού -που, από ό,τι κατάλαβα, συνυπογράφει απολύτως ο κ. Πολάκης με τον οποίο δήθεν ο κ. Τσίπρας δεν συμφωνεί σε όλα, αλλά κατευθύνει στα περισσότερα και ανέχεται στα παντα- το είδε η ντροπή και ντράπηκε. Πρέπει να ντρέπεται και ο καθένας που λέει και υποστηρίζει τέτοια πράγματα, όπως πρέπει να ντρέπεται και ο καθένας που σε μια χώρα όπως η Ελλάδα του 21ου αιώνα, πολιτεύεται με ρητορική μίσους και με ύβρεις. Από τη δική μας πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι αυτόν τον κατήφορο πολιτικού χουλιγκανισμού, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον ακολουθήσουμε.

 

ΚΑΤ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Πότε να περιμένουμε την κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω απαντήσει σε αυτό.

 

ΚΑΤ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Κάτι πιο συγκεκριμένο;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όσο πιο συγκεκριμένος μπορούσα ήμουν στην απάντηση που έδωσα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και δεν έχει τίποτα καινούργιο προκύψει προς την κατεύθυνση αυτή.

 

ΚΑΤ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ: Για το αθλητικό νομοσχέδιο ρωτάω που περιμένουμε.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νόμισα ότι μου λέτε για το εκλογικό νομοσχέδιο. Το αθλητικό νομοσχέδιο θα έρθει το επόμενο διάστημα. Ήδη, αυτή την εβδομάδα, είχαμε προγραμματίσει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Εξαιτίας, όμως, του γεγονότος της ασθένειας με κορονοϊό του κ. Αυγενάκη -να του ευχηθούμε και περαστικά- θα πάμε την επόμενη εβδομάδα. Οι βασικές του αρχές είναι αυτές που έχουμε προδιαγράψει. Δηλαδή, θα υπάρχει μια αυστηροποίηση σε ό,τι αφορά τις ποινικές κυρώσεις. Δεν θα έχουμε αναστολές. Θα έχουμε προτεραιότητα στην εκδίκαση. Θα υπάρχει μια αυστηροποίηση στους όρους συγκρότησης των λεσχών στη λειτουργία και στην εποπτεία που αυτές θα έχουν. Μια εμβάθυνση του πλαισίου, που ήδη έχουμε δημιουργήσει, έτσι ώστε να πάμε στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό και στην εξάλειψη των περιστατικών βίας. Κάτι που νομίζω ότι αναζητά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το οφείλουμε απέναντι και σε ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και των υγιώς σκεπτόμενων φιλάθλων.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζονται πολύ εντατικά οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουν γίνει πάνω από 480 έλεγχοι σε λέσχες φιλάθλων. Έχουν επιβληθεί και κυρώσεις και αναστολές λειτουργίας. Έχουν κατασχεθεί και διάφορα παράνομα αντικείμενα που έχουν βρεθεί, σε παραπάνω από 45 περιπτώσεις, που αφορούν πολλές ομάδες, όχι μία και δύο, αλλά αρκετές ομάδες. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει στην κατεύθυνση αυτή. Και η απόφαση της Πολιτείας είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να πάμε σε απόλυτη εξυγίανση του χώρου αυτού, να είναι όπως πρέπει να είναι.

 

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός της Κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, να μπαίνουν στην εστίαση και οι ανεμβολίαστοι με rapid test;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι αποφασίζουμε σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των χώρων και την πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θα ανακοινώνεται. Δεν υπάρχει πρόθεση, αυτή την ώρα, να υπάρχει ένας διαχωρισμός στα προνόμια. Ισχύει το πιστοποιητικό, όπως ισχύει, με συγκεκριμένα προνόμια για την πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων σε συγκεκριμένους χώρους. Εκεί είμαστε και εκεί θα συνεχίσουμε.

 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Είπατε, βέβαια, ξανά ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Ποια είναι η ώρα αυτή, δεν ξέρω. Ετοιμάζεται, όμως, η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσει κάποιο ακόμα δωράκι το Πάσχα. Και αυτό, ενώ κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική. Εκείνοι, λοιπόν, 13η σύνταξη, εσείς δωράκι Πάσχα; Και εκείνοι, μετά την 13η σύνταξη, πήγαν σε εκλογές. Μήπως θα κάνετε και εσείς το ίδιο τελικά;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στις εκλογές, απάντησα, έστω και κατά λάθος, στο προηγούμενο ερώτημα. Η Κυβέρνησή μας, ούτε πολιτεύεται με δωράκια, ούτε πιστεύει ότι η επιδοματική πολιτική είναι διέξοδος στα προβλήματα από μόνη της, ακόμα και σε τέτοιου είδους περιόδους που δοκιμάζονται πολύ το εισόδημα και οι αντοχές των Ελλήνων, των νοικοκυριών. Αυτό που κάνει η Κυβέρνησή μας είναι, με μια συγκροτημένη πολιτική, να δυναμώνει το εισόδημα, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βρίσκει ο κόσμος δουλειά για να μπορεί να ενσωματώνεται στην αγορά εργασίας. Είναι μια πολιτική, η οποία παίρνει από τα βάρη του κόσμου φόρους, ασφαλιστικές εισφορές. Είναι μια πολιτική που στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας, εκεί που πρέπει να σταθεί και οριζόντια, όπως, για παράδειγμα, στη στήριξη για τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας που είχαμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση. Αλλά και αν και όπου χρειαστεί, σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, στους πλέον ευάλωτους, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει πολύ πρόσφατα, μπορούμε να παρέμβουμε και να στηρίξουμε. Πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού και της τήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας. Εδώ είμαστε για να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Από τις δημοσιονομικές αντοχές και από τη γενικότερη οικονομική εικόνα  εξαρτώνται πάντοτε οι αποφάσεις μας, το εύρος των μέτρων, το μέγεθος της στήριξης και βέβαια η χρονική του έκφραση, το πότε θα γίνει.

 

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Έχει κάνει κάποιες δηλώσεις ο κ. Μπογδάνος και λέει ότι τον Ιούλιο του 2020, όταν είχε εμφανιστεί σε συγκέντρωση στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου, θυμόμαστε – το παρόν είχαν δώσει και στελέχη της Χρυσής Αυγής, τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης, αν θυμάμαι καλά – είχε πάρει την άδεια του κ. Γεραπετρίτη. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ισχύει αυτό, σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, οι βουλευτές είναι από το Σύνταγμα υπεύθυνοι και ελεύθεροι να αποφασίζουν πού πάνε, τι λένε και τι κάνουν. Αλλά σε καμία περίπτωση – να το ξεκαθαρίσω – δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Εξετάζει η Κυβέρνηση μήπως να μην γίνουν οι διερευνητικές επαφές την επόμενη εβδομάδα, με δεδομένο το φόντο που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνησή μας πάντοτε πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, τον παραλογισμό, θα έλεγα, της Άγκυρας. Όλα αξιολογούνται.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Τι σημαίνει αυτό το «όλα αξιολογούνται»; Υπάρχει ανοιχτό παράθυρο; Γιατί υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει 22 του μήνα να είναι εδώ οι δύο αντιπροσωπείες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει αλλάξει κάτι προς στιγμήν στην κατεύθυνση αυτή. Παρ’ όλα αυτά, σας είπα ότι από τη μια προφανώς και είμαστε πάντοτε υπέρ της επικοινωνίας και του διαλόγου. Από την άλλη, δεν περνούν απαρατήρητα η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας, τα εντελώς ανυπόστατα και παράλογα που σε διάφορα fora και σε διάφορα επίπεδα, με κάθε ευκαιρία, Τούρκοι αξιωματούχοι διατυπώνουν.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε. Επειδή μαθαίνουμε ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα δει και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Αλ Σίσι (Abdel Fattah el-Sisi), υπάρχει ενδεχόμενο να συζητήσει η Ελλάδα με την Αίγυπτο την προμήθεια κάποιων φορτίων υγροποιημένου αερίου; Αν θα είναι και αυτό στην ατζέντα; Και αν έχει «κλειδώσει» και κάποια συνάντηση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Μονάχου, ίσως με τον κ. Μπλίνκεν (Antony Blinken) που μαθαίνουμε ότι θα είναι εκεί, με κάποιον άλλο παράγοντα από το εξωτερικό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με την Αίγυπτο, όπως γνωρίζετε, έχουμε μια διαρκή συνεργασία σε διάφορα θέματα, όπως και στα ζητήματα της ενέργειας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, με δεδομένο το περιβάλλον έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, η χώρα μας θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει με τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με την αιγυπτιακή πλευρά. Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου, θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμά του.

Ευχαριστώ πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου