Ο Άγιος Αθανάσιος στην Άνω Πολύδροσο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα εξωκλήσια της ενορίας μας και βρίσκεται στην Άνω Σουβάλα που αποτελεί το προηγούμενο χωριό της σημερινής Πολυδρόσου......
Συγκεκριμένα, η ιστορία του ξεκινά από πολύ παλιά και μάλιστα από την δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας. Αναλυτικότερα, η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής μας θα έρθουν σε επαφή με τους Οθωμανούς θα είναι το 1383 μ.Χ. όταν τουρκικά στρατεύματα προερχόμενα από τα Βόρεια θα λεηλατήσουν και την περιοχή μας. Ύστερα, το 1393 μ.Χ. ο Σουλτάνος Βαγιαζήτ ο Α’ θα καταστήσει φόρου υποτελή ολόκληρη της Ανατολική Στερεά, εκτός της Εύβοιας, και έτσι και την περιοχή μας. Όταν μάλιστα οι Τούρκοι καταλύσουν οριστικά την Μαρκιωνία της Βοδονίτσας το 1414 μ.Χ. μια νέα εποχή υποδούλωσης ξεκινά για την περιοχή μας. Τα σκληρά μέτρα που επέβαλαν οι κατακτητές όπως το παιδομάζωμα, οι φόροι και ο αποκλεισμός από τον κάμπο ανάγκασαν τους κατοίκους της Σουβάλας να πάνε υψηλότερα και ανατολικότερα. Τότε, ήταν που ιδρύθηκε και το χωριό της Άνω Σουβάλας.
Εκεί ζουν με τα αναγκαία, χτίζουν εκκλησίες (Κυριά και Αϊ-Θανάσης) και ζητούν βοήθεια από τον Ύψιστο για να τα βγάλουν πέρα. Η Σουβάλα απουσιάζει από τον ιστορικό πίνακα κατά αυτούς τους αιώνες. Όμως είναι σίγουρο ότι υπάρχει Οθωμανική παρουσία στην Σουβάλα. Στην Άνω Σουβάλα συναντούμε το τοπωνύμιο <<Οντάς>> ή <<στουν ουντά>>. Κατά πάσα πιθανότητα ο Τούρκος αξιωματούχος που διέμενε στην κωμόπολη των Βερτζιανών παραθέριζε στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αργότερα το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου χρησιμοποιήθηκε και σαν κρυφό σχολειό.
Πολύ αργότερα, με τεράστια προσπάθεια των Θανάσηδων του χωριού (Πολύδροσος) , με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας Θανάση Τοπάλη, έγινε ανακαίνιση της εκκλησίας.
Εν κατακλείδι, ο Άγιος Αθανάσιος δημιουργήθηκε σε μια ταραγμένη περίοδο για να στηρίξει τους κατοίκους του τότε χωριού και διασώζεται μέχρι τις μέρες μας.
Πηγές:
1)ΛΙΛΑΙΑ ΕΡΩΧΟΣ ΣΟΥΒΑΛΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ του Δημήτρη Κατοίκου, σελ.35-37
2)Πολύδροσος-Σουβάλα Παρνασσού του Γιάννη Αθ. Μαρρέ ,Αθήνα 1998, σελ.71
Πηγές Εικόνων:
1)https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Baiazeth._P._IIII.jpg/800px-Baiazeth._P._IIII.jpg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.