Από το 2012 είχε θεσμοθετηθεί το «τέλος ταφής» των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, το αντικατέστησε με την «περιβαλλοντική εισφορά», αλλά δεν το κατήργησε..... Η ΝΔ το επανάφερε, με εγκύκλιό της, από 1/1/2022, ακολουθώντας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία δήθεν του περιβάλλοντος. Έτσι, το Δ.Σ. του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδας (ΦοΔΣΑ Α.Ε.) συνεδρίασε και αποφάσισε να εντάξει στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων το «πράσινο» Τέλος Ταφής που, κλιμακωτά, θα «κλειδώσει», το 2027, στα 55 ευρώ τον τόνο. Στην ίδια εγκύκλιο προβλέπεται και η έναρξη είσπραξης της «περιβαλλοντικής εισφοράς» που είχε ανασταλεί για το 2020 και 2021. Ξεκινά από τα 20 ευρώ με προοπτική κλιμάκωσης στα 35 ευρώ ανά τόνο.
Επιβάλλουν ασήκωτα χαράτσια σε πολύ δύσκολους καιρούς. Μαζί με τα υπόλοιπα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας συνθέτουν μια μεγάλη φοροληστεία του λαϊκού νοικοκυριού ώστε να τροφοδοτείται ο κρατικός προϋπολογισμός(Πράσινο Ταμείο, Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) και, μέσω αυτού, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να νέμονται την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Δεν πρόκειται για λάθη, αστοχίες ή ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή και προσπάθεια παράδοσης του χρυσοφόρου τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες «επενδυτές». Μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρουν όλοι όσοι ασπάζονται τη λογική του «πληρώνω όσο πετάω».
Διευκρινίζουμε ότι, στην πραγματικότητα, δεν επιβαρύνονται ούτε πληρώνουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός καλείται κάθε φορά να πληρώσει «τα σπασμένα» της κεφαλαιοκρατίας και κατά την ανάκαμψη της κερδοφορίας της και κατά τις κρίσεις της.
Συνολική λύση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων υπάρχει: Η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, πανελλαδικό και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση μιας ουσιαστικής ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες να γίνει αυτό. Εμπόδιο μπαίνει το κυνήγι του κέρδους το οποίο αποτελεί το «καύσιμο» στον τρόπο παραγωγής της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας.
Τα κονδύλια που απαιτούνται για μια φιλολαϊκή διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να καλύπτονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από την φορολόγηση της ολιγαρχίας του πλούτου, με προοπτική την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών της καθαριότητας.
Με το παραπάνω σκεπτικό, αναδεικνύεται σήμερα η ανάγκη τα όργανα της Τοπικής, αλλά και της Περιφερειακής Διοίκησης, να απαντήσουν αγωνιστικά απέναντι στη νέα φοροεπιδρομή.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καμένων Βούρλων απαιτεί από την κυβέρνηση:
Να καταργηθούν άμεσα τα χαράτσια του “τέλους ταφής” και της “περιβαλλοντικής εισφοράς”, καθώς και όσα φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση.
Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων – ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ, συμπράξεις και παραχωρήσεις.
Να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανακύκλωσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Δηλώνουμε ότι, ως Δ.Σ. Κ. Βούρλων, θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για να προστατέψουμε τους δημότες μας, θα τους καλέσουμε σε κινητοποιήσεις, μαζί με τους υπόλοιπους δήμους της Φθιώτιδας και της Στερεάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.