Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η ιστορική μας κληρονομιά ζητάει απτό ενδιαφέρον (video)


 Η έλευση στην Άμφισσα πριν ορισμέμες εβδομάδες της Υπουργού Πολιτισμού έτυχε ευρείας κάλυψης και ενδιαφέροντος για την τοπική κοινή γνώμη.......

Για κάποιους όμως σήμανε πολύ περισσότερα. Ο λόγος για τους κατοίκους της Λιλαίας (Κάτω Αγόριανης) που άκουσαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάποιο θεσμικό πρόσωπο, και ιδίως ένα εξαιρετικά υψηλόβαθμο τέτοιο, να κάνει αναφορά σε κάποια προοπτική για την προοπτική της αρχαίας οχύρωσης της Λιλαίας.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ενώπιον Βουλευτή και Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας και του Δημάρχου Δελφών στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο της φωκικής πρωτεύουσας πως αναζητείται χρηματοδοτικό πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθεί η μελέτη αναστήλωσης του Πύργου της Λιλαίας. 

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Εκπολιτιστικός – Αθλητικός  Σύλλογος Λιλαίας μάς απέστειλε το παρακάτω κείμενο, προκειμένου, όπως σημειώνουν, να συνεχιστεί η προσπάθεια για την τελική ένταξη του έργου της αναστήλωσης  και της ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης και των δύο κάστρων στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Το κείμενο του ΕΑΣΛ αναλυτικά

Πάνε δέκα χρόνια που ο σύλλογός μας, με έγγραφό του προς την αρχαιολογική υπηρεσία, τον Δήμο Δελφών, κ.λ.π. φορείς,  ανέφερε την απελπιστική κατάσταση και τον κίνδυνο κατάρρευσης για το αρχαίο τείχος ( συνολικού μήκους 500 περίπου μέτρων) και των δύο κάστρων, που συνέθεταν την οχύρωση της αρχαίας Λίλαιας.  

Πρίν λίγες ημέρες με χαρά ακούσαμε από το στόμα της υπουργού πολιτισμού κας Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της στην Άμφισσα, ότι τελείωσε η μελέτη αναστύλωσης των μνημείων αυτών, και αναζητείται πλέων κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ένταξή του έργου προς υλοποίηση.

Χαιρετίζουμε την εξέλιξη αυτή και ζητάμε την βοήθεια των ειδικών (Αρχαιολογία), αλλά και των φορέων που εμπλέκονται στην προσπάθεια προώθησης  και  χρηματοδότησης του έργου, (Βουλευτής Φωκίδας, Δήμος Δελφών, Περιφέρεια, Υπουργείου Πολιτισμού  κ.λ.π.), να σώσουμε ότι απέμεινε από το ιστορικό μνημείο, που με την πάροδο του χρόνου, φθείρεται ανεπανόρθωτα.  

Προσπαθήσαμε με την χρήση σύγχρονων μέσων ( drown, ίντερνετ, φωτογραφικών φακών), και με την βοήθεια της εφημερίδας  Εν Δελφοίς , και προσωπικά του Ηλία Τσίγκα,  που ευχαριστούμε ιδιαίτερα, να εμφανίσουμε το μέγεθος και την επιβλητικότητα, των αρχαίων κατασκευών.

Η ιστορία των μνημείων και της αρχαίας πόλης – κράτους Λίλαιας,  ανάγεται  στην 3η χιλιετία π.χ. ( αναφορές από Στράβωνα, Πτολεμαίο & Πλίνιο), ενώ ο Ηρόδοτος την αναφέρει ως καταστραφείσα από τους πέρσες, καθώς  και από τον Φίλιππο τον  Β΄το 346 π.χ., ενώ κατά την Λατινοκρατία οι οχυρώσεις συμπληρώθηκαν ξανά.

Είναι κρίμα η ιστορία αυτή, που πολύ επιγραμματικά περιγράψαμε, και η πολιτιστική μας κληρονομιά από τους αρχαίους χρόνους, να κινδυνεύει σήμερα να καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Θεωρούμε αυτονόητο το ενδιαφέρον όλων των φορέων που εμπλέκονται για την αξιοποίηση αυτών των μνημείων, καθώς και την τουριστική τους αξιοποίηση, προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Ευελπιστούμε ότι με την συνεργασία τους , θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την τελική ένταξη του έργου της αναστήλωσης  και της ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης και των δύο κάστρων, στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η τεχνογνωσία  και η οργάνωση της υπηρεσίας αρχαιοτήτων των Δελφών, πιστεύουμε ότι μπορεί να μελετήσει, να υποδείξει και να δρομολογήσει τις διαδικασίες με την συμπαράσταση όλων μας.                                    

Η  Πρόεδρος                                        Η  Γραμματέας

Τάνια Κοπανάκη                                             Νάσια Βελέντζα 


iparnassos.gr

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή