Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Γ. Οικονόμου στη Συνδιάσκεψη Διαβούλευσης για τη Νέα ΚΑΠ στη Λαμία: Πυλώνας ανάπτυξης και προόδου για τη Φθιώτιδα

Μία ακόμη σημαντική εκδήλωση φιλοξένησε η Λαμία, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας (29/11) πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη Διαβούλευσης για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και τη σημασία της για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης......

Παρών στη Συνδιάσκεψη, η οποία αποτελεί μέρος της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ήταν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου. 

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου στην ομιλία του στάθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική γη, κτηνοτροφία και αλιεία αποτελούν προτεραιότητα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την Κυβέρνηση, ενώ παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η Νέα ΚΑΠ για τη Φθιώτιδα, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης, παράμετρος κοινωνικής συνοχής και βάση προόδου.

Παράλληλα, επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στη Φθιώτιδα και τα οποία αναδεικνύουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας. 

«Σήμερα στη Λαμία πραγματοποιείται η τελευταία περιφερειακή ημερίδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Νέα ΚΑΠ. Ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε μαζί με τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, στις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίστηκε η υλοποίηση του μετά από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία που αποδίδουμε στην ελληνική γη, κτηνοτροφία και αλιεία. Όχι μόνο σήμερα ή όσο διαρκεί μία προγραμματική περίοδο, αλλά για έναν ορίζοντα με πολύ μεγαλύτερη προοπτική και φυσικά με διαχρονικό αποτύπωμα. Για την Κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας και συνδέεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της ελληνικής περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το momentum σήμερα εκτός από κατάλληλο, είναι και καθοριστικό. Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένος. Με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιεργητικές μεθόδους και την ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων, η αγροδιατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί είναι τόσο σημαντική η Νέα ΚΑΠ, γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 19,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 σε ενισχύσεις και επενδύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΚΑΠ ως το πλαίσιο και το εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται τον πρωτογενή τομέα σαν μια ενιαία αλυσίδα αξίας. Η Νέα ΚΑΠ αποτελεί από τη μια πλευρά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη -μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης- τα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης αυτών των παρεμβάσεων.

Όσοι μεγαλώσαμε και ζούμε εδώ, γνωρίζουμε καλά ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες οικονομίας και ανάπτυξης για τη Φθιώτιδα. Είναι παράμετρος κοινωνικής συνοχής, ζωντάνιας των χωριών της επαρχίας μας, αλλά και η απαραίτητη βάση ανάπτυξης και προόδου μιας ολόκληρης αλυσίδας επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Δική μας δουλειά είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τον οικονομικό πυλώνα της αγροδιατροφής στον τόπο μας. Οι παραγωγοί μας γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο για να σταθεί στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα. Αν κάτι όμως μας δείχνει η ένταση, η πυκνότητα αλλά και η πολυπλοκότητα αυτών των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια είναι ότι είναι καιρός να αναζητήσουμε και άλλα εργαλεία πέρα από την κρατική υποστήριξη, προκειμένου να θωρακίσουμε το αγροτικό εισόδημα απέναντι σε αυτές τις απειλές.

Είναι ο δρόμος για να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας, καλύτερες τιμές στις αγορές και τις πωλήσεις. Άλλωστε, στους νέους αγρότες και σε όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα θα γίνει και η επιστροφή ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού για το 2022.

Βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα νέων αγροτών, σε λίγο καιρό θα βγει το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων. Πριν λίγους μήνες στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ στις Βαρδάτες βάλαμε τα θεμέλια ενός πρότυπου προγράμματος γεωργίας ακριβείας για το βαμβάκι, που μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για την ενσωμάτωση της καινοτομίας σε μια καλλιέργεια που είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην περιοχή μας. Μεγάλο στοίχημα και πρόκληση, που αποτελεί αν θέλετε και προσωπική μου επιθυμία είναι να καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας μια σχολή επαγγελματικής κατάρτισης εστιασμένη στον πρωτογενή τομέα, συνδεδεμένη φυσικά με καλλιέργειες και παραγωγές που έχουν έντονη παρουσία στην τοπική μας οικονομία. 

Φυσικά πολύ σημαντικό κομμάτι υποστήριξης της αγροτικής οικονομίας είναι οι υποδομές και συγκεκριμένα τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Ήδη, στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη το αρδευτικό έργο στην Βίστριζα, όπου με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρά απρόσκοπτα η ολοκλήρωση του. Τον προηγούμενο μήνα υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της Ανατολικής Βίστριζας συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων αποχετευτικών- στραγγιστικών έργων, των έργων οδοποιίας, των αντιπλημμυρικών έργων και των βασικών αρδευτικών έργων και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που επωφελούνται ανέρχονται στα 23.090 στρέμματα. Η συνολική έκταση της περιμέτρου του έργου είναι 28.500 στρέμματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ο ανάδοχος για το αρδευτικό δίκτυο στην Ηράκλεια και η υλοποίηση του θα ξεκινήσει άμεσα. Το έργο της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου χρηματοδοτείται από το ΠΑΑ και ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 2.334.577,88 ευρώ, ενώ η συνολική ωφελούμενη έκταση είναι 3.510 στρέμματα.

Πολύ σύντομα, θα βγει και η προκήρυξη για την μελέτη υπογειοποίησης και κλειστού αρδευτικού δικτύου για την Ανθήλη, ένα έργο τεράστιας σημασίας για παραγωγούς του Δήμου μας. Οι αρδευόμενες εκτάσεις θα ανέλθουν σε περίπου 17.000 στρέμματα στη Ροδίτσα και 21.000 στρέμματα στην Ανθήλη. Η αξία εκπόνησης της μελέτης είναι 1.600.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, στα πρώτα μεγάλα έργα (φράγματα και κλειστά δίκτυα) που θα πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται το έργο στο Μπουγάζι στη λίμνη Ξυνιάδος. Ένα έργο τεράστιας σημασίας για αυτή την περιοχή του Δομοκού αλλά και της Φθιώτιδας γενικότερα. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 1.000 αγρότες της ευρύτερης περιοχής. Η εκτιμώμενη αρδευόμενη έκταση υπολογίζεται στα 10.000 στρέμματα, ενώ το συνολικό κόστος της κατασκευής με ΣΔΙΤ ανέρχεται στο ποσό των 26.397.000 ευρώ.

Τέλος, όπως γνωρίζουν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού μας, το επόμενο διάστημα θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΠΑΑ σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας αλλά και μικρά αρδευτικά σε όλη την Φθιώτιδα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνεργασίας που ξεκίνησε τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζεται στο ΥΠΑΑΤ και για αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον Υφυπουργό και τον Γενικό Γραμματέα. Η υλοποίηση τους, όμως, είναι εφικτή, γιατί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο πρωτογενής τομέας στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Γιατί όσο περισσότεροι νέοι μας επιστρέψουν στην ύπαιθρο, όταν η γη μας αποδώσει ανθεκτικότερους, βιωσιμότερους και ανταγωνιστικότερους καρπούς, όταν η ανάπτυξη στηριχτεί και στον αγροτικό μας κόσμο, όταν η Ελληνίδα και ο Έλληνας αγρότης πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους θα έχουμε κερδίσει όλοι. Θα έχει κερδίσει η Ελλάδα».





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου