ΣΩΜΑΤΕΙΟ
«Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»....
Φέτος συμπληρώνονται 78 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, μιας από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, και τη συνεργασία Βρετανών σαμποτέρ. Τα στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη της ήταν πολλαπλά. Η διακοπή της μοναδικής σιδηροδρομικής σύνδεσης Βορρά - Νότου της χώρας για 6 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη διακίνηση πολεμοφοδίων και πρώτων υλών προς και από την Ελλάδα. Κατέδειξε τις δυνατότητες της ένοπλης δράσης κατά των κατακτητών και καταξίωσε τον αγώνα της Αντίστασης συνδέοντάς τον με τον συμμαχικό αγώνα στα άλλα μέτωπα του πολέμου. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος ήταν εξίσου σημαντικός. Η επιχείρηση είχε αφυπνιστική δράση στον κατεχόμενο λαό και ενίσχυσε το ηθικό των ανταρτών και του πληθυσμού, ο οποίος άρχισε να πυκνώνει τις γραμμές της Αντίστασης.
Η κοινή δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην επιχείρηση του Γοργοποτάμου την κατέστησε σύμβολο της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των κατακτητών, παρά τις έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και τα διχαστικά βιώματα της μεταπολεμικής εποχής. Για αυτό και στη συλλογική μνήμη ο Γοργοπόταμος χαρακτηρίστηκε ως κορυφαία εκδήλωση της αντιστασιακής δράσης και ως συνέχεια του αγώνα του 1821 για την εθνική ανεξαρτησία.
Σήμερα, 78 χρόνια μετά, ο Γοργοπόταμος εξακολουθεί να συμβολίζει τον αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Είναι ένας αγώνας διαρκής και πάντα επίκαιρος.
Οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» τιμώντας την επέτειο αλλά και τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα θα πραγματοποιήσουν, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου.
Ο Γοργοπόταμος αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή μας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί.
το Δ.Σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.