Νίκος Δρόλαπας
Π Ρ Ο Σ
Τον κ. Νικόλαο Κατσικούλη
Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης
και Προβολής
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
1,- Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή
2.- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Χρυσούλα Πονήρη Σεγδίτσα
Ε ν τ α ύ θ α
ΘΕΜΑ : Πρόταση συμπερίληψης της Ιεράς Μονής του Προφήτου Ηλιού στις
Είναι ευτυχής η συγκυρία, ότι, την 30-10-2020 εισάγεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο η καθιέρωση της Επετείου της Κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στη Ρούμελη την 24 Μαρτίου 1821, στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, ως Δημόσιας Τοπικής Εορτής ( Θέμα : 16ο ).
Με συμπληρωματική εισήγησή σας στο ανωτέρω θέμα, αν το κρίνετε σκόπιμο και αναγκαίο και αν αυτό γίνει αποδεκτό από το Δ.Σ., δεδομένου ότι έχουν πυκνώσει οι φωνές που το ζητούν επίμονα, να προταθεί από τον Δήμο Δελφών η συμπερίληψη στις δράσεις της Επιτροπής « Ελλάδα 2021 » του ισχυρότερου Εθνικού, Θρησκευτικού και Ιστορικού Συμβόλου - Τοπωνυμίου της Φωκίδας, της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος.
Ας υποκλιθούμε σε όλους αυτούς που αξίζουν κάθε δόξα και τιμή, γιατί επιτέλεσαν το ύψιστο καθήκον προς τη Πατρίδα, σε χρόνους χαλεπούς για το Έθνος, αφιερώνοντας σε αυτό και τη ζωή τους.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ακόμη το χρονικό περιθώριο υποβολής νέων ή τροποποιήσεων ήδη υποβληθέντων προτάσεων από τους αρμόδιους Φορείς που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετικές προτάσεις προς την Επιτροπή 2021, για τον Μεγάλο Εορτασμό των 200 χρόνων από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Ήδη, έχουν ενταχθεί στις δράσεις αυτές οι εκδηλώσεις του Συλλόγου Κροκυλιωτών Δωρίδας « Μακρυγιάννεια 2021 » και έχουν χρηματοδοτηθεί.
Ξεχωριστή θέση κατέχει ο Ιερός αυτός Τόπος και ήρθε η ώρα να αναγνωρισθεί η προσφορά του, γιατί εκεί άναψε η πρώτη σπίθα του αγώνα. Εκεί ο Δεσπότης Σαλώνων Ησαϊας όρκισε τους Οπλαρχηγούς, ευλόγησε τα όπλα, ύψωσε τη Σημαία και κήρυξε την Επανάσταση, στις 24 Μαρτίου του 1821, χωρίς ακόμη να έχουν φανεί οι συνθηματικές φωτιές απ΄τον Μωριά, που είχε συμφωνηθεί πως θα έπρεπε να περιμένουν οι Οπλαρχηγοί της Ρούμελης για να κινηθούν. Και αυτό έγινε κατά μία ημέρα ενωρίτερα από την κήρυξη της Επανάστασης στον Μωριά.
Το αποδεικνύει και η αλληλουχία των γεγονότων των ημερών εκείνων.
Μέσα σε δύο – τρείς ημέρες, οργανώθηκε η πολιορκία του Κάστρου των Σαλώνων (της Ωριάς ), αφού πρώτα κατελήφθη η πόλη και σε δέκα πέντε ημέρες απελευθερώθηκε το Κάστρο, ανήμερα το Πάσχα ( 10-04-1821 ).
Πριν, καλά καλά, κλείσει ένας μήνας, θυσιάσθηκαν οι μεγάλοι Ήρωες της Επανάστασης, στη Χαλκομάτα ο Δεσπότης Σαλώνων Ησαϊας και στην Αλαμάνα ο Θανάσης Διάκος
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο από πολλές πηγές.
Πολύχρονες έρευνες, με ιστορικές τεκμηριώσεις, δημοσίευσαν και οι Φωκείς Γεώργιος Κουτσοκλένης και ο Ευθύμιος Ν. Σταθόπουλος, ο οποίος μάλιστα, στο βιβλίο του « Η Φωκίδα της Επανάστασης », κατέγραψε με πλήρη στοιχεία από επίσημα αρχεία και βιβλιοθήκες, όλους τους Αγωνιστές της Επανάστασης από τη Φωκίδα.
Γι΄ αυτή την Ιστορική αλήθεια, της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από την Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού στις 24 Μαρτίου 1821, τοποθετήθηκε το απέρριτο Μνημείο στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής από την Εταιρεία Φωκικών Μελετών, στη σχεδίαση του οποίου συμμετείχε και η ταπεινότητά μου.
Στον ευλογημένο αυτό χώρο, ήδη έχουν καθιερωθεί εορταστικές εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής, στις 24 Μαρτίου.
Ήρθε η ώρα να λάμψει η Ιστορική Αλήθεια.
Το οφείλουμε στους Ήρωες του 1821.-
Με Τιμή
Νίκος Δρόλαπας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε, τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Να αποφεύγετε να γράφετε ανώνυμα. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.