Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ. ΝΕΟ, ΤΡΙΤΟ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ "ΑΤΥΧΗΜΑ"

Προς:
ΕΜΝΕ
ΣΕΠΕ Λαμίας
ΥΠΕΚΑ
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εργασίας
Ευρεία κινητοποίηση

Θέμα: «Πάρτε άμεσα μέτρα στη ΛΑΡΚΟ. Πέστε τα σχέδια σας, η πολιτική σας σκοτώνει καθημερινά τους εργαζόμενους»......

Κύριοι
Μέσα σε διάστημα 10 ημερών άλλο ένα παραλίγο εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα. Μετά από την πτώση λαμαρίνας στα ηλεκτρόφλιτρα που πλήγωσε συνάδελφο στην πλάτη (03/09/2020). Μετά από την πτώση σαθρού μπετόν από την καμινάδα 165m που έπεσε δίπλα από συναδέλφους(08/09/2020). Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο ηλεκτροκάμινος νούμερο 5 τρύπησε στο σημείο ένωσης του κάτω κέλυφους με το επάνω (φάλτσα), με αποτέλεσμα ρευστή σκουριά (λάβα) για αρκετή ώρα να χυθεί περιμετρικά του ( ευτυχώς δεν κάηκε κανένας).

Σας το τονίσαμε  «απλά και λαϊκά» στις προηγούμενες επιστολές μας και δεν έχουμε δει καμία κίνηση από την πλευρά σας. Με τον ίδιο τόνο σας ξαναλέμε ότι  «δεν θα είναι κάθε μέρα καλημέρα» όσο αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων. Πάρτε μέτρα. Στο σύνολό τους τα συγκεκριμένα γεγονότα είναι αποτέλεσμα έλλειψης προγραμματισμένης συντήρησης των εγκαταστάσεων όπου μετά το διορισμό της ειδικής διαχείρισης έχει οξυνθεί στο πολλαπλάσιο σε σχέση με πριν. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά  και δεν επαρκεί ο αριθμός εργαζομένων. Επί της ουσίας  είναι αποτέλεσμα έλλειψης χρηματοδότησης. Όλες οι εγκαταστάσεις και τα τμήματα που ανήκουν αυτές είναι στην ίδια «μοίρα». Ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε οποιαδήποτε εγκατάσταση, σε οποιοδήποτε τμήμα, μπορεί να προκληθεί από μεγάλη ζημιά, έως εργατικό δυστύχημα.

Ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την εκποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και των δεσμεύσεων που έχουν πάρει αυτές  απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εξυπηρετούν, έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους,  την ασφαλή εργασία, την περιουσία και τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού. Οι τιμές του νικελίου έχουν ανέβει. Μέσα από την υλοποίηση των θέσεων των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή δύο φορές, μπορεί να είναι κερδοφόρα, βιώσιμη, να προσφέρει ασφαλή, μόνιμη και με δικαιώματα εργασία, προστατεύοντας το περιβάλλον και παράλληλα να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία με «ζεστό» χρήμα.

Αντί αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης. Η ζωή των εργαζομένων καθημερινά βρίσκεται  σε κίνδυνο, είτε επειδή εκτίθεται  στις απαξιωμένες εγκαταστάσεις, είτε επειδή η εργασία με κατεύθυνση της κυβέρνησης και της ειδικής διαχείρισης εντατικοποιείται, είτε γιατί ζουν καθημερινά στην ανασφάλεια για το αν θα έχουν αύριο μεροκάματο.

Η κυβέρνηση  έχει την ευθύνη. Δημόσια οι ίδιοι υπουργοί επικροτούν  την κατάσταση που επικρατεί στην ΛΑΡΚΟ. Ο υπουργός οικονομικών κ Σταϊκούρας σε μία από τις τοποθετήσεις του  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μίλησε για «μείωση του κόστους». Δείτε όμως μέσα από τα παραπάνω συμβάν  το αποτέλεσμα. Μίλησε για τον «εμπλουτισμό  μείγματος με σκόνη» (λες και ανακάλυψε την Αμερική). Δείτε όμως παρακάτω πως γίνεται  ο εμπλουτισμός..

Το τμήμα των Pellets (εκεί γίνεται ο εμπλουτισμός με σκόνη) λειτουργεί  πέρα και έξω από κάθε λογική, του κάθε υποτυπώδους οργανογράμματος. Δεν επαρκεί ο αριθμός των εργαζομένων. Σε αυτό το τμήμα, με εντολές στελεχών που νομίζουν ότι «δίνουν εξετάσεις» και έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, τις «ευλογίες» του ίδιου του υπουργού του κ. Σταϊκούρα, εγκαταστάσεις που ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη μόλυνση του περιβάλλον (π.χ. παχυντής),  οργανικά πόστα σε αυτές ( π.χ. εργάτης λάσπης),  μένουν χωρίς εργαζομένους  και επίβλεψη, γιατί με εντολή μεταφέρονται να κάνουν άλλες εργασίες. Σημειώνουμε ότι αυτά τα πόστα εργασίας, ακόμη και σε απεργίες όπου το εργοστάσιο σταματά την παραγωγή, καλύπτονται με προσωπικό ασφάλειας των εγκαταστάσεων.
Αυτή η λογική επικρατεί σχεδόν σε όλα τα τμήματα της ΛΑΡΚΟ. Όπως π.χ. συμβαίνει με τους εργαζόμενους από τον εργολάβο ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ που τους γυρίζουν από τμήμα σε τμήμα, ανάλογα τις ανάγκες. Όπως π.χ. το γεγονός ότι η τοπική διεύθυνση της ΛΑΡΚΟ έφτασε στο σημείο να τιμωρεί εργαζόμενους επειδή  «αρνήθηκαν να καθίσουν υπερωρία», ημέρα καύσωνα, σε ένα τμήμα που δεν είχε ψύκτη νερού και κλιματιστικό. Η λογική του «μην αρνείστε να κάνετε αυτά που σας λέμε γιατί ο ιδιώτης δεν θα σας πάρει», όπως τους είπε η τοπική διεύθυνση στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, επίσημα ή ανεπίσημα, ανοιχτά  ή «υπόγεια» οξύνεται καθημερινά. Ο κατάλογος και τα παραδείγματα για το ξεσάλωμα  ορισμένων δεν έχει τελειωμό.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αντιμετωπίζοντας τα παραπάνω στην εργασία, αλλά και έχοντας στο μυαλό τους την ανασφάλεια που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και ειδική διαχείριση για το «αν θα έχουν αύριο μεροκάματο και με τι όρους», οι εργαζόμενοι καθημερινά μπαίνουν στο εργοστάσιο για να εκτελέσουν, τις  από την φύση τους επικίνδυνες εργασίες. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα  η ταραχή που δημιούργησε στους εργαζόμενους  η τελευταία  ανακοίνωση της ειδικής διαχείρισης. Μια ανακοίνωση που «ήρθε» στους εργαζόμενους από διευθυντές της ΛΑΡΚΟ και λέει «31/12/2020 η ΛΑΡΚΟ σταματά την λειτουργία».

Εμπειρικά σας λέμε ότι αυτές οι συνθήκες  θα προκαλέσουν εργατικό δυστύχημα.  Είστε υπεύθυνοι για οτιδήποτε πάθει εργαζόμενος. Πάρτε  τις ευθύνες σας και λειτουργήστε τη ΛΑΡΚΟ με ασφάλεια. Αφήστε το «κρυφτούλι»  και πέστε στους εργαζόμενους τώρα, αυτή τη στιγμή, τι σχέδια έχετε για εκείνους, τις οικογένειές τους.

Για τους εργαζόμενους η διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, του παραγωγικού της χαρακτήρα και του ενιαίου τρόπου παραγωγής εργοστασίου και μεταλλείων  είναι να σταματήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και παράλληλα να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους. Αν συμβεί αυτό και η ΛΑΡΚΟ θα είναι βιώσιμη και ανάπτυξη στην οικονομία γενικότερα της χώρας μας θα φέρει και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και νέων θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα θα υπάρξει.

Απαντήστε εσείς όμως που φτιάξατε το νόμο για να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα λίγων. Πώς θα διασφαλίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, τον παραγωγικό της χαρακτήρα και τον ενιαίο τρόπο παραγωγής μεταλλείων και εργοστασίου; Πώς θα διασφαλίσετε τη συνέχιση της λειτουργίας της, τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων;

Βρείτε το «φιλότιμο» και λύστε το ζήτημα ότι οικογένειες των συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση με δική σας ευθύνη.  Ντρεπόμαστε από το γεγονός και μόνο που το αναφέρουμε για ακόμη μία φορά. Ούτε αυτό δεν έχετε λύση. Ακόμη και αυτό θέλετε να το κάνετε με την τακτική του «Μαυρογιαλούρου», ρουσφετολογικά.

Δώστε εδώ και τώρα  τις αποζημιώσεις των συναδέλφων που έχουν πάρει σύνταξη ή θέλουν να συνταξιοδοτηθούν και ψηφίσατε να τους βάλετε στις «λίστες πιστωτών». Δώστε ότι δικαιούνται  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΛΑΡΚΟ από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια που διακόψατε.  Δεν τα δουλέψατε παρέα. Βρείτε το «φιλότιμο», έστω και  προσχηματικά και πληρώστε, τα αποτελέσματα της πολιτική σας. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την κατάντια της ΛΑΡΚΟ. Η δική σας κυβέρνηση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, η «αγάπη σας» για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανένας άλλος.

Δημόσια απαντήστε. Κάνετε ρουσφέτια; Κάνετε προσλήψεις και προαγωγές στη ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή και αν ναι, με τι κριτήρια; Αναγκών παραγωγής ή κομματικά; Δημόσια  απαντήστε. Τι θα κάνετε με τους εργαζόμενους που δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ και στις εργολαβίες; Διασφαλίζετε ότι θα έχουν εργασία με πλήρη δικαιώματα; Μέχρι να βρείτε το πολιτικό θάρρος να απαντήσετε, μαζέψτε  τους «Γκόρτσους και τους Μαυρογιαλούρους». Μαζέψτε τους παραγοντίσκους που μαζί με εσάς, έφτασαν την ΛΑΡΚΟ διαχρονικά έως εδώ. Σταματήστε να δημιουργείτε «νέους», όμοιους για να περνάτε την αντεργατική πολιτική σας. Σας πήραμε χαμπάρι.

Καλούμε για πολλοστή φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες, την ΕΜΝΕ, το ΣΕΠΕ να έρθουν και να ελέγξουν στο σύνολο τη ΛΑΡΚΟ. Να δώσουν προτεραιότητα στην παροχή μέσων ατομικής προστασίας όπως είναι φόρμες, άρβυλα, μάσκες και γάλατα στους εργαζόμενους των εργολάβων. Να ελέγξουν παρανομίες  που κάνει η  ειδική διαχείριση όπως π.χ δεν καταβάλλει ολόκληρες τις αποδοχές των κανονικών αδειών στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου