Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Οδοιπορικό σε χώρους ιστορικής μνήμης του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»

Το Πλατύστομο επισκεφτήκαν μέλη του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».....
όπου είχαν την ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση  από  τον «Πολιτιστικό Σύλλογο  Πλατυστόμου Φθιώτιδας  «Πηλέα» σε χώρους ιστορικής μνήμης.  
Παράλληλα είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν από κοντά  την αξιοθαύμαστη δράση ενός  δραστήριου τοπικού συλλόγου   που τα μέλη του  με ζήλο, μεράκι  και όραμα για τον τόπο  τους,   κατάφεραν να δημιουργήσουν μια θαυμαστή εστία πολιτισμού, προσφοράς και  αλληλεγγύης στη μικρή τους κοινωνία.
H  επίσκεψη  άρχισε  από το  παλιό νερόμυλο ο οποίος   τα χρόνια της κατοχής χρησιμοποιούνταν  ως    τόπος συνάντησης και κρησφύγετο του Άρη Βελουχιώτη και ανταρτών καθώς και το σπίτι όπου  έμενε ο Άρης όταν ήρθε για πρώτη φορά στο χωριό μεταμφιεσμένος  σε μαυραγορίτη για  να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα  και το κτίριο όπου στεγάζονταν το αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

Ο νερόμυλος λίγο έξω από το Πλατύστομο, σύμφωνα με τις αναφορές των ντόπιων, χρησιμοποιήθηκε σαν χώρος Στρατηγείου λίγο πριν το επίσημο ξεκίνημα του ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα από την καλύβα Στεφανή τον Μάη του ’42. Εκεί, στον Μύλο, ο Άρης και οι άντρες του πέρασαν μερόνυχτα, οργανώνοντας τον αγώνα τους. 
Ακόμη και 3 χρόνια μετά, το 1945, όταν μετά τη «συνθήκη της Βάρκιζας» ο Βελουχιώτης δεν ακολούθησε τα υπόλοιπα στελέχη του ΕΑΜ στην Αθήνα, αποχαιρέτησε την οικογένεια του στη Λαμία και εγκαταστάθηκε μαζί με τον αδερφό του Μπάμπη Κλάρα και τους Μαυροσκούφηδες στον νερόμυλο, προκειμένου να οργανώσει ξανά από το ίδιο σημείο τον αγώνα κατά της νέας κατοχής των Άγγλων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκεί, στον νερόμυλο του Πλατυστόμου, γράφτηκαν οι προκηρύξεις του Μ.Ε.Α και του ΕΛΑΣ-Ν.
 Σήμερα ο  ιστορικός νερόμυλος  είναι εγκαταλειμμένος  και μισογκρεμισμένος. Ο «Πηλέας» ζητά από τη δημοτική αρχή να  αγοραστεί η έκταση, να επισκευαστεί το κτίριο και να δημιουργηθεί  ένας επισκέψιμος χώρος με μουσείο υδροκίνησης  και μουσείο ιστορικής μνήμης της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. 

Στη συνέχεια   επισκεφτήκαμε τα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου. Τα μέλη του «Πηλέα»  έχοντας αφήσει πίσω τους  την  περιπέτεια   εκδίωξης  από το στέκι τους, κατάφεραν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν έναν μικρό  χώρο που τους παραχωρήθηκε τελικά απ’ το  Δήμο Μακρακώμης, από αποθήκη  σε καλαίσθητο Χώρο Πολιτισμού με δανειστική βιβλιοθήκη! 

Ακόμη,  με προσωπική εργασία  και δικούς τους πόρους   τα μέλη του «Πηλέα «μετέτρεψαν το παλιό πετρόκτιστο  δημοτικό σχολείο σε έναν καλαίσθητο χώρο  πολιτιστικών εκδηλώσεων  με  όμορφο κήπο όπου  γίνονται συναυλίες και λειτουργεί κινηματογραφική λέσχη  με ελεύθερη είσοδο. Πραγματικά  μας εντυπωσίασε!
Η βραδιά έκλεισε με  κρασί στην πλατεία του χωριού  με την Πλατυστομίτισσα Γιώτα Βέη στην παρέα μας να  μας συγκινεί  τραγουδώντας κλέφτικα τραγούδια όπου οι ήρωες   του 21 παίρουν τη σκυτάλη του αγώνα και σμίγουν  με τους  αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης…..

                                                                                                      το Δ.Σ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου